Home » Archief » Poldercorruptie


[19.12.2011]

Poldercorruptie

Frans Smeets

Gaat het over de Eurocrisis, dan wordt het beeld geschapen dat de hardwerkende en broodeerlijke Nederlander moet opdraaien voor de corrupte Zuid-Europeaan die de hele dag in de hangmat ligt. Dat beeld klopt niet. We zijn alleen wat rijker, daarbij ook nog geholpen door de gasbel. Ook hier in Nederland zijn er de laatste decennia heel weinig werknemers geweest die tot de pensioengerechtigde leeftijd van vijfenzestig zijn blijven werken. Bij de ambtenaren vind je ze al helemaal niet.

De vroegpensionado’s gingen in de VUT en met prepensioen, de babypensionado’s keurden we af en gingen in de WAO. Iedereen van mijn leeftijd (46) kent wel mensen die voor hun veertigste, in samenspraak tussen werkgever en werknemer, de WAO ingingen en er nooit meer uitkwamen. Je ziet ze nu opvallend vaak bij De Rijdende Rechter met een ‘versleten’ rug over de heg hangen en hun werkende buren terroriseren.

En wat te denken van het Zwaard van Damocles, de huizenbubbel. Er is geen land in Europa dat hypothecair zoveel schulden heeft uitstaan. Er is een woningmarkt gecreëerd waar de prijzen, met dank aan de hypotheekrenteaftrek, nog steeds veel te hoog zijn. Arme Henk en Ingrid, die zich weer in de luren hebben laten leggen.

Ook in Nederland hebben we onze portie witteboordencriminaliteit. Wat te denken van de bouwfraude, die met een schijntje is afgekocht en waarbij degene, die klokkenluider de enige is die voor het strafbankje heeft gestaan. Prijsafspraken zijn nog steeds schering en inslag in Nederland.

En vergeet niet de diefstal van pensioengelden, het geknoei met Europese subsidies, de Nina Brink-achtige piramidespelen, de keurige banken en verzekeringsmaatschappijen met hun oplichtingsproducten, het gegraai en geknoei van fopondernemers. Ook in Nederland is de lijst oneindig.

Maar de witteboordencriminaliteit is nog een vorm van corruptie die we afwijzen. Veel hardnekkiger zijn de corruptievormen die zo ingesleten en vanzelfsprekend zijn, dat je er niet eens meer bij stilstaat dat het corruptie is.

Ik kom zelf uit Limburg, waar het fêteren van je omgeving ‘het smeervet van de samenleving’ wordt genoemd. Vriendjespolitiek is er om de schop in de grond te krijgen, zonder jarenlang te vergaderen en in procedures te verzanden. Tegenwoordig noemen we dat netwerken. Wethouder van Rey heeft op deze wijze een vervallen stad als Roermond weer aantrekkelijk weten te maken. De bevolking draagt hem op handen.

Het ervaren van corruptie als een way of life zal voor veel Italianen of Grieken niet anders zijn. Op een gegeven moment herken je het niet eens meer als corruptie.

Het is boven de rivieren niet anders, alleen gaat het daar minder door middel van het schuiven met envelopjes of bezoekjes aan bordelen, maar vooral keurig via het loonstrookje, oftewel, de baantjescarrousel.

Wanneer er een vacature vrijkomt voor de Raad van State, dan wordt er, voordat de advertentie geplaatst wordt, in de achterkamertjes van tevoren bepaald wie die gaat vervullen. De open sollicitatie is voor de vorm.

Laatst liep er een radiospotje op Radio 1. Femke Halsema werd door een zekere Tineke meegenomen naar een vluchtelingenkamp in Oeganda. Vervolgens hoorde je Femke Halsema in het spotje zeggen: “Toen Tineke mij vroeg om bestuursvoorzitter te worden van Vluchtelingenwerk Nederland, zei ik direct: “Ja.”

Dus zelfs een organisatie als Vluchtelingenwerk Nederland heeft niet eens door, dat ze publiekelijk een techniek hanteren die in veel ontwikkelingslanden de reden is, dat hulp in verkeerde handen belandt. Vervang de namen, die in het radiospotje te horen zijn, door willekeurige Afrikaanse namen en Vluchtelingenwerk Nederland spreekt van corruptie en bad govermance. Je zou op de plek van bestuursvoorzitter iemand verwachten met een jarenlange ervaring met vluchtelingenproblematiek in plaats van een voormalige fractieleider van een milieupartij.

Bijna alle bestuurders met macht in Nederland worden geselecteerd uit de kleine vijver van actieve leden van de politieke partijen. Tweeënhalf procent van de kiezers in Nederland is lid van een politieke partij. Een klein gedeelte daarvan is actief lid. Als je dan ook nog bedenkt dat vooral de middenpartijen de grootleverancier zijn van bestuurders, dan besef je pas hoe klein die vijver is.

En we hebben het hier niet alleen over politieke functies als burgemeesters, Raad van Commissarissen en leden van de vele commissies en adviesorganen. Van vakbond tot werkgeversvereniging, van generaal tot korpschef, van bank tot verzekeringsmaatschappij, van publieke omroep tot cultuurorganisatie, van woningcorporatie tot ziekenhuis, van universiteit tot Hogeschool, van ontwikkelingsorganisatie tot handelsorganisatie.

Weinig bestuurders hebben hun baan gekregen omdat ze aan de kwalificaties of het profiel voldeden, maar des te meer omdat ze de goede mensen kenden.

Het beschaafd onderling toeschuiven van baantjes -noem het de poldercorruptie- is de Nederlandse variant van corruptie en net zo remmend en fnuikend voor structurele veranderingen als de corruptie in Italië en Griekenland.

We mogen dan met onze zunigheid goed zijn in het beheersen begrotingstekorten, we leven nog steeds in een democratie uit 1848, waarin bestuurlijke hervormingen tegen een muur van onwil en belangenverstrengeling aanlopen. Een vastgeroest systeem uit de tijd van paard en wagen in de wereld van het snelle Internet.

Deze poldercorruptie zorgt ervoor dat bij de witteboordencriminaliteit van de laatste decennia nog nooit iemand achter de tralies heeft gezeten. Bestuurders moeten het wel heel bont maken, willen ze een echte prijs betalen voor falen en graaien, net als in Italië en Griekenland.

En net als bij de Italianen en Grieken komt de onrust in onze samenleving niet alleen door het moeten veranderen of bezuinigen. Het is ook woede naar een bestuurderskaste die van iedereen verwacht dat ze zekerheden overboord gooien en de broekriem aantrekken, maar zelf met niemand concurreert, zelf geen enkel ondernemersrisico draagt en op niets kan worden afgerekend. Laat staan, dat ze tot haar zevenenzestigste door moet werken.

Frans Smeets heeft de vreemde opvatting dat hedendaagse kunst behalve oeverloos gezwets en geld ook nog schoonheid in zich mag herbergen.

Frans Smeets, 19.12.2011 @ 08:40

[Home]
 

38 Reacties

op 19 12 2011 at 09:44 schreef Jos Eeltink:

Beste Frans,
ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden.
Ik ben blij dat er nog meer mensen de echte feiten in de gaten houden.Wat dacht je van “met IMF geld de economie bij onze nieuwe Europa vrienden oppoetsen en datzelfde geld weer net zo snel mee terug naar Nederland nemen“
Sterkte in de strijd tegen kortzichtigheid en massa manipulatie.

op 19 12 2011 at 11:48 schreef p.wielaard:

Goed om dit te benoemen. Maar wat is het alternatief als er zovelen zijn die alleen maar brood en spelen willen ? Natuurlijk zal er altijd een slimme elite zijn die elkaar de baantjes en voorrechten doorgeven. Helaas komen op deze manier somsm nitwits op plaatsen waar de macht hen corrumpeert.

op 19 12 2011 at 12:21 schreef babs:

In Noord-Europa is gaat corruptie via vriendjes, in Zuid-Europa via familie. Familiebanden zijn makkelijker aan te tonen dan vriendschapsbanden.

Chavez speelt kinderen lucratieve baantjes toe, corruptie is evident.
Andriessen geeft mobiele frequenties aan vriendjes bij ING (Libertel, nu Vodafone). Corruptie is niet te bewijzen.

op 19 12 2011 at 13:08 schreef Wazzup:

Graaien is universeel. De linkse graaier begint met oneigenlijke vergoedingen voor vrijwilligerswerk en eindigt als een Evelien Herkens met een luxe-appartement. De rechtse graaier begint met het maximeren van de fooienpot en wordt later procesmanager. Voor beiden geld: hoe groter de zedelijke overtuiging of de rol van de moraal, hoe meer ze graaien. Het doel heiligt ook hier de middelen.

op 19 12 2011 at 13:11 schreef betwister:

Als bestuurslid ontvangt Femke geen salaris van vluchtelingenwerk NL.
Als haar onkostenvergoeding dan niet meer bedraagt dan haar onkosten, is dit normaal vrijwilligerswerk.
(behalve als er tegenprestaties geleverd/verwacht worden natuurlijk)

op 19 12 2011 at 13:30 schreef Sandro:

Goed stuk Frans.
In het kader van integratie hebben de Islamitische scholen zich de poldercorruptie ook eigen gemaakt. :-)

http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/nieuws/scholen-overlegden-over-fraude-leerlingenvervoer.1987982.lynkx

op 19 12 2011 at 14:33 schreef Sasha Berkman:

Een andere vorm van corruptie bestaat uit het voorliegen van de kiezers, het doen van valse beloftes om die na de verkiezingen onmiddelijk te laten vallen om maar in het centrum van de macht te kunnen komen. Wilders is hier het beste voorbeeld van.

op 19 12 2011 at 15:11 schreef Sandro:

Valse beloftes? Daar hangt de hele politiek van aan elkaar.

op 19 12 2011 at 15:11 schreef sabaroth:

En daar is Sandro met de moslims en Sasha met Wilders.
Het wordt een beetje erg voorspelbaar he jongens?

op 19 12 2011 at 15:13 schreef Pyt van der Galiën:

Het voorbeeld van Halsema vind ik inderdaad niet erg overtuigend. Van de onkostenvergoeding voor een bestuurslidmaatschap word je meestal niet rijk, al geef ik toe dat sommige onkostenvergoedingen wel érg riant zijn. Geen idee hoe dat bij Vluchtelingenwerk zit.

Bovendien worden bestuurders van Vluchtelingenwerk Nederland benoemd door de Verenigingsraad, niet door coöptatie zoals Frans Smeets schijnt te denken. Het bestuur kan wel van alles voordragen, maar indien de Verenigingsraad ‘njet’ zegt, is het bestuur uitgeluld.

Mocht ik zelf bij Vluchtelingenwerk werkzaam zijn, dan zou ik mijn handen dichtknijpen indien iemand als Halsema aan zou bieden voorzitter te worden. Goede contacten in Den Haag, charismatisch, doet het voortreffelijk voor de camera…Je bent wel gek wanneer je ‘nee’ zegt.

op 19 12 2011 at 15:25 schreef Sasha Berkman:

sabaroth: heb je ook nog iets inhoudelijks?
Sandro bagataliseert zoals het een goede frontsoldaat van de PVV betaamt de misselijke streken van de fascist Wilders.

op 19 12 2011 at 16:05 schreef Pyt van der Galiën:

Ermmm…Sasha…sabaroth heeft wel een beetje een punt. Sandro grijpt elke gelegenheid aan moslims toch even ter sprake te brengen en jij sleept Wilders overal aan de haren bij:P

@Sandro

Wel een beetje een rare verdediging. Als ik het goed begrijp ben jij van mening dat Wilders valse beloften heeft gedaan, maar dat jij daar niet zo mee zit? Ik dacht nu juist dat Wilders een einde ging maken aan die valse beloftes en die achterkamertjespolitiek?

op 19 12 2011 at 16:27 schreef Sasha Berkman:

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen in de strijd tegen corruptie is zorgen dat de financiering van politieke partijen transperant is.
Wie weet laat Wilders zich betalen door de drugs-mafia. Als ik zo het soft-drugs-beleid van deze regering zie zou het zo maar kunnen zijn dat Wilders zich laat betalen door de drugs-mafia om softdrugs terug de criminaliteit te houden opdat hun winsten exploderen. Het is maar een gok natuurlijk maar we weten niet wiens belangen Wilders dient.

op 19 12 2011 at 16:32 schreef Bertje:

@ Herrn Berkman

Ja hoor daar is ie weer!
De Wilders facist roeper van 2011….
U kent hem onder de naam Sasha….
Maar wij noemen hem toch liever de Herr Berkman…

Kom zelf toch eens met wat inhoudelijks man…

op 19 12 2011 at 16:33 schreef p.wielaard:

Pyt en Sabaroth, juist gezien !

op 19 12 2011 at 16:58 schreef Sasha Berkman:

Bertje, ik weet dat u er niet van houdt, maar ik noem Wilders inderdaad een fascist, gewoon omdat het er een is. Dat is net zo’n taboe als het als racisme benoemen van het zwarte piet verschijnsel. Het is daarom niet minder waar.

op 19 12 2011 at 17:05 schreef Thomas E:

Heel goed, Frans, om de zaken even in perspectief te zetten. Ik ergerde me ook al vreselijk aan al die verongelijkte pot/ketel-schreeuwers. ‘Wij ijverige Nederlanders moesten betalen voor die aartsluie Grieken.’ Buhh

Wat Halsema begtreft: eens met Pyt.

op 19 12 2011 at 18:26 schreef Bertje:

@ Herrn Berkman

Je mist het punt totaal, kompleet en absoluut.
Wilders een facist noemen is geen taboe.
Maar jij roept, toetert, miaauwt bij iedere natte wind: facist e.d
Ik zie tussen jou en Wilde Greetje juist opvallend veel overeenkomsten.
Schreeuwen beide om het hardst / altijd hetzelfde riedeltje enz. enz.

op 19 12 2011 at 19:04 schreef Sasha Berkman:

Bertje, wat klopt er inhoudelijk niet aan mijn beidrages indeze? Zijn ze off-topic? Nee! Dus hou gewoon je mond, daar komen alleen maar natte scheten uit.

op 19 12 2011 at 19:34 schreef p.wielaard:

Sasha, Je bent een onverzoenlijke, gefrustreerde, boze, verongelijkte, pedante, domme, schreeuwende, linksradicale, potentieel gevaarlijke nitwit die inderdaad steeds dezelfde riedel geeft. We weten dat je Wilders niks vindt (wat dat betreft ben je hier volgens mij in goed gezelschap. Dus overbodig dit bij iedere scheet te melde. Daarnaast word ik (en velen met mij denk ik) moe van je stokpaardjes. Je lijkt wel niet helemaal te sproren.

op 19 12 2011 at 20:48 schreef vander F:

Aardig in deze is dat Sascha een van de medefinanciers van de PVV is, en de SGP etc.
Zoals we allemaal financiers van alle partijen zijn, via de belastingafdracht.
Die knakkers in Den Haag hebben het voor elkaar gekregen zichzelf rijkelijk met belastingcentjes te subsidieeren.
Zodra je je als partij in het pluche weet te manoevreren is het van nul en gener belang of je partij uberhaupt (betalende) leden heeft.
De partijen betalen zichzelf, als burger heb je er geen reedt over te zeggen dat met jouw geld ook je meest gehate partij gefinancierd wordt. Een partij is slechts 1 kortstondig moment afhankelijk van de kiezer, het vluchtige moment in het stemhokje, daarna is de kiezer niet meer nodig, vaak zelfs als hinderlijk gezien.

op 19 12 2011 at 21:15 schreef vander F:

@Sacha,
sterker nog, er is ook een drugsbestrijdingsmaffia, de oorlog tegen drugs is een industrie op zich.
De VS alleen al hebben honderden miljarden uitgegeven in de War on Drugs, de bestrijders hebben totaal geen belang bij decriminalisatie, men vervalst rapporten, overdrijft de schadelijkheid van sommige drugs, zet wetgevers onder druk, het hele corrupte repertoire, alles wordt uit de kast gehaald om de geldstromen maar te laten zwellen en in tact te houden. Legalisatie zou een complete industrie om zeep helpen, van politici, tot ambtenaren tot politie tot rechters, advocaten gevangenis personeel, bouwbedrijven.
Zouden allemaal hun baan verliezen, legalisatie is economisch gezien onhaalbaar.
Ook dat valt bij mij onder het kopje ‘corruptie’, het uit eigenbelang verbranden van belastinggeld, volstrekt amoreel.
En dan na een succesvolle dag junks opjagen thuis op de bank een fles wijn of whiskey opentrekken onder het kopje ‘dat heb ik wel verdiend vandaag’.

op 19 12 2011 at 21:46 schreef Sasha Berkman:

Wielaard: U is ook al expert in psychologie? Amazing!

op 20 12 2011 at 00:40 schreef Jan Venema:

Poldercorruptie bestaat ongetwijfeld. Niets menselijks is ons volkje vreemd.

Maar een bewering als “Weinig bestuurders hebben hun baan gekregen omdat ze aan de kwalificaties of het profiel voldeden, maar des te meer omdat ze de goede mensen kenden” moet je kunnen aantonen als je die op tafel legt. Niet met incidenten, maar als fenomeen.

Het zou je betoog sterker maken.

op 20 12 2011 at 04:44 schreef Kiko do Brasil:

Het nivo van corruptie in Nederland en Griekenland is totaal onvergelijkbaar, wie denkt dat deze van gelijke orde zijn is dom of onwetend.

Daarnaast kunnen de Grieken hun schulden niet terug betalen, wat ook een bedenkelijke zaak is en duidt op slecht bestuur.

op 20 12 2011 at 08:42 schreef Peter:

Zo, die Kiko haalt Frans’ stuk even in een paar regeltjes helemaal onderuit met vlijmscherpe argumentatie. Ik heb daar bewondering voor.

op 20 12 2011 at 08:57 schreef kevin:

@Kiko do Brasil: Volgens mij moet je het artikel nog een keer lezen. De schrijver heeft volgens mij drie belangrijke punten. Daar is “Nederland is net zo corrupt als Griekenland” er geen van:

1) Het is hypocriet om de Grieken corrupt te noemen en tegelijk corruptie in je eigen land toe te staan — zij het van andere vorm en in andere mate

2) Corruptie is lastig te erkennen als je er middenin leeft. Dat kun je die mensen moeilijk kwalijk nemen

3) Nederland kent een vorm van corruptie die bestreden moet worden

op 20 12 2011 at 09:12 schreef Sandro:

Nee hoor Pyt – daar zit ik wel mee. Het is echter een gegeven dat het doen van valse beloftes bij elke partij/beweging aan de orde van de dag is – of kun je mij er één noemen die zich daar niet schuldig aanmaakt?

op 20 12 2011 at 12:44 schreef MNb:

“Daarnaast kunnen de Grieken hun schulden niet terug betalen”
Die is om in te lijsten – voor als nogal wat Nederlanders straks hun hypotheken niet meer kunnen betalen, hun huizen gedwongen moeten verkopen en de opbrengst minder is dan die hypotheek.

Sandro: probeer GL eens. Stemt voor de politiemissie in Afghanistan, want dat stond in het verkiezingsprogramma, ook al is driekwart van de partij tegen en regent het opzeggingen van lidmaatschap. Ik was het er niet mee eens, maar kan niet anders dan de integriteit ervan bewonderen. Had GL die verkiezingsbelofte maar gebroken.
Dat is nog eens wat anders dan de Grote Blonde Leider, die zijn verkiezingsbelofte tav de AOV binnen een minuut na die verkiezingen schaamteloos overboord kiepert.

op 20 12 2011 at 17:10 schreef Pyt van der Galiën:

Ik heb geen enkel vertrouwen in de zuiverheid van de motieven van welke politicus dan ook, Sandro.

In tegenstelling tot Mnb geloof ik er ook niks van dat GL instemde met het voeren van een koloniale oorlog in Afghanistan omdat men plotseling principieel vast wilde houden aan het verkiezingsprogramma, maar omdat men zich in wilde likken bij CDA en VVD, partijen die er traditioneel graag in het buitenland op los rammen. Je weet maar nooit of die constructieve opstelling niet ooit nog een ministerspost oplevert, niet waar? In de politiek is het meest cynische motief dat je kunt bedenken, vrijwel altijd het juiste.

Maar dat zou bij de PVV toch allemaal anders gaan? Aan breekpunten zou worden vastgehouden en er zou geen achterkamertjespolitiek meer bedreven worden, toch?

Hoe zit het dan met de benoeming van Donner als vicepresident van de Raad van State? Klassiek voorbeeld van achterkamertjespolitiek, maar de PVV was muisstil. Waarom wond de PVV zich trouwens niét op over de benoeming van Donner, maar wél over de voordracht van (PvdA’er) Ad Melkert als Nederlands vertegenwoordiger bij de ILO?

op 20 12 2011 at 18:13 schreef Kiko do Brasil:

Corruptie komt overal voor, dat zal ik niet tegenspreken. Wanneer deze evenwel dermate de spuigaten uitloopt dat de ontwikkeling van een land er door gehinderd wordt is sprake van een zorgelijke situatie. Dat is het geval in Griekenland en zeker niet in Nederland.

Wanneer er mensen zijn die een te dure hypotheek hebben afgesloten en daardoor in betalingsproblemen komen zou hun ook (op individueel nivo) slecht bestuur verweten kunnen worden.
In Griekenland echter is sprake van slecht bestuur op overheidsnivo, dat is toch wel een graadje erger.

op 20 12 2011 at 21:53 schreef MNb:

Tja, PvdG, het is niet goed of het deugt niet. Houdt een fractie zich aan het verkiezingsprogramma, ondanks hevige protesten van de leden, dan zijn het slijmballen.
Houdt een fractie zich er niet aan, dan hebben ze een verkiezingsbelofte gebroken.
Hoe dan ook, de conclusie is dat die fractie moreel niet deugt. Dat is een drogredenering. Maar ik ben even te lui om op te zoeken welke.

op 20 12 2011 at 22:15 schreef Nico:

Is het niet de menselijke natuur waarover de auteur zich kwaad maakt? Of zijn er landen waar men geheel transparant en eerlijk bestuurders kiest op grond van verdiensten? Waar nooit een vrindje geholpen wordt of een relatie gefêteerd. Niet dat we ons niet druk zouden moeten maken om de uitwassen.

op 20 12 2011 at 23:21 schreef Pyt van der Galiën:

@Mnb

Nee hoor, wanneer GL deze verkiezingsbelofte had gebroken, had ik dat helemaal niet veroordeeld, dan had ik een (bescheiden) applausje gegeven.

op 21 12 2011 at 10:34 schreef babs:

Pyt,
Ik denk dat het GL in eerste instantie om geld te doen was. Geld voor bevriende ‘goede doelen’-clubs die in Afganistan actief zijn of willen worden. Vriendjes worden met CDA en VVD is mooi meegenomen.

Ter verdediging van GL, waarschijnlijk geloven de meesten echt in de goede-doelen-industrie. Vandaar de bijnaam Naïef Links.

Zeker 90% van de politici zijn onbetrouwbaar, maar Wilders zou bij de betrouwbaren kunnen horen. Zijn islamofobie lijkt me oprecht en al zijn doen en laten staat in het teken van het oplossen van het islamvraagstuk. Kiezers oplichten om meer zetels te hebben om de islam nog beter te kunnen bestrijden. In die zin: betrouwbaar.

op 21 12 2011 at 11:48 schreef Sasha Berkman:

“90% van de politici zijn onbetrouwbaar” staaltje projectie?

op 21 12 2011 at 12:02 schreef Pyt van der Galiën:

Net even te vaak een Groenlinkser van kleur zien veranderen wanneer die felbegeerde wethouderszetel in zicht kwam, babs. Bij de SP blijken op lokaal niveau ononderhandelbare punten plotseling ook al heel onderhandelbaar te zijn.

“The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but allready it was impossible to say which was which.”

op 21 12 2011 at 15:37 schreef joke:

…dat je er niet eens meer bij stilstaat dat het corruptie is.

Inderdaad, een gordiaanse knoop dus, en ik denk dat Nederlandse wetgeving en rechtspraktijk in de financiele sector ook op z’n minst beinvloed wordt door Amerikaanse politieke en justitiele ontwikkelingen.

In navolging van een verontrustend artikel van de zeer gewaardeerde blogger Matt Taibbi http://www.rollingstone.com/politics/blogs/taibblog,
maak ik een ieder geinteresseerde graag attent op

http://www.huffingtonpost.com/jeff-connaughton/obama-wall-street-laws_b_1157915.html?ref=email_share

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS