Home » Archief » Hoe Albert Camus en Les Miserables samenkomen in presidentskandidaat Bernie Sanders


[16.03.2020]

Hoe Albert Camus en Les Miserables samenkomen in presidentskandidaat Bernie Sanders

Jasper Mekkes


Scène uit Horse Feathers.

“Het is niet zo makkelijk te worden wat je bent.” Albert Camus, Noces (II. 106)

Bovenstaande zin kwam ik tegen in een biografie over Albert Camus. In dit boek van Michel Onfray met de titel ‘L’Ordre Libertaire’ wordt een mooi beeld geschetst van de libertair socialist, schrijver en filosoof die Camus was. De zin kan uitgelegd worden als het feit dat een mens niet als zichzelf geboren wordt, maar zichzelf wordt door de ervaringen die hij of zij opdoet in het leven, dankzij de familie waar hij in geboren wordt, het gebied waar hij of zij opgroeit, erfelijke eigenschappen, vrienden, leraren, kunstenaars, dichters, schrijvers – en een bepaalde dosis geluk.

Verder heb ik recent ‘les Misérables’ van Victor Hugo aangeschaft. De vier delen van in totaal bijna duizend bladzijden schreeuwen om een zelfgekozen quarantaine. Niet om besmettingsgevaar te voorkomen, maar om te lezen.

Zo is in deze roman onder meer het volgende pareltje te vinden, mijn favoriete definitie van de term ‘links’:

“Sachez produire la richesse et sachez la répartir”, oftewel: ‘rijkdom weten te produceren en verdelen’.

Rijkdom voor iedereen

Tussen het lezen door dwaal ik zo nu en dan af naar het nieuws in Amerika; in dat land lijkt een linkse beweging met aan het hoofd Bernie Sanders politieke macht te krijgen. Compleet met een Green New Deal om de economie te laten werken voor iedereen. De vergelijking met the New Deals van Roosevelt is treffend; ook nu zijn er immers overheidsinvesteringen (maar vooral besluiten) nodig om rijkdom voor iedereen te creëren.

Toch doet de gevestigde orde van democraten (die alles behalve links is) samen met de fanatiek conservatieve leden van het “Democratic National Congress” (DNC) en de media er alles aan om deze beweging te stoppen.

De rechtse tegenstrever van Sanders, Joe Biden, oogt zo nu en dan alsof hij aan dementie lijdt. Bij vlagen is zijn gedrag ook buitengewoon onvoorspelbaar, vreemd, onbeschoft en seksistisch. Naar verluidt heeft hij last gehad van hersen-aneurysma’s en onderging hij daarvoor chirurgie. Mogelijk is dat een gedeeltelijke verklaring voor zijn gedrag.

Omdat Biden wel de garantie is voor behoud van macht voor de gevestigde orde kan deze rechtse machtspoliticus desondanks rekenen op brede en fanatieke steun onder rechtse Democraten (en Republikeinen).

Politiek machtsspel

Het contrast met de initiator van de linkse beweging, Bernie Sanders, kan bijna niet groter. De linkse Sanders staat al 40 jaar op voor mensen zonder macht. Zo is hij in die 40 jaar geworden wie hij nu is, een gids voor de jeugd, de machtelozen en de onderdrukten.

De gevestigde orde van democraten lijkt ondertussen niet helemaal door te hebben dat de enorme hoeveelheid mensen die op Sanders hebben gestemd in het geval van een kandidatuur van Biden uit teleurstelling wel eens in overgrote meerderheid zouden kunnen gaan besluiten om niet te stemmen bij de presidentsverkiezingen. Waarmee het DNC voor de tweede keer sinds 2016 Trump aan de macht zou brengen.

Dankzij sociale media wordt het onwelriekende politieke machtsspel om te voorkomen dat Sanders president wordt, juist door de jongere generaties goed doorzien. Biden zal die generaties en de machtelozen en onderdrukten, niet kunnen verleiden op hem te stemmen – omdat hij zich de afgelopen 40 jaar niets gelegen heeft laten liggen aan hun toekomst.

Dat komt doordat het nog niet zo eenvoudig is te worden wat je bent. Een fictief beeld van jezelf aan de man proberen te brengen helpt daar ook niet echt bij. Hoewel Joe Biden er in geslaagd lijkt te zijn om veel Afrikaans-Amerikaanse kiezers aan zich te binden door decennialang ten onrechte te claimen dat hij actief zou zijn geweest in de civil rights movement.

Maar de kiezer is niet dom.

One man one vote

En dat weet de DNC maar al te goed; anders had ze er wel voor gezorgd dat het systeem met ‘delegates’ was afgeschaft ten faveure van een democratisch systeem, met het ‘one man one vote’ principe, zoals Bernie Sanders dat na het debacle in 2016 al bepleitte, toen Hillary tijdens de primaries begon met een voorsprong op Sanders van 300 delegates, die ze cadeau had gekregen van het DNC. De presidentsverkiezingen verloor Hillary vervolgens met twee miljoen stemmen meer dan Trump. Ook de presidentsverkiezingen zelf zijn dus niet echt democratisch in de VS.

Het basisprincipe van vooruitgang voor individuen, het idee van de betere versie van jezelf waar je naartoe moet groeien, kan voor de machtelozen en onderdrukten geprojecteerd worden op een gids die de route naar persoonlijke groei aangeeft – en de gevestigde orde die de groei van individuen tegenhoudt wel durft aan te vallen.

Joe Biden daarentegen staat voor kleinburgerlijk conformisme, voor doen wat je altijd al deed, omdat dat de geest zo fijn verdoofd. Een fatalistische vorm van berusting in de middelmaat van het slechte, om macht te verkrijgen.

Gelukkig blijft Bernie Sanders ondanks alle tegenwerking met zijn beweging van onderop enthousiast het libertair socialisme van Camus verenigen met de boodschap in Les Misérables; dat links zijn betekent dat je niet alleen rijkdom weet te produceren maar die rijkdom ook rechtvaardig weet te verdelen.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 16.03.2020 @ 11:07

[Home]
 

1 Reactie

op 16 03 2020 at 11:07 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS