Home » Archief » Ik ben Aliaa Elmahdy: Luisa


[06.12.2011]

Ik ben Aliaa Elmahdy: Luisa

Luisa Batista Samora

Bijna 20 jaar geleden werd ik door een politieagent aangesproken op mijn kledingstijl. Hij vroeg zich af of ik enig idee had wat “die mannen daar op het plein” tegen elkaar over mij zeiden.

U vraagt zich misschien af wat voor kleding ik droeg en waar ik mij bevond. Was ik misschien ergens in den vreemde, waar andere normen voor vrouwen gelden dan bij ons, en slierde ik halfnaakt over straat?

Bent u verbaasd als ik zeg dat ik gewoon op klaarlichte dag in de pauze van mijn werk in Amsterdam over het Weesperplein liep in een wijd rood T-shirt op een enkellange zwarte wikkelrok?

Uiteindelijk doet het uiteraard volstrekt niet ter zake wat ik aanhad. Deze politieagent voelde de behoefte om mij te vertellen dat ik een zeker gedrag bij mannen opwekte, teneinde mij te beschermen, zoals hij zelf beweerde. Het zou van gezond verstand hebben getuigd als de politieagent de mannen had verteld dat zij zich respectloos ten opzichte van een medemens, in dit geval dus een vrouw, gedroegen.

Ik heb een aanklacht tegen deze politieagent ingediend, die gegrond is verklaard.

Stelt u zich eens voor dat ik een vrouw in hedendaags Egypte was. Een vrouw die door de politie wordt gearresteerd omdat men vindt dat ik op de een of andere manier aanstoot geef. Omdat ik niet gekleed ben zoals men vindt dat ik me zou behoren te kleden, of omdat ik me ergens bevind waar ik me volgens hen niet zou mogen bevinden, of omdat ik muziek maak of schilder. Daar zou ik worden bespuwd en geslagen. Ik zou op allerlei manieren worden vernederd. Ik zou worden gedwongen me uit te kleden. Ik zou inwendig “onderzocht” worden, zogenaamd omdat men wil weten of ik nog maagd ben.

Zou ik daar een aanklacht kunnen indienen? En zou mijn aanklacht gegrond worden verklaard?

Of stelt u zich eens voor dat ik als meisje in Afghanistan was geboren. Omdat ik geen broers heb, werd ik als jongetje aangekleed en behandeld. Zodra de puberteit was ingetreden, moest ik echter alle vrijheden die ik als jongen had gehad, inleveren, en moest ik voortaan weer als meisje – als vrouw – leven, met alle restricties die daar bij horen.

Of dat mijn vader en moeder lid waren van de zwartekousenkerk hier ergens in Nederland. Dan mocht ik geen broeken dragen of mijn haren kort knippen. Dan moest ik gehoorzaam zijn aan de mannen binnen mijn familie en binnen de kerk. Of dat ik in een orthodoxe joodse wijk in Israël woonde met mijn echtgenoot. Dan moest ik volkomen bedekt met neergeslagen ogen over straat, en mocht ik niet naast een man zitten in de bus. Of dat ik in India was opgegroeid waar een gerucht over onbetamelijk gedrag al tot mijn verminking of steniging kan leiden.

Er zijn zo veel plaatsen op de wereld waar vrouwen veel minder rechten hebben dan wij, of zelfs helemaal geen rechten. Waar vrouwen niet mogen stemmen, niet naar school gaan, geen baan hebben. Die vrouwen mogen niet zonder begeleiding van een broer, zoon, echtgenoot of vader gaan en staan waar ze willen. Ze mogen niet autorijden, geen broek of korte rok dragen. Ze mogen hun haren of zelfs hun gezicht niet tonen. Ze mogen niet zelf beslissen of en hoeveel kinderen ze zouden willen. Ze mogen niet spreken zonder toestemming, laat staan tegenspreken, ze mogen geen muziek of podiumkunsten maken, niet schilderen en niet naar de bioscoop gaan.

Al die dingen die voor de meeste mensen in onze westerse maatschappij zo vanzelfsprekend zijn, zijn voor heel veel vrouwen ondenkbaar. En zelfs in onze zogenaamd vrijgevochten vrouwvriendelijke maatschappij valt nog heel wat te (over)winnen.

Discriminatie op grond van geslacht, huidskleur, religie, nationaliteit of welke andere grond dan ook, is een stuitend onrecht.

Ik betuig mijn solidariteit met alle vrouwen ter wereld die een stille of openlijke strijd voor gelijke rechten voeren; met de vrouwen die zwijgen, met de vrouwen die heldhaftig hun stem laten horen, met de vrouwen die hun gezicht en soms ook hun lichaam durven laten zien, zoals Nadia Larguet en Aliaa Elmahdy.

“Als je een probleem hebt met naaktheid, ben je bang voor de mens(elijk)heid” – (Amanda Azim op Twitter.)


Op deze foto berust auteursrecht en ze mag op geen enkele manier worden gereproduceerd.

Volg Luisa Samora op Twitter. Dit is, hopelijk, de eerste van vele steunbetuigingen aan Aliaa Elmahdy, de Egyptische die de doodstraf riskeert door haar naakte lichaam aan de wereld te tonen. Frontaal Naakt roept alle vrouwen ter wereld op zich uit te kleden uit solidariteit met Aliaa en alle andere vrouwen die niet de zeggenschap over hun eigen lichaam is gegund. Stuur uw verklaring plus naaktfoto naar Frontaal Naakt.

I am Aliaa el Mahdy, Luisa Samora, 06.12.2011 @ 09:23

[Home]
 

84 Reacties

op 06 12 2011 at 09:30 schreef hassnae:

Wauw, Luisa. Diep, diep respect!

op 06 12 2011 at 09:37 schreef Haes:

Een sympathieke oproep, maar om iedere schijn van een verkeerde bedoeling erachter, vind ik dat je hem ook aan alle mannen moet doen. Iedere man kan net zo goed op deze ontwapenende wijze zijn solidariteit tonen.

op 06 12 2011 at 10:41 schreef Thomas E:

Prachtig manifest! Ik wordt zowaar een beetje trots op ons landje.

Ik wacht op je commentaar, Fatima ;))

op 06 12 2011 at 10:43 schreef Robert Keizer:

Ik sluit me bij Hassnae aan. Mooi en moedig, in alle opzichten. Ik maak een heel diepe buiging voor je, Luisa!

op 06 12 2011 at 11:02 schreef Esther:

Prachtig gebaar en heel goede tekst! Zou mooi zijn als er een Engelse vertaling kwam (niet mijn forte).

op 06 12 2011 at 11:03 schreef Esther:

Goed, zeg; zie nu dat de Engelse vertaling er al is!

op 06 12 2011 at 11:08 schreef Esther:

Ik durf alleen gephotoshopt, en dan net als Aliaa Elmahdy met kousen en schoenen. Maar dan nog weet ik niet of ik wel durf.

op 06 12 2011 at 11:14 schreef hassnae:

Ik durf ook niet, Es. Peter vraagt me al weken, zou het willen durven, vind het zo’n goed antwoord, maar durf het echt niet aan.

op 06 12 2011 at 11:16 schreef Niek Holtz@ppel:

Luisa, chapeau! Weinigen in het Westen beseffen dat bijna de helft van de wereldbevolking in feitelijke slavernij leeft.

op 06 12 2011 at 11:24 schreef Bertje:

Mooi en krachtig.
Een prachtige actie.

op 06 12 2011 at 11:30 schreef Niek Holtz@ppel:

Ik sluit me trouwens bij Haes aan. Misschien moeten mannen ook met de billen bloot uit solidariteit. Misschien een grote FN collage of groepsfoto?

Uiteindelijk is een samenleving waarbij mensen zich bloot durven te geven, hetzij lichamelijk, hetzij geestelijk, een betere en beschaafdere maatschappij.

op 06 12 2011 at 11:40 schreef Esther:

Has, pas als je in overweging neemt of je zelf naakt op de foto zou durven, besef je hoe moedig het in feite is – en dat in Egypte.

Wel confronterend om niet eens in Nederland te durven. Of misschien juist verklaarbaar omdat de motivatie ontbreekt. Zouden we in een land als Egypte moediger zijn?

op 06 12 2011 at 11:48 schreef MNb:

Hassnae, ik durf het ook niet. Privé heb ik er geen enkel probleem mee om naakt te zijn, ook het risico “betrapt” te worden interesseert me niet. Maar publiekelijk (zoals ook op een naaktstrand), ho maar. Sorry Niek, hoe sympathiek ik het ook vind. Minder sympathiek:

“Men are in charge of women, because Allah hath made the one of them to excel the other, and because they spend of their property (for the support of women). So good women are the obedient, guarding in secret that which Allah hath guarded. As for those from whom ye fear rebellion, admonish them and banish them to beds apart, and scourge them.”

“Wives, submit yourselves unto your own husbands, as unto the Lord. For the husband is the head of the wife.”

op 06 12 2011 at 11:53 schreef Bertje:

@ Esther

Zouden mannen sneller gehoor geven aan zo een oproep?

op 06 12 2011 at 12:00 schreef Haes:

@Niek Holtz@ppel. Helaas, mijn oproep betekent nog niet dat ik het zelf durf :-(
Overigens niet zoals MNb, maar ik ben wel bang voor eventuele vervelende gevolgen in mijn sociale netwerken.

op 06 12 2011 at 12:03 schreef Chinello:

Respect tot in de 10e macht.
Ik schreef eerder een soortgelijke blog: I HAD AN ABORTION hier: http://bit.ly/tBFIAv over abortus.
Luisa you just made my day, big time.
Voor een soortgelijke actie met mannen en vrouwen, ben ik in.

op 06 12 2011 at 12:18 schreef Fatima:

Vraag een Moslima eens wat ze zelf wilt, dan krijg je hetzelfde antwoord als waarom ze een hoofddoek op heeft, als ze er 1 op heeft: omdat ze er zelf achter staat. Het zijn jullie die haar onderschatten en dat is eigenlijk het hele trieste aan al jullie beweringen. Zogenaamd pro vrouw/moslima zijn en haar dan zo onderschatten. Niet deze vrouw moet zich schamen, freedom of choice, maar jullie paternalisten. Zo Thomas tevreden met het antwoord? En Hassnae, dat zou een Moslim dus nooit van je vragen. Tis haast een vorm van pimp my wife, hoe disrespectvol.
En natuurlijk moet de vrouw uit de kleren hoe triest.

op 06 12 2011 at 12:21 schreef Bertje:

@ Haes

Zonder twijfel zou ik gehoor geven aan zo een oproep.
De zogenaamde gevolgen kunnen me dan zo wat van worst wezen.
Niet zoveel denken maar doen.

op 06 12 2011 at 12:35 schreef Sandro:

Ook als dom sujet kan ik respect hebben voor deze actie, diep respect!!
Of ik het zelf zou durven? Ik denk van niet, helaas.

op 06 12 2011 at 12:42 schreef hassnae:

Fatima, voor iemand die de mond vol heeft van respect, ben je er zelf nogal van gespeend. Er wordt hier helemaal niemand gepimpt.

De betekenis van deze actie ontgaat je dan ook volledig. In antwoord op de consequente hysterie rond de vrouw en haar al dan niet bedekt zijn, heeft Aliaa zich fysiek blootgegeven. Dat is haar keuze. Ik steun haar daarin. Luisa steunt haar daarin en geeft zich ook bloot uit solidariteit.

Ik onderschat islamitische vrouwen niet. Ik ben er zelf een. Misschien is het een idee te accepteren dat mensen nu eenmaal zaken anders zien dan jij, Fatima. En dat het niet altijd nodig is daar zo goedkoop over te oordelen. Zelf ageer je daar immers ook tegen.

op 06 12 2011 at 12:53 schreef p.wielaard:

Fatima, Je wordt langzaam ontmaskerd. Je bent precies als de meiden van Halal: goed gebekt (denk je) en levend in een paralel universum.

op 06 12 2011 at 13:13 schreef Niek Holtz@ppel:

@Fatima, je begrijpt het niet. @Hassnae heeft gelijk. De essentie is dat een vrouw (of man) baas moet zijn over het eigen lichaam. Het is niet aan jou of een ander om daar over te oordelen of zo’n vrouw te ‘straffen’. Een vrouw, moslima of niet, heeft het volste recht om haar lichaam bloot te geven; het is immers haar eigen lichaam. Net zo goed als dat een vrouw het volste recht heeft om haar hoofd te bedekken met een hijab.

Geen enkele vrouw zou zich hoeven te schamen of hoeven te vrezen over wat zij uit eigen vrije wil doet met haar lichaam. Dat geldt net zo goed voor het zich vrijwillig blootgeven als voor het zich vrijwillig bedekken.

En ik weet dat Hassnae, net zoals ik, pal staat voor het recht van vrouwen en meisjes om hun hoofd te mogen bedekken.

op 06 12 2011 at 13:15 schreef Fatima:

Ik heb het over de vraag van Peter aan jou om naakt te gaan poseren Hassnae. Dat vind ik een vorm van pimp my wife. Wat ik vind over Aliaas actie heb ik al gepost.
Ik zeg niet dat jij Islamitische vrouwen onderschat maar mensen die menen dat ze onder het juk van hun man gaan en daarom niet uit de kleren gaan of een hoofddoek op hebben. Aliaa is een Atheist Hassnae, nogal logisch dat ze niet met de normen en waarden eens is van Moslims.
Ik ken verschillende soorten Moslims hoor de 1 strenger dan de ander en daar heb ik nix over te zeggen en ik laat ook iedereen z’n gang gaan, want de flaws die ik bij een ander zie kunnen ze ook bij mij zien, zo judgemental ben ik niet. De eerste Moslima met een normale intelligentie die bewust haar kleren uittrekt voor het publiek heb ik nog niet gezien. En dat is wat heel veel mensen graag zouden willen zien, net als spotprenten van de profeet. Vernedering is een vorm van macht. Tis gewoon een kat en muis spel. Maar it’s ok ik ben goedkoop, of dom, wat jij wilt. Peace be with you my dear.

op 06 12 2011 at 13:19 schreef Fatima:

p. wielaard tssss ontmaskerd. En dan, moeten die opgehangen worden? In kampen met z’n allen? Stem PVV misschien komt je droom nog eens uit. Alhoewel, when hell freezes over dat ik vrijwillig meega op kamp.

op 06 12 2011 at 13:19 schreef willem van gent:

Mooi gefotografeerd! Dapper ook!

op 06 12 2011 at 13:54 schreef Frans smeets:

Fatima,
Waarom zou een atheist niet de normen of waarden van een Moslim kunnen hebben.?

op 06 12 2011 at 14:51 schreef Fatima:

Dat is heel goed mogelijk hoor Frans. Er zijn zelfs Atheisten die nog betere normen of waarden hebben dan bep Moslims. Ik had het over Aliaa, die uit de kleren ging en dat zijn niet de normen en waarden van een Moslim.
Maar goed deze zeurPiet neemt weer de boot terug naar waar ze vandaan komt, ahoy mates.

op 06 12 2011 at 15:00 schreef p.wielaard:

Frans, Dit is de eeuwige discussie over moraal en de bron. In de ogen van gelovigen zijn atheisten mensen zonder geweten. Ik heb liever een innerlijke rem en een universeel besef van goed en kwaad, dan dat ik uit vrees voor een of andere goddelijke entiteit mijn leven leid. Religie laat zelfs goede mensen slechte dingen doen.

op 06 12 2011 at 15:10 schreef G!:

Wow. Respect!

Fatima, lees ik het goed als ik begrijp dat jij naaktheid vernederend vind? Ik weet niet of je wel eens in een sauna of een badhuis bent geweest, maar wat me daar opviel was dat juist bij het weggaan het zo opvalt dat mensen allerlei verschillende kleren aantrekken die vanalles over ze onthullen en allerlei oordelen ontlokken. Naakt was dat niet het geval, naakt waren ze alleen zichzelf en viel er niks te oordelen.

op 06 12 2011 at 15:14 schreef Thomas E:

Er zal ongetwijfeld een Sura bestaan waarin publiekelijke vrouwelijke naaktheid veroordeeld wordt. Dus ik denk dat Fatima vanuit haar geloof wel consequent is.

Of zie ik dat verkeerd?

op 06 12 2011 at 15:28 schreef Bertje:

@ Thomas E

Nee hoor dat zie je wel goed.
Het is dan ook wel heel makkelijk om als orthodox conservatief gelovige je consequent te houden aan de regeltjes. Ik kan dit uitleggen maar ga er vanuit dat jezelf de reden hier wel voor bedenken kan.
Zelfs bij een mooie actie als deze menen dit soort figuren het gelijk aan hun kant te hebben.

op 06 12 2011 at 15:30 schreef Rob:

Naaktheid, beste Fatima, is pas vernederend als deze gedwongen is, zoals de slachtoffers van de Egyptische politie. Naaktheid uit eigen vrije wil kan bevrijdend zijn.
Het is heel goed te vergelijken met een hoofddoekje: als je dat draagt omdat je man of vader of imam dat wil, dan is dat een vernedering, omdat het jouw eigen oordeel ondergeschikt maakt aan dat van een ander. Maar kies je er helemaal zelf voor, dan kan dat ook bevrijdend zijn.
Dat is mijns inziens het hele punt. Vrijheid.

op 06 12 2011 at 15:46 schreef G!:

In de ogen van gelovigen zijn atheisten mensen zonder geweten.
Onzin.

op 06 12 2011 at 16:54 schreef Pyt van der Galiën:

@G!

Ik kan zo gauw niet terug vinden wie dat schreef, maar het is inderdaad een beetje rare opmerking. Ik werk al jaren samen met religieuze mensen en ik heb dat werkelijk nog nooit te horen gekregen. Blijkbaar worden enge fundamentalisten weer eens op één hoop gegooid met gematigde gelovigen.

Hoe staat het trouwens met de solidariteitsactie van de mannen? Als ik het goed zie, zijn alleen Niek en Bertje bereid zich bloot te geven:)

op 06 12 2011 at 17:00 schreef Rene K:

Ik ben een beetje klaar met Fatima eigenlijk.

op 06 12 2011 at 17:35 schreef p.wielaard:

Sorry, inderdaad een foute opmerking. Natuurlijk zijn er gelovigen die dat helemaal niet vinden. Ik bedoel juist enge fundamentalisten die dat beweren. (Jesus Camp zie en huiver). Fatima, Je wordt ontmaskerd als star en recht in de leer. Conservatief dus, terwijl je wel scherp en popie mee wil praten. En beledig me niet met die Wilders.

op 06 12 2011 at 18:19 schreef Bertje:

@ p wielaard

“star en recht in de leer”

Dat was van het begin aan toch al duidelijk.
Ken u orthodoxe pappenheimers.
Overigens netjes van je dat je sorry zegt.

@ sandro

Kom op joh boek uit broek uit!
:-)

op 06 12 2011 at 18:29 schreef hassnae:

Heel sympathiek de oproep aan mannen, maar waar het om gaat is dat in de desbetreffende landen mannen vrij zijn te dragen en niet dragen wat ze willen. Vrouwen zijn dat niet (ik generaliseer uiteraard).

Niemand die je zal aanspreken als je als man in een veel te strakke Speedo het strand betreedt. Geen man die lastig gevallen wordt als zijn benen onbedekt zijn of zijn borsthaar te zichtbaar is. Niemand die er schande van spreekt als je uitgebreid aan je kruis gaat krabben. Je bent een man, nietwaar.

Daarom: de steun van mannen is essentieel, maar het vrouwenlijf is het wapen.

op 06 12 2011 at 18:47 schreef MNb:

“De eerste Moslima met een normale intelligentie die bewust haar kleren uittrekt voor het publiek heb ik nog niet gezien.”
Hiermee is Fatima heel judgmental.

“Vernedering is een vorm van macht.”
Als Fatima het verzoek van PB aan wederhelft Hassnae als vernedering ziet is ze bij voorbaat heel judgmental.

op 06 12 2011 at 18:55 schreef Thomas E:

Ben je niet bang dat zo’n naaktactie juist vooroordeel-bevestigend zal werken? Ook bij Arabische vrouwen. Zo van: Zie je wel, er zijn van die ‘hoeren’ die door de westerse decadentie zijn geïnfecteerd. Gadverdamme, hier willen wij niks mee te maken hebben!

Ik weet het niet hoor, het is een open vraag.

op 06 12 2011 at 19:27 schreef herman van der helm:

“Niemand die je zal aanspreken als je als man in een veel te strakke Speedo het strand betreedt. Geen man die lastig gevallen wordt als zijn benen onbedekt zijn of zijn borsthaar te zichtbaar is. Niemand die er schande van spreekt als je uitgebreid aan je kruis gaat krabben. Je bent een man, nietwaar.”

Ok dan. Hier ben ik al een tijdje in driedelig grijs te vinden.
http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?f=39&t=9490&start=105

op 06 12 2011 at 19:45 schreef Bertje:

@ Herman van de Helm

Linkje geklickt… en dubbel gelegen.
:-)

op 06 12 2011 at 20:16 schreef herman van der helm:

Fatima zegt: “De eerste Moslima met een normale intelligentie die bewust haar kleren uittrekt voor het publiek heb ik nog niet gezien.”

Ik denk dat de familie van deze vrouw dan nog niet kent

http://www.frontaalnaakt.nl/archives/00000435.html

op 06 12 2011 at 21:20 schreef Peter:

De mensen die vinden dat mannen hier ook aan mee moeten doen, missen het punt totaal. Het zijn niet de mannen die moeten voldoen aan allerlei criteria rond kuisheid en eerbaarheid en dergelijke. Mannen worden niet gedwongen een sluier te dragen, mannen krijgen geen stokslagen wegens het dragen van een broek.

Een naakte man veroorzaakt geen wereldwijde razernij. Kijk maar naar het blog van Aliaa Elmahdy, waar ook een foto van een naakte man op prijkt. Vrijwel niemand heeft het daarover. Uit eigen ervaring weet ik dat niets mensen – mannen én vrouwen – zo doet schuimbekken als een naakte vrouw.

Het is dus de naakte vrouw die we in stelling moeten brengen, niet de man. Aan de vrouw moeten mensen maar wennen. We beuken ze murw met vrouwelijk naakt. We maken vrouwelijk naakt alomtegenwoordig, onontkoombaar, net zolang tot ze beseffen dat het geen zin heeft erover te klagen.

Er is nog iets anders: zodra ik mannen zou oproepen naaktfoto’s in te sturen, zou mijn mailbox volstromen. Het is voor mannen dan ook geen enkel probleem, er is voor hen niets moedigs aan om naakt te poseren. Niemand zal ze uitschelden voor hoer of slet, of hun vrouwen verwijten dat ze hun man ‘pimpen’. En wat krijg je dan? De zoveelste actie die wordt gedomineerd door mannen, zoals alles en iedereen altijd wordt gedomineerd door die opdringerige mannen.

Nu even niet, dus.

Wat Fatima betreft, ik ben gewoon verbijsterd door haar stuitende arrogantie en haar totale gebrek aan decorum. Kennelijk vindt ze zichzelf gerechtigd tot dit extreem onbeschofte gedrag omdat ze zichzelf een goede moslim acht.

Maar moslims als Fatima doen de wereldwijde moslimgemeenschap meer kwaad dan goed. Bah.

op 06 12 2011 at 21:31 schreef MNb:

De Amerikanen doen ook mee.

http://freethoughtblogs.com/pharyngula/2011/12/06/will-you-be-among-the-nudephotorevolutionaries/

op 06 12 2011 at 21:37 schreef Bertje:

@ Peter

Ik kan me helemaal vinden in je verhaal maar denk je werkelijk dat mannen zo dapper zijn en zichzelf zo bloot durfen te geven.
Ik heb zo maar het rare vermoede van niet.

op 06 12 2011 at 21:40 schreef Peter:

Ik wéét uit ervaring dat hordes mannen staan te springen om hun piemel aan iedereen te laten zien. Op sommige naaktstranden levert het de gênantste taferelen op.

op 06 12 2011 at 21:59 schreef Asmodeus:

Wereldwijde moslimgemeenschap? Fata morgana…

op 06 12 2011 at 22:00 schreef Peter:

Alsjeblieft niet iedere keer weer diezelfde semantische discussies.

op 06 12 2011 at 22:25 schreef petepel:

Niets dan respect voor deze steunbetuiging, en niets dan minachting voor alle mannen die vrouwen niet als gelijkwaardig kunnen zien, vanwege welke achterhaalde reden dan ook.

op 06 12 2011 at 22:36 schreef herman van der helm:

Is de naaktheid van bijvoorbeeld Aliaa het probleem van de felle reacties werelwijd? Ik denk eigenlijk van niet. Ik denk dat de inbreuk die de blogster met haar foto’s en tekeningen op de gevestigde orde maakt de reacties verklaart. Iedereen is bekend met bloot, al is het slechts van het eigen lichaam. Op het moment dat bloot gebruikt wordt in de publieke omgeving wordt er iets van gevonden en begint het te borrelen. Mensen hebben er vaak moeite mee omdat er eigen onzekerheid door ontstaat. Schaamte voor eigen lichaam of opkomende gevoelens die al jaren onderdrukt zijn al dan niet tengevolge van een of ander geloof. En of het naakt nu van man of vrouw is doet er niet toe.

op 06 12 2011 at 22:39 schreef Peter:

Herman, je kan ook overdrijven met je zweverige wereldvreemdheid.

op 06 12 2011 at 22:47 schreef herman van der helm:

Peter ik heb dit uit eigen ervaring. Een andere “wereld” heb ik niet. Ik zal er dus mee moeten leren leven.

op 06 12 2011 at 22:51 schreef Peter:

Je eigen ervaring zit blijkbaar een heldere blik op de feiten in de weg. Als jij stelt dat het niet de naaktheid van Aliyaa is, die de controverse rondom haar veroorzaakt, heb je misschien niet zo goed opgelet.

op 06 12 2011 at 22:56 schreef Thomas E:

Een naakte vrouw die zelfverzekerd in de camera kijkt, is van een overrompelende kwetsbaarheid. Dit ben ik, zo mooi kan eerlijkheid zijn.

op 06 12 2011 at 22:57 schreef Bertje:

@ Peter

Klopt als een bus die ervaring heb ik ook.
Maar toch, zo open en bloot op het internet.
In de kamara kijkend en je zo kwetsbaar makend.
Ik denk dat al deze “ik wil me piel zo graag laten zien” mannen dit niet echt durfen.
Vrouwelijke dapperheid aan dit woord moest ik opeens denken.

op 06 12 2011 at 23:09 schreef herman van der helm:

De naaktheid is de trigger. dat is mij ook wel duidelijk. Maar de reacties erop ontstaan in (bepaalde) mensen denk ik, met hun onstuimige uitingen als gevolg. In de frustratie van die mensen zit de oorzaak. Of je dat oplost met meer naakt, ik weet het niet.

op 06 12 2011 at 23:12 schreef Peter:

Het is mij niet te doen om de hang-ups van die geestelijk gehandicapten, Herman. Het gaat om het claimen van een recht.

op 06 12 2011 at 23:14 schreef Rene K:

Als man, ja ook als westerse man, dien je gewoon toe te kijken en aan te moedige hoe de vrouwen uit hun kast komen. Nee, niet meedoen, want dat maakt het kapot.

op 06 12 2011 at 23:43 schreef Asmodeus:

Fatima is een mombakkes voor Angelsaksisch puritanisme en Gallische hypocrisie. Om onwetendheid en gebrek te verhullen het masker van de bekrompen koloniaal op te zetten… Gebrek aan inspiratie?

op 06 12 2011 at 23:59 schreef Rebecca:

Nogmaals mijn diepe respect voor jou Luisa. Ik zou het zelf echt niet durven.

op 07 12 2011 at 00:10 schreef Haes:

@Peter

Ik ben het niet met je eens. Mijn oproep is bedoeld als een uiting van solidariteit en niet als een verkapte vorm van exhibitionisme.

Ikzelf heb geen moeite met naakt zijn in de sauna of op het strand, maar daar gaat het hier niet om. Hier gaat het om je kwetsbaarheid als naakte mens te laten zien omdat je weet dat daar een taboe op rust. En dat taboe geldt net zo hard voor mannelijk als voor vrouwelijk naakt.

op 07 12 2011 at 00:13 schreef Peter:

Nee, Haes, het gaat niet om de kwetsbaarheid van de naakte mens. Het gaat om de hondsdolheid die de naaktheid van een vrouw bij veel mensen losmaakt.

op 07 12 2011 at 00:17 schreef Asmodeus:

Over Gallische hypocrisie gesproken, Fatima doet me denken aan Ephimenco. Zeurend over een naakt afgebeelde Karin Spaink, na de amputie…
Lef maakt mooi, voorbij goed en kwaad.

op 07 12 2011 at 01:05 schreef marije:

Dit is geplaatst op een nederlands blog. Hoezo solidariteit? Hoezo heldendaad?wat nou taboe? Je kunt bijna geen blad, krant of site openen of er is vrouwelijk naakt. Ik snap het vast niet helemaal maar of dit nu effectief is vraag ik me af. Effectief voor de ogen die dit graag zien, maar verder?

op 07 12 2011 at 02:56 schreef MNb:

“Het gaat om de hondsdolheid die de naaktheid van een vrouw bij veel mensen losmaakt.”
Dat is nou één van die dingen waar ik nul komma niets van begrijp. Bertrand Russell liep tientallen jaren geleden al eens een baan in de Verenigde Staten mis omdat hij het een uitstekend idee vond als kinderen van jongsaf aan gewend raakten aan de naakte lichamen van hun ouders. Sindsdien is er blijkbaar niet zóveel veranderd.
Wat is er nou zo schokkend aan een naakt lichaam, mannelijk of vrouwelijk? Alle vrouwen (mannen) zien er zo’n beetje hetzelfde uit, hoor. Niets om je druk over te maken.

op 07 12 2011 at 06:15 schreef TFWC:

@Fatimaatje,
Wat doe überhaupt op FN, wil je ons bekeren of lijd je aan een zware vorm van masochisme?
Het idee alleen al, over je ‘bezorgdheid’ of Peter’s vraag aan Hassnae pimpgedrag illustreert, is van een bijna onvoorstelbare smerige voyeurisme. Bemoei je met je eigen zaken. Zolang je de wereld blijft delen in moslims en niet-moslims heb jij vooral een probleem. Wij, paternalisten, vragen ons af: heb je al geld gedoneerd voor de verdediging van Aliaa Elmahdy (freedom of choice) of ga je met stokken voor de rechtbank aan de gang? Het probleem is niet dat islamitische vrouwen onderschat worden, maar dat jij vrouwen onderschat, terwijl je zelf één bent. Of nee, bij nader inzien toch een geit, want een paar tieten is niet genoeg, dat heeft Luisa hierboven wel bewezen.
Hartelijke groeten.

op 07 12 2011 at 08:08 schreef Peter:

Marije, jouw aangebrande reactie is het bewijs dat de actie van Luisa broodnodig is.

op 07 12 2011 at 10:34 schreef marije:

Je kunt het aangebrand noemen, ik denk niet dat het dat is. Ik begrijp de functie er niet van. Enige vorm van uitleg is er niet. Als naakt werkelijk normaal was zou iedereen het durven tonen. Dik, dun, oud, jong. Dat zou ik juist mooi vinden. Als het ‘echt’ normaal en ‘natuurlijk’ zou zijn. En niet alleen wanneer het binnen de normen van esthetische schoonheid zou vallen. De bekrompenheid en machtswellust van sommige culturen aanpakken doe je toch niet door een foto van jezelf te zetten op een Nederlands blog?

op 07 12 2011 at 10:48 schreef Renée O:

@Marije

Als Luisa alleen naakt had geposeerd, zonder verder commentaar, had ik een reactie als die van jou wel begrepen. Ze heeft er echter een heel bevlogen betoog bij geschreven: foto en betoog zijn in dit geval onlosmakelijk met elkaar verbonden, en maken dat ik alleen maar bewondering voor haar kan hebben. Luisa is geen fotomodel (ook al ziet ze er zo uit), ze heeft heel andere verantwoordelijkheden, zodat ze, denk ik, risico’s heeft genomen. Je weet van te voren immers niet wat de repercussies kunnen zijn.

Wat mij betreft heeft ze zich dus heel kwetsbaar opgesteld vanuit een oprecht motief van solidariteit.

Chapeau!

op 07 12 2011 at 11:00 schreef Rebecca:

@Marije
Vrouwelijk naakt is inderdaad overal te vinden alleen altijd geplaatst binnen een seksuele context. Luisa’s naaktfoto is geplaatst uit solidariteit en straalt kracht en tegelijkertijd kwetsbaarheid uit. De kwetsbaarheid van alle vrouwen. Zonder enige seksuele connotatie. Dat jij, als vrouw, het verschil daarin niet ziet vind ik op z’n zachtst gezegd, verbazingwekkend.

op 07 12 2011 at 11:58 schreef MNb:

Herstel Rebecca: vrouwelijk naakt is overal te vinden geplaatst binnen een sexuele context met de uitdrukkelijke bedoeling er geld op te maken door domme mannen als ik te verleiden de portemonnee te trekken. En dat vond ik op mijn hoogtepunt van mijn sexuele daadkracht (lang geleden dus) al een belediging.

op 07 12 2011 at 12:57 schreef Amal Ben Salah:

Met de hersenen van nu en het lichaam van toen ik 16 was, zou ik het zeker gedaan hebben! Ben het zo zat dat anderen gaan zitten uitmaken en of dat nou moslims,niet-moslims, Nederlanders, Marokkanen, Turken, Egyptenaren, Afganen of whatever zijn. Ik ga over mijn eigen kleding en lijf! Maar heb persoonlijk een zwak voor mooi bloot, al van kinds afaan.
Mijn antwoord is altijd, dat we bloot zijn geboren en ook weer bloot gewikkeld in een enkel wit doek de grond weer in en als moslim geloof ik dat we ook weer naakt tot God wederkeren. En iedereen mag zich bedekken of ontbloten, zolang het maar geen dwang is van een ander.

op 07 12 2011 at 14:30 schreef marije:

Of ik nu man of vrouw ben maakt hierin toch niet uit? Iedereen snapt het verschil tussen porno-naakt en ‘gewoon bloot’. Maar nog altijd is er niets gezegd waardoor ik begrijp wat iemand hier nu precies mee wil zeggen. Naaktprotesten zijn er tegen; vervuiling, bont, EK, cultuurbezuinigingen, dierenleed, bodyscan, hoge huurprijzen. Een trend? Toch een verkapte vorm van exhibitionisme? Gewoon meedoen met de anderen zonder kritisch te kijken naar het waarom? Het bloot op zich stoor mij in het geheel niet. Ik stel gewoon vragen bij iemands beweegredenen.

op 07 12 2011 at 16:59 schreef Thomas E:

@Marije, ik vroeg me eerder (hierboven ergens) ook af of een blootactie wel zo effectief zou zijn. Ik vroeg: ‘Ben je niet bang dat zo’n naaktactie juist vooroordeel-bevestigend zal werken? Ook bij Arabische vrouwen. Zo van: Zie je wel, er zijn van die ‘hoeren’ die door de westerse decadentie zijn geïnfecteerd.’
Maar Peter’s voorgestelde bombardement aan orientaals bloot kán natuurlijk werken, als het echt een veelheid is en niet expliciet erotisch gefotografeerd.

op 07 12 2011 at 17:01 schreef Renée O:

@Marije schreef:

“Gewoon meedoen met de anderen zonder kritisch te kijken naar het waarom?”

Bijgaande stuk dus niet gelezen, ik begrijp dat mijn commentaar volstrekt zinloos is geweest. Wat zonde van mijn tijd :-(

op 07 12 2011 at 18:23 schreef marije:

Sorry, ik had moeten reageren op jouw reactie. Een reactie die ik waardeer en ik begrijp jouw uitleg deels. Er wordt vrouwen in bepaalde delen van de wereld zoveel onrecht aangedaan. Als ik een manier wist om hun positie te verbeteren dan zou ik dat graag doen. Misschien omdat jij Luisa beter lijkt te kennen snap jij haar beweegredenen ook beter. Jij zegt dat ze wellicht risico’s neemt. Dat neem ik dan van jou aan. Dank voor je poging het me uit te leggen.

op 07 12 2011 at 18:35 schreef Thomas E:

Doe jij het ook, Renée?

op 07 12 2011 at 21:39 schreef Peter:

Luisa wordt intussen wereldberoemd, want haar actie is opgepikt door de International Business Times:

http://uk.ibtimes.com/articles/262951/20111207/nude-revolutionary-calendar-homage-aliaa-magda-elmahdy.htm

En door een Russisch-Israëlische (?) nieuwssite:

http://www.newsru.co.il/rest/07dec2011/nude_calendar_110.html

op 08 12 2011 at 18:37 schreef Gil:

@Amal Ben Salah – “En iedereen mag zich bedekken of ontbloten, zolang het maar geen dwang is van een ander.”
Heel juist. Meer hoeft daarover niet gezegd.

op 10 12 2011 at 13:31 schreef marije:

Dit is wat me duidelijk is geworden; Dankzij Zumba (Luisa = zumbainstructeur)zorg je ervoor dat je op je 38ste er nog (best wel) mag zijn.

op 10 12 2011 at 13:38 schreef Peter:

Marije, mij moet van het hart dat ik niet zo vaak een reageerder zie die er zo op gebeten is andermans motivatie in een kwaad daglicht te stellen en die zo fanatiek hecht aan haar eigen hardnekkige wanbegrip.

Als je mij daarover een moreel oordeel wilt toestaan: bah!

op 13 12 2011 at 14:10 schreef marije:

Ik heb erover nagedacht. Had vragen maar liet me misschien teveel leiden door vooroordelen. Ik geloof nu meer in de oprechtheid van deze actie. Ik wilde niemand kwetsen.

op 17 03 2014 at 01:26 schreef Seks | Luisa Samora:

[…] internet staat een blog van mijn hand met een naaktfoto van mij. Een foto die mijn dochter trouwens heeft gemaakt. En een […]

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS