Home » Archief » Lieve Jan


[10.06.2011]

Lieve Jan

Frans Weerts


Illustratie: Fidus

Lieve Jan,

Dank voor je felicitaties, al ben ik alweer een jaar ouder dan door jou berekend. Maar een felicitatie is het niettemin waard. Immers, met mijn ongezonde leefstijl mag het een wonder heten dat ik nog steeds alive and kicking ben. Al 19 jaar overleef ik mijn vrouw die toch echt heel wat gezonder in het leven stond. Ik had toen graag mijn leven ingeruild voor het hare, als dat medisch mogelijk was geweest.

Long time no see. De laatste keer om jouw vrouw ten grave te dragen. Die klotekanker ook, die kerngezonde mensen zomaar velt. Ik vraag me af waarom de natuur werkt zoals ze werkt. Teveel drinken, teveel roken. Okay, dan vraag je erom. Maar nee, ik doe het al sinds mensenheugenis en ik voel me er wel bij. Zelfs een hartinfarct – op 2500 meter hoogte tijdens het skieën – heeft mij er niet onder weten te krijgen. Even dotteren na thuiskomst en hop, ik was en ben weer helemaal boven Jan (sic!).

Ik hoop niet dat ik jou ook nog overleef, noch een van mijn twee resterende zussen. Ik heb mijn portie gehad en ben er inmiddels achter dat het getal 37 voor mij een duivelse betekenis heeft gekregen. Onze oudste zus stierf op die leeftijd, De moeder van mijn kinderen ook. En op exact diezelfde leeftijd haperden mijn hartspieren door een abrupt tekort aan bloedaanvoer.

Vader en moeder allang passé en met hen het ware gevoel nog deel van een familie te zijn. We zijn helaas los zand geworden, dat door onze vingers wegsijpelt, dat niet langer handzaam is geworden. We leven ons leven ver van elkaar. Het gemis van mijn zijde is er wel, nog dagelijks. Maar ik heb werkelijk geen idee hoe iets van die bloedbanden te herstellen. We zijn nooit echt close geweest, zo zijn we niet opgevoed. Met ouders, die de duisternis van WO II hebben ondervonden, is dat niet zo verwonderlijk. We dragen de genen mee van een generatie, die de onmenselijkheid in de ogen moest kijken.

Zo zijn we nu individuen die alles moeten zetten op survival. We kunnen simpelweg niet terugkijken naar het verleden, omdat het ons niet verder helpt in het heden. We zijn de verloren generatie die volkomen onterecht wordt verguisd als zijnde spilzuchtige babyboomers. De Bert Brussens van deze wereld vergeten evenwel dat wij de erfenis dragen van een generatie die Nederland na de oorlog heeft helpen opbouwen tot wat het nu is. Een welvarend land, dat hoog scoort in de tabel van landen, waar mensen zich het meest gelukkig voelen.

De laatste keer stond ik in de winterkou aan het graf van jouw vrouw. De zon scheen en ik voelde me weer even deel van een grote familie. De rouw om een geliefde brengt je nader. Een weerzien van oude vrienden en kennissen in de Heerensociëteit was hartverwarmend en deed mij denken aan de tijd dat ik onverhoopt deel uitmaakte van een vergelijkbare high profile mannenclub. En een weerzien met alle cardiologen die – destijds nog in opleiding – op die fatale wintersportvakantie totaal niet herkenden dat ik 2,5 kilometer naar beneden moest skiën met een zojuist opgelopen infarct. Tja, diagnostisering is ook een vak…

En hoe staat het met je vliegtuig-bouw? De laatste keer mocht ik een soort van Cessna ontwaren, die in je ondergrondse garage werd geassembleerd. Begonnen met ultralights en waar eindigt het? Een zelfbouw Fokker 50? We spraken in ieder geval af dat, mochten jij en jouw vliegmaat ooit eens het luchtruim kiezen, om de kist te laten landen in het vliegveld nabij Poznan. Het is tenslotte maar 800 kilometer vliegen naar hier, dus met een uurtje of drie ben je hier.

Eigenlijk snak ik wel naar wat eerstegraads familiegevoel. Al zijn we daar niet echt voor in de wieg gelegd.

Frans Weerts heeft zijn zwakke momenten en mist zijn zoons, zussen en broer, die veel te ver verwijderd zijn. In alle opzichten.

Frans Weerts, 10.06.2011 @ 15:04

[Home]
 

35 Reacties

op 10 06 2011 at 15:31 schreef Sandro:

Mooi geschreven Frans en de gevoelens zijn zo herkenbaar!

op 10 06 2011 at 15:47 schreef Niels van Lobberegt:

Zomaar even een vraagje, hoor. Waar gaat dit over?

op 10 06 2011 at 16:02 schreef yurp:

“De Bert Brussens van deze wereld vergeten evenwel dat wij de erfenis dragen van een generatie die Nederland na de oorlog heeft helpen opbouwen tot wat het nu is.”

En wat doen wij dan? Zitten we jullie geld op te maken omdat jullie Nederland hebben ‘opgebouwd’? Of zijn we jullie schulden aan het afbetalen en jullie ruime eindeloonspensioenen aan het ophoesten? Ik word doodmoe van dat opbouw fabeltje.

op 10 06 2011 at 17:35 schreef Smeets:

Franz,

Het babyboomer-bashen (wat ik zelf ook in een artikel heb gedaan)
http://www.frontaalnaakt.nl/archives/00001470.html
heeft wel enige legitimiteit. Ik neem nooit iemand individueel kwalijk dat hij tot een generatie behoort (iets wat BB wel doet). Maar een beetje zelfreflectie zou toch op zijn plaats zijn van deze generatie.
Vergeet niet dat iemand die nu werkt straks op zijn 68 nog steeds werkt om de zorg te verlenen aan een generatie die vaak met 57 in de VUT ging.

op 10 06 2011 at 17:39 schreef Frans Weerts:

Yurp, meld je bij Bert. De specialist in bashen. Mij hoor je niet klagen over de X-, Y- of Nix-generaties.

op 10 06 2011 at 18:19 schreef dick jansen:

Nog een klein half jaar en ik ga genieten van AOW en een prettig pensioen. Heb ik alle tijd om bij te komen van al dat opbouwen en tevens alle tijd voor zelfreflectie.
O ja, ik ging met 60 in de VUT, geweldige uitvinding. Beetje klussen, de ene flier na de andere fluiten…
Mag ik iedereen, in het bijzonder de heren yurp en Smeets bij voorbaat hartstikke danken voor de toekomst? Als het geld maandelijks wordt overgemaakt neem ik er een op jullie gezondheid, beloofd.

op 10 06 2011 at 19:01 schreef Smeets:

Dick,

Geen dank, Ik gun het je graag.
Ben alleen bang dat mijn generatiegenoten en alles wat eronder niet zo mild zullen zijn.

op 10 06 2011 at 19:01 schreef Rob:

Ach, wat Brussen doet is zo’n enorm cliché dat het niet eens meer opvalt. De “jongere” (nou ja…) die afgeeft op de generaties voor hem. Niks nieuws. De babyboomers deden het zelf toen ze zich ontworstelden aan het jaren-vijftigkeurslijf van hun jeugd.
Wat dat betreft voldoet die rebelse Brussen gewoon aan alle vaste patroontjes. Dat maakt ‘m ook zo slaapverwekkend plat.

op 10 06 2011 at 19:27 schreef You On A Gin:

Mooi geschreven en aangrijpend.
Zelf ben ik geloof ik van de patatgeneratie.

op 10 06 2011 at 19:42 schreef Hans Langbroek:

@Rob: wat een ordinaire, op de persoon gerichte, platte Old PvdA-school reactie geef je hier. In mijn ogen tenminste.

op 10 06 2011 at 19:43 schreef Smeets:

Rob,

Bert lijkt ergens op het stereotiep dat hij van een babyboomer maakt. Misschien een vorm van zelfhaat.

op 10 06 2011 at 22:11 schreef Rob:

Hans, ga fijn op het dak zitten met je heilige verontwaardiging van niks. Hij heeft me maandenlang achtervolgd met persoonlijke aanvallen. Dit is nog helemaal niks.

op 10 06 2011 at 23:08 schreef Sasha Berkman:

“@Rob: wat een ordinaire, op de persoon gerichte, platte Old PvdA-school reactie geef je hier. In mijn ogen tenminste.”

zei Hans…

op 10 06 2011 at 23:24 schreef Makbouli:

Wat onwijs mooi!

op 11 06 2011 at 01:24 schreef Charles de Gaulle:

Heel herkenbaar en in die zin ook ontroerend.
Wat ik zo mis in de reacties zoals van bv. @Yurp. is de gedachte ooit achter het instellen van de VUT en het pre-pensioen.
Die was destijds als volgt; Om te voorkomen dat schoolverlaters niet aan werk kunnen komen, in een uitkering terecht komen en vervolgens nauwelijks meer te motiveren zijn om aan het werk te gaan, moeten oudere werknemers plaats maken voor jongeren.
Daar viel veel voor te zeggen, maar helaas, aan de situatie is niets veranderd, de filosofie voor deze oplossing is echter wel losgelaten.
Het gaat rijkelijk ver om degenen die van deze regeling gebruik maakten verantwoordelijk te houden voor het instellen van die regeling.

op 11 06 2011 at 04:24 schreef Saira:

In het begin van de jaren 90 heb ik in een bedrijf gewerkt waar ze aan arbeidstijdverkorting deden, ook een maatregel om meer banen te scheppen.

In dat (detailhandels)bedrijf werden fulltimers aangenomen voor 38/40 uur, dat weet ik niet meer. Voor dat salaris werkte je dan 4 dagen, rond de 34 uur.

Dat de AOW leeftijd omhoog gaat vind ik wel logisch. Laten we eerlijk zijn, de overheid ging er niet van uit dat mensen zo oud zouden worden.

op 11 06 2011 at 09:44 schreef Hans Langbroek:

Als we langer moeten gaan werken hebben degenen in de zware beroepen vaak jaren langer gewerkt dan mensen die door de aangeboren eigenschap “intelligentie” lang hebben kunnen studeren, en daarnaast ook nog fysiek veel minder belastend werk gedaan hebben.

Met de nieuwe regeling mag je wel eerder stoppen, maar met inlevering van veel maandelijks inkomen. In de zware beroepen lopen niet heel veel soepele en fitte oudjes rond. Een grote meerderheid van die mensen is in deze beroepen door slijtage absoluut niet in staat zulke beroepen nog uit te oefenen. De mythe dat er steeds meer fitte oudjes zijn mag best wel eens doorgeprikt worden.
Ook pensioenregelingen zijn veel minder algemeen dan velen aannemen. Hele cohortes van mensen die zwaar en laagbetaald werk verricht hebben, vaak al vanaf hun 15e of 16e jaar, hebben aan het eind slechts AOW als inkomen.

De discussie hierboven is een luxe discussie, gevoerd door personen die door een aangeboren eigenschap als intelligentie de kans hebben gekregen niet in die omstandigheden terecht te komen.

op 11 06 2011 at 10:25 schreef Bigpete:

Degenen die het hardste roepen dat de AOW leeftijd best omhoog kan zijn nou net degenen die zelf pas ver na hun 25e zijn begonnen met werken, over het algemeen in beroepen die fysiek niets van je vergen.

Per saldo werken deze lieden nauwelijks 40 jaar ook als de AOW leeftijd naar 67 of 68 gaat terwijl mensen die voor hun 18e begonnen zijn in een meestal zwaarder beroep bijna 50 jaar moeten werken.

Bigpete ziet het niet echt voor zich, die 65+ jarige bouwvakker, stratenmaker, brandweerman e.d. Maar dat komt natuurlijk omdat ik domrechts ben…

op 11 06 2011 at 11:36 schreef Saira:

Domlinkse Saira ziet ook wel in dat stratenmakers enzo niet zolang hun werk kunnen uitoefenen als de gemiddelde kantoorpik.

Aan de andere kant kan een iets oudere stratenmaker enzo heel goed jongere collega’s aansturen, vakonderwijs geven. Ik heb persoonlijk een hoge pet op van vaklui en hun bijbehorende intelligentie.

Buiten de AOW mag ik voor mijn eigen pensioen gaan sparen, in een vakgebied waar je ook niet bepaald op je achterwerk zit.

op 11 06 2011 at 11:49 schreef Saira:

@Hans Langbroek, knap dat je door jouw scherm heen kunt zien welke werk- en opleidingsachtergronden de deelnemers aan deze discussie hebben.

op 11 06 2011 at 12:47 schreef Hans Langbroek:

@Saira: dat zijn de deelnemers die mij meldden dat ik geen arbeider was maar mijn handen gebruik om te rukken, bij mijn melding dat ik arbeider ben. Op basis van wat ze door hun schermpjes konden meenden te kunnen zien.

op 11 06 2011 at 12:51 schreef Peter:

Langbroek, ik vind je een hele vervelende, aanmatigende, verongelijkte zeurpiet. Je voegt niets toe. Voeg wat toe, nare man. Ik ben niet verplicht jouw bijdragen toe te laten.

op 11 06 2011 at 17:37 schreef MNb:

Grote Piet, ik heb het helemaal met je eens hoor, maar besef je wel dat je het standpunt van Groen Links vertolkt?

op 11 06 2011 at 17:50 schreef Bigpete:

Ik had dat standpunt waarschijnlijk al jaren eerder maar dat terzijde. Ik ben ook tegen de doorgeschoten privatisering net als de SP. Eigenlijk ben ik het levende bewijs dat iemand een etiket links of rechts opplakken gewoon onzin is. Maar, dat geef ik onmiddellijk toe, ik doe daar zelf ook dapper aan mee.

Het probleem van het uitzonderen van bepaalde beroepen die dan nog wel met 65 met pensioen mogen is natuurlijk de definitie van wat is een zwaar beroep. Daar gaan weer hele oorlogen over gevoerd worden en wat de uitkomst ook gaat worden zullen er altijd net weer mensen buiten de boot vallen.
Iedereen 45 jaar fulltime laten werken lijkt me het eerlijkste maar dat is waarschijnlijk te simpel…

op 11 06 2011 at 20:25 schreef Eva:

Well shoot me in the ankle and call me Eddard.

Ik ben het eens met Bigpete. Dat die dag nog eens komen moge.

op 11 06 2011 at 21:17 schreef Sasha Berkman:

Eca,ik heb dezelfde vreemde ervaring. De keerzijde van de medaille is dat PVV’ers nu niet bepaald bekent staan als Integer, eerder als leugenachig en oportunistisch. Zie de draai van Wilders in deze waarover de bruine meeuwen zwijgen. Echt in 8 uur tijd dumpte Wilders zijn pension met 65 eis.

Wat ik wil zeggen dat ik PVV’ers niet op hun woorden geloof, ze er van verdenk te liegen. Dit is gebaseerd op concrete gevallen van liegen, draaien en onmetelijke huigelarij van Wilders en het geen afstand hiervan nemen door zijn achterban. Put your money where your mouth is Pete en stem de volgende keer Groen Links, zou ik willen zeggen.

op 12 06 2011 at 02:39 schreef Saira:

Ben jij dan zoveel beter of meer integer dan een leugenachtige PVVer Sasha Berkman?

Zoals jij je op dit forum profileert zie ik dat in ieder geval niet terug.

op 12 06 2011 at 09:44 schreef smeets:

Sasha,

“Put your money where your mouth is”????

Ik heb het gevoel dat de “revolutie” van Groen Links altijd door anderen betaald moeten worden. Het zijn de mensen die vaak erg anti-auto zijn maar als eerste beginnen te kankeren als hun biologisch volkoren niet op tijd in de winkel ligt.

op 12 06 2011 at 12:00 schreef Bigpete:

Ik ben geen PVV er (dat kan niet eens want geen leden) ik stem PVV om mij moverende redenen. Als je het verschil niet begrijpt wil ik het je wel een keer uitleggen. En ik ga geen GL stemmen.Wellicht stem ik in de toekomst weer VVD net als vroeger, hangt af van het beleid op punten die ik belangrijk vind.

Nog een prettige dag verder. Pas op voor schijtende meeuwen…

op 12 06 2011 at 15:59 schreef MNb:

Doe dat vooral, Grote Piet. Mede dankzij jouw stem zullen de bouwvakker, stratenmaker en brandweerman met hernia hun pensioen tegemoet kunnen zien.

op 12 06 2011 at 16:42 schreef Sasha Berkman:

“schijtende meeuwen” een prachtige analogie voor de aanhangers van de PVV.

op 12 06 2011 at 17:29 schreef Bigpete:

Ik dacht bruine stront? Wel consequent blijven hè ouwe krakert.

op 12 06 2011 at 20:42 schreef Sasha Berkman:

Pete: ik ben al meer dan 20 jaar geen kraker meer.
Voor de rest laat ik de keuze aan jouw

op 13 06 2011 at 02:19 schreef Gregor Hakkenberg (Krek.):

Het wordt steeds mooier met je, Sasha. Nu beschuldig je PVV’ers al van Takiyya. Ik ben het niet vaak eens met Peter de Grote, maar als iemand zegt wat hij vindt, dan is hij het.

op 14 06 2011 at 17:18 schreef yurp:

Ik vind dat er nogal gemakkelijk over zware niet fysieke beroepen wordt heengestapt. Beroepen waar 50-urige werkweken normaal zijn en de stresslevels huizenhoog. Waar maagzweren en hartinfarcten rond de 50ste redelijk normaal worden. Bijvoorbeeld in het middenkader en -management en de financiele dienstverlening. Altijd de mobiel aan en altijd werken, ook in je vakantie. Dan heb je wel geen kapotte knieen maar lichamelijk en psychisch kun je er goed doorheen zitten. Laat ik het in dat opzicht nog maar niet eens over docenten hebben. Iedereen praat altijd over die zielige stratenmakers en bouwvakkers alsof een ‘zware’ baan slechts over fysiek gaat. Daarnaast hebben de intelligente studenten wellicht minder jaar gewerkt maar ook langer op een houtje moeten bijten of een lullig bijbaantje gehad in die jaren en betalen ze in hun latere leven een veelvoud aan belasting.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS