Home » Archief » Werkgevers moeten van hun Hollandse miezerigheid af


[29.10.2022]

Werkgevers moeten van hun Hollandse miezerigheid af

Peter Breedveld

Toen ik scholier was, raakte ik in de ban van het boek When The Legends Die van Hal Borland. De hoofdpersoon is een inheemse Amerikaan die met zijn ouders in de wildernis leeft van wat de natuur hen geeft, omdat ze geen zin hebben hun hele leven voor de witte man te werken om een schuld af te betalen die ze in de maag is gesplitst. Maar als die ouders sterven, wordt hij gedwongen terug te keren naar de “beschaving”, waar hij voor geld paarden de dood in jaagt op rodeo’s.

Dat is eigenlijk de essentie van ons aller leven. Wij rijden voor geld paarden de dood in om mee te kunnen doen aan de afschuwelijke horror-rodeo van het consumptieve krediet, en bij te dragen aan de economische groei.

Vernederd door je baas

Werken voor je geld was altijd een soort gunst die je werd verleend door een baas. Wie dat wilde, moest geen “negen-tot-vijf-mentaliteit” hebben en “flexibel” zijn en bereid zich 200 procent in te zetten en je moest je goed realiseren dat er voor jou tien anderen bereid waren zich dagelijks te laten vernederen voor een lulsalarisje. Eens in de zoveel tijd werd er gereorganiseerd en moest je solliciteren naar je eigen baan, die je dan kon krijgen op voorwaarde dat je een “leven lang bleef doorleren”, dus in je eigen tijd moest je je ook nog eens constant laten bijscholen.

Dus je zeurde maar niet over je overuren en dat je dingen moest doen die niks met je taakomschrijving te maken hadden en eigenlijk 24/7 het eigendom was van één of andere overbetaalde bullebak, die je ook in het weekend zonder scrupules lastigviel en altijd en overal over jou kon beschikken.

Voor een baas werken is vernederend, en ergens barbaars. Je hebt immers geen keuze. Je moet werken om te kunnen leven. Je kunt niet zeggen: fuck dat, ik ga jagen en verzamelen. Je moet je onderwerpen aan een baas. Doen wat de baas zegt. Zijn aars likken, over je heen laten pissen. Om de hypotheek en je vaste lasten te kunnen betalen.

Massa-ontslagen

Maar toen kwam corona en werd duidelijk wat de dank was voor al die opofferingsgezinheid voor de baas. Om te beginnen de werkers in de gezondheidszorg, die onder onmenselijk zware omstandigheden onmenselijk zwaar werk moesten verzetten om de samenleving letterlijk van een wisse dood te redden, maar die na het aanvankelijke applaus voor hun heroïsche inzet nog niet eens een fatsoenlijke loonsverhoging mochten krijgen, maar na veel hangen en wurgen een karige bonus, waar nog wel belasting vanaf moest.

Daarna volgden de massa-ontslagen. Shell, Bam, Tata Steel, KLM, de Jaarbeurs, Heineken. Vele duizenden mensen werden zonder plichtplegingen gewoon geloosd. Onderwijl hoorde je werkgevers kraaien dat we tijdens de lockdown maar af moesten zien van vakantiegeld, want was corona niet één grote vakantie? Werknemers moesten hun privacy opofferen omdat wantrouwende waarden in de gaten wilden houden hoelang ze thuis achter hun laptop zaten, of ze niet te vaak naar de wc gingen en of ze hun uurtjes wel maakten. Er waren zelfs bedrijven die van hun werknemers eisten dat ze de verloren tijd tijdens de lockdowns daarna kwamen inhalen. Met goedkeuring van de rechter! Hé, ik haal niet voor niks vaak Marcuse aan, die stelt dat Gesetz und Ordnung sind überall und immer Gesetz und Ordnung derjenigen, welche die etablierte Hierarchie schützen. Recht en orde dienen altijd de gevestigde hiërarchie.

Velen van ons zijn gewoon honds behandeld door onze bazen tijdens de corona. Dus het is met demonisch genoegen dat ik het gejank van veel werkgevers aanhoor over de vacatures, die blijven openstaan omdat mensen geen zin meer hebben om voor een baas te werken. Dacht je echt dat iedereen weer met kwispelende staart aan zou komen hollen, gretig zich weer als vuil te laten behandelen door een ondankbare baas?

Hollandse lompheid

Een tijdje geleden kwam er een 69-jarige vrouw in het nieuws die 17 jaar als postbode voor PostNL had gewerkt en een doosje Merci-chocola kreeg toen ze met pensioen ging. Die Hollandse lompheid, de knieperige miezerigheid die hier als een deugd wordt beschouwd. Bazen die zichzelf miljoenen aan bonussen cadeau geven en hun personeel, de mensen die écht werken, afschepen met een doosje goedkope chocola. Het zou best een verklaring kunnen zijn voor het nijpende personeelstekort waar het bedrijfsleven mee kampt. Waarom zou je loyaal zijn aan een werkgever die zo achteloos met jou omgaat?

Ik denk dat corona louterend heeft gewerkt. De wereld is niet het duurzame paradijs geworden dat militante naïevelingen voor zich zagen, maar mensen zijn wel, met de dood zo nabij, gaan nadenken wat het leven nou de moeite waard maakt. Het grootste deel van je tijd geestdodend werk doen voor een lompe lul in een pak die jou niet eens als een volwaardig mens ziet is misschien wel de grootste verspilling van de weinige kostbare tijd die we hebben.

Sander Schimmelpenninck wil dat we allemaal meer gaan werken voor “het collectief”. Welk collectief? Het collectief van de kippenren, waar iedereen voer is voor beurtelings de boer en de vos, die zich volvreten ten koste van onze levens?

Fuck die poep. Voor jullie tien anderen, werkgevers. Je moet van die 24-uursmentaliteit af, je flexibeler opstellen en je personeel als mensen gaan zien die jou hun kostbare tijd geven zodat jij je zakken kunt vullen. Daar hoort een veel betere beloning bij.

Loyaliteit

Dat gaat dus niet alleen over geld. Het gaat ook over Hollandse hufterigheid. Nederland heeft een lelijke, naargeestige cultuur waarin iedereen vooral wil weten wat een ander voor hen kan betekenen, niet wat je voor elkaar kunt betekenen.

Dat is niet de manier om mensen aan je te binden. Dat doe je met loyaliteit en het belonen van andermans loyaliteit. Met waardering voor het werk van je personeel, maar ook voor hun mens-zijn. Mensen willen een zinvol leven en aandeelhouders tevreden houden is het tegenovergestelde van zinvol leven.

Eigenlijk moet je geen baas zijn maar een leider. En een echte leider hoeft niemand opdrachten te geven. Een echte leider drukt zijn mensen op het hart om goed voor zichzelf te zorgen.

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 29.10.2022 @ 12:56

[Home]
 

1 Reactie

op 29 10 2022 at 12:57 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS