Home » Archief » Singapore – dag drie


[13.08.2009]

Singapore – dag drie

Peter Breedveld

geisha6

“Er is een Amerikaanse jongen veroordeeld tot stokslagen wegens het spuiten van graffiti op de muren”, vertelde de Chinese taxichauffeur toen ik ‘m zei hoe tof ik Singapore vond. “Stokslagen, dat zouden ze in Nederland ook moeten invoeren”, was mijn jolige reactie. “Vind je dat?” vroeg de taxichauffeur. “En als het je zoon is, die stokslagen krijgt?”

Die had ik niet zien aankomen. Wie verwacht nou ook een intelligente taxichauffeur.

In Singapore word je overal bedreigd. In winkels hangen bordjes met de mededeling: ‘Once broken, consider sold‘ en ‘If opened, consider sold‘ . Wie rookt waar dat niet mag, wordt een boete van duizend dollar in het vooruitzicht gesteld. Gisteren zag ik ergens een plakkaat met de mededeling: ‘Violators will be shot; survivors will be shot again‘. Zelfs de bank dreigt, als je aan het pinnen bent: ‘Please take your card or it will be retained‘.

“Ik zou toch maar goed op mijn portemonnee letten, als ik jullie was”, zei de taxichauffeur toen we naar de beroemde lage misdaadcijfers van Singapore vroegen.

De multiculturele samenleving lijkt hier evenwel goed te werken. Indiërs, Chinezen, moslims, hindoes – en wat niet al – leven in hun eigen wijken, maar op straat mengen ze wel. In het Tekka Centre zag ik een islamitische baardjurk met de roltrap naar beneden komen, waar hij de hand schudde van een sikh, met wie hij in een geanimeerd gesprek verwikkeld raakte. Moskees, kerken, hindoetempels en boeddhistische tempels staan hier vredig naast elkaar, als winkels met hun eigen specialismen. Wat de mensen hier lijkt te verenigen, is de Mammon, de god van het geld, wiens tempels oppermachtig boven alle andere uittorenen.

Aan de andere kant lijken de mensen ook niet veel van elkaar te weten. “Bent u moslim?” vroeg een Chinese serveerster met een verbaasd gezicht aan Hassnae. “U ziet er helemaal niet als een moslim uit!”

We waren vandaag in Chinatown, dat nogal versnipperd is door de grootschalige renovaties die in dit gebied zijn gedaan en nog steeds gaande zijn, maar dat er verder uitziet zoals alle Chinatowns overal ter wereld. We bezochten weer een prachtige hindoetempel, de Sri Mariammantempel. Ik denk dat ik hindoe word. De goden zijn cooler dan Marvel-superhelden, en hindoes lijken erg relaxed. Er was een ritueel gaande dat tot twee keer toe werd verstoord door toeristen die een bord negeerden met een vriendelijk verzoek om afstand te houden, maar die werden een beetje hoofdschuddend uitgelachen, meer niet.

Dat ritueel deed trouwens erg denken aan een katholieke mis. De gelovigen kwamen naar het altaar, waar ze om de beurt iets met een klein vuur deden dat door priesters werd rondgeleid. Tijdens het ritueel werd er getrommeld en op een soort trompettoeter geblazen.

dag36

dag37

dag38

dag39

dag40

Een paar straten verderop staat de Chinese Thian Hock Keng-tempel. Ook erg mooi, en veel minder druk door toeristen bezocht dan de hindoetempels. Daar zie je trouwens veel dweperige westerlingen – die me een gevoel van plaatsvervangende schaamte geven.

dag45

dag41

dag42

dag44

dag43

Heerlijke dimsum en eend met mango geluncht in Peach Garden, daarna naar de Arabische wijk, waar we niet één Arabier hebben gezien (die zitten allemaal in de dure warenhuizen, waar ze het bloed onder de nagels van de lokale bevolking vandaan halen), wel Maleisische moslims. Je kunt hier nergens een biertje krijgen. We waren hier voor zijden stoffen, die een fractie kosten van wat je er in Nederland voor moet ophoesten. Hier heb ik mijn afdingvaardigheden verder geoefend. Ik ben er goed in en het is leuk. Alleen de gezichten al van de verkoopsters als je een prijs noemt die te laag naar hun zin is. Het is allemaal theater.

dag47

’s Avonds hebben we ons als echte kolonialen per fietstaxi naar een Frans restaurant in Little India larten vervoeren. De taxichauffeur was een magere oude Chinees en Hassnae voelde zich zo schuldig, dat ze erop stond hem het dubbele te betalen van de toch al hoge prijs, die we van tevoren met hem hadden afgesproken.

dag48

dag49

dag50

Het Franse restaurant is meer een eetstal, het heet dan ook The French Stall. Opgezet door een Michelinsterrenchef, Xanier le Henaff, dus we verwachtten er veel van. Heerlijke pasta, we hebben gesmuld van de zeebaars en de eendeborst, maar de bediening weet fuck all van Frans eten, laat staan van wijn, en de toetjes zijn van supermarktkwaliteit.

’s Avonds nog een cocktail gedronken in de beroemde Bar and Billiardroom, waar in 1936 of zoiets de laatste tijger van Singapore zou zijn doodgeschoten. Ik had de vermaarde Singapore Sling, Hassnae een alcoholvrije Pina Colada.

Daarna naar bed. Morgen uitchecken, nog wat winkelen in Orchard Road, en dan naar huis. Totaal geen zin in.

dag31

dag32

dag33

dag46

Peter Breedveld, Reizen, 13.08.2009 @ 03:48

[Home]
 

10 Reacties

op 13 08 2009 at 09:50 schreef Ad:

“De multiculturele samenleving lijkt in Singapore goed te werken. Indiërs, Chinezen, moslims, hindoes – en wat niet al – leven in hun eigen wijken, maar op straat mengen ze wel. Wat de mensen hier lijkt te verenigen, is de Mammon, de god van het geld.”

Wat leuk. Een multiculti succes door het verenigende effect van een gezamenlijke vijand; het kapitalisme. Zou die ‘vereniging’ daar ook standhouden als er net als hier meer gevestigd kapitalisme is?

op 13 08 2009 at 13:08 schreef René v D.:

Terug in Nederland zie ik je al gaan, Peter: “Enkeltje Den Haag drie euro ??? Ik geef je er vijftig cent voor. Handjeklap ?”

op 13 08 2009 at 13:52 schreef Daan:

Leuke reis maak jij, waar ga je allemaal nog heen?

op 13 08 2009 at 16:58 schreef EH:

Wat leuk. Een multiculti succes door het verenigende effect van een gezamenlijke vijand; het kapitalisme. Zou die ‘vereniging’ daar ook standhouden als er net als hier meer gevestigd kapitalisme is?

Ehm, singapore is een van de meest kapitalistische landen ter wereld. Veel meer dan collectivistisch nederland.

De reden dat het daar beter botert, ligt meer waarschijlijk aan het feit dat iedereen gewoon moet werken voor zijn geld, in plaats van ellebogen aan de subsidie-trog.

op 13 08 2009 at 17:00 schreef Jan:

@Ad
Het zit natuurlijk precies andersom: omdat men in Singapore wél kapitalisme kent (en hoe!) is het zo dat iedereen gewoon moet werken voor z’n (vr)eten. Dat is veel bevorderlijker voor de verbroedering dan de uitkeringen die hier worden overgemaakt zodra je geen baan kunt vinden omdat je weigert je normaal op te stellen en je dus lekker fijn in je eigen (sub)cultuurtje kunt opsluiten, met buitensluiting van de rest van de wereld en alle gevolgen die daar weer uit voortkomen. Dus wat dat betreft trekt Peter een uitstekende en terechte conclusie: laat mensen gewoon werken voor hun geld, de Mammon aanbiddend, en de zaken zullen er een stuk vrolijker op worden v.w.b. de multiculturaliteit.

op 13 08 2009 at 17:01 schreef Jan:

Is EH me toch nog zo’n 120 seconden voor geweest… Maar wat EH dus zegt, dat dus!

op 14 08 2009 at 00:05 schreef Steady Freddyo:

@peter, als alles om geld draait waarom is het dan Singapore? Tja leven en laten leven zijn we in 0031 een beetje kwijt. Zels in Suriname doen ze dat beter dan hiero, welkom terug alvast, ik ga nog op vakantie en naar de VS, dus misschien moet ik ook maar eens verslag gaan doen over de telorgang aldaar.., heb je nog een plekkie ergens hier Peter?

SF

op 14 08 2009 at 02:53 schreef Guus B:

Jammer,de koek is alweer op.
Ik hoop dat je na terugkomst nog een voortzetting geeft over jullie wederwaardigheden op deze reis.
Jullie hebben vast meer gezien en meegemaakt dan wat we hier konden lezen.
Happy landing.

op 14 08 2009 at 08:41 schreef Peter:

heb je nog een plekkie ergens hier Peter?

Natuurlijk, Freddie. Frontaal Naakt is een open podium voor alle welwillende, ruimdenkende mensen van alle gezindten en levensvisies. Laat maar komen.

Dank allen. Net thuis aangekomen. Jullie hebben nog twee verhalen van me tegoed. Daarna zullen mijn ervaringen en indrukken waarschijnlijk wel versnipperd in mijn stukjes figureren. Reizen is een verrijkende ervaring, en met name de trip naar Singapore is een eye-opener geweest.

op 15 08 2009 at 00:55 schreef Jantjepietje:

Dus met wat segregatie, stokslagen en vooral geen vrijheid werkt de multiculturele samenleving.

Dikke prima!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS