Home » Archief » Jezus en Mohammed


[07.11.2014]

Jezus en Mohammed

Esra Dede

m12

Ik was negen toen de kinderen in mijn klas naar de moskee begonnen te gaan. De moskee was in een ander buurt van Amsterdam, waardoor ze elk weekend door hun ouders werden gebracht. Ook ik wilde elke maandag mee kunnen praten over Koranles en de nieuwste kleuren hoofddoekjes van de docenten.

Ik kreeg echter niet dezelfde reacties van mijn ouders. Mijn moeder vond het leuk om te horen dat ik (eindelijk) interesse begon te tonen in mijn geloof. Voor haar was ik er eigenlijk al te laat mee.

Mijn vader kwam echter tot een andere conclusie. Als ik naar de moskee wilde, dan moest hij ook naar de moskee, want hij moest natuurlijk wel voorkomen dat de mannen van de buurt hem belachelijk zouden maken. Van hem mocht ik daarom niet naar de moskee. Dan maar een alternatief, de zondagschool.

Enge gedachten

Ja, u leest het goed, ik ben als negenjarig Turks meisje een halfjaar naar zondagsschool gegaan. Ik mocht er naartoe op één voorwaarde: ik moest alles, wat ze over Jezus vertelden, vergeten op het moment dat ik de kerk uitliep.

In het begin was het wennen. Ik was een van de weinige buitenlanders in dat kerkje in Amsterdam Oud West, maar ik vond het geweldig. De liedjes, gebeden, kleurplaten en filmpjes over Jezus maakten mijn zondagen helemaal compleet. Elk zondagochtend zwaaiden we eerst de peuter- en kleutergroepen uit die les kregen op de bovenverdieping. Daarna begonnen we aan een middag vol nieuwe verhalen en spelletjes.

Aan het einde van dat jaar had ik mijn eerste kerststal gemaakt en vol trots aan mijn moeder laten zien. De volgende dag lag het in de prullenbak, want mijn moeder kreeg er maar enge gedachten van.

Mag geen ‘Mohammed’ zeggen

Ik kon zien dat de zondagdocenten ook aan mij moesten wennen, ik was een bedreiging en tegelijkertijd een test. De dreiging begon op het moment dat ik het woord ‘Mohammed’ combineerde met een vraag. “Hebben Jezus en Mohammed elkaar wel gekend?” vroeg ik mij hardop af.

“Wie is Mohammed?”, vroeg een ander kind. “Een profeet, toch, juffrouw?”, vroeg ik dan. In het begin werden deze gesprekken stellig ontweken, maar na een tijdje door mij in een hoek te zijn gedreven moest ze er toch aan.

Ik mocht Mohammed niet meer noemen in de kerk. “Hij heeft geen plek in het christendom” werd er aan me verteld op een zondagnamiddag. “Je mag hier blijven op één voorwaarde: je moet alles wat ze over Mohammed vertellen vergeten op het moment dat je de kerk binnenloopt. Anders moeten wij je laten gaan”.

Levend maken

Het idee alleen al maakte mij bang, maar thuis kreeg ik weer twijfels. Waarom kreeg ik thuis wel verhalen over Mohammed en niet in de kerk?

Met mijn mama kon ik er niet over praten, mijn beste vriendin was een atheïst. Het is moeilijk om als kind aan te voelen wat het beste is voor jezelf, maar op een zondag besloot ik toch om op mijn gevoel af te gaan.

Het was een verhalen-vertel-dag. We mochten een eigen interpretatie geven van een bekend verhaal uit de bijbel. Ik was als laatste aan de beurt en in rap tempo begon ik mijn verhaal. “Jezus liep langs een boom, waar een soldaat was begraven. Hij wilde aan deze soldaat vragen hoe hij was overleden dus probeerde hij hem weer levend te maken. Het lukte hem alleen niet, hij was even te moe om het in zijn eentje te doen.”

“Dus-kwam-profeet-mohammed-en-hij-zei-ik-help-je-wel-en-toen-gingen-ze-elkaars-hand-vasthouden-en-hem-samen-weer-levend-maken-en-toen-was-iedereen-blij.”

Zombies maken

Dat was mijn laatste middag in de kerk. Ik was de andere kinderen alleen maar in de war aan het brengen. Ik was een doorn in hun oog en niet meer te redden.

Mijn conclusie was dat noch zondagsschool noch zaterdagschool mijn weekenden compleet konden maken op de manier die ik wilde, een conclusie waar ik nog steeds tevreden mee ben.

Want zeg nou zelf, een weekend waar Jezus en Mohammed zombies maken en elkaar high-fives geven, klinkt veel beter dan de nieuwe trends op het gebied van hoofddoekjes.

Esra Dede is geboren en getogen Amsterdammer. Zij studeert geneeskunde en wordt door haar familie gezien als communist, omdat ze ooit lid was van de SP. Volg haar op Twitter.

Esra Dede, 07.11.2014 @ 08:50

[Home]
 

13 Reacties

op 07 11 2014 at 09:52 schreef Haes:

Met zo’n “Commie” wil ik wel een goede boom opzetten ;-))

op 07 11 2014 at 10:23 schreef Thomas E:

Wat een hilarisch-triest verhaal. Zelfs sprookjes worden geplaagd door fun spoilers. Sinterklaas, Jezus of Mohammed worden flauw ontmaskerd als je negen bent. En Zwartepiet als je al ruim over de vijftig bent. Als een soort uitgesteld pesterijtje. Gelukkig hebben we de Yeti nog. Die neemt niemand me af.

op 07 11 2014 at 12:59 schreef Ruud van Gerrevink:

Beide religies wijzen elkaars profeten af? Er zijn wel meer verschillen die in feite overeenkomsten blijken te zijn: https://www.youtube.com/watch?v=KYV7KWQ-fY4&index=2&list=FLs2Dc0dglStRu013HBp2XDg

op 07 11 2014 at 13:52 schreef Niels van Lobberegt:

De zondagschool, waar men de kindjes de geneugten van religie leert. Ik moet dan altijd aan een citaat van Hitchens denken.

‘Als je leest wat Hawking schrijft over het fenomeen horizon, die theoretische rand van het ‘zwarte gat’ waar je in principe overheen zou kunnen duiken zodat je in het verleden en in de toekomst zou kunnen kijken (ware het niet dat je daar helaas per definitie te weinig ’tijd’ voor zou hebben), dan zou het me verbazen als Mozes je nog met zijn derderangs brandende bramenbosje kan imponeren.’

Het is maar wat je wilt leren/weten?

op 07 11 2014 at 14:21 schreef Peter:

Niels Lobberegt mist het punt weer eens.

op 07 11 2014 at 16:40 schreef Bertje:

Kinderen aan de macht!

Mooi verhaal en o zo herkenbaar.

op 07 11 2014 at 23:25 schreef dewanand:

even korte reactie:

interessant, wit/ gegermaniseerde turks meisje in blanke christelijke kerk, zwaar gediscrimineerd. Ja, dat ken ik van vroeger als viesbruine, inferieure koelie aapje in vele blanke christelijke kerken en verenigingen, tsja, daarom lijkt het ons beter om die blanke hypocrisie maar radicaal stop te zetten en gewoon dit te doen in hele Arische/ grote blanke lul/kut EU:

WEBpublication BOOK WART0270 / EPAGE 1 of 43
Analyse legaliseren rassendiscriminatie
(met onderzoek etnische registratie)
http://www.dewanand.com/discriminatie01.htm

En lezers aub ook even in dit doc snuffelen, over de vele leugens van blanke christenen en hen hele terroristische/ koloniale geloof van weleer:

Kritiek op het Christelijk geloof.
Wat iedereen moet weten over het Christendom.

Offeraar Dewanand
Offercode wfor1068
Offerdatum 13 juni 2007 (updated april 2012)

http://www.dewanand.com/wfor1068.htm

noot:

geloof is een persoonlijke, individuele gelukkigheids filosofie, ref prof ph. Zwaluw, ‘Het grote geheim’, 1992.
Maar geloof is ook een individuele geestelijke stoornis in de meeste gevallen, een kwaadaardige geestelijk/seksuele bug in je grote aaphersentjes.

op 08 11 2014 at 13:40 schreef Benedictus:

Ik ging vroeger, behalve naar de RK-Kerk ook naar de zondagschool van het Leger des Heils. Belangrijke reden: dan had moeder even wat rustuurtjes en het kon geen kwaad. Tenslotte was het ook leuk met mooie verhaaltjes.

Bij het ziekbed van mijn broer was ook de mijnheer van het Leger des Heils aanwezig. Onderscheid in geloofsrichtingen waren mijn ouders vreemd. Mijn herinneringen aan die tijd zijn positief.

Aan de zin: “twee geloven op een kussen daar slaapt de duivel tussen” deden mijn ouders niet. Bovendien, waar er 11 aan een -lange- tafel konden eten kon ook altijd iemand anders blijven eten, van welk geloof dan ook.

Daar begint de tolerantie dus!

op 08 11 2014 at 17:06 schreef dewanand:

namaste Benedictus,

vanmiddag nog belde ik een oudere hindoestaanse kennis, en die vertelde dat haar nichtje v 32 geen toestemming kreeg om op hindoeistische manier te trouwen met haar hindoevriendje en nu ligt zij in het ziekenhuis met een herseninfarct. Haar vader is een rooms katholieke, zwartkleurige hindoestaanse man en hij wil absoluut niets met het ‘satanische’ HONDoeisme te maken hebben. Toch ongelooflijk he??

Zelf werd ik kapot gediscrimineerd als viesbruin, korte, kleingeschapen koelie jongetje in Nederlandse kerkelijke en politieke organisaties en daarom, door die hele suicidale identiteitscrisis vluchtte ik in het Hindoe Fundamentalisme als niet blanke, niet lange en niet grootgeschapen koelieman met vieze bruine apenkleur. Ja, dat is de beste beslissing van mijn leven ipv zelfmoord met azijn, grammaxone of 16de verdieping springen in mijn zelfmoordflat.

Niet blank en niet arisch zijn is een MISDAAD en straf van de blanke Goden in Nederland en elke blanke meerderheidsstaat in europa.

En die rassenhaat is zuiver BIOLOGISCH dus onoplosbaar, ook bij niet arische rassen en volkeren.

zielig he zijn wij allemaal als grootgeschapen (ook met grote scheurtjes) mensapen.

op 08 11 2014 at 22:57 schreef Benedictus:

dewanand

De beste vriend van mijn alleenstaande dochter is hindoe -donker bruin- waar ik veel vertrouwen in heb. Daar heb ik geen enkel probleem mee als katholiek.

op 08 11 2014 at 23:30 schreef dewanand:

namastiaauw Benedictus

Jij komt hier vertellen dat je een blanke katholiek bent he en er ‘geen enkel probleem mee hebt’ dat je roomsblanke dochter sekst met een kleingeschapen vieszwarte, heteroseksuele hindoejongen he.

Nou joh, hou er rekening mee dat jouw superieure blanke ras zo sneller weggeneukt wordt door ons niet arische, niet blanken he met vieze zwarte apenkleurtjes, wat zielig zeg, arme, jankende bleekscheetjes die klagen dat JWHW, de Hogere Blanke Afgoden hen laten afneuken en uitsterven. Ook Satan zal het beklagen toch, omdat blanken toch voor Satan werkten he, althans blanke Nazi’s zeggen apetrots van ‘… wij blanken zijn de besten in het organiseren van genocides…’, ref nazi forums, oa stormfront.

Ach Benedictus, 200 jaar geleden zou jij je Katholieke RoomsBlanke dochter voor rot hebben gemept als zij de zwarte poot van een koelieaapje zou aanraken of naar hem kijken in de Hollandse apartheidsstaat uit die tijd, pas na 1955, denazificering veranderde dit enigszins.

Nazi’s zouden jou een vieze rasverrader noemen en jou vervloeken, maar Wieroe vind jou SUPERslim omdat jij in Roomsblanke Christelijke RASVERRIJKING gelooft.

Miaauwallah,

Wieroe en dewanand

op 09 11 2014 at 09:27 schreef Benedictus:

dewanand

“kleingeschapen vieszwarte, heteroseksuele hindoejongen”

Nee hoor, het is zelfs een mooie man, lang en slank.

Het uiterlijk doet er voor mijn dochter wel toe, evenals het karakter. Kleur en religie niet. Wel met een voorwaarde: ieder in zijn eigen waarde -religie- laten!

op 12 11 2014 at 11:25 schreef Steven Looye:

Wat kan ik intens genieten van deze columns.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS