Home » Archief » Rotterdammers in Amsterdam


[18.08.2012]

Rotterdammers in Amsterdam

Suna Floret

Rotterdam – Amsterdam. Het blijft een wereld van verschil. Afgelopen weekend was ik met mijn vriendinnen na een lange tijd weer in Amsterdam en het leek alsof we in een ander land liepen. We wilden eens een bezoekje brengen aan een Comedycafé.

En niet alleen tijdens de voorstelling viel er te lachen, ook onderweg naar het café zagen we dingen die alleen maar in Amsterdam kunnen gebeuren. Het tolerantiegehalte is er wat hoger. Rotterdam is zó veel terughoudender. Ik denk dat ik het misschien zelfs beleefder kan noemen.

Op het Leidseplein heb je een levensgroot schaakbord en er stond een groepje mensen om het bord heen, van het spel te genieten. Totdat er een stuk over zes mannen langsliepen die verkleed waren als groene buitenaardse wezens. Ze liepen over het bord heen, pakten snel een paar pionnen en sprinten weg. Je zag opeens zes groene mannetjes naar verschillende richtingen rennen op het Leidseplein en niemand die wat deed. Alsof dit elke dag gebeurde. In Rotterdam had je waarschijnlijk één van die andere pionnen op je hoofd gekregen tijdens het sprinten. Of iemand had je getackeld.

De vrouwen zagen er in Amsterdam anders gekleed uit, er reden andere soorten auto’s, de mannen deden anders. Er zijn minder grenzen in de omgang, iedereen is wat losser. Ons groepje voelde letterlijk een cultuurverschil.

Na de voorstelling, die trouwens erg leuk was, liepen we op ons gemakje terug om de stad een beetje te verkennen. Het was al bijna middernacht en we zagen twee mooie jonge dames met mooie rokjes langs het water zitten, met een flesje wijn en twee glazen. Heerlijk was dat om te zien. In Rotterdam heb je maar weinig van dat soort plekjes. En als je dat wel zou hebben, moet je vier broers meenemen om je te beveiligen. Niemand viel de twee lastig.

Ook zagen we twee heren langslopen in roze strakke broeken met grote gaten, doorschijnende hemdjes, verliefde blikken, ze liepen hand in hand en eentje had zelfs nagellak. Prima allemaal, maar ik denk dat we het in Rotterdam minder snel zullen zien.

Zelfs onze wandeling naar de parkeergarage leek een film. We waren in shock toen we zagen dat we twintig euro moesten betalen voor 3,5 uur parkeren, maar goed. In de auto zei mijn vriendin “In Rotterdam ken iedereen ook gewoon zijn eigen wezen, weet je wel. Maar wij zijn gewoon anders dan die Amsterdammers. Dat is het.”

Journalist Suna Floret (29) heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad en af en toe klust ze bij voor Frontaal Naakt. Haar weblog is meer dan de moeite waard. Volg haar ook op Twitter.

Suna Floret, 18.08.2012 @ 08:17

[Home]
 

19 Reacties

op 18 08 2012 at 09:23 schreef Betweter:

Excusez, maar dat schaakbord vind je op het Max Euweplein, niet op het Leidseplein. Moest ik even kwijt, verder smakelijk gelachen om de Rotterdamse observaties.

op 18 08 2012 at 11:16 schreef Suna:

Excuses. Domme fout. Ik vergis me wel eens als het over Amsterdam gaat :)

op 18 08 2012 at 11:50 schreef Hans Berenstein:

Daarom ben ik ooit in Amsterdam gaan studeren en zit ik er nu nog. De sfeer dat (bijna) niks gek is, is fijn. (En ik ga dan weer graag dagjes naar Rotterdam.)

op 18 08 2012 at 23:00 schreef Sasha Berkman:

Ik heb niets met de gayparade maar toen ik hoorde dat er twee rotterdamse boten waren kon ik een glimlach niet onderdrukken.

op 19 08 2012 at 12:57 schreef cargawar:

@Sasha Berkman
Dat waren ondersteunende schepen van het Rotterdams Havenbdrijf.

Rotterdammers die gaan stappen in Amsterdam en daar dan leuk en lollig over gaan schrijven. Dan ben je geen echte Rotterdammer, als je de leuke plekjes niet weet te vinden in onze stad. En inderdaad: bij ons lopen de nichten er niet zo overdreven bij als in Amsterdam. Dat vinden wij hier namelijk helemaal niet nodig. Interesseert ons het nou of je homo, hetero of bi bent…wij hebben het helemaal niet nodig om ons raar te verkleden omdat we een andere sexuele voorkeur hebben.
En dat stukje over vrouwen in korte rokjes die niet worden lastiggevallen. Wat een wonder! Mirakel! Alsof dat aan de lopende band gebeurt in Rotterdam. Doe effe normaal joh. Ik krijg het idee dat de auteur helemaal geen Rotterdamse is maar gewoon een leuk “goh wat houd ik van Amsterdam”-stukkie wilde tikken.
Verder wijs ik iedereen op een stuk van Jules Deelder, genaamd “De ziekte van Hedel”. Daarin wordt precies verwoord hoe de meerderheid van ons Rotterdammers over die hoofdstad denkt. Youtube het maar eens.

op 19 08 2012 at 13:05 schreef You On A Gin:

“Verder wijs ik iedereen op een stuk van Jules Deelder, genaamd “De ziekte van Hedel”. Daarin wordt precies verwoord hoe de meerderheid van ons Rotterdammers over die hoofdstad denkt.”

Eeehhh… alsook de rest van het land, dacht/hoopte ik eigenlijk.

op 20 08 2012 at 08:28 schreef Bigpete:

Tja Edo, Artis vs Blijdorp. Artis was de eerste dierentuin in ons land en alleen dat maakt haar uniek. Artis is 14 hectare en Blijdorp 28 hectare. Volgens mijn Amsterdamse rekenmachine is dat 2 x zo groot, en niet 100 x. Overdrijven moet je aan Amsterdammers overlaten, en humor ook.

op 20 08 2012 at 12:31 schreef cargawar:

Goh, Suna Floret, kijk nou wat ik net op Telegraaf tegenkom. Zulks gebeurt nou nooit in Rotterdam gelukkig: http://www.telegraaf.nl/binnenland/12791306/__Hardloopster_verkracht__.html?cid=rss

op 20 08 2012 at 16:45 schreef Bigpete:

@Edo
Dan blijf je toch lekker smog happen in 010, jij blij en wij blij.

op 20 08 2012 at 17:12 schreef seije:

De mooiste dierentuin blijft natuurlijk gewoon Emmen Zoo. Maar Artis is wel heel erg kwa kleine hokjes en zulks, dan liever Blijdorp.

op 20 08 2012 at 21:28 schreef Sasha Berkman:

Rotterdam is 010 en Amsterdam is 020. Nough said :)

Ik hou trouwens hartstochtelijk veel van amsterdam en rotterdam.

Alleen zo’n Marco Pastor, die zou het niet redden hier in 020.

op 20 08 2012 at 22:02 schreef Vrouw:

@EDOBLAUW, Suna is een vrouw.

op 20 08 2012 at 22:25 schreef MNb:

Als Westfries geboren in de Achterhoek en woonachtig in Suriname moet ik zeggen dat ik helemaal niet zoveel verschil tussen Amsterdam en Rotterdam zie. Ik zou in geen van beide willen wonen, maar zowel aan het Concertgebouw als aan De Doelen heb ik dierbare herinneringen.
En geen van beide voetbalclubs deugt.

op 21 08 2012 at 07:55 schreef Bigpete:

Met dat laatste ben ik het eens! AZ rules.

op 21 08 2012 at 12:43 schreef yurp:

Tsja, daar sta je dan met je goeie Uteregse gedrag hahaha. Het mooist van allemaal en daar hou ik ’t graag bij :)

op 21 08 2012 at 15:05 schreef Bigpete:

Marco Pastors (met één o) komt uit Beneden leeuwen, Joost Eerdmans uit Harderwijk. De laatste woont niet eens in 010. Dus als je nog meer voorbeelden van “superieure” nultieners hebt….

op 21 08 2012 at 16:57 schreef Bigpete:

Nee hoor, ik vind 010 ook precies 010….

op 21 08 2012 at 17:43 schreef Bigpete:

Dat was een inkoppertje edo.

Ik heb geen uitgesproken hekel aan Rotterdam, maar ik heb er ook helemaal niks mee. Het is gewoon mijn stad niet. Dan vind ik Den Haag beter te verteren.

op 21 08 2012 at 18:07 schreef Peter:

Edo, ga eens een hobby nemen, jongen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS