Home » Archief » Nel


[11.07.2011]

Nel

Majda Ouhajji


Illustratie: Nguyen Bich Ngoc

Als ik aan het begin van de werkdag de lange gang in loop, zie ik Nel mijn kant op komen. Ze kijkt net als ik recht vooruit en ziet mij ook. Ik blijf haar strak aankijken om te zien wat ze gaat doen. Ze kijkt snel de andere kant op en loopt me zo voorbij, zonder me een blik waardig te gunnen. Alsof ik niet besta.

Nel en ik werken deze zomer voor de derde keer samen; mijn vakantiebaantje, haar vaste baan. Bovenstaande is geen eenmalige gebeurtenis geweest. Om haar te testen doe ik dat namelijk vaker. En de reactie is altijd hetzelfde. Nel mag mij niet en ik heb lange tijd niet goed begrepen waarom. Ik ben altijd heel beleefd geweest tegen haar, want dat ben ik altijd. Maar Nel had geen behoefte aan contact met mij. Ook prima, denk ik dan, genoeg andere collega’s.

Deze week heb ik dus mijn vakantiebaantje weer opgepakt. Nel zag mij op mijn eerste werkdag en deed wederom alsof ik niet bestond. Er kon geen groet vanaf, terwijl we elkaar al twee jaar niet hebben gezien. Dus ik heb Nel eens goed geobserveerd en ben tot een conclusie gekomen die ik eigenlijk al wist: Nel is een racist. Een echte. Ik heb nog nooit een echte racist ontmoet, dus stiekem vind ik het wel interessant.

We werken namelijk in een omgeving met veel allochtonen. En dan heb ik het niet over de huis-, tuin en keukenmarokkanen. Die zijn er ook, maar verder is er bijvoorbeeld een Kameroense, Litouwse, Hongaarse en nog veel meer. De hele wereld bij elkaar op één werkplek. En Nel praat met geen van allen. Behalve als ze er langs wil en een Hongaarse in de weg staat. En zelfs dat niet eens altijd. Blijkbaar doet dat pijn, praten met een allochtoon.

Als ik langs Nel loop, terwijl ze met een autochtoon praat, pik ik flarden op als: “Het zijn buitenlanders, hè? Die mogen dat.” “Ze zouden dat paspoort eens in moeten leveren, zien wat er dan gebeurt.” Meer van de gesprekken hoor ik niet, want Nel weet heus wel wanneer ze haar mond moet houden.

Iets in mij zegt: laat ik Nel gek maken en gewoon constant tegen haar praten. Maar ze kijkt zo vol walging naar me, daar begin ik niet aan. Nel leeft in haar eigen wereldje, waarin de buitenlanders de oorzaak zijn van haar miserabele leven. Waarom ze precies zo’n hekel aan allochtonen heeft? Goede vraag, maar ik weet niet of dat belangrijk is. Feit is dat ze vast zit in haar tunnelvisie. Allochtonen zijn slecht en daar moet je niet mee omgaan. Kun je daar iets tegen doen?

Weet je wat, Nel? Fuck you too.

Over een aantal jaren woont Majda Ouhajji als correspondent in Londen en eet ze zich rond aan cupcakes. Tot die tijd studeert ze journalistiek.

Majda Ouhajji, 11.07.2011 @ 10:32

[Home]
 

61 Reacties

op 11 07 2011 at 10:42 schreef You On A Gin:

Majda, dat is herkenbaar, zeg. Dit is je eerste? Dan kun je je helaas maar beter schrap zetten voor meer van die ‘leuke’ confrontaties met rasracisten (:-)) in de toekomst.

Nu snap ik die Nel ook niet hoor, dat ze in een omgeving werkt waar ze júist allemaal van die enge buitenlanders tegenkomt, maar misschien werkt ze al zo’n 30 jaar bij dat bedrijf en was het personeelsbestand toen nog niet dusdanig gemêleerd.

Ik zou zeggen, inderdaad, Fuck Nel, en jij komt er wel.

op 11 07 2011 at 10:47 schreef Sasha Berkman:

Triest gewoon dat dergelijke types stemrecht hebben.

op 11 07 2011 at 10:52 schreef Simone:

Hai Majda,
Inderdaad in haar sop gaar laten koken. Helaas zijn mensen die in bepaalde denkkaders zijn vastgeroest hier vaak haast onmogelijk van los te wrikken. Je zou misschien hoogstens haar persoonlijke “knuffelallochtoon” kunnen worden. En dat moet je haar niet gunnen.
Simone

op 11 07 2011 at 10:57 schreef You On A Gin:

@ Sasha Berkman
Tja, democratie is vooralsnog het beste systeem wat we hebben.

op 11 07 2011 at 11:04 schreef Charles de Gaulle:

Het is triest dat zulke dingen gebeuren, maar gezien de schrijfwijze van Majda is zij prima in staat daar assertief op te reageren.Je kunt zo iemand toch gewoon aanspreken en vragen wat het probleem is.Door het onbenoemd te laten wordt de indruk gewekt dat dit aanvaardbaar gedrag is.

op 11 07 2011 at 11:05 schreef Ad:

Wat een devaluatie van het begrip ‘racist’ en ‘racisme’. De beschreven persoonlijke houdingen en gevoelens, de relationele dynamieken en reacties op elkaar zijn heel herkenbaar. Ze komen namelijk heel erg veel voor ook wanneer er geen verschillende raseen en nationaliteiten in het geding zijn. Mensen zijn en doen nou eenmaal vaak moeilijk. Om nu te verwachten dat dat ineens zou zijn verdwenen als er verschillende kleuren rondlopen op het werk is niet realistisch.

Ik heb ook een racist gekend. Een echte. Een die bij met de SS troepen in Rusland vocht en enkele jaren in het kamp in Vught zat aan het eind van de 40er jaren. Die zou prima functioneren en ik weet zeker dat je heel interessante gesprekken (en confronterende) met hem gehad zou hebben. Dit kleingeestige gefrustreerde gedoe verdient niet het predikaat racisme. Bewaar die term voor de echte gevallen.

op 11 07 2011 at 11:23 schreef Saira:

Dat Nel geen behoefte aan contact met allochtonen heeft, wil niet zeggen dat ze een miserabel leven leidt.

Vreemd toch, een psycho-analyse geven over iemand met wie geen woord gewisseld wordt.

op 11 07 2011 at 11:28 schreef You On A Gin:

@ Ad
Mwah, nu ben ook ik warm voorstander van het zorgvuldig gebruik van beladen termen, maar dat mens waar het over gaat srpeekt expliciet uitsluitend tegen ‘autochtonen’ en ook de dingen die ze zegt geven wel een redelijke indicatie van wat het doet tikken.

op 11 07 2011 at 12:28 schreef Ad:

@ You On A Gin.
Het gaat hier over termen met een diepe en belangrijke inhoud. In dit geval wordt die term beladen met verwarrende en vervagende reacties die de communicatie nou echt niet verbeteren. Zelfs in potentie de kracht van self fulfilling prophesy in zich lijken te hebben.

Majda kan zo een pracht van een studiecase met nieuwswaarde voor zichzelf creëren en aan werkverschaffing voor zichzelf doen. Maar het zou ook anders kunnen.

Waarom niet vragen waarom ze blijkbaar zo’n hekel heeft aan allochtonen, i.p.v. haar (ook nog eens achter haar rug om, veilig op een of ander blog)een racist te noemen. Dat zou toch ook een reactie op die walging op Nel’s gezicht kunnen zijn? In plaats van: “Laat ik Nel gek maken en gewoon constant tegen haar praten”?

Die Nel lijkt me een gefrustreerd en angstig persoon. Maar wie weet is ze wel een raciste, dat weten we niet. We moeten het hier doen met een eenzijdige en summiere beschrijving van haar.

Maar misschien is het allemaal niet zo serieus bedoeld en wou die Majda gewoon maar wat klagen en kletsen onder gelijkgestemden?

op 11 07 2011 at 12:46 schreef Pyt van der Galiën:

“De beschreven persoonlijke houdingen en gevoelens, de relationele dynamieken en reacties op elkaar zijn heel herkenbaar. Ze komen namelijk heel erg veel voor ook wanneer er geen verschillende raseen en nationaliteiten in het geding zijn.”

Wat is dat toch met die types die vinden dat je racisten geen racist mag noemen, maar in plaats daarvan met betekenisloos, pretentieus gezwets over dynamieken komen?

Als ik het goed begrijp mag je dus iemand pas een racist noemen wanneer ‘ie minimaal in een SS-doodseskader aan het Oostfront heeft gediend?

Dan toch echt duizend keer liever monsieur De Gaulle, ook al is die dan selectief hardhorend zodra het over ‘deporting’ gaat.

op 11 07 2011 at 13:11 schreef Sandro:

Op mijn werk is een heel klein groepje koerden en een veel grotere groep Turken.
De Turken gaan absoluut niet bij een koerd aan tafel zitten en staan zelfs op als er een koerd bij hen aan de tafel komt zitten, ook praten ze niet met elkaar……..rascisten? Of is het in dit geval iets heeeeeel anders??
Sasha, deze mensen hebben allemaal stemrecht want zijn Nederlanders, triest hè dat dergelijke types hier stemrecht krijgen?

op 11 07 2011 at 13:16 schreef Peter:

Standaard pavlovreactie van Sandro: als je het waagt het racisme van autochtonen aan de kaak te stellen, wil hij het per se over Turken en Marokkanen hebben.

Nooit eens de hand in eigen boezem. Nooit eens ondubbelzinnig het racisme jegens allochtonen veroordelen. Nee, Sandro is hier het slachtoffer en dat slachtofferschap laat hij zich niet afnemen.

Bah!

op 11 07 2011 at 13:27 schreef Eva:

Tuurlijk is het racisme als Turken niet met een Koerd willen omgaan op basis van zijn afkomst, Sandro.

Maakt dat het ineens minder racistisch dat een blanke vrouw niet met buitenlanders wil omgaan?

op 11 07 2011 at 13:38 schreef Sandro:

Eva ne Peter, nee dat maakt voor mij geen reet uit, of het nu van een autochtoon naar een allochtoon of andersom gaat – zal me aan de reet roesten.
Ik stel gewoon de vraag of er iemand een verschil in ziet, niks pavlov-reactie en meer van die onzin. Sandro is ook helemaal geen slachtoffer, tenminste nog niet, en zal er alles aan doen om geen slachtoffer te worden.
Nog maar eens, als je er dezelfde definitie op na houd van wat rascisme is, dan maakt het niet uit uit welke groep mensen de dader of het slachtoffer komt.
Alleen dat hebben van stemrecht daar wil ik nog wel even duidelijkheid over van über-linkse sasha.

op 11 07 2011 at 13:46 schreef Eva:

Waarom begin je dan telkens als er iets wordt verteld over racisme tegen Marokkanen over racisme door allochtonen?

Echt, je kunt er de klok op gelijkzetten.

op 11 07 2011 at 13:46 schreef Ad:

@Pyt v.d, Galiën

wat weet jij snel dat iemand een racist is zeg, ik kan hier nog veel leren.

op 11 07 2011 at 13:54 schreef Rob:

Ik heb zo’n collega gehad. Ze zei tegen mij ook geen stom woord, al kan ik mijn Nederlandse achtergrond tot in de 15e eeuw terugvolgen.
Toen bij ons (op de vuilnisbelt!) een jonge Marokkaan werd aangenomen voor een uiterst smerig, riskant en zwaar werk – het verwijderen van uitstekende randen huisvuil van volle perscontainers – was haar onmiddellijke commentaar (dus na het zien van de jongen, op afstand) “Ze nemen tegenwoordig ook maar iedereen aan hier.”

En als de goede jongen werkeloos thuis was gebleven, was het nastuurlijk zo’n luie uitkeringstrekker geweest. Want het is gewoon nooit goed.

op 11 07 2011 at 14:19 schreef Pyt van der Galiën:

Ik hoef racisme niet te bagatelliseren met quasi-intellectueel prietpraat, Ad, dat kan ik met een gerust hart aan jouw overlaten.

@Sandro
Vertel eens, Sandro, waarom begin jij eigenlijk onmiddellijk over Koerden en Turken? Eva heeft gelijk; je kunt er echt de klok op gelijk zetten. Zeg nou gewoon: “het gedrag van Nel is onaanvaardbaar”. Is dat nou zo moeilijk? Monsieur De Gaulle kan dat wél opbrengen. Waarom kun jij dat niet? En probeer een verwijzing naar Turken, Koerden, Marokkanen of Syriërs eens te vermijden.

op 11 07 2011 at 14:21 schreef Sandro:

Waarom begin je dan telkens als er iets wordt verteld over racisme tegen Marokkanen over racisme door allochtonen.

Eva, hoe kom je erbij onzin! je praat anderen na.

op 11 07 2011 at 14:34 schreef Sandro:

Pyt, ik haal gewoon een pratijkvoorbeeld aan waar ik op mijn werk al 21 jaar getuige van mag zijn, is daar iets mis mee – ik dacht het niet.
Je wil graag dat ik specifiek het gedrag van Nel afkeur? Daar heb ik te weinig informatie voor, ik weet niet wat er allemaal aan dit gedrag is voorafgegaan – jij wel?
Wat ik wel kan zeggen is dat wanneer bovenstaande verhaal volledig en correct is, ik het gedrag van Nel afkeur.

op 11 07 2011 at 14:54 schreef Charles de Gaulle:

@Pyt van der Galiën.
Ik moest wel lachen omdat u schreef “hardhorend”.
De waarheid is dat ik al heel lang een gehoorafwijking heb, maar die schijnt anders genoemd te worden (nee, niet Oost-Indisch doof !),het komt er volgens de mensen die er verstand van hebben… op neer te komen dat ik moeite heb met het horen van niet-klinkende medeklinkers.
Daar mag iedereen zijn eigen invulling aan geven kennelijk want verdere informatie wordt niet gegeven.

op 11 07 2011 at 15:05 schreef eerstkoffie:

Mooi verhaal. Althans, goed verwoordt. Mij bekruipt het gevoel dat Nel aan veel een hekel heeft en over veel klaagt. Zo’n type met kort rossig haar dat nou eenmaal niet moeders mooiste is. En jaloersig kijkt naar mediterrane schoonheden, die nu zo -vaak onterecht- in de belangstelling staan.

op 11 07 2011 at 15:16 schreef Ad:

@ Pyt,

Ja, ik ben dan ook geen intellectueel. Misschien dat mijn uitlatingen er op zijn gaan lijken door (te veel?) dit soort reacties te lezen. Punt blijft, jij ziet dat Nel een racist is, ik (nog) niet.

op 11 07 2011 at 15:58 schreef Pyt van der Galiën:

Ah, monsieur De Gaulle, dan vergeef ik het u:P

@Sandro
Sandro, je beschuldigt Sasha er regelmatig van, de PVV er bij elke gelegenheid aan de haren bij te slepen, maar zelf doe je toch echt niet anders. Wat is de reden dat jij bij een item over autochtoon racisme, onmiddellijk begint over Turken en Koerden? Daar probeer je toch een punt mee te maken? Of dacht je: “kom laat ik vandaag puur voor de lol eens beginnen over Turken en Koerden?”. Je haalt dat praktijkvoorbeeld op je werk toch om een bepaalde reden aan? Wat probeer je er mee duidelijk te maken? Wat denk je zelf van dat voorbeeld op je werk? Racisme of is het heeeeel iets anders? Kortom, Sandro: wees eens eerlijk over je agenda.

op 11 07 2011 at 16:04 schreef Eva:

Het valt me op dat racisten en randracisten altijd heel pessimistisch zijn, een heel sterke externe locus of control hebben en ook een heel lage self efficacy.

In gewone termen, racisten denken altijd dat alles klote gaat; de schuld is van een ander; en dat ze niet in staat zijn om dat te veranderen.

“Dit land gaat naar de klote zo. Dat komt door de allochtonen. Maar ja, wat doe je d’r an.”

op 11 07 2011 at 16:08 schreef Sandro:

In mijn agenda zie ik alleen dat ik over 2 weken lekker op vakantie ga… :-)

Ik haal dit voorbeeld aan om aan te geven dat ik om mij heen zie dat het geen louter autochtonen-allochtonen probleem is. Genoemde zaak zie ik op mijn werk dus is voor mij relevant. Of het iets anders is dat vraag ik aan jullie hier.
Alle negativiteit hier (en dan met name van die linksdraaiende Berkman) rond autochtonen mag toch ook een weerwoord krijgen, allochtonen hebben hier woordvoerders genoeg (ik vraag me af of ze hier wel zo blij mee moeten zijn).
En Pyt ik heb de PVV niet genoemd in deze en die noem ik zeer vaak niet in mijn postings, meestal gebeurd dat pas nadat er weer eens wat vergif uit Berkman gespoten is.

op 11 07 2011 at 16:46 schreef Road Agent:

Ook ik heb zoiets meegemaakt, op een schoonmaakbaantje dat ik had waar ik ingewerkt moest worden door een indier, keeg ik een vriendelijke behandeling, hij niet zelfs groeten was teveel gevraagd.
Ze dachten twee keer zelfs dat ik zijn chef was, en begonnen te klagen, je had die koppen moeten zien toen ik zei dat hij de chef was.

Majda gewoon groeten is het best dan sta je erboven.

op 11 07 2011 at 17:31 schreef Pyt van der Galiën:

@Sandro

Ik drukte me inderdaad niet erg duidelijk uit. Ik doelde er op dat jij Sasha verwijt overal de PVV er aan de haren bij te slepen, maar dat jij hetzelfde doet met Turken en Marokkanen.

Natuurlijk mag jij best voor een weerwoord zorgen. Eerlijk gezegd zou ik jouw en monsieur De Gaulle missen mochten jullie hier ooit tegen een ban oplopen. Alleen: je wekt wel de indruk dat je de Turken en de Koerden er vooral bijhaalt om de situatie die Majda schetst te bagatelliseren. Zo van: “tut, tut, ho, ho..hullie doen het ook hoor!”.

Om je vraag te beantwoorden: de Turken en de Koerden hebben een lange, bloedige onderlinge geschiedenis: http://www.kurdishaspect.com/doc060910SK.html

Racisme? Waarschijnlijk eerder te vergelijken met de haat tegen Duitsers die een deel van de generatie van mijn ouders haar hele leven is blijven koesteren.

op 11 07 2011 at 18:46 schreef Chantal:

@Ad

Ik heb ook een racist gekend. Een echte. Een die bij met de SS troepen in Rusland vocht en enkele jaren in het kamp in Vught zat aan het eind van de 40er jaren. Die zou prima functioneren en ik weet zeker dat je heel interessante gesprekken (en confronterende) met hem gehad zou hebben. Dit kleingeestige gefrustreerde gedoe verdient niet het predikaat racisme. Bewaar die term voor de echte gevallen.

Wat dacht je van het IDF? Zou zeker een interessant gesprek opleveren.

Ja, mijn naam is haas, ik weet van niks
Is hier wat gebeurt dan
Daar weet ik niks van
Van mij niets te vrezen
Ik moest hier effe wezen
Mijn naam is haas en ik weet nergens van

op 11 07 2011 at 18:48 schreef Hans Langbroek:

Vroeger als puber werkte ik eens een aantal weken in de Kerstschoolvakantie in een bollenschuur om uitgaanscenten te verdienen. Daar stond ik slechte bollen uit te zoeken aan een lopend bandje met een kerel die meegedaan had met de politionele acties in Nederlands-Indië.
Dat vond ik interessant om te horen omdat mijn vader daar als kind ook gewoond heeft met z’n vader, moeder, broertjes en zus.

Die man aan dat bandje vertelde dermate gruwelijke verhalen over wat zij als militaire eenheid gedaan hadden met mensen die ze achterna gezeten hadden, en dat vertelde hij met zóveel plezier om wat dat inhield (ik wil dat hier niet neerzetten, het is werkelijk idioot gewoon), dat ik toen besefte met een racist te maken te hebben. Die verhalen zijn weken door m’n kop blijven spoken, puur omdat het ging om een mens die realiteit was ipv een boek of zo, die dat vertelde. Het was confronterend echt.

Die acties destijds zie ik in de geest van die tijd, maar dit soort verhalen is puur wat mensen zelf zijn. Of racist, of ongewoon erge sadist.

op 11 07 2011 at 21:19 schreef Pyt van der Galiën:

@ Hans Langbroek

Sadist, waarschijnlijk. Of misschien zowel racist als sadist. Ik heb slechts één oorlogsveteraan gekend – een Amerikaan die in Vietnam in een gevechtseenheid had gediend – maar die praatte eigenlijk liever niet over de dingen die hij gezien had. Jouw verhaal doet me denken aan deze scene uit Stanley Kubrick’s onvolprezen Full Metal Jacket: http://www.youtube.com/watch?v=S06nIz4scvI

Oorlog haalt rare dingen uit met de menselijke geest.

op 12 07 2011 at 01:05 schreef Sasha Berkman:

Het is mischien olie op het vuur, voor my hoeft het ook niet geplaatst te worden

Ja Sandro ik ben verdrietig dat racistische mensen op de PVV mogen stemmen.

op 12 07 2011 at 09:26 schreef André Richard:

@ Eva: “een heel sterke externe locus of control hebben en ook een heel lage self efficacy”

woow, zo ’s ochtends vroeg op de dinsdag weer twee handige tools geoogst!

Gaan die twee niet noodzakelijk samen trouwens?

op 12 07 2011 at 12:52 schreef Sandro:

En waar zouden die racistische mensen van jouw anders op stemmen Sasha???

op 12 07 2011 at 13:13 schreef Sasha Berkman:

Sandro: vwm betreft is het stemmen op de PVV een brevet van onvermogen en wordt die mensen hun stemrecht afgepakt. Dit is puur een gevoelskwestie, net zo wereldvreemd als het beeld dat de PVV’ers van de wereld hebben :)

op 12 07 2011 at 19:19 schreef Chantal:

Nou ja, de PVVaanhang kan met 65 jaar met pensioen

op 12 07 2011 at 20:14 schreef Chantal:

Sandro denkt nog steeds dat Wilders voor zijn aanhang opkomt. Sterker nog, als je het goed bekijkt zijn zij zelf in zekere zin allochtoon

Meer mensen aan het werk door het afschaffen van het minimumloon en
versoepeling van het ontslagrecht.

op 12 07 2011 at 20:18 schreef Chantal:

Nog iets voor de PVVviolen. Dit weten zij dus niet!

Het afschaffen van het algemeen verbindend verklaren van CAO’s.

op 12 07 2011 at 20:28 schreef Chantal:

Haha

De afschaffing van subsidies aan politieke partijen, die zichzelf moeten gaan
bedruipen door zelf op transparante wijze steun en financiering in de
samenleving te verwerven.

op 12 07 2011 at 23:56 schreef bahaedin:

Lachwekkend om reakties te lezen waar men het nog opneemt voor Nel. Hier is toch duidelijk sprake van racisme? Anno 2011 vind ik dat we het gewoon kunnen benoemen. En als mensen reageren met ‘We weten niet wat de andere kant van het verhaal is’, wil ik wel dat ze ook consequent reageren wanneer het andersom is.

op 13 07 2011 at 08:16 schreef Sandro:

Chantal, het is helemaal duidelijk dat ook jij mij, en menig ander PVV-stemmer, zwaar onderschat qua kennis van het PVV programma en waar deze wel of niet voor staat.
Je hebt helemaal niets weten te vermeldden wat bij mij nog niet bekend was…blijf je best doen.

op 13 07 2011 at 10:56 schreef jj:

Ach iedereen maakt zich schuldig aan hypocrisie en een vorm van racisme (positief of negatief) Het is alleen de beleefdheids vorm hoe men er mee omgaat.
Zelfreflectie en zelfkennis daar zou men meer van moeten bezitten.
Want iets over anderen zeggen of schrijven is veel makkelijker dan over jezelf (geldt ook voor mij)(jeetje wat een zelfkennis)

op 13 07 2011 at 17:54 schreef G!:

En waar zouden die racistische mensen van jouw anders op stemmen Sasha?
Is de PVV werkelijk de enige voor de hand liggende keuze? Dat zegt dan wel iets over de PVV…

op 14 07 2011 at 08:21 schreef Sandro:

Nee G!, deze is wel heel slap van je.
Racisten zijn er zeker, ze zijn er altijd geweest ook. Ze gaan ook stemmen, Sasha beweert elke keer dat DE racisten op de PVV stemmen.
Ik stel dus een zeer legitieme vraag, waar ik uiteraard geen antwoord op krijg van Sasha want dat wordt te moeilijk.

op 14 07 2011 at 20:12 schreef Eva:

@ Eva: “een heel sterke externe locus of control hebben en ook een heel lage self efficacy”

woow, zo ‘s ochtends vroeg op de dinsdag weer twee handige tools geoogst!

Gaan die twee niet noodzakelijk samen trouwens?

Nee hoor. Voorbeelden:

Externe locus, hoge self efficacy:
Een zwaar religieuze man gelooft dat hij vrije wil heeft om de wereld te veranderen.

Interne locus, lage self efficacy:
Een student die denkt dat hij het tentamen wel kan halen met een maand keihard studeren, maar er niet aan begint, want zijn ervaring is dat hij dat nooit een maand volhoudt.

op 15 07 2011 at 12:27 schreef MNb:

Leuk dat je impliciet toegeeft ook niet-legitieme vragen te stellen, Sandro.
Overigens vatte ik je vraag retorisch op.

op 16 07 2011 at 03:18 schreef Sasha Berkman:

Sandro: alleen racisten en fascisten stemmen op de PVV. Fascisten en rascisten accepteren de leugens van Wilders en Bosma en ontkennen dat deze lieden liegen dat het gedrukt staat. noem mij een uitzondering op deze regel!

op 17 07 2011 at 21:01 schreef Sasha Berkman:

“Sasha beweert elke keer dat DE racisten op de PVV stemmen.” En weer lieg je dat het gedrukt staat. Geef maar citaat met link!
Ik zal dat nooit zeggen omdat niet iedere racist op de PVV stemt maar ook de VVD of het CDA.
De PVV is gewoon een soort SA voor de lieden van de VVD en het CDA.

Dan zijn er ook nog racisten die niet op de PVV stemmen omdat die te uitgesproken pro-israel/jodendom is.

Alleen domme of strategisch denkende racisten stemmen op de Partij van de stront.

Ben jij dom of strategisch denkend?

op 18 07 2011 at 08:12 schreef Sandro:

Dat juist jij iemand de vraag wil stellen of hij/zij dom is………..zelden zo gelachen……….

Dat iedereen het weet: racisten stemmen VVD-CDA en PVV – de almachtige geitenwollensokkende, in Nike-Jerzuzalems, dragende Berkman heeft gesproken……..tranen van het lachen lopen over zijn wangen.

Weet je wie er op de PVV stemmmen – nationalisten, en tot die groep behoor ik ook. En kom nu maar op domme, domme Sasha want dan ben ik in jouw extreem-extreemlinkse gedachtenwereld natuurlijk ook een racist en fascist.

op 18 07 2011 at 16:13 schreef Sasha Berkman:

Beste Sandro: ik stelde dat jij weer eens loog toen je stelde dat ik zei dat “DE” racisten op de PVV stemmen. Dat kun je niet weerspreken want dat is gewoon een leugen.

Als nationalisten op een fascist stemmen stemmen ze op een fascist, of dat hun fascisten maakt laat ik aan jouw beperkte denkvermogen over. Hint: Een van de kenmerken van het fascisme is nationalisme…

op 18 07 2011 at 21:04 schreef Sasha Berkman:

Beste Sandro: Kun je me SVP 1 voorbeeld geven van een domme reactie van mij? Mischien kan ik er nog iets van leren.
Dank

op 18 07 2011 at 21:09 schreef Sasha Berkman:

Overigens: ik vind de kwalificatie van iemand als dom nietszeggend. Je kunt ontzettend intelligent zijn en een klootzak. Sterker nog hoe slimmer, hoe’n grotere klootzak je kunt zijn toch?

op 18 07 2011 at 22:30 schreef Sasha Berkman:

Sandro:

“de almachtige geitenwollensokkende, in Nike-Jerzuzalems, dragende Berkman ”

Heb je dar een foto van? Of liep je te masturberen toen je dat inklopte?

op 19 07 2011 at 05:49 schreef You On A Gin:

@ Sasha Berkman:
Overigens: ik vind de kwalificatie van iemand als dom nietszeggend.

Dat heb ik nu ook. Man, wat ik hier allemaal naar mijn hoofd krijg – misschien ben ik dan toch soort van een machochist. Toen bijvoorbeeld een speels opgesteld ouwehoer verhaal van mijn hand door Peter provisorisch als “laagopgeleide klerkenproza” werd gearchiveerd knipperde ik eerst mijn ogen, waarna ik in lachen uitbarstte. :-)

Je weet zelluf, Sasha, ik heb jou hier ook dingen zien zeggen die je ontzettend strak onderbouwde. Op bepaalde momenten vind ik je zelfs welbespraakt overkomen. Je kunt volgens mij veel en veel meer dan dat “hitleriaans” en “stront” gedoe. Ik weet het zeker.

Soms word ik ook niet goed van je. Maar dat weet je wel, niet? :-D
Laat niet onverlet – ik zou jou voor geen goud willen missen; je zorgt toch voor extra peper & spice alhier. :-)

op 19 07 2011 at 08:27 schreef Sandro:

Toe maar, toe maar 4 postings nodig om op 1 reactie te reageren…..pfff.

1) Nationalisme is een kenmerk van Fascisme = correct. Andersom geldt dat echter niet

2)Of ik je 1 voorbeeld van een domme reactie van je kan geven….Nee dat kan ik niet wel minimaal tientallen….wederom heb ik de tranen van mijn wangen moeten poetsen van het lachen om deze “vraag”van je.

3)Jij vindt de kwalificatie dom nietszeggend, dat moet je dan zelf weten ik vind het veelzeggend…zeker in jouw geval en dat je daarbij een klootzak zult zijn….dat laat ik graag aan jouw over. Immers zelfkennis siert de mens!

4)Wanneer ik een geitenwollensokken, Nike-Jeruzalems dragende figuur zie beste Sasha is het laatste wat ik wil masturberen, meestal pak ik dan een emmertje om gigantisch te kotsen.

op 19 07 2011 at 13:09 schreef You On A Gin:

Waarom stemmen nationalisten dan op partijen die tot nu toe voor niets anders borg staan dan het slopen van onze cultuur, sociale structuren en onderwijs? Lekkere nationalisten zijn jullie, dan. Zeker voor een ander land dan Nederland.

op 20 07 2011 at 08:26 schreef Sandro:

YOAG – wow, er wordt niks gesloopt er worden zaken veranderd omdat het nu éénmaal niet anders kan.
Overigens raad ik je aan om eens te kijken hoeveel verschillende “soorten” van nationalisme zijn dan hoef je ze niet allemaal over één kam te scheren.

op 20 07 2011 at 09:45 schreef Sasha Berkman:

4)Wanneer ik een geitenwollensokken, Nike-Jeruzalems dragende figuur zie beste Sasha is het laatste wat ik wil masturberen, meestal pak ik dan een emmertje om gigantisch te kotsen.

OK, hoe vaak per dag doe je dat?

op 21 07 2011 at 02:43 schreef You On A Gin:

@ Sandro

Overigens raad ik je aan om eens te kijken hoeveel verschillende “soorten” van nationalisme zijn dan hoef je ze niet allemaal over één kam te scheren.

Klopt, de eerlijkheid gebiedt me toe te geven dat ik onderscheid zou moeten maken tussen kortzichtige nationalisten en de exemplaren met een beetje algemene ontwikkeling.

op 21 07 2011 at 06:36 schreef Sandro:

Dat ligt er aan waar ik ben Sasha, het valt mij in ieder geval op dat ik vaker moet braken om dit soort types als ik in de Randstad ben………

YOAG: die is te makkelijk,valt me tegen van je.

op 21 07 2011 at 21:06 schreef You On A Gin:

Flauw hè, Sandro. Wat kan ik zeggen – word er zo langzamerhand een beetje melig van.
Weet niet wat voor type nationalist ik zelf ben, maar ik beschouw tolerantie als één van de belangrijkste pijlers van welke Nederland maken wat het is.

Voor mij is het dan opmerkelijk dat de PVV daar geweld aan doet terwijl ze zeggen het beste met Nederland voor te hebben.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS