Home » Archief » Smikkelen in Kyoto


[16.08.2013]

Smikkelen in Kyoto

Peter Breedveld

SAMSUNG

Kyoto is een geweldige stad, veel Aziatischer dan Tokio, vanwege de houten laagbouw en de tropische landerigheid. Maar het is er op dit moment echt te warm. We hebben er twee dagen lopen zweten, zoveel mogelijk de schaduw opzoekend, want de zon schroeide dwars door onze kleren heen. Niet te doen.

Pas na zonsondergang werd de boel enigszins draaglijk. Dan wordt de binnenstad ook meteen een stuk levendiger. Kyoto en Tokio bezoeken we vooral voor de mensen, en voor het fantastische eten. De tempels en kastelen hebben we op de vorige reizen gedaan. Althans, we hebben er een flink aantal gedaan. Op een gegeven moment hadden we het wel gezien.

Tjilpende vloeren

Ze zijn allemaal mooi, die tempels, maar wezenlijk van elkaar verschillen doen ze niet. De sfeer in de ene tempel is wat volkser dan in de andere, de kunst is hier wat uitbundiger en bombastischer dan daar, maar ik kom zelden nog iets tegen dat me echt verrast.

We hebben ook een paar wereldberoemde tempels in Kyoto expres níet gedaan. Het Gouden Paviljoen, bijvoorbeeld, dat een replica is van het origineel, in 1950 afgebrand door een obsessieve gek. Het belangrijkste, voor mij, van het bezoek aan een eeuwenoud monument is het aanraken van hout en steen dat honderden jaren geleden is aangeraakt door mensen, vertoeven in ruimtes waar mensen honderden jaren geleden vertoefden. Daarvan kan in het Gouden Paviljoen dus geen sprake zijn.

Het mooiste, meest tot de verbeelding sprekende dat ik in Kyoto heb gezien, is trouwens het kasteel van shogun Tokugawa Ieyasu, met zijn houten vloeren die tjilpen als vogeltjes, om eventuele indringers te verraden. De modernistische, minimalistische vormgeving van dit 17e-eeuwse kasteel is verbluffend – alsof het is onderworpen door Mondriaan en Bruynzeel. Ik dacht dat ik er al over geschreven had, maar kan het niet terug vinden.

Geisha’s en toeristen

We wilden weer eens een nieuwe sushitent proberen, en lieten ons leiden door de Lonely Planet, die Den Shichi als favoriet aanraadt. Het is een volkse tent in een volkse stationsbuurt, en de sushi is best lekker, maar bij lange na niet zo mals en smaakvol als we in Japan gewend zijn.

Bovendien wordt er stevig gerookt in Den Shichi. We lieten het daarom bij één ronde en besloten onze oude vertrouwde sushitent in Kyoto weer op te zoeken, Kappa Sushi. Die zie ik nooit ergens in de reisgidsen staan, maar behoort tot de beste sushitenten die ik ken. Te vinden in één van die authentieke straatjes in de amusementswijk Gion, waar geisha’s tussen de houten gebouwen schrijden en je je, als je de toeristen wegdenkt, in de Meijitijd waant.

SAMSUNG
Kappa Sushi

Kappa Sushi heeft heerlijke, superverse vis, die je zo wegzuigt. We konden er geen genoeg van krijgen en bleven maar nieuwe sushi bestellen. Saké erbij, wat een feest. Er zat een Japanner naast me wijn te drinken en daar had ik ook wel zin in, dus ik vroeg ‘m of het wat was, die wijn. Hij schonk me meteen een glas in. Want zo zijn Japanners, gul en hartelijk. Hij werd ook handtastelijk en begon me in mijn bovenarmen te knijpen. Japanse mannen steken hun bewondering voor mijn, inderdaad nogal stevige, fysiek nooit onder stoelen of banken, als ze een paar glazen op hebben. Ik ben daarover uitverbaasd.

Het was een gezellige boel.

Mos Burger

Na Kappa Sushi zijn we een amusementshal in geweest met van die kermisautomaten waarmee je met grijparmen moet proberen speelgoed en snoep te winnen. Een paar jaar geleden leverde ons dat een enorme verzameling bizarre knuffelbeesten op, maar ze hebben het moeilijker gemaakt, die smiechten. We hebben niks gewonnen, nog geen lollie.

SAMSUNG

Toen we langs een vestiging van Mos Burger kwamen, zijn we daar ook nog even naarbinnen gegaan. Mos Burger is het Japanse antwoord op McDonald’s. Een foodblogger die ik volg op Twitter, is er nogal enthousiast over. Ik wilde de burger tussen een rijstbroodje proberen, een broodje van aan elkaar geplakte rijst, als ik het goed begreep, maar die was uitverkocht. Dus probeerde ik de teriyakiburger. Ik nam er ook een meloensoda bij. Verder probeerde we een softijsachtig ding met mango en een soort donut met room.

Wat een slappe meuk. Dit is nog érger dan McDonald’s. Zelfs het broodje hebben ze nóg kleffer weten te maken. Alleen over die meloensoda, die me aan de tjokvol kunstmatige smaak- en kleurstoffen zittende frisdank Fernandes deed denken, was ik zeer te spreken.

SAMSUNG

Fanta Ume

Over frisdrank gesproken – in Japan hebben ze, speciaal voor de zomer, tijdelijk een exclusief Japanse Fanta op de markt gebracht: Fanta Ume. Ume is een ingelegde pruim – ik las ergens dat het om onrijpe abrikozen zou gaan – die eigenlijk alleen Japanners waarderen. Er is een alcoholische drank van, ze wordt verwerkt in allerlei etenswaar en nu is er dus een Fanta.

Ik trok er één uit één van de drankautomaten die het straatbeeld in Japan bepalen en was meteen enthousiast. Er zit een beetje een snoepsmaak aan, maar ze is niet te zoet, zoals bijvoorbeeld Fanta Orange, en lekker fris. Fanta Ume heeft zelfs een licht bittertje. In Japan hebben ze ook Fanta Druif, maar die vind ik niet te zuipen. Muffige smaak.

Sushi Kyoto-style

Sushi hebben ze ook Kyoto-style. Die hebben we de volgende dag als lunch geprobeerd. Bij één van de bekendste Kyotosushitenten van de stad, Izuju. Die bestaat al honderd jaar en is gevestigd in een sfeervol pand recht tegenover de Yasakatempel.

De sushi van Izuju is totaal anders dan de de stukjes vis op een bolletje rijst, die iedereen wel kent. Izuju’s specialiteit is gemarineerde makreel (Kyoto ligt ver van zee en daarom moest er een manier gevonden worden om de vis, tijdens de reis naar de hofstad, eetbaar te houden) en wat hako-sushi heet, ‘doos-sushi’. Dat zijn vierkante blokjes rijst met een soort mozaïek van paling en garnaal erop.

SAMSUNG

Ons smaakt dit allemaal veel te zwaar. Voor betrekkelijk weinig geld krijg je een enorm bord sushi, en die konden we maar met moeite op. Echt wat je noemt een stevige maaltijd. Onze honger was voor de rest van de dag – zonder dollen – gestild. Ik hield er wel een enorme dorst aan over.

Maar veel sushiliefhebbers zijn er erg enthousiast over en rond lunchtijd staat er een lange rij voor de tent.

SAMSUNG

Japan, Peter Breedveld, Reizen, 16.08.2013 @ 14:58

[Home]
 

7 Reacties

op 16 08 2013 at 19:35 schreef Rena:

Jaaaa, dat aanraken van iets wat honderden jaren geleden door iemand gemaakt is. Het houtsnijwerk lange golvende haar van een vrouwtje op een kerkbankje in Flavigny-sur-Ozerain. *zucht* http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flavigny_Eglise_Saint_Genest_Stalles_2.JPG

op 16 08 2013 at 19:41 schreef Rena:

Ume boshi kocht ik voorheen toen ik nog macrobioot was bij de manna winkel.In een plastic maar toch mooi uitziend potje. Ik vond ze heerlijk en een probaat middel tegen een kater. Maar mijn man vond het echt het smerigste wat hij ooit at.

op 16 08 2013 at 19:43 schreef Sasha Berkman:

Zie je nog sporen van delaatste aardbeving daar?

op 16 08 2013 at 19:52 schreef Benjamin Schlemiel:

Peter
Allemaal goed en wel, maar hou er wel rekening mee dat al die sushi wordt gemaakt van vis die door Japanse supertrawlers voor lokale vissers voor de kusten van de hele Pacific wordt weggekaapt en waarmee de zee finaal wordt leeg gevist en geplunderd.
Zou er nog geen hap van eten!

op 16 08 2013 at 20:15 schreef dewanand:

namaste Peter,

Mooi hoor, ik zat nog eergisteren een boek over Japan te lezen in DOK Bib in delft, zie deze:

dhr. Rien T Segers, ‘Japan en de onontkoombare aziatisering van de wereld, uitgeverij Balans, 2009, Amsterdam.

hoofdstuk 6: ‘Een sterke en stabiele nationale identiteit’, (pag 108).
Dit hoofdstuk is erg bijzonder en slecht nieuws voor de Westerse wereld, omdat Japan juist door deze ontwikkeling na 2005 dus nu een eigen offensieve legermacht wil, dus het nationalisme is toegenomen.

Japan heeft hoogstens 2 miljoen immigranten, net 1,5 procent maar en er is radicale rassendiscriminatie daar, naturalisatie is zo moeilijk dat je bijna de nobelprijs hebt gewonnen als je in een levenscyclus een Japans paspoort kan veroveren op Japanse bodem. Zo schreef deze Nederlandse hoogleraar het in dit boek van 343 pag.

Sushi at ik twee jaar geleden voor het laatst, een mooi, goudbruin meisje uit Kaapverdie had het gemaakt en ik was op bezoek bij een oude Afrikaanse vriendin van mij in Den Hoorn.

Japan is een gespleten natie. Qua strategie zijn Japanners superieur op aarde, zegt deze hollander en die is bang dat Nederland nu al een B land is en verdoemd is verder.

dewanand

op 16 08 2013 at 20:34 schreef Jo Gorgels:

Peter, als je nog in Kyoto bent ga dan ook eens proeven in Ganko Takasegawa Nijoen. Daar zul je geen spijt van hebben.

op 17 08 2013 at 06:16 schreef MNb:

Ik kan mij niet herinneren dat je ooit over dat kasteel hebt geschreven. Je maakt dat ik me rijk voel, want ik woon in een Bruynzeelwoning.
Gisteren aangekomen in Nederland. Wat is het koud. In België scheen de zon nog; we gingen de grens over en de lucht trok dicht.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS