Home » Archief » Zuurstoftekort


[04.07.2015]

Zuurstoftekort

Rob Bloemkolk

vil4
Illustratie: Bernard Villemot

Het NOS Journaal van 1 juli is een uitzending om te bewaren. De Arubaan Mitch Henriquez overlijdt door ‘hardhandig optreden van de politie’, zo opent dit memorabele nieuwskwartiertje.

Als dat ‘hardhandig’ is, moet ik wel in een heel duister putje afdalen om me voor te stellen hoe het eruit ziet wanneer ‘het Haagse corps’ overgaat tot werkelijk geweld. Mijn moeder werd hardhandig als ik een brutale bek opzette. Ik loop een halve eeuw later nog vrij kwiek rond. Dat kunnen we over Henriquez niet zeggen nadat hij onder een berg blauw het leven uitgeknepen werd.

Moordzuchtig racisme

‘Amerikaanse toestanden?’, zo wilde de NOS-verslaggever weten van burgervader Jozias van Aartsen. Doelend op het moordzuchtige racisme van de dienders aldaar. Geen sprake van, natuurlijk. En van Aartsen besloot zijn soundbyte met de opmerking: ‘als dat de gesteldheid van de Haagse politie zou zijn, zou ik hier geen seconde langer staan.’ Ik vraag me af wat hij daags na de omzichtige verklaring van het OM nog op het Haagse stadhuis doet.

Jozias van Aartsen heeft mijn politieke kleur niet maar ik schat hem in als een ontwikkeld en intelligent mens. Heeft hij dan geen weet van de problemen bij ‘zijn corps’? Een woord dat als een glanzend opgepoetste parel uit zijn mond rolt. Nooit gehoord van de stelselmatige mishandeling van andersgekleurde Hagenaars op de achterbanken van politiewagens? In celletjes op de Haagse bureaus? Nooit de klachten van advocaten opgepikt? Nooit de verontrustende onderzoeksrapporten opengeslagen die onomwonden vaststellen dat ‘zijn corps’ etnisch profileert? Tuurlijk wel.

Stevig optreden

Probleempje is dat hij zelf de ‘geweldsinstructie’ heeft opgesteld. Van Aartsen is een uitgesproken voorstander van stevig optreden, zwaardere bewapening en vooral: meer armslag voor de politie. Dat laatste hebben ze bij ‘zijn corps’ nogal letterlijk genomen. Getuige de dichtgeknepen keel van Mitch Henriquez.

Maar de burgervader deinsde er evenmin voor terug om de ME op de ‘Mars der Beschaving’ af te sturen. U weet wel: dat zooitje halfzachte, nichterige kunstenaars die meenden dat het gedoogclubje van Blonde Geert een tikkeltje te voortvarend de culturele sector in een wurggreep nam. De Haagse Hermandad sloot straten af en liet de lange latten uitbundig zwiepen. Weg met dat cultuurtuig. Ga maar op Joop Punt En El zitten janken. Ja, onze Jozias klinkt wel als beschaafd rinkelend porselein maar onder dat diplomatenschooltje, ons kent ons, pink op de naad, schuilt one tough cookie.

Haagse branie

Begrijp me goed: ik kom uit Den Haag. En het is geen simpele klus om als politieagent je werk te doen in de Schilderswijk. Daar wonen geen Hagenaars maar Hagenezen. En Hagenezen hebben een grote bek. Wensen je met het grootste gemak de tering, de kanker en de builenpest aan je ballen toe en dat allemaal in één zin. Het vergt incasseringsvermogen en vooral veel humor om in die wijk het onderscheid te blijven zien tussen Haagse branie en werkelijke agressie. Of tussen rellende pubers met een zwarte IS-vlag en een eenzame wolf op zoek naar een bomgordel. Met spierkracht red je het daar niet. Je moet je hersens gebruiken. En vooral: je hart. Maar ja, dat is zóóó vorige eeuw. Waarom praten of zoals het in eigentijds beleidsjargon heet: ‘verbinding zoeken’ wanneer je ook een horde onvervalste Batavieren uit het krachthonk op het falderakkes kan loslaten?

Fluwelen handschoentjes

De moord op Mitch Henriquez zal onder taal begraven worden. Het OM nam in hetzelfde Journaal alvast een slim gespind voorschotje: ‘Henriquez was een dag later overleden.’ Een dag later? Volgens mij werd er een lijk de arrestantenwagen ingesmeten. Maar goed, een kniesoor die daarop let. En: ‘een bij hem ontstaan zuurstoftekort.’ Alsof die arme drommel zijn ademhaling niet helemaal op orde had. Ja, een Arubaan, hè. Nog te lui om fatsoenlijk te ademen. Ook in de ‘kwaliteitskranten’ heeft men de fluwelen handschoentjes aangetrokken. Tragisch ongeval. De collega’s zijn er kapot van. Nog eens goed kijken naar die geweldsinstructie.

Rob Bloemkolk (1958) is scenarist en theatermaker en woont en werkt in Schoorl. Hij is scenarist en schreef ondermeer drie telefilms, een televisieserie en een flink aantal (jeugd)theaterstukken. Vorig jaar werd zijn tweedelige televisieserie ‘De val van Willem Aantjes’ uitgezonden.

Rob Bloemkolk, 04.07.2015 @ 09:31

[Home]
 

12 Reacties

op 04 07 2015 at 10:14 schreef Ralph van der Geest:

Jozias van Aartsen – van die partij waar men Breivik geweldig vindt en fantaseert over concentratiekampen voor moslims – is één van die stuks vergif naast bijvoorbeeld Ahmed Marcouch (PVV’er in een karakter- en ruggegraatloos clubje baantjesjager die desnoods over lijken gaan) die ooit nog een keer de ondergang van dit land worden. Ik snap niet dat dergelijke bandieten zoveel macht toebedeeld kan worden en ik snap nog veel minder waarom er niet een grote mars gehouden wordt naar de burelen van deze machtswellustelingen om die lui achter hun burelen vandaan te slepen. Het is genoeg geweest met dergelijk gajes, ze hebben hun kansen gehad, er is niks dan ellende van gekomen en wat mij betreft worden ze vandaag nog weggejaagd.http://www.krapuul.nl/overig/blog/2011661/het-vergif-van-vvd-
burgemeester-jozias-van-aartsen/

O, en wie mij wil beschuldigen van opruiing: alvast een welgemeend fuck you.

op 04 07 2015 at 11:13 schreef Peter:

Doe je een beetje rustig, Ralph?

op 04 07 2015 at 12:04 schreef Ralph van der Geest:

:-)

op 04 07 2015 at 12:07 schreef Ralph van der Geest:

Trouwens Peter, kan je ook even aan de redactie van de Telegrof vragen een beetje te dimmen? Ik zag dat daar ‘pistool-metafoor’-hanterende tutholas pleitten voor de inzet van het leger. Het schijnt namelijk weer eens ‘oorlog’ te zijn of zoeiets. * gaap*.

op 04 07 2015 at 12:08 schreef Hans Hands- on Vanderneut:

Ralph, heleaal mee eens!

op 04 07 2015 at 12:14 schreef Peter:

Ik heb De Telegrof weleens gevraagd te dimmen. Twee weken later stond ik er zelf in.

op 04 07 2015 at 14:18 schreef Egbert:

door “een bij hem ontstaan zuurstoftekort” (OM). Wat een wauweltaal. Nog los van de passieve vorm, die het OM zo mooi uitkomnt. Waarom dat woordje ‘ontstaan’ er tussen gezet? Is er ook een niet-ontstaan zuurstoftekort? Is dat dan een ‘permanent zuurstoftekort’?

Ik merk steeds meer in verslaggeving (en bij politici zoals het OM). Een prima en duidelijk werkwoord aankleden met procesbeschrijvingen. “Een bezigheid van een aktie die gebeurde”. “Veranderend in een toestand van slapend zijn”. En vlak de Engelstaligen niet uit: BBC, USA.

Nog uit te zoeken welke media deze verlangdradiging hebben overgenomen.

op 04 07 2015 at 20:19 schreef Herbert:

Waarschijnlijk is Henriquez inderdaad overleden aan zuurstoftekort.

De feiten wijzen daar wel op.
– Hij was dik en werd op zijn buik gelegd.
– De nekklem zorgt voor een holle rug
– Een paar dikke agenten gingen op zijn rug zitten.

Het gevolg is dat zijn longcapaciteit heel zwaar werd verminderd. Onder die omstandigheden kan iemand binnen 5 minuten overleden zijn.

Een ander feit is dat de gemiddelde aspirant of agent uit dorpen als Uddel of Sint Willebrord komen. Nog nooit een Marokkaanse Nederlander gezien of gesproken maar er wel een oordeel over hebben dankzij de Roze Khmer, de haatpaap van De Volkskrant en de subsidiekliek van De Balie die Breivik een toffe vent vindt.

Waarbij ik me afvraag waarom iemand die miljoenen heeft verdiend aan de moord op Theo van Gogh subsidie zou moeten krijgen.

op 05 07 2015 at 04:03 schreef Marianne:

De poltie heeft een ernstige fout gemaakt. Het OM ondergraaft haar gezag door met smoezen te komen. Zo staan de zaken.
Maar dan die psychopatische reacties, mogelijk gespeeld. Allerlei sentimenten worden erbij verzonnen en tot astronomische proporties opgeblazen: moslims, concentratiekampen, vergif, oorlog, tuthola, haatpaap, Breivik.
Zulke slechte rethoriek gaat tegen zich werken.

op 05 07 2015 at 07:52 schreef Ralph van der Geest:

Wat heerlijk, iemand in de persoon van ene Marianne die een moord voortkomende uit een jarenlang gecultiveerd klimaat van haat en geweld wel even weet te ‘nuanceren.’ En nog psychologe en astronome ook. Ik ben echt onder de indruk maar zou toch iedereen afraden ooit een onderduikadres te vragen bij dergelijk ‘genuanceerde’ types als Marianne.

op 05 07 2015 at 15:55 schreef Herbert:

@Marianne, ik zie niet in waarom mij reactie psychopathisch is. Een psychopaat is iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Voor zover ik weet heb ik die stoornis niet en jij kan dat zeker niet op afstand bepalen.

Feit is wel dat De Volkskrant o.l.v. Chris Rutenfrans, de haatpaap, de opiniepagina’s wijd open heeft gesteld voor abjecte figuren als Geert Wilder, Martin Bosma en Florrie Agema.
Via gemeentelijke subsidies sponsort De Balie extreemrechts en Breivik-bewonderaars als Theodor Holman.
Dat soort instituties hebben extreemrechts salonfähig gemaakt.

Vraag is ook waarom De Balie subsidie krijgt. Volgens het zeer summiere jaarverslag komt meer dan helft van de inkomsten uit horeca. Gesubsidieerde horeca dus.

op 06 07 2015 at 08:36 schreef Gaz Typari:

Florrie Agema, leuk bedacht. Verder helemaal eens met Ralph, hij legt de vinger op de zere plek. Niet leuk om te lezen, wel een erg goede zaak om op te schrijven.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS