Home » Archief » Turkendebat (3)


[22.09.2016]

Turkendebat (3)

Tayfun Balçik

hemard014
Illustratie: Joseph Hémard

Het Turkendebat dendert voort. Nu in het hol van de leeuw, bij Cafe Wildschut op het Roelof Hartplein in Amsterdam-Zuid. Normaal gesproken een plek waar Turken snel voorbij fietsen om niet verblind te worden door alle witheid op het terras. De avond is georganiseerd door Libertijn, het politieke forum van de VVD Amsterdam. De inleidende tekst op Facebook:

Turkse Nederlanders werden tot kort geleden beschouwd als goed geïntegreerd. De naschok van de mislukte coup in Turkije leidde echter tot een golf van Turks nationalisme in Nederlandse binnensteden, die een zomer lang de gemoederen bezig hield. De sentimenten in de Turkse gemeenschap roepen de vraag op hoe het gesteld is met de integratie van Turkse Nederlanders, maar ook die van andere migrantengroepen. En in hoeverre is het wenselijk dat migranten hun eigen cultuur behouden als ze integreren in de Nederlandse samenleving?

Beste cultuur

Ja, die liegt er niet om. De sprekers zijn evenmin genuanceerd. Het zijn niet-witte Nederlanders die vaak ongefundeerde, onsympathieke en harde taal uitslaan naar Turken en Marokkanen. Dit in schril contrast met zachte kritiek of stilte richting autochtone Nederlanders. We hebben raadslid Dilan Yesilgöz, imam Yassin Elforkani en publiciste Hala Naoum Nehme. Gelukkig heeft Ahmed Marcouch afgezegd en is sociaal-wetenschapper Cemil Yilmaz ingevallen. Anders zou het helemaal een rechts feestje worden.

De moderator valt gelijk met de deur in huis: ‘Is de Nederlandse, of westerse cultuur de beste’? Je mag alleen met ja en nee antwoorden.

Yilmaz: “Nee.”
Yesilgöz: “Ja.”
Elforkani: “Ja.”

Terwijl Turken in de zaal naar lucht moesten happen vanwege een superioriteitsvraag anno 2016, mocht Yilmaz als eerste toelichten:

“Ik geloof niet in inferioriteit of superioriteit. De gelijkwaardigheid van culturen is onderdeel van de Nederlandse normen en waarden. Bovendien, hoe kunnen we van een betere cultuur spreken als we geconfronteerd worden met haat tegen moslims, de militanten van Soldiers of Odin en institutionele discriminatie?”

Universele rechten

Yesilgöz: “Culturen zijn niet gelijk. Alleen individuen zijn gelijk. Van alle mensenrechtenactivisten uit het Midden-Oosten hoor ik dat onze normen en waarden beter zijn. Ik ben trots op onze grondwet, want die zijn gebaseerd op de universele rechten van de mens.”

Elforkani: “Het is voor mij heel simpel, ik ben hier geboren en daar ben ik trots op. Veel moslimlanden kunnen leren van ons. Toen ik hoorde van Schippers’ uitspraak over betere cultuur, dacht ik: stoere dame, leuk! Maar zo’n uitspraak brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Het is niet meer vanzelfsprekend, de Nederlandse samenleving staat onder druk.”

Veel handen gaan de lucht in. De moderator blijft bij de sprekers.

Yilmaz: “Als ik het heb over onze cultuur, dan zie ik dat er veel te verbeteren valt. Maar nu is het heel populistisch. Het debat zal alweer gaan over integratie en veiligheid.” Een felle Yesilgöz: “Het gaat om deze zaken, omdat er binnen bepaalde gemeenschappen veel problemen zijn. De racismekaart wordt snel getrokken. Altijd weer die slachtofferrol.” Elforkani vult aan: “We kunnen niet ontkennen dat er problemen zijn. Door de coup in de Turkse gemeenschap. Daarnaast zijn er honderden onderzoeken geweest naar discriminatie. Dat is ook een probleem.” Yesilgöz reageert als door een wesp gestoken: “We moeten jongeren weerbaarder maken”, ze wijst naar Yilmaz en schreeuwt haast: “DIT IS DE FOUT!”.

Etnisch profileren

Yilmaz wil daar niks van weten: “Wij kaarten structurele problemen aan van segregatie, die al meer dan 30 jaar bestaan. Etnisch profileren is een probleem. Natuurlijk heeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid. Maar het is typisch om te zeggen: allochtoontjes wees niet zo zielig. Dit brengt ons nergens.” Blijkbaar legt Yilmaz de vinger op de zere plek. Yesilgöz is hysterisch: “IK GA NIET AANHOREN DAT ONZE POLITIE DISCRIMINEERT!”

Dan is de zaal aan de beurt. Een oude witte man: “Joodse mensen in Amsterdam-Zuid kunnen niet meer veilig over straat.” Een andere oude witte man: “Discriminatie komt van twee kanten. Wij worden ook tata’s en roze garnalen genoemd.” Een derde witte man: “Nederlanders leven veels te verzuild.”

Yilmaz: “Ik zou geen mens zijn om geen pijn te voelen bij de discriminatie van Joden in Amsterdam. We moeten discriminatie aanpakken van waar het ook komt. Dit heeft te maken met het feit dat we een segregatieprobleem hebben, geen integratieprobleem. Er zijn zwarte en witte scholen. Die kloof is zeer schadelijk.”

Yesilgöz: “Mensen van Turkse komaf doen alles in hun eigen zuil.” Elforkani: “Tijdens de coup was ik op straat. En toen heb ik 80 Turkse vlaggen geteld. Geen één Nederlandse. Dat vond ik eng. Er is geen leiderschap in de Turkse gemeenschap. Er is geen kritische houding tegen Turkije, daar moeten we wat aan doen. De strijd van Erdogan moeten we niet hier uitvechten.”

Erdogan-knuffelaar

Yilmaz intervenieert: “Het is belangrijk om te onderkennen hoe divers de Turkse gemeenschap is. Ik ben met een groep Turks-Nederlandse jongeren bezig om dit duidelijker naar voren te brengen. We zijn in gesprek gegaan met minister Asscher en premier Rutte. En we organiseren debatten hierover. Maar ons werk wordt moeilijk gemaakt, niet alleen door Turken, ook door populistische politici. Dan ben ik meteen Erdogan-knuffelaar of landverrader. Zo wordt de kloof binnen de Turkse gemeenschap verergerd. En nog over de couppoging. Er zijn 242 mensen gedood, duizenden gewonden gevallen. Dat doet gevoelsmatigs iets met Turken. We hebben familie, vrienden en kennissen daar wonen. Zulke emoties mogen niet gediskwalificeerd worden.”

Zelfs Yesilgöz stemt in met Yilmaz: “Heel veel Turkse Nederlanders zeggen dat ze zich nooit zo Turks hebben gevoeld. Ze zijn voor alles uitgemaakt. Eén ding waren ze nooit: Nederlander. Ze zijn aangetast in hun Nederlanderschap.”

De gelijkgestemdheid is van korte duur: “Maar voor mensen die tornen aan onze vrijheden ben ik blij met een leider die zegt: doei!” Yilmaz: “Dat is inspelen op onderbuikgevoelens. Ik heb liever een leider die kom hier zegt en een oorvijg geeft.”

Rechtse prietpraat

De pauze komt als geroepen. Ik kijk naar de jonge Turkse Nederlanders om me heen en zie ongeloof en boosheid. “Ik ben hier echt echt bang van geworden”, zegt een jonge Turk.

Na de pauze komt Hala Nouam Nehme met een column. Veel rechtse prietpraat wordt herhaald. Ze eindigt met: “De intergratie is pas geslaagd als er voor Koning Willem Alexander wordt gebeden, in plaats van koning Mohammed.”

Kan het afstandelijker en vijandiger? Ik moet zo snel mogelijk weg hier. Buiten zie ik Marokkaanse broeders een peukje doen. “Wat is dit”, vraag ik ze? “Broer, het is een bevestiging van wat we allang weten. Het wordt nu schaamtelozer in ons gezicht geduwd. Ik zeg je een ding, als deze VVD’ers niet aan hun geld zouden denken, hadden ze al lang op de PVV gestemd.”

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West. Hij heeft een Facebook-pagina.

Tayfun Balçik, 22.09.2016 @ 06:54

[Home]
 

12 Reacties

op 22 09 2016 at 08:58 schreef babs:

Integratie in Nederland is zo goed als onmogelijk. Op zijn best word je aan je lot overgelaten, maar wie zwart haar heeft en wel eens een ‘er’ op de verkeerde plaats in een zin zet wordt direct meewarig behandeld.

Dat is niet eens persé racisme (al zit dat ook heel diep), het is een lange traditie van verzuiling. Tegenwoordig niet meer via de kerk, maar via school, buurt, sportvereniging, studentenvereniging, werk, familie.

Er zijn wel uitzonderingen. Wie als enige allochtoon opgroeit tussen autochtonen maakt een kans. Voor vrouwen is het makkelijker dan voor mannen.

In Spanje, waar ik zelf uitstekend ben geïntegreerd, is het allemaal veel makkelijker. Niet alleen voor mij met mijn blauwe ogen, ook voor moslims met bruine ogen. Het niveau van je Spaans is veel minder belangrijk, religie wordt geaccepteerd en iedereen is in iedereen geïnteresseerd. Daarnaast heeft racisme weinig zin als het verschil niet valt te zien. Nogal wat van mijn Spaanse vrienden zouden de Nederlandse disco niet binnenkomen vanwege hun Mediterrane uiterlijk.

Ik raad iedereen in Nederland die er niet helemaal bij hoort (incl Peter dus) zich te verenigen in een ontzuilde zuil voor buitenstaanders.

op 22 09 2016 at 11:01 schreef Jorrit Dam:

Zijn er hier eigenlijk ook reageerders die zelf WEL in Nederland wonen?

De één woont in Berlijn, de ander in Noorwegen een volgende is bijzonder hoogleraar in de dittemedattologie in een of andere moderne Aziatische stad en nu blijkt Babs in het zonnige Spanje te wonen. Waar in Spanje Babs?

Ik gun het jullie allemaal van harte maar het geeft toch te denken . . .

Ik persoonlijk kom voor mijn werk dagelijks in de zogenaamde probleemwijken hier in Nederland en meen toch te kunnen zeggen dat de problematiek aanzienlijk complexer is dan dat die door jullie ‘giri’ wordt geduid.

op 22 09 2016 at 13:39 schreef Murat:

“bijzonder hoogleraar in de dittemedattologie in een of andere moderne Aziatische stad ”

Ben geen bijzonder hoogleraar hoor Jorrit.
Ik heb doodgewoon een vaste aanstelling bij de universiteit zelf.
Met andere woorden, een doodgewone hoogleraar.

Dittemedattologie klopt wel trouwens, scherp!

op 22 09 2016 at 14:30 schreef Jorrit Dam:

Fascinerend hoor Murat, maar het speelt verder geen enkele rol. Mijn observatie ligt in de lijn van de beste stuurlui. Je weet wel, die altijd maar aan wal staan. Zo lijkt het er hier wel eens op dat de mensen die het best weten wat er allemaal mis is in Nederland er zelf het minst vaak zijn . . .

op 22 09 2016 at 14:36 schreef Hermann:

@ Jorrit Dam. Ik woon wel degelijk als Herr Hermann in Nederland, hoewel ’t soms erg lastig is. Maar daarover moet ik niet zeuren, weet zelfs iemand die op FN reageert me te vertellen.

https://www.powned.tv/artikel/nsb-in-auto-frau-fuhren-gekrast

op 22 09 2016 at 14:39 schreef Peter:

Ja Jorrit, kom nu maar met inhoudelijke argumenten of flikker anders maar op.

op 22 09 2016 at 14:53 schreef Pyt van der Galiën:

Zijn er hier eigenlijk ook reageerders die zelf WEL in Nederland wonen

Ja, hoor, ik. En jarenlang kantoor gehouden in een Leeuwarder ‘achterstandswijk’. Wat kom jij zoal tegen, Jorrit? Ik ben benieuwd.

op 22 09 2016 at 16:38 schreef babs:

Misschien vallen sommige dingen meer op als ze zelf wat tijd elders doorbrengt.

Het is wel degelijk een valkuil trouwens om in het land van keuze alleen de zonneschijn te zien. Met Spanje is veel mis, de enorme ongelijkheid is het meest storend. Het uitzicht van de golfbaan zijn de compleet gestripte flats van de 3000 Viviendas, letterlijk.
https://goo.gl/maps/TNTiyViDcv32

Nederland is één van de beste landen van de wereld, dankzij 150 jaar redelijk bestuur, maar Nederland is ook een heel gesloten cultuur voor nieuwkomers en dat valt extra op als je zelf nieuwkomers goed kent en hun ervaringen goed kunt vergelijken met eigen ervaringen in het buitenland (Engeland, Frankrijk en Spanje in mijn geval). Daarnaast weigeren Nederlanders iets van vreemden aan te nemen, gaan ze zwarten uitleggen dat Zwarte Piet GEEN RACISME is en dat stomme buitenlanders sowieso hun bek moeten houden over ONZE CULTUUR.

op 22 09 2016 at 17:35 schreef Hermann:

Op dit moment zijn jongeren van Turkse afkomst (raar, dat ik hun zo moet typeren) beneden me aan ’t BBQ’en. Neefje van de benedenbuurman (die er niet is) met z’n vrienden. Ik praat met iedereen en vroeg, of ze lekker gingen eten. Ja. Meteen daarna: “Hebt U last van de rook of van ’t lawaai?” Ik vind ’t fijn als vooral jonge mensen plezier hebben (ik vind ouderen die ’t goed met zichzelf getroffen hebben erg brutaal, maar vooral niet leuk), dus natuurlijk niet. Waar ik last van heb is ’n andere buurman van net middelbare leeftijd die de straat terroriseert, sinds kort lid van: https://www.google.nl/search?q=saudarah&espv=2&biw=1536&bih=760&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiMwd3krqPPAhXIPxoKHeJ9DZcQsAQIGw

Tayfun, ik lees Uw artikelen met veel interesse. Ik neem aan, dat U jong bent en gezond van lijf en leden: laat van U horen. Ik kan het niet meer.

En Hennis in RTL laat in de nacht, dat de politie…

Misschien interessant voor U om te lezen: http://www.burojansen.nl/artikelen_item.php?id=575

op 22 09 2016 at 22:34 schreef ElTurco:

Babs, Het klopt als een bus. Nederlands is mijn derde vreemde taal naast mijn moedertaal Turks. Als er een kleine fout is in de spelling of woordkeuze of ipv ned. in het frans/engels een woordje gebruik, dan ben ik volgens die zielige man of vrouw achterlijk terwijl die geen andere talen kan spreken. Zielig. Hasta la vista :)

op 22 09 2016 at 23:46 schreef dewanand:

REF Cit van tekst Tayfun Balçik

‘De moderator valt gelijk met de deur in huis: ‘Is de Nederlandse, of westerse cultuur de beste’? Je mag alleen met ja en nee antwoorden.

Yilmaz: “Nee.”
Yesilgöz: “Ja.”
Elforkani: “Ja.”

Terwijl Turken in de zaal naar lucht moesten happen vanwege een superioriteitsvraag anno 2016, mocht Yilmaz als eerste toelichten:’

—— REactie Wieroe en dewa aapje:

N1: hahahaha een korte, kleingeschapen, lager, viesbruin lammetje zit bevend van angst in het donkere, koude hol van de lange, grote, hongerige, sterke, superieure blanke wolven en hyena’s en die vragen grommend:

N2: ‘zeg domme, bruine pipo, vind je onze blanke beesten cultuur de beste? Ja of ja???

N3: Het is een echte domme vraag, die hier gesteld wordt aan deze drie Turkilanders, zo kinderachtig. Turkije heeft ook mooie dingen die niet in Nederland voorkomen en lichtgekleurde Turken zijn vaak zuiver seculier en minimaal islamitisch of salafistisch.

N4: het predikaat ‘MOSLIM’ is te vaag, paraplu begrip, net als ‘de Nederlander’ en ‘koelieachtige’.

op 23 09 2016 at 09:22 schreef cRR Kampen:

Ik woon in NL, maar tja, ik heb dus blijkbaar een héél groot vingertje…

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS