Home » Archief » Tijd


[26.06.2013]

Tijd

Hedwig Vos

FKK11
Naakt omdat het moet

Wat is kwaliteit? Wat is een goede arts? Wanneer is zorg goed? Als je me vraagt wanneer ik een arts goed vind (want ik kom ook wel eens bij mijn huisarts of in het ziekenhuis) dan vind ik vooral het persoonlijke belangrijk. Dat ik gehoord word. Dat ik zeker weet dat de betreffende arts weet waar ik mee zit en een voor mij zo adequaat mogelijk behandelplan opstelt, samen met mij. En dat ik ook kan zien hoe dat proces plaatsvindt.

Het is eigenlijk een beetje zoals dat bericht van De Speld van 8 mei 2013: ‘Arts geeft beroepsgeheim prijs: Gewoon zo goed mogelijk proberen de patiënt beter te maken’.

Empathisch vermogen

En dan zit ik wel eens te denken: wat heb ik nou nodig om een goede arts te kunnen zijn? Naast een empathisch vermogen, kennis en natuurlijk alle randvoorwaarden om te kunnen werken, is dat toch vooral tijd.

Tijd om iemand te horen. Tijd om erop in te gaan als iemand opeens in huilen uitbarst in de spreekkamer. Tijd als iemand in paniek de praktijk in komt rennen na een traumatische gebeurtenis. Tijd als iemand zegt: “O ja, dokter, en dan had ik nóg een vraag…” (en dat is dan meestal de belangrijkste vraag van het consult).

Vraag achter de vraag

Tijd om het overgewicht van een kind te bespreken als dit niet de hulpvraag is, maar ik het wel zie. Tijd om het hoesje van de thermometer bij iemand thuis te zoeken om erachter te komen dat de thermometer mét hoesje geen koorts meet en zonder hoesje wel. Tijd om iemand te helpen met aankleden. Tijd om te vragen hoe het nu gaat, een jaar na het overlijden van een partner. Tijd om de vraag achter de vraag te achterhalen.

Nou ja, de boodschap is helder. Tijd dus.

Maar ja, tijd is schaars, tijd is geld en de tijd vliegt (of vlucht). En vanwege de ‘ombuigingen’ in de zorg is het steevast noodzaak efficiënter te werken. Eén van de betekenissen van ‘efficiënt’ is: ‘met zo weinig mogelijk geld of tijd en zoveel mogelijk resultaat’.

Meer tijd gunnen

Dat zou dus betekenen dat we met minder tijd (= geld) meer gaan doen. En dat wringt. Want een consult bij de huisarts duurt tien minuten. En een dubbel consult duurt meer dan twintig minuten, maar als ik iemand twintig minuten zie, kan ik iemand anders níet zien.

Dus iemand meer tijd gunnen, gaat van de tijd van iemand of iets anders af. En die iemand anders kan een andere patiënt zijn, maar dat kan ook mijn eigen vrije tijd zijn, of de tijd die ik aan mijn kinderen besteed. Ik noem maar wat. Het moet tenslotte uit de lengte of uit de breedte komen.

Uitstrijkjes weigeren

Ik wil het niet hebben over het overwerken. Maar we moeten dus een efficiëntieslag maken in de zorg: meer mensen behandelen in minder tijd. Dus ik neem aan dat de tien minuten dus verkort worden naar zeven minuten of zo. Ik zeg maar wat. Dertig procent efficiëntie. Briljant. Kan dat?

Ik merk nu eigenlijk sinds ruim een jaar dat ik steeds minder vaak genoeg heb aan die tien minuten. De problematiek bij de huisarts neemt toe.

Ten eerste omdat mijn praktijkondersteuners en assistentes steeds vaker de ‘gemakkelijke’ consulten overnemen. Een simpele bloeddruk meten is er vaak niet meer bij. Het is dat mijn assistente weigert uitstrijkjes te maken, anders zou ik die ook nog missen.

Tien minuten achterhaald

Maar meer nog merken wij huisartsen de gevolgen van het beleid van de overheid. Steeds meer psychiatrie blijft in de eerste lijn of komt terug naar de huisarts. Steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen. Steeds meer mensen kunnen de zorg in het ziekenhuis niet betalen en blijven liever onder behandeling van de huisarts.

Steeds meer behandelingen horen ook bij de huisarts thuis en het is dus ook terecht dat deze mensen niet naar het ziekenhuis gaan. Maar hierdoor is de tien minuten per consult dus inmiddels eigenlijk achterhaald. En dan moet het dus efficiënter? Wat gebeurt er dan? Tja, dat laat zich raden.

Mooiste beroep

Zo af en toe betrap ik mij erop, als ik langs een gebouw rijd waar beleid wordt gemaakt (en daar zijn er in Den Haag genoeg van), dat ik wegdroom over een baan waar ik niet iedere tien minuten weer in een nieuw, vaak gecompliceerd probleem hoef te duiken. Waar ik me gewoon eens een uur, of misschien wel langer, aan één ding kan wijden.

Waarin ik niet steeds hoef te denken aan mijn spoedmobiel en of ik die wel kan horen als ik naar een andere kamer loop. Waarin ik vast ook wel hele lange dagen moet maken, maar dan wel elk weekend vrij ben, op een verdwaalde beleidsdag na, die ik dan in tegenstelling tot een dienst met een borrel kan afsluiten.

En dat terwijl ik het mooiste beroep heb wat er is: huisarts.

Taakverzwaring

Waarom dan toch deze dagdromen? Omdat er geen sprake is van versterking van de eerste lijn, maar van taakverzwaring. Omdat er wel steeds meer taken voor de huisarts bij komen, maar er niets vanaf gaat.

Maar vooral omdat ik merk dat ik mijn werk steeds minder goed kan doen en straks niet meer kan voldoen aan juist datgene wat ik belangrijk vind aan de kwaliteit van een arts: Gewoon zo goed mogelijk proberen de patiënt beter te maken. Dat kost namelijk tijd.

Hedwig Vos is huisarts, promovendus, moeder, chocoholic en PvdA’er. Volg haar op Twitter.

Hedwig Vos, 26.06.2013 @ 06:41

[Home]
 

5 Reacties

op 26 06 2013 at 07:17 schreef kinge:

Bij mijn huisarts kon je altijd eeuwig wachten in de wachtkamer. Hij liep gemakkelijk tot een uur uit.

Niemand vond dat erg, want iedereen wist: als het moet, gaat hij dóór. Net zo lang tot hij wist wat hij moest voorschrijven, uitleggen, doorverwijzen.

Die huisarts is met pensioen. Zijn vervanger denkt dat patiënten het wachten niet zouden pikken. Jammer.

op 26 06 2013 at 09:03 schreef sjaak:

Kwaliteit lijkt zo langzamerhand een historisch woord te worden, niet alleen in de zorg maar over de hele linie van de maatschappij. kwaliteit is van ondergeschiktbelang aan snelheid en veel, Het ergste is: het komt nooit meer goed.

op 26 06 2013 at 10:38 schreef MNb:

“meer mensen behandelen in minder tijd”
Ik heb een paar nichtjes werken in de zorg en ze hebben me er het één en ander van verteld. Ik begrijp al vele jaren niet dat mensen nog in de zorg willen werken.

op 26 06 2013 at 11:42 schreef Teg:

Mijn huisarts weigert om in een afspraak meerdere zaken te bespreken.
Dus voor 2 zaken moet ik 2 aparte afspraken maken. Over inefficient en frustrerend gesproken.

op 26 06 2013 at 16:36 schreef Fridjof:

Waarom inefficient en frustrerend? Wat zeur je nou?
Je arts wilt de tijd nemen omdat je je meldt met meerdere problemen. Je laat een dubbele
afspraak boeken en je arts heeft 2 keer 10 minuten om te onderzoeken. Niks mis mee toch?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS