Home » Archief » Polskie kroniki: vrouwelijk schoon


[30.09.2010]

Polskie kroniki: vrouwelijk schoon

Frans Weerts


Foto: Adeline Keil

De eerste twee woorden in de titel betekenen zo goed als: kroniek van Polen. De laatste twee woorden spreken voor zich. Er is veel te berichten over een land, dat aan de rand van de EU ligt. Eerst nu toch een lofzang op de Poolse vrouw, die zich uitdagend kleedt, alles doet om zich op haar best te presenteren en die daar grof geld voor over heeft.

Om een lang verhaal kort te maken. Ik ben in in de stad Poznan beland omwille van pure liefde en het feit dat mijn Poolse partner totaal niet van zins was richting Nederland te komen. En dan doe je wat je geest je ingeeft. In mijn geval was het het resoluut besluit om dan maar oostwaarts te verhuizen. Zeg maar de omgekeerde richting die de meeste geliefden maken. Tot zover de introductie en ik kom er vast nog wel op terug.

Nu even maar de werkelijkheid van alledag. Tenslotte woon en werk ik hier al een jaartje of twee – zonder overigens de taal te beheersen – dus ik kan nu echt wel meepraten van wat ik hier zoal om me heen zie. En dat zijn toch vooral enorme hoeveelheden vrouwelijk schoon. Als je uit Nederland verhuist naar een land dat toch bepaald niet bekend staat om verfijnde smaak, nuchtere bewoners of hoge levensstandaarden.

Dat dacht ik dus ook, toen ik mijn eerste bezoeken naar hier geleidde. Ik dacht een land aan te treffen dat nog in een post-communistisch keurslijf gevat zat. Een grijs gebied met grijze mensen en grijze gebouwen. Deels is dat nog wel zo in plattelandsgebieden, waar nog wordt gestookt met kolen, de wegen vol gaten zitten en de huizen en flatgebouwen er troosteloos uitzien.

Maar hoe anders is het in de grote steden, zoals Poznan. Moderne steden, met moderne infrastructuur en moderne leefgebieden. En vooral ook: moderne mensen. In een stad als deze herinnert vrijwel niets meer aan het oostblok-imago. En dan komt ik weer terug op mijn thema: de vrouwelijke schoonheid. Zelden heb ik zo vaak mijn ogen het vrouwelijk schoon zien volgen als hier. Ik kijk werkelijk mijn ogen uit.

Niet omdat ik erop uit ben, maar ik kan die pracht en praal simpelweg niet negeren. Het is naar Nederlandse maatstaven toch min of meer een cultuurschok om te zien hoe vrouwen zich hier door het straatbeeld bewegen. Ik was in Nederland gewend aan casual dressing. Vrouwen bewegen zich in Nederland voornamelijk gekleed in lekker zittend spul. Maar hoe anders is het hier.

Hier is het van top tot teen helemaal uitgedacht tot in de finesses. Vrouwen van jong tot middelbaar besteden zichtbaar veel aandacht aan hun voorkomen. Dat geldt voor de make-up, voor de teint en de coupe van de haardracht. Dat geldt voor de kleding, waar lage decolletés, korte rokjes en stelthakken meer regel dan uitzondering zijn. En dat geldt ook voor alle andere attributen als handtasjes, oorbellen en wat dies meer zij. Veel om hen heen glimt en glanst, op het kitscherige af. In de klederdracht staat bloot voorop, vooral bij diegenen die het moois kunnen tonen. Het accent ligt op de borsten en de benen. En dat gebeurt niet alleen in zomerse temperaturen. Ook in de winter blijven de decolletés zeer laag en wordt het kortgerokte gecombineerd met panties of leggings. Ik heb het meegemaakt dat ik in winterjas rillend door de straten liep, terwijl meiden vrolijk in hun topjes en shortpants richting disco gingen.

Het vrouwelijk schoon staat hier in dit land op de eerste plaats. Wat overigens niet wil zeggen dat de Poolse vrouw vrijgevochten is. Integendeel. Geheel tegen de verwachting in heerst er een preutsheid, die alomtegenwoordig is. Waag het niet om een lekker stuk, die haar borsten rijkelijk laat opwellen uit een krap en laag uitgesneden T-shirt, een blik te gunnen. En al zeker niet als vriendlief in de buurt is. Want het vrouwelijk schoon is hier alom aanwezig in alle pracht en praal, maar je mag het eigenlijk niet zien. En al helemaal geen expliciete complimenten over uitdelen. Zucht…

Frans Weerts is journalist in onruste, die vanaf gezonde afstand beziet hoe zijn thuisland politiek, sociaal en maatschappelijk aan lager wal raakt. Die zich in Polen voelt als een vis op het droge, happend naar adem en spartelend in een glas Vodka.

Frans Weerts, 30.09.2010 @ 11:06

[Home]
 

82 Reacties

op 30 09 2010 at 12:26 schreef Nathalie:

Dit vind ik een heel mooi voorbeeld van hoe vrouwen ook met respect behandeld kunnen worden zonder alles te (moeten) bedekken. Zo zie je maar dat het niets te maken heeft met (sexy) kleding, maar vooral met hoe vrouwen zich gedragen.

op 30 09 2010 at 12:53 schreef Elin:

Aha, weer een reden dat ik daar dus never nooit naar verhuis ;) Dit beeld lijkt me trouwens best stereotype voor meerdere ex-commie landen, alhoewel ik niet denk dat het daar aan ligt, het lijkt me eerder religieuze (katholieke/orthodoxe) vrouw- en homo-onvriendelijke invloed. In Rusland word ook van vrouwen verwacht dat ze altijd op hoge hakken lopen en zich altijd 100% opmaken. In Zuid-Amerika gelden ook dergelijke standaarden. En een jongen met eyeliner (zoals bij emo’s), magnie. Gaap, zucht ende rolleyes. (En nee, ik loop er zelf niet bij als een manwijf, voor de binair denkenden onder ons.)
Tenzij je in Polen ook stekeltjeshaarpotten en flamboyant uitgedoste mannen tegenkomt, dan heb ik ongelijk. Een gebrek aan zoiets, zou mij persoonlijk een beklemd gevoel geven, ook al ben ik zelf vrij ‘normaal’.

op 30 09 2010 at 13:19 schreef Wampie:

Aha, de auteur heeft het over de manier van kléden van de Poolse vrouw, niet over de hen door moeder natuur toebedeelde schoonheid of sensualiteit.

In de tijd dat ik in Zuid-Italië vertoefde, kon ik uiteindelijk geen kort rokje, hoge hak of decolleté meer zien. De totale overkill, in combinatie met een weinig verfijnde, kitscherige smaak, sloeg alles dood. Bovendien was het net als hier eenheidsworst, waar bovendien een soort terreur van uitging, voor mij als vrouw.

Verder sluit ik mij volledig aan bij Elin hierboven.

op 30 09 2010 at 13:30 schreef vetklep:

Je hoeft maar anderhalf land verderop te gaan kijken en je komt erachter dat vrouwen er dus wel als een vrouw uit kunnen zien.
De unisex bouwvakkerlook is uniek voor Nederland. Het is de buitenkant van een horkerige binnenkant.
Er is maar een land dat op het gebied van pijn aan je oogbollen in de buurt komt, en dat is Engeland.

op 30 09 2010 at 13:43 schreef Wampie:

Met die horkerige binnenkant valt het wel mee, Vetklep. Om eens even lekker te generaliseren: mijn Italiaanse vrienden hadden soms enorm jankerige vriendinnen, die de hele dag aan de telefoon hingen om hun liefje te vragen wat ze aan het doen waren, dat ze op tijd thuis moesten zijn, etcetera, etcetera.

op 30 09 2010 at 13:44 schreef Wampie:

Ik wil maar zeggen: je betaalt een prijs voor zoveel ‘vrouwelijkheid’.

op 30 09 2010 at 13:58 schreef Nathalie:

Misschien zien de vrouwen hier in Nederland (en Engeland) er ook wel wat minder opgedirkt uit omdat heel veel mannen hier ook niet mee om weten te gaan. Ik merk om me heen dat (jonge)vrouwen die zich niet sexy kleden (en ook niet vrijgevochten zijn) ook al geregeld worden lastig gevallen met oneerbare voorstellen. Laat staan als ze zich op een bepaalde manier zouden kleden…
Wat dat betreft hangt het niet alleen samen met het gedrag van de vrouwen zoals ik in mijn eerste reactie schreef,maar zeker ook met dat van de mannen.Een beetje respect is hier soms ver te zoeken. Begrijpelijk dat sommige vrouwen dan maar kiezen de boel meer te bedekken dan zich telkens te moeten verantwoorden voor hun manier van kleden en het risico dat bepaalde mannen hun kledingstijl in verband brengen met een zekere losbandigheid.

op 30 09 2010 at 14:01 schreef vetklep:

Mannen die wangedrag beginnen te vertonen bij het zien van vrouwelijk schoon hebben een stevige draai om hun oren nodig. Anders leren ze het nooit.

op 30 09 2010 at 14:03 schreef Nathalie:

Sommige vrouwen zijn echter ook gewoon strontmakkelijk.
Man en kinderen binnen, baggybroek aan en de make-up doos in de kast. Allemaal niet meer nodig.
dat is natuurlijk weer het andere uiterste.

op 30 09 2010 at 14:04 schreef Nathalie:

@vetklep. Eigenlijk wel ja.En het zijn er nogal wat,helaas.

op 30 09 2010 at 14:11 schreef vetklep:

30 09 2010 at 14:03 schreef Nathalie
Fijn om dat van een vrouw te horen.
Ik heb het vaak zien gebeuren en ik vind het altijd heel triest voor hun man. En voor het straatbeeld in het algemeen.

op 30 09 2010 at 15:27 schreef Uienkruier:

Oh, dit lijkt wel een beschrijving van Hongarije, waar het vooral in de zomer letterlijk en figuurlijk heel heet is. Een verschil met de Poolsen is wel dat Hongaarse vrouwen veel minder preuts zijn, en op straat flirten en oogcontacten een hele sport is, zodat je aan het eind van de dag wel gedwongen bent af te koelen in een van de vele spa’s.

op 30 09 2010 at 16:11 schreef Nathalie:

Zoals Uienkruier beschrijft hangt hier dus inderdaad veel samen met het gedrag. Ik denk ook dat in Hongarije de mannen anders op de vrouwen reageren dan in het preutsere Polen. Want natuurlijk wordt op het flirten van de vrouwen gereageerd. Logisch. Het valt me in mijn omgeving op dat het helemaal niet uitmaakt of de vrouw al dan niet flirt. Bepaalde opmerkingen worden door bepaalde mannen evengoed wel gemaakt. Wat dat betreft zit de horkerigheid zeker niet alleen in de Nederlandse vrouw.

op 30 09 2010 at 16:11 schreef hj:

vetklep: Er is maar een land dat op het gebied van pijn aan je oogbollen in de buurt komt, en dat is Engeland.

Ik heb anders best wel respect voor die Britse snolletjes die zich bij temperaturen onder het vriespunt nog steeds midden in de nacht in sletterige minirokjes richting de clubs begeven.

op 30 09 2010 at 16:21 schreef mango:

Wat mij opviel toen ik in Polen was, en dat sluit wel een beetje aan bij dit verhaal, is dat vrouwen/mensen in het verkeer niet, zoals in Nederland vaak het geval is, recht voor zich uit kijken, maar dat er op een hele speelse manier een beetje met de omgeving geflirt wordt.

Trouwens, in Polen viel me wel het verschil in schoonheid van mannen en vrouwen extreem op.

De manne zien er gemiddeld zo uit:

[img]http://www.rodajcfans.nl/img/tyton.55c2f6_640_480_wh_default.jpg[/img]

De vrouwen zo:

[img]http://img.interia.pl/rozrywka/nimg/Marta_Zmuda_Trzebiatowska_2107514.jpg[/img]

op 30 09 2010 at 16:33 schreef smeets:

Sommige vrouwen zijn echter ook gewoon strontmakkelijk.
Man en kinderen binnen, baggybroek aan en de make-up doos in de kast. Allemaal niet meer nodig.
dat is natuurlijk weer het andere uiterste.

Ja heerlijk, zo strontgemakkelijk. Trouwens, niets is zo sexy als een grote, witte HEMA-onderbroek. Liever dat dan een string, daar kan ik wel zo op afknappen.

op 30 09 2010 at 16:33 schreef vetklep:

Ik heb van diverse mensen gehoord dat in Hongarije mannen uit bijvoorbeeld Holland worden gezien als een wandelende portemonnaie. Of als ticket naar een betere plek. Misschien heeft dat ook wel invloed op de daar beleefde spontaniteit.

op 30 09 2010 at 16:38 schreef mango:

“Een verschil met de Poolsen is wel dat Hongaarse vrouwen veel minder preuts zijn, en op straat flirten en oogcontacten een hele sport is, zodat je aan het eind van de dag wel gedwongen bent af te koelen in een van de vele spa’s.”

Ik heb Polen veel meer zo ervaren als Hongarije. Vond Hongarije in alle opzichten een beetje ordinair.

op 30 09 2010 at 16:45 schreef Nathalie:

op 30 09 2010 at 16:33 schreef smeets:
Ja heerlijk, zo strontgemakkelijk. Trouwens, niets is zo sexy als een grote, witte HEMA-onderbroek. Liever dat dan een string, daar kan ik wel zo op afknappen.

>> Tja, hangt er vanaf wie hem draagt…

op 30 09 2010 at 16:47 schreef Nathalie:

Wie had het hier trouwens over een string?
Zo zie je maar weer waar sommige mannen meteen aan denken alleen al bij het lezen van een bepaalde tekst.
Laat staan bij het zien van bepaalde vrouwen.

op 30 09 2010 at 16:55 schreef MNb:

Als het om aantrekkelijke vrouwen gaat, gaat er niets boven Suriname. Van bleekwit tot donkerzwart, van graatmager tot moddervet, van superdegelijk tot uiterst luchtig gekleed, het hele spectrum is hier aanwezig. En vrijwel alle vrouwen barsten van het zelfvertrouwen. Iedere man leert hier binnen de kortste keren het verschil tussen een leuke flirterige grap en ongepaste hufterigheid.
Nederlandse mannen worden hier als zachte eitjes gezien met gebrek aan sociale vaardigheden. Surinaamse vrouwen zien daar zowel de voor- als de nadelen van in. Ze beseffen dat de Nederlandse man in allerlei opzichten een heropvoeding nodig heeft. Ze lopen ook over van bewondering als een Nederlandse man met zijn traditionele volledige gebrek aan angst voor autoriteit opkomt voor haar belangen. Tot op hoge leeftijd blijven ze aandacht aan hun uiterlijk besteden. Haar Nederlandse man krijgt de wind van voren als hij niet datzelfde doet, want in de ogen van de Surinaamse vrouw is de Nederlander m/v de slechtst geklede mens ter wereld.
Ik vrees dat ze wat dat betreft groot gelijk heeft. Als ik met mijn vriendin ergens naar toe ga krijg ik altijd uitgebreide instructies hoe me te kleden. Dan nog is ze zelden 100% teveden. Dat is een teken van liefde, dus ik doe mijn best naar haar te luisteren. Dat valt niet mee voor een eigenwijze bakra als ik.

op 30 09 2010 at 16:56 schreef Mart:

@vetklep:

De stereotype Engelse ‘Tracy’ is inderdaad niet om aan te zien. Aan de andere kant, Engelse plattelandsmeisjes, vooral in streken als Warwickshire, kunnen er heel bevallig uitzien als je van een beetje vulling houdt.

En het valt mij wel op dat je begint over bouwvakkersdracht. Ik meende begrepen te hebben dat jij in het Gooi woonde? Als er een plek is waar een wanstaltige klederdracht heerst is het daar wel: Veel te grote oorringen, volgeplamuurde gezichten, wollen sjaaltjes in schreeuwerige kleuren en Uggs lijkt de norm te zijn tussen Naarden en Amersfoort.

Mart

op 30 09 2010 at 16:56 schreef vetklep:

Ja, Smeets.
Heerlijk, die Hema onderbroeken.
En dan een vierkante spijkerbroek eroverheen, het liefst met bouwvakkersdecollete. (bilnaadbeleving) Als het even kan met een tribal achtige tattoo erboven.
Jammer dat die korte topjes uit de mode zijn, want ik zag al die kwabjes zo graag over de broekband hangen. Stukkie ijzer door het naveltje, lekker hoor!
Gelukkig hebben we nu Uggs of Birckenstocks om het af te maken. Ik kan enorm genieten van hoe vrouwen daarop lopen. En van het elegante design, natuurlijk.
En het haar moet natuurlijk lekker fris en kort. Dat scheelt ’s ochtends zo’n gedoe, dat wil je niet weeeeten!

op 30 09 2010 at 17:03 schreef vetklep:

Mart: Het is inderdaad bar en boos hier.
Grappig dat we precies op hetzelfde moment op die schoenen kwamen.

op 30 09 2010 at 17:31 schreef De Witt:

“wat ik hier zoal om me heen zie. En dat zijn toch vooral enorme hoeveelheden vrouwelijk schoon”

Moet je voor de grap toch eens een bezoekje brengen aan de hoofdstad van Estland, Tallinnn, je weet niet wat je meemaakt.

op 30 09 2010 at 17:59 schreef Frans Weerts:

op 30 09 2010 at 17:31 schreef De Witt:
“Moet je voor de grap toch eens een bezoekje brengen aan de hoofdstad van Estland, Tallinnn, je weet niet wat je meemaakt.”

Als ik de kans krijg, ga ik daar ook een kijkje nemen, maar voorlopig heb ik hier nog veel plezier in het aanschouwen van al het schoons dat de schepping ons biedt ;-))

op 30 09 2010 at 19:10 schreef smeets:

nee, verfkleding en een hema-onderbroek!Geen strakke dingen, bah! Het ergste is dat ik fkng serieus nu ben.

op 30 09 2010 at 19:23 schreef Nathalie:

Over smaak valt niet te twisten. Ik val op dikke mannen.Wordt ook nooit begrepen…Mijn vriendinnen werden helemaal gek bij het zien van de Chippendales. Deed/doet mij werkelijk niets. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren. En zolang je er in stilte van geniet,net als Frans W van het Polski kroniki; prima toch.

op 30 09 2010 at 19:27 schreef vetklep:

Een mooie vrouw is nog steeds mooi in een jute zak. Of met een stuk gaffatape over haar private parts.
Vandaar dat feministes zo verdrietig worden van fashion models, die er zelfs in de meest bespottelijke creaties nog fantastisch uit zien.
Jaloersvrouwen vergeten eventjes dat iedere man zijn vrouw op bovenstaande manier mooi vindt, als het goed is.
Maar dat neemt niet weg dat het wel fijn is als ze af en toe enige moeite doet.

op 30 09 2010 at 19:48 schreef Nathalie:

Daarbij; Een vrouw in een hema-onderbroek is niet per definitie wat ik ‘strontmakkelijk’ noem natuurlijk. Met deze term doelde ik vooral op vrouwen die vooral na hun huwelijk helemáál niets meer aan hun uiterlijk doen. Hun haar in pieken laten hangen en het niet belangrijk meer vinden of hun kleding wel of niet bij elkaar past.
Aan de andere kant; Ook ieder voor zich natuurlijk, maar kan me idd wel voorstellen dat de echtgenoten in kwestie daar minder blij mee zijn en dan wat vaker gaan kijken naar het vrouwelijk schoon om hen heen.

op 30 09 2010 at 19:56 schreef Nathalie:

En zolang het bij kijken blijft en niet uitmondt in horkerige (en vaak gefrustreerde) opmerkingen moet dat gewoon kunnen natuurlijk. Al heb ik zelf toch liever dat mijn man enkel oog voor mij heeft ;-) Alleen daarom al zal ik altijd wat extra moeite blijven doen.

op 30 09 2010 at 20:24 schreef Tjerk:

Nou, speciaal voor Smeets:

[img]http://www.blogjump.eu/share/Image/briget%20j.jpg[/img]

op 30 09 2010 at 20:45 schreef mango:

deWitt! Ik wilde Estland ook al noemen! En zuipen dat ze kunnen!

op 30 09 2010 at 20:46 schreef mango:

FN-groepsreizen door Oost-Europa, is daar geen markt voor?

op 30 09 2010 at 21:59 schreef Petrus de Rewa:

@ vetklep: valt wel mee. De reputatie van Nederlandse mannen als betrouwbaar, zorgzaam maar ook een beetje saai is nog immer ongebroken. Ook over de kwaliteiten van de Nederlander als zorgvader raakt de Hongaarse niet uitgesproken.

op 30 09 2010 at 22:17 schreef Uienkruier:

@Misschien heeft dat ook wel invloed op de daar beleefde spontaniteit.

Ja, die vrouwen herkennen je natuurlijk meteen op straat als “wandelende portemonnee”, zonder dat je ook maar je bek hebt open gedaan weten ze meteen dat je uit het Westen komt als ze met je staan te oogcontacten in de metro. Dat ruiken ze, die Sovjet-hoeren, dat je niet in een Trabant rijdt maar een Opel! Ze gebruiken je puur om te vluchten vanachter dat IJzeren gordijn van ze. Pas op! Importbruid! Schijnhuwelijk!

Schei toch uit man . De tijd dat de gemiddelde Hollandse kantoorlul een aantrekkelijke financiele partij was voor een Hongaarse vrouw zijn alweer decennia voorbij. Het is eerder andersom, want ze hebben nogal eens een huis zonder hypotheek dat ze op het punt staan te erven. Daarbij is het weer ook nog eens beter in Hongarije. En het eten, en de wijn. Vraag het aan Geert Wilders, zou ik zeggen.

@Nathalie. Hongaarse mannen geven nog altijd een handkus. Het zal wel werken, want ze zijn nog lelijker dan Poolse mannen en toch planten de Hongaren zich nog altijd voort. Ik denk dat als je de hand van zo’n Hollandse probeert te kussen je krijgt te horen dat je niet zo raar moet doen.

op 30 09 2010 at 22:53 schreef Bodewes, J:

Hartverwarmend!!

op 01 10 2010 at 06:58 schreef Peter Dijkema:

Jammer dat de discussie uitwaaierde – de vrouwelijkheid van Poolsen is erg interessant, al overdrijft onze scribent, die de taal niet spreekt en zich alleen maar kan vergapen aan het schoons. Ik heb vele jaren – toevallig ook als journalist – in de Poolse hoofdstad geleefd. In ouwe Poolse Playboys staan enige beschouwingen van mijn hand over deze materie in Europese context.

Bijna alle Poolse mannen geven handkussen – aan alle dames van boven de pakweg 15 – maar de meesten roepen onder elkaar (niet alleen bij een glas wódka) “Kurwa dit” en “kurwa dat” (hoer).

Kortom, het beeld behoeft enige nuances.

In mijn waarneming is de druk op vrouwen om er goed verzorgd tot zelfs sexy uit te zien in Frankrijk veel groter. Polen is ook armer, en sommige vrouwen doen hun boodschappen in een makkelijke trainingsbroek en met een kop haar, die een maand geleden goedkoop geverfd werd.

Van de zomer was ik een paar weken op vakantie terug in Polen op een soort hippie-kamp annex zomerschool… In vergelijking met eerdere ervaringen in Frankrijk (dergelijke zomerscholen over een denksport) was het wat mat. De Fransen feesten en dansten elke avond tot ´lever soleil´ en dames deden hun best er leuk uit te zien.
In Polen deden ook velen aan nachtbraken, zonder dat het uit de hand liep (of iemand over z´n nek ging ;) maar het werd nauwelijks echt feest met opgetofte meiden en wat dansen. We waren toch gewoon op vakantie!

op 01 10 2010 at 08:51 schreef Nathalie:

Klopt Uienkruier. Dergelijk gedrag zou bij mij overkomen als glad en ‘glijerig’.(Hoewel van Pools-Russische kom-af) Aan de andere kant vind ik rechtstreekse uitingen van bepaalde behoeften ook een regelrechte afknapper. Misschien ligt het aan mij, ben ik gewoon moeilijk ;-) Zoals Mango eerder schreef; ‘een beetje (subtiel) flirten met de omgeving’ vind ik wel iets hebben. Vrouwen die zich mooi maken en mannen die zich daar niet direct als hongerige wolven op storten maar de boel eerst voorzichtiger aftasten. Veel spannender.

op 01 10 2010 at 09:15 schreef vetklep:

Nathalie, je lijkt nogal vaak irritant benaderd te worden door mannen.
Ik vind het zelf altijd een buitenkans als iemand me een reden geeft me even op hem af te reageren.
Zo vind ik het bijvoorbeeld bijna jammer dat er nooit meer telemarketeers bellen sinds mijn geheime nummer.
Even lekker iemand hard kwetsen na een dag gezeur aan je hoofd. En ze bieden zich zelf aan.

op 01 10 2010 at 09:41 schreef Nathalie:

Vetklep, dat klopt. Het is inderdaad leuk om af en toe de botte bijl te hanteren met de nadruk op af en toe. Wanneer het echt vervelend wordt en bepaalde lieden een botte bijl zien als extra aanmoediging om toch hun zin te krijgen wordt het een ander verhaal. Bijv. wanneer je bij de peuterspeelzaal wordt aangesproken door een (getrouwde!) vader die niet onder stoelen of banken steekt wat hij met je zou willen. En daarna over het plein schreeuwt, nadat ik hem had gevraagd of er soms’HOER’ op mijn voorhoofd stond, dat ik nu nog jong en mooi was maar later spijt zou krijgen dat ik zijn aanbod had afgeslagen. Dan is het niet meer leuk Vetklep, dan wordt het genant. Zeker als dit soort mannen ook je dochter van 15, die zich uit voorzorg al heel ‘netjes’ kleedt,achterna lopen met vragen of ze haar MSN mogen, hoe oud ze is en of ze zin heeft om te neuken. En zij om deze reden in de zomer amper een shirtje zonder mouwen durft te dragen uit angst ‘iets uit te lokken’. Dan wordt het plotseling een stuk minder leuk.
Gelukkig zijn dit soort mannen in de minderheid, maar ze zijn er zeker. Ik zal er eens een blog over schrijven ;-)

op 01 10 2010 at 09:55 schreef smeets:

tjerk,

Njammie, wind me op..

op 01 10 2010 at 10:14 schreef vetklep:

Oei, dat is wel heel erg. Tegen dat soort primitiviteit kan je in je eentje niet op.
En wegwezen daar is geen optie?

op 01 10 2010 at 10:29 schreef Nathalie:

Vetklep, ik laat me niet zo snel wegjagen. Daarna was het gelukkig ook meteen over, keek de haan in kwestie me niet meer aan. In zijn kuif gepikt waarschijnlijk.
Wat betreft mijn dochter geef ik haar maar zoveel mogelijk advies hoe hiermee om te gaan. Gelukkig gebeurt het niet dagelijks. Het blijft incidenteel. (Zou anders wel heel triest gesteld zijn met het straatbeeld ondertussen ben ik bang…)
Om bepaalde incidenten kun je achteraf ook best lachen maar het is ook wel eens zover gegaan dat ik echt aangifte heb moeten doen en iemand daadwerkelijk werd ontslagen wegens ongewenste intimiteiten. Vandaar dat ik het stuk van Frans W eigenlijk heel mooi vond en direct dacht; Hee, zo kan het dus ook.Vrouwen die ‘vrouwelijk’ gekleed gaan maar zich daarnaast absoluut niet frivool gedragen (en dit ook uitstralen) en mannen die dit op de juiste manier weten te waarderen en mee om weten te gaan.

op 01 10 2010 at 13:16 schreef yurp:

Ik weet niet wat iedereen tegen Nederlandse vrouwen lijkt te hebben. Ik vind in Nederland een hele berg vrouwelijk schoon rondlopen. Wellicht kleden ze zich iets minder seksestereotiep en iets nonchalanter, dat vind ik echter een stuk leuker en duid er naar mijn idee op dat vrouwen hier een stuk vrijer zijn.

op 01 10 2010 at 15:24 schreef Tjerk:

Sowieso: sommige wereldberoemde fotomodellen komen uit Nederland.

op 01 10 2010 at 17:19 schreef Peter:

Ik vind Nederlandse vrouwen in het algemeen gewoon lomp en arrogant. Ik kan het zoveel beter vinden met Indo’s, Molukkers, Surinamers, Arabieren, Berbers, Turken en wat er al niet aan niet-westers tuig rondloopt. Die zijn kennelijk niet bang dat je naast je schoenen gaat lopen als een vrouw wat aardigs tegen je zegt.

Want dat lijkt in Nederland toch wel de grootste angst: dat je naast je schoenen zou lopen, of het hoog in je bol zou krijgen.

op 01 10 2010 at 17:45 schreef Nathalie:

Nou Peter, mijn ervaring is juist dat als ik gewoon aardig deed (normaal, sociaal)tegen mannen dit compleet verkeerd werd geïnterpreteerd. Men leek dan (soms, niet altijd natuurlijk) inderdaad te denken dat ik meer wilde, wat absoluut niet zo was. Juist daardoor ben ik me naar mannen wat ‘arroganter'(afstandelijker) gaan opstellen. Om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen.Oogcontact vermijd ik na een aantal vervelende ervaringen sowieso al zoveel mogelijk en glimlachen doe ik al helemaal niet meer.Schijnt niet te kunnen bij sommige mannen. Dan maar liever lomp en arrogant. Beter dat dan vervelende misverstanden.

Misschien hebben meer Nederlandse vrouwen hier last van (gehad) en is niet alles wat het lijkt? Is ‘onze’ houding juist soms een schild/masker om bepaalde mannen op afstand te houden? Helaas lijden hier soms ook de goeden onder, dat ben ik dan wel weer met je eens. Ook niet eerlijk om iedereen over één kam te scheren, maar voorkomen is soms beter dan genezen…

op 01 10 2010 at 18:30 schreef Peter:

Ik vraag me af wat er zo erg aan is als mannen denken dat je wat van ze wilt? Vinden al die niet-westerse allochtonen dat dan niet erg? Ik generaliseer natuurlijk erg, maar Nederlandse vrouwen lijken het echt vreselijk te vinden als mannen denken dat ze wat van hen willen. Stel je voor zeg! Die man denkt dat ik wat van hem wil! Hoe moet het nu verder met mijn leven?!

op 01 10 2010 at 18:34 schreef vetklep:

Volgens mij besteden Nederlandse vrouwen meer tijd aan het neerhalen van hun vriendinnen dan aan er zelf iets leuker uit zien.
Dat is lekker lui concurreren.

op 01 10 2010 at 18:42 schreef vetklep:

Ik heb ook weleens het idee gehad dat een man iets van me wilde. En hoewel ik dat niet wilde, vond ik het toch een compliment.

op 01 10 2010 at 18:47 schreef vetklep:

Maar die was wel charmant, moet ik er eerlijk bij zeggen. Itt wat Nathalie omschreef.

op 01 10 2010 at 18:56 schreef Nathalie:

Hahahha! Hoe moet het nu verder met mijn leven :-)Nou, het is niet erg als ze DENKEN dat ik wat van ze wil. Iedereen mag denken wat hij wil. Het wordt pas vervelend als ze zich als gevolg van die gedachte aan je gaan opdringen. Zoals dus het geval was bij de peuterspeelzaal. En zoals er meerdere gevallen waren waar ik je de details liever van bespaar. Ik denk dat jij het ook niet prettig zou vinden als je gewoon normaal een gesprek met een vrouw voert, die verder absoluut jouw type niet is, en ze je vervolgens begint te stalken omdat ze er van overtuigd is dat je ‘iets van/met haar wilt’. Zeker als een dergelijke situatie vaker is voorgevallen zou je je misschien een volgende keer ook twee keer bedenken voor je weer eens aardig tegen iemand (vrouw) doet? Bewaar je misschien in het vervolg ook iets meer afstand tot je een persoon beter kent?
Ik heb geen idee waarom niet-westerse allochtonen hier geen problemen mee lijken te hebben.Ik spreek slechts voor mezelf. Ook niet alle Nederlandse vrouwen zullen hetzelfde reageren als ik.

op 01 10 2010 at 19:04 schreef Nathalie:

Precies Vetklep. Homo/hetero, als iemand je aantrekkelijk vindt kan dit zeker vleiend zijn. En zeker ook als compliment opgevat worden. Mits ze je verder wel gewoon met rust laten.
Wat grappig dat een discussie over Poolse schonen zo’n wending kan nemen.

op 01 10 2010 at 19:08 schreef Tjerk:

Je trekt duidelijk de verkeerde mannen aan, Nathalie. Zit vast wat verkeerd in je Svādhiṣṭhāna chakra.

op 01 10 2010 at 19:19 schreef Nathalie:

Ik denk het ook Tjerk. Toch maar weer eens mijn aura opladen…Zolang jij nog op mij reageert is het inderdaad niet best met me gesteld.

op 01 10 2010 at 19:29 schreef Tjerk:

Ik zit je maar een beetje te stangen, Nathalie.

op 01 10 2010 at 19:30 schreef Nathalie:

Ik ook ;-)

op 01 10 2010 at 19:38 schreef hassnae:

Wat Nathalie beschrijft, het glimlachen naar een man en vervolgens er niet meer van af komen, is heel herkenbaar. Dat maakt dat ik schuwer ben geworden in sommige situaties waarvan ik denk dat het nodig is.

Maar ik ben het eens met Peter: Nederlanders gaan zo verkrampt om met complimenten. Als iemand iets aardigs zegt, blert (heb geen accenten op deze computer) er altijd wel iemand “slijmerd”. Beschamend vind ik dat altijd. Brrrr

Het is kwestie van beschaving of gewoon normaal zijn: kunnen flirten met een man/vrouw zonder meteen de controle over je sluitspieren te verliezen of te denken dat de ander elke dag denkend aan jou zit te rukken onder de lakens.

op 01 10 2010 at 19:39 schreef hassnae:

en er vervolgens niet meer van af komen…

op 02 10 2010 at 00:16 schreef Uienkruier:

Tsss Nathalie, een subtiele flirt als een handkus is glibberig,en een directe no-nonsense is ook weer niet goed. Wat wil je dan wel?

Er is niks glads aan een handkus. Net als iedere flirt komt het van twee kanten.Een vrouw moet je namelijk op een bepaalde manier haar hand geven, wil je begrijpen dat je hem niet moet schudden maar kussen. Ik denk dat het Hollandse vrouwen net als de mannen ontbreekt aan de subtiliteit en charme om dit spel te spelen.

(Als man heb ik ook weleens moeten horen “he zullen we neuken”).

op 02 10 2010 at 01:17 schreef Nathalie:

Als iemand tegen mij zegt zonder dat er ook maar sprake is geweest van een flirt of iets wat daar op lijkt; ‘Zullen we neuken?’ zie ik eerder iemand met hoge nood dan iemand die werkelijk in mij geïnteresseerd is en geeft diegene mij vooral het gevoel van ‘willekeurige gleuf’.

Als een vrouw bij een handkus de hand op een bepaalde manier moet aanbieden hoef ik in ieder geval niet bang te zijn dat ik er ooit één krijg.
Goed, dan is een handkus niet glad, maar het is gewoon niet mijn ding.

Wat ik dan wel wil?
Tussen een handkus en een directe uitnodiging om van bil te gaan zit nog een scala aan mogelijkheden. Met humor en originaliteit komen mannen bij mij meestal wel heel ver.Een beetje moeite doen voor elkaar, spanning opbouwen,een subtiele per ongeluk-expres aanraking in het voorbijgaan, vlinders losmaken. Verliefd worden. Ja, dat vind ik belangrijk. En daarna mag iemand mij dan gerust eerdergenoemde vraag stellen hoor. Sterker nog; dan hoeft de man in kwestie het niet eens meer te vragen. Is toch veel leuker?

Wat heeft dit eigenlijk allemaal met Polski kroniki te maken….? :-)

op 02 10 2010 at 01:19 schreef Nathalie:

O ja, het feit dat de manier van flirten in Polen zoals Frans W schreef mij meer aanspreekt dan hoe het er vaak hier in Nederland aan toe gaat.

Afgezien van de handkus dan.

op 02 10 2010 at 01:53 schreef Nathalie:

Hassnae, wat vind jij van de handkus?

op 02 10 2010 at 04:33 schreef Tjerk:

Nathalies aversie tegen de handkus doet me denken aan een vermakelijk scène uit het stripboek Calamity Jane in de serie ‘Lucky Luke’.

[img]http://img718.imageshack.us/img718/5999/handkus.png[/img]
“Die ranzige kl#@tz%k probeerde mijn hand te likken!”

op 02 10 2010 at 09:04 schreef Peter Dijkema:

Zo zijn we toch weer terug bij de handkus uit de Polski kroniki en de verschillen met Frankrijk.

Die handkus daar is niet zo´n ramp lijkt me … gewoon hoffelijkheid in gezelschap … ook alle ´lelijke´ vrouwen krijgen dezelfde beleefde handkus.

Als ik buiten Polen een handkus uitdeel, dan leg ik beleefd uit, dat ik het gebaar in Polen leerde!

En in Polen stellen de dames het gebaar op prijs – jong of oud, mooi of lelijk. Goede manieren zijn altijd welkom!

op 02 10 2010 at 10:35 schreef Nathalie:

Zoals Peter Dijkema beschrijft is het dus vooral iets cultureels en heeft het niets te maken met flirten? Vergelijkbaar met de drie ‘verplichte’ kussen in Nederland. Ook vreselijk.
:-)

Ik heb het in het algemeen niet zo op lichamelijk contact met onbekenden. Elkaar de hand schudden is mij beleefd genoeg.
Zijn waarschijnlijk mijn lompe Nederlandse genen die de Poolse overheersen.

op 02 10 2010 at 10:38 schreef Nathalie:

@Tjerk:
Geweldig!! :-)))

op 02 10 2010 at 10:40 schreef Uienkruier:

Het had te maken met het verschil in Poolse charme en Nederlandse lompheid bij mannen. Je klaagde over Nederlandse lompheid, maar, gek genoeg, wanneer geconfronteerd met Oost Europese charme is het weer niet goed. Ik denk inderdaad dat je zelf ook te lomp/nuchter bent…

op 02 10 2010 at 10:45 schreef Nathalie:

Uienkruier; In een aantal opzichten wel. Klopt. Geef ik ook gewoon toe. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik het prettig vind dat mannen me ongevraagd betasten (wat hier in Ned. geregeld is gebeurd) of zonder dat ik met ze heb geflirt mij verzoeken bepaalde handelingen met ze te verrichten.

Dat doe ik nl ook niet bij hen.

op 02 10 2010 at 11:52 schreef vetklep:

Nu ik erover denk ben ik ook wel eens in mijn kont geknepen, bij mijn edele delen gegrepen of “gewoon” aangeraakt door meisjes/vrouwen. Er zijn me ook redelijk wat oneerbare voorstellen gedaan.
En dat waren alleen de meest opvallende vormen opdringerigheid.
Vaak was er sprake van alcohol etc.
Dat soort dingen is volgens mij irritanter naarmate de andere partij onaantrekkelijker is.

Wat ik niet begrijp is dat mannen dit soort zaken meteen van zich afschudden en er niet meer aan denken, terwijl veel vrouwen er nog jaren over lijken te willen praten.

op 02 10 2010 at 11:57 schreef vetklep:

Iets vergelijkbaars doet zich voor bij bedbeleving. Als een man zich slecht heeft geamuseerd, is de conclusie: moesten we maar niet meer doen. Next. En tegen zijn vrienden zegt hij niks of hooguit: “was goed!”
Vrouwen daarentegen kunnen er nog jaren over miemelen.

op 02 10 2010 at 12:32 schreef Nathalie:

Vetklep schreef: Vrouwen daarentegen kunnen er nog jaren over miemelen.

Ik ben zeker niet het type vrouw dat er nog jaren over door blijft meutelen. Het was gewoon het eerste dat me opviel na het lezen van bovenstaand blog. Het feit dat er nog een zekere preutsheid heerst in Polen.Wat ik in bepaalde gevallen niet verkeerd vind.

Geloof me, ik heb heel wat ergere dingen meegemaakt dan een enkele ‘ongewenste intimiteit’. Maar ben absoluut tegen het kruipen in een soort van slachtofferrol wat veel mensen (zowel vrouwen als mannen) soms doen.

Dat ik hier reageer wil nog niet zeggen dat ik mijn dagelijks leven nog door bepaalde gebeurtenissen uit het verleden laat beïnvloeden.
Integendeel.

op 02 10 2010 at 12:34 schreef Nathalie:

Wat trouwens niet wegneemt dat ik sommige vrouwen in mijn omgeving wel zie zwelgen. Jammer.
Maar ik behoor dus niet tot deze groep.

op 02 10 2010 at 13:09 schreef Nathalie:

Nee, ook niet wat betreft bedbeleving. Ook wat dit soort dingen betreft ben ik vrij nuchter.
(Ben ik wel een vrouw? ;-))

op 02 10 2010 at 14:19 schreef hassnae:

Het zal je niks verbazen dat ik een handkus heel teder vind, Nathalie!

Heeft overigens niks te maken met hoe je een hand geeft. Vroeger kreeg ik nog wel eens een handkus van mannen, ik denk dat ze het nu niet meer durven.

op 02 10 2010 at 14:44 schreef Nathalie:

Hassnae;
Dacht ik al.
Ik ken je te goed, haha.

op 03 10 2010 at 04:55 schreef mango:

wat een interessante etiquette-discussie! ik ben voor (her)invoering van de handkus!

op 03 10 2010 at 04:58 schreef mango:

ik vind het vooral zo leuk omdat dit soort non-materiele discussies hier in nederland bijna niet geentameerd worden

op 03 10 2010 at 14:41 schreef uienkruier:

‘Heeft overigens niks te maken met hoe je een hand geeft’

Van wat ik gezien heb kan je als vrouw een handkus uitnodigen door niet vertikaal je hand uit te steken, maar je hand horizontaal aan te biden, zodat een man die lichtjes aan kan pakken en kussen.

Maar het hoeft niet perse. Als man kan je ook gewoon de hand pakken, optillen en kussen. Maar als zo’n vrouw dat niet begrijpt omdat het niet cultuureel zit ingebakken weet je maar nooit wat er kan gebeuren. Ik zou bij Nathalie niet durven.

op 03 10 2010 at 17:33 schreef Nathalie:

En gelukkig maar…

;-)

op 10 11 2011 at 19:43 schreef Poolse kronieken – Vrouwelijk schoon | Poolvos:

[…] (Eerder gepubliceerd op Frontaal Naakt) Beoordeel dit: Delen:TwitterFacebookVind ik leuk:LikeWees de eerste om post te waarderen. Dit bericht werd geplaatst in polen, Poolse kronieken en getagged met Polen, poznan, vrouwen. Bookmark de permalink. ← Fokke & Sukke […]

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS