Home » Archief » Na de verkiezingen verandert er niets


[14.10.2023]

Na de verkiezingen verandert er niets

Fons Kockelmans


Illustratie: Francisco Goya.

Politici roepen van de daken dat er op 22 november Tweede Kamerverkiezingen plaatsvinden. Dan zul je eens wat beleven! Alles gaat veranderen, want de partijen hebben bijna allemaal nieuwe lijsttrekkers en kakelverse kandidaten. Als die partijen zelf al niet helemaal nieuw zijn, trouwens. Eindelijk krijgt dit land een echte regering, die doet wat het electoraat wil. Zolang je maar het juiste vakje rood kleurt.

Zou het? Ik denk dat het resultaat nog wel eens kan tegenvallen voor de vooruitstrevende kiezer. En misschien zelfs voor de minder vooruitstrevende. De kans dat het nieuwe kabinet sprekend lijkt op het vorige is levensgroot.

Een blik op de peilingen leert dat echte verschuivingen nauwelijks te verwachten zijn. Als die blik tenminste nodig is, want enige kennis van het verleden en een beetje gezond verstand volstaan ook.

Pieter Omtzigt

De meeste polls worden aangevoerd door het gloednieuwe Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt. Dat is een oud-CDA’er en dat blijkt uit alles. Het programma van de partij is nog niet bekend, maar ook zonder kennis van de inhoud kun je die wel raden. Een beetje van dit en een beetje van dat. We buigen niet naar links (behalve als het onvermijdelijk is) en we buigen niet naar rechts (hoewel).

NSC zal straks – nogmaals: volgens de prognoses – een kleine dertig zetels halen en daarmee de grootste partij van allemaal worden. Of die verwachting uitkomt blijft afwachten, maar in feite doet het er niet toe.

Omtzigt zal zijn CDA-aard niet verloochenen en pragmatisch blijven. Hij zal het premierschap aanbieden aan VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zelf heeft hij er niet de capaciteiten of het karakter voor, ook al beweert hij de laatste tijd van wel. En een bruikbaar alternatief heeft hij evenmin achter de hand. Bovendien wordt de VVD de tweede partij bij de verkiezingen. Nergens in de grondwet of waar dan ook staat dat de grootste partij dan de premier moet leveren. Dat kan net zo goed iemand van nummer twee zijn. Zelfs een kandidaat van nummer vier is denkbaar. Zie Barend Biesheuvel, al is dat heel wat jaren geleden.

Maar ook los daarvan is Yeşilgöz een uitstekende keuze. Een vrouw immers (de eerste op deze positie!) en ook nog eens een vluchtelinge uit een land waar veel moslims wonen. Die zal zeker sympathie wekken. En precies doen wat Pieter wil uiteraard.

Caroline van der Plas

De derde regeringspartij wordt zeer vermoedelijk de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas (net als Omtzigt een voormalig CDA-lid). Haar partij staat virtueel op een zeteltje of veertien. Misschien zakt ze nog wat, maar naar verwachting niet al te veel. BBB is niet meer de kampioenendoder die ze in maart van dit jaar nog was, dus haar zeteltal is ietwat teleurstellend. Maar je kunt niet alles hebben.

Samen zullen NSC, VVD en BBB, naar het lijkt, niet voldoende zetels halen voor een Kamermeerderheid. Er moet dus nog een vierde partij bij, mogelijk zelfs een vijfde. En wie zou nummer vier anders kunnen zijn dan het oude vertrouwde CDA? Dat is weliswaar ten dode opgeschreven en zal hooguit zeven zetels krijgen, maar willig is het ongetwijfeld. Het zal zijn ex-leden Omtzigt en Van der Plas vast graag te hulp schieten.

Mocht er een vijfde partij nodig zijn, dan komt JA21 in aanmerking. Een clubje dat vermoedelijk niet meer dan drie zetels zal bemachtigen en dat dus vooral geen babbels mag hebben.

GroenLinks-PvdA

Het volgende kabinet bestaat dus uit VVD en CDA, of voormalig CDA. (Ook JA21-leider Joost Eerdmans was overigens ooit bij deze club betrokken.) Zou dan alles anders worden? Ik verwacht het niet.

Dat kun je nu wel allemaal beweren, zult u zeggen, maar komt het ook uit? Zou de fusiepartij PvdA-GroenLinks (of GroenLinks-PvdA, of Verenigd Links of RoodGroen, of hoe je ze ook noemen wil) niet als grootste eindigen?

Misschien gebeurt dat. Maar zou dat tot andere uitkomsten leiden? Dat de gezamenlijke progressieve – ik zeg niet eens linkse – partijen de verkiezingen winnen is vrijwel uitgesloten. Zouden PvdA-GroenLinks (om die naam toch maar te gebruiken), SP, Partij voor de Dieren, D66, Volt, DENK en ChristenUnie samen een meerderheid halen?

Verenigd Links

Ik acht dat zo goed als onmogelijk. Zelfs met het CDA erbij (‘we buigen niet naar links, we buigen niet naar rechts’) heeft een dergelijke coalitie volgens de polls niet voldoende steun. Bovendien: het zijn acht partijen. Een zo grote coalitie heeft in Nederland nog nooit geregeerd. Zelfs niet in België, geloof ik.

Voor PvdA-GroenLinks-lijsttrekker Frans Timmermans zal er in het (onverhoopte, zou ik haast zeggen) geval dat zijn partij de verkiezingen wint, niks anders opzitten dan steun te zoeken bij NSC. En dat zal niet willen regeren zonder de VVD. Dan krijg je dus een kabinet van Verenigd Links – ik zal die kwalificatie ook eens uit de kast trekken – NSC en VVD. Met Timmermans als premier, dat wel. Maar zou het beleid erg veel afwijken van Rutte IV? Of III? Of II?

Fons Kockelmans (1952) werkte lange tijd bij het ANP, vooral als politiek verslaggever. Later publiceerde hij onder meer op Joop, Historiek en The Post Online.

Fons Kockelmans, 14.10.2023 @ 10:09

[Home]
 

1 Reactie

op 14 10 2023 at 10:09 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS