Home » Archief » Singapore – laatste dag (snik!)


[14.08.2009]

Singapore – laatste dag (snik!)

Peter Breedveld

geisha14

Singaporezen zijn ongekend hartelijke mensen. Zo hartelijk, dat ik hun hartelijkheid aanvankelijk aanzag voor van alles behalve hartelijkheid: opdringerigheid, wantrouwen, fooihonger, geslijm. Hé, ik ben Nederlander. Nederlanders zijn niet aardig tegen vreemden, behalve als ze iets van ze moeten.

Er was een kelner in de Raffles die ons niet met rust liet. Meteen de eerste dag begon hij ons tijdens het ontbijt al te bestoken met tips en adviezen. Ook bleef hij ervoor zorgen dat onze koffie- en theekoppen en jus d’orange-glazen niet leeg raakten.

Dankbaar lieten we een leuke fooi achter, en we dachten dat het daarom was, dat zijn aandacht voor ons de volgende dag nóg fanatiekere vormen aannam. Maar nu begon het een beetje minder leuk te worden. Ik bedoel, we werden geen moment met rust gelaten. Ik kon niet eens de krant scannen. Hij onderwierp ons aan een interview over wat we de vorige dag hadden gedaan, wat we van plan waren nog te doen, en hij drukte ons op het hart om die middag de high tea in Raffles niet te missen. Dat zou namelijk onze laatste kans zijn hem te treffen, want de volgende dag en de dag daarop was hij vrij. Hij gaf ons zijn kaartje, daarna gaf hij ons nog een kaartje, waar een ander telefoonnummer opstond en hij nam geroerd afscheid.

We vonden dit bizar gedrag en speculeerden wat er de reden van kon zijn. We zagen hem dit namelijk bij niemand anders doen. Later die dag schoot hij ons in de hotellobby weer aan. Weer die vragen, weer die tips, weer een roerend afscheid.

De laatste dag in Singapore zijn we naar Orchard Road geweest, waar de luxe kooppaleizen staan. In de Dior-winkel werden we meteen benaderd door een knappe verkoopster, die er niet in ’t minst in geïnteresseerd leek te zijn ons een veel te duur paar schoenen of een protserige tas aan te smeren, maar die wilde weten waarom we in Singapore waren, hoelang al, hoelang nog, waar we nog meer geweest waren, waar we volgend jaar naartoe zouden gaan en algauw waren we verwikkeld in een gezellig gesprek over Maleisië en Indonesië (haar vader is Indonesisch, haar moeder Maleis), de vele verschillende soorten sambal die ze in Indonesië hebben, het verschil tussen Bahasa Indonesia en Bahasa Malaya enzovoort. Ze verbaasde zich over onze kennis van Indonesië, en dat we van pittig eten hielden. “Hoe is het weer buiten?” vroeg ze. “Ik sta hier de hele dag binnen.” Ook wilde ze weten of we al hadden gelunched, en ze zei waar we dat moesten doen.

Ze zijn gewoon oprecht in ons geïnteresseerd, de Maleisiërs. Taxichauffeurs, de zijdeverkopers, de restauranthouders. Natuurlijk willen ze geld aan je verdienen. Maar zodra je laat merken in ze geïnteresseerd te zijn, in wie ze zijn, wat ze leuk vinden, ontstaat er een tijdelijke innige vriendschap, die een goed gevoel geeft.

Hassnae zag een afgeprijsd paar schoenen van Louboutin, nog steeds achterlijk duur. Ze werd er meteen verliefd op. Ik zei dat ze moest kopen, maar nee hoor, ze wilde eerst nadenken. Dit gebeurt altijd. Toen ze had besloten dat ze ze wilde, was iemand anders haar uiteraard al voor geweest.

Vroeger wist ik niks van Dior, Louis Vuitton, Lacroix, Chanel, Armani enzovoort. Nu kan ik zowat aan de stijl zien van welk merk iets is. Dat is sinds ik Hassnae ken. Zelf koop ik mijn kleren bij voorkeur bij H&M, behalve mijn schoenen, daar bezuinig ik niet op.

Ze heeft in het Japanse warenhuis Takashimaya een mooi paar sexy schoenen gekocht die ik voor haar heb uitgezocht. Ze zijn veel mooier dan die Louboutins (gedrochten vind ik dat) en aanzienlijk goedkoper:

hasschoenen

We hebben geluncht in het hawker centre in Newton Circus. De taxi bracht ons erheen via een statige laan met hoge bomen aan weerszijden, en oude koloniale villa’s waar thans luxe restaurants in zijn gevestigd. Een hawker centre is een verzameling eetstalletjes waar je voor weinig geld veel écht Maleisisch en Chinees krijgt. Singapore is bezaaid met hawker centres, veelal gevestigd in lelijke, parkeergarage-achtige gebouwen. De sfeer is gezellig, heeft iets van een pasar malam. Als je eenmaal aan je halve liter Tiger-bier (of de suikerrietsap – heerlijk!) zit, en het overheerlijke eten (saté, visballetjes, noodles, nasi, pijlstaartrog), vergeet je dat er geen air-conditioning is en dat je je kapot zit te zweten. De mensen hier zijn honderd procent écht.

Alleen ging ik blijkbaar zó op in het eten, dat ik er totaal niet aan heb gedacht foto’s te maken. Volgende keer als ik in Singapore ben, erewoord.

orchardroad1

orchardroad2

orchardroad3

’s Avonds weer heerlijk gegeten in de Banana Leaf Apolo, daarna met de taxi naar het vliegveld, waar veel Nederlanders waren. Toen pas viel het ons op dat we ze de afgelopen dagen niet één keer zijn tegengekomen. Waar gaan Nederlanders heen, als ze in Singapore zijn?

Peter Breedveld, Reizen, 14.08.2009 @ 10:01

[Home]
 

4 Reacties

op 14 08 2009 at 10:21 schreef rena:

haha geweldig. Jammer van die Louboutins natuurlijk, gelukkig toch met nieuwe schoenen naar huis!
En Has, je hebt hem goed opgevoed. Een man hoort z’n merkenkennis op peil te hebben.
Mijn man kent inmiddels ook bijna alle bekende schoenenmerken.

op 14 08 2009 at 11:02 schreef Saira:

Suikerrietsap, een bijna vergeten (jeugd)herinnering. In de familie zit nog steeds een rijstplantage, hun buren verbouwden suikerriet.

Schillen, in repen snijden, kauwen en het sap vers van de bron opzuigen.

op 14 08 2009 at 11:32 schreef hj:

Hm, Singaporezen zijn dus de Jordaniërs van Zuid-Oost Azië? Die zijn namelijk ook zo laidback en vriendelijk zonder opdringerig te zijn. Heel anders dan Egyptenaren bijvoorbeeld.

op 15 08 2009 at 10:37 schreef Chaimae:

Schattige schoentjes heb je Hassnae cadeau gedaan. Je hebt in ieder geval een gevoel voor smaak.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS