Home » Archief » Japan


[15.08.2008]

Japan

Peter Breedveld

ubnudismo23 (28k image)
Foto: UrbaNudismo

Poepen is op zich al erg lekker, maar in Japan is het zelfs een beetje op vakantie gaan. De graad van beschaving toont zich in de wc’s van een land en die in Japan zijn spectaculaire staaltjes van een zeer hoogstaande cultuur. Na het deponeren van de grote boodschap schuift er vanachter uit de pot een sproeiertje tot precies onder je aars, die vervolgens wordt schoongesproeid met een krachtig straaltje lauw-warm water. Je kunt ook je hele onderkant een volautomatische wasbeurt geven. Zo kom je heerlijk fris weer van het toilet.

Waarom heeft eigenlijk niet de hele westerse beschaving wc’s als die in Japan? Het zou een fundamenteel mensenrecht moeten zijn. Hoe Middeleeuws is het toch, om minutenlang twintig centimeter boven je eigen bolus te blijven hangen (waarom moet die eigenlijk per se op een plateau liggen, alvorens te worden weggespoeld? In Japan komt alles meteen in het water terecht, zodat er geen poepstrepen in de pot achterblijven) terwijl je je kont afveegt met broze stukjes papier. Daar wordt-ie nooit goed schoon van en dat is de reden dat ik alléén ’s morgens poep, vóór het douchen. Als ik midden op de dag moet, voel ik me de rest van de dag heel erg vies als ik me niet meteen daarna kan wassen.

Dat van die Japanse wc’s had ik twintig jaar geleden al van mensen gehoord, maar verder is alles, wat me ooit over Japan is verteld, grote lariekoek. Dat Japanners onvriendelijk zijn tegen buitenlanders, bijvoorbeeld, en dat hun boog altijd gespannen staat. Onzin. Japanners zijn uiterst ontspannen, gastvrije, vrolijke mensen. Heel tolerant ook. In Japan kun je volledig jezelf zijn, niemand staart naar je.

Japan is ook helemaal niet het duurste land ter wereld, no way. Japan is juist spotgoedkoop. Ik zag in een fruitstalletje de meloenen van 36 euro wel liggen, maar eten is in Japan toch aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Voor vijf euro koop je in de winkel een grote bak met de lekkerste sushi. Mij lukt het niet eens voor die prijs behoorlijk te lunchen in de mensa van de Vrije Universiteit. Ook restaurants zijn in Japan zeer betaalbaar. En we hebben ons in Kyoto en Tokyo steeds per taxi verplaatst. Kost maar een paar euro per rit, het is heerlijk koel (de Japanse zomers zijn heet en vochtig) en je ziet vanuit een taxi meer dan vanuit de metro. Boeken en strips kosten in Japan bijna niks, ik geloof vanwege de astronomisch hoge oplages, want alle Japanners lezen als gekken.

Japan is, kortom, het ideale vakantieland, al moet ik er eigenlijk bij zeggen dat de zomer niet ideaal is om te gaan. De drukkende hitte is soms bijna ondraaglijk en je kan zomaar ineens worden verrast door een tropische regenbui. Maar Japan heeft enorm veel te bieden. Cultuur, gemoedelijke gezelligheid, vertier, stijl en het is een paradijs voor culinaire avonturiers. Zelfs de lunch in de shinkansen (de hogesnelheidstrein) van Kyoto naar Tokyo was een genotsvolle belevenis, met een bento vol rare lekkernijen in aparte vakjes (stukjes vis en vlees op rijst, een inktvisje, een omeletje, ingelegde groenten, onidentificeerbare objecten) en we hebben, gezeten op tatamimatten in een meer dan honderd jaar oud, houten gebouw – één van de weinige die de aardbeving van 1922 hebben overleefd – gesmuld van Japanse heerlijkheden aan houten satéstokjes, bijvoorbeeld kleine gegrilde eenhapskrabbetjes, die je met schaal en al oppeuzelt.

De vriendelijke beleefdheid van de Japanners is een verademing, vooral als je uit het koninkrijk van de botte horkerigheid komt. Ik werd wel een beetje lacherig in de drukke warenhuizen in Tokyo, waar de verkoopsters iedere passant begroeten met een buiging en een zangerig ‘Irrashaimasèèè‘. In Tokyo kun je trouwens alles kopen. Echt alles. Ik ben doorgaans niet zo koperig, maar in Japan ben ik een beetje losgegaan. Dat komt omdat alles in Japan zo kawaii is, schattig, cute, van de meisjes en vrouwen in hun school- en werkuniformen en hun zangerige kleine meisjesstemmetjes tot de stripfiguurtjes op de verpakkingen, met hun grote, onschuldige ogen die je smekend aankijken: ‘Vind je mij niet leuk? Koop me! Koop me!’ De traditionele zoetigheden, wagashi – en we hebben het hier over een traditie van, met gemak, minstens 1500 jaar oud – zien er onweerstaanbaar uit, al gaat het om stopverfachtige deegballen met vullingen op basis van bonenpasta en groene thee, die je nauwelijks wegkrijgt. Ik moet het allemaal hebben, dus ik heb veel manga (over wijn!), action figures en beeldjes van manga– en animefiguren en snoep gekocht. Heel veel snoep. En saké, ik ben dol op saké, maar die heb ik moeten achterlaten op het vliegveld van Hongkong vanwege teveel bagage.

In een speelhal met van die automaten met grijparmen, waar we veel teveel tijd hebben doorgebracht en veel teveel yen verspeeld, scoorden we een grote verzameling tamelijk bizarre knuffels (onder andere een schattig beertje met scherpe klauwen en bloedvlekken op zijn kop en lijf, en een bruine Minnie Mouse in kimono) en een enorme pot lollies. Tijdens het spelen werden we aangemoedigd door Japanse tieners, die steeds erg blij voor ons waren als we weer zo’n beest wonnen. Veel jongeren gaan trouwens uit in traditionele Japanse klederdracht.

Ik heb in 1996 mijn doctoraaldiploma Japanse taal en cultuur gehaald, maar het leven nam zijn loop en ik was nog nooit eerder in Japan geweest. Ik heb ook nooit meer iets met mijn Japans gedaan. Na 12 jaar lukt het lezen me alleen met de grootste moeite, maar het spreken ging aanzienlijk beter dan ik had gevreesd, en de Japankoorts, die me indertijd flink te pakken had, is weer helemaal terug. Japan is nog opwindender dan ik al dacht, leuker dan Spanje zelfs, mijn lievelingsland. De komende tijd ga ik mijn taalkennis oppoetsen, veel manga lezen en veel Japanse films kijken. Ik wil er zo snel mogelijk weer naartoe.

In de volgende aflevering: Hongkong!

Algemeen, Peter Breedveld, Reizen, 15.08.2008 @ 09:27

[Home]
 

103 Reacties

op 15 08 2008 at 09:53 schreef stoethaspel:

Ha. Juist deze week begonnen met een Plimsleur taal-cursus Japans. Suggesties voor (kinder) films/boeken/strips?

op 15 08 2008 at 10:02 schreef Ozymandias:

Cool artikel. Ik ben ook ontzettend nieuwsgierig naar Japan en wil er ook zo snel mogelijk een keer heen.

Wat me verbaast: kon je in die tijd een doctoraaldiploma Japanse taal en cultuur halen zonder ooit een stap in Japan te hebben gezet?

Hoe heb je het ooit voor elkaar gekregen Japans te leren spreken zonder naar Japan te gaan?

op 15 08 2008 at 11:26 schreef Peter:

Volgens mij kun je nog steeds je doctoraal halen zonder in Japan te zijn geweest, Oz. Het is voor een student een stuk moeilijker om naar Japan te gaan dan naar bijvoorbeeld Italië, vanwege de prijs van een vliegticket. Je kon in mijn tijd een jaar in Japan doorbrengen, maar dan zat je met een groep Nederlanders in Oranda Mura, een soort pretpark/openluchtmuseum in het teken van Nederland. De horrorverhalen die ik daarover hoorde, over kleinzielige ruzies waar de ouders thuis zich via de telefoon mee bemoeiden, hebben me doen afzien van die kans.

Andere gelegenheden om naar Japan te gaan waren te duur voor mij. Ik betaalde mijn studie helemaal zelf, zonder financiële steun van mijn ouders, en moest erbij werken om alles te kunnen betalen.

Japans leerde ik van Japanse docenten, door te oefenen met Japanse vrienden en kennissen, door strips te lezen en naar films te kijken. Uiteraard leer je een taal pas echt goed spreken in het land van herkomst, al heb ik vrij goed Engels leren spreken zonder ooit in een Engelstalig land te zijn geweest.

Stoet, mijn favoriete film is Tampopo, van Akira Kurosawa zul je hebben gehoord, en van de films Akira en Prinses Mononoke.

De enige Japanse roman die ik ooit las, is Genji Monogatari, een twee vuisten dik boek uit de negende eeuw, maar ik raad je niet aan met zoiets te beginnen. Eén van de beste strips die ik ooit las, is Sanctuary, en de beste manier om, al strips lezend, Japans te leren is door te proberen oude nummers van het inmiddels opgeheven maar als e-zine voortgezette blad Mangajin op de kop te tikken. Mangajin heeft vlotgeschreven verhalen over populaire cultuur en zeer goede strips, met in het Engels niet alleen de vertaling, maar ook nuttige weetjes over de gebruikte uitdrukkingen naast de afgedrukte manga-pagina’s.

op 15 08 2008 at 11:35 schreef Hidde:

Dat van die reinigingsplee is me uit het hart gegrepen, die hebben ze trouwens in Zuid-Korea ook. Ik ben er van overtuigd dat zo’n ding de arbeidsproductiviteit enrorm ten goed zou komen. Op het werk even bargoens bouten als een wilde buffel, maar vervolgens wel leliefris en als herboren weer tevoorschijn komen. Daar kan geen siesta tegenop.

op 15 08 2008 at 12:34 schreef babs:

Dat van die WC doet me denken aan Middernachtskinderen van Rusdie. De familie van de ongeveer 10-jarige hoofdpersoon neemt een huis over van Engelsen en over Engelsen heeft de hoofdpersoon allerlei enge verhalen gehoord. Ik weet niet meer wat, maar denk aan het eten van babies e.d.. Slechts bij één van die horrorverhalen is het voor de hoofdpersoon overduidelijk dat het hier kwaadsprekerij betreft, dat kan niet waar zijn. En dat is de kwaadsprekerij dat Engelsen hun achterste alleen met papier afvegen.

In het huis aangekomen gaat hij direct op de WC controleren en wat blijkt: het is waar, alleen papier. Doodsbang voor elke Engelsman verlaat hij de WC.

(uit mijn geheugen, details in het boek kunnen totaal anders zijn)

op 15 08 2008 at 13:06 schreef Harko:

@ Peter."De graad van beschaving toont zich in de wc s van een land"

Zonnesteek opgelopen Peter, of een kwestie van anale fixatie?

op 15 08 2008 at 13:27 schreef philippine:

Een hardstikke leuk en informatief artikel.

op 15 08 2008 at 13:28 schreef Sabian:

Gaaf, meeeeeeeeer!

op 15 08 2008 at 14:13 schreef stoethaspel:

Thnx. Die Mangajin is nou precies wat ik zocht!

De film die je noemt ken ik niet. Van Kurosawa heb ik de meeste films gezien en een enkele DVD heb ik in bezit (Yoyimbo en 7 Samurai) en dat blijft weergaloos. Een andere favoriet wiens films ik verslonden heb en keer op keer weer kon zien is Takeshi Kitano. http://nl.wikipedia.org/wiki/Takeshi_Kitano

op 15 08 2008 at 14:36 schreef stoethaspel:

De tekenfilm "Sen to Chihiro no kamikakushi" is waarschijnlijk de meest indrukwekkende die ik gezien heb tot nog toe. Ik ga jouw suggesties maar eens op mijn gemak bekijken.

op 15 08 2008 at 15:57 schreef Peter:

Sen to Chihiro no kamikakushi is inderdaad een mooie, poëtische film, zoals alle films van Miyazaki. Zag in Kyoto toevallig een mooi portret van hem op TV, waarin hij al prevelend een animatie zat te tekenen (met de hand!), die hij mopperend op de vloer gooide, waarna hij weer opnieuw begon.

Ik heb alle films van Kitano gezien, en alleen Zatoichi vond ik echt goed. Die gangsterfilms, ik heb er altijd met verbazing naar gekeken, de gemakzuchtige manier waarop het verhaaltje zich steeds ontrolt.

Maar hij fascineert me, Kitano, daarom ga ik elke film weer zien.

op 15 08 2008 at 17:14 schreef John:

Deze z.g. Japanse wc’s worden voornamelijk in Taiwan en Zuid Korea geproduceerd. Hier in Nederland en overige Europese landen worden deze bidets al meer dan 8 jaar door o.a. ons bedrijf geimporteerd. Dus hiervoor hoef je niet naar Japan. Toepassing in Nederland voornamelijk nog in de gehandicaptenzorg maar ze worden al in juppenkringen gesignaleerd.

op 15 08 2008 at 19:13 schreef philippine:

@ John; bidets?

op 15 08 2008 at 21:55 schreef barry:

Onlangs gehoord dat er ook modellen schijnen te zijn met verwarmde WC brillen. Waardoor het goed vertoeven is op de WC in de volgens mijn informant, doorgaans slecht geïsoleerde Japanse huizen. Slecht geïsoleerd? Ik vraag mij nu af of hij het over die traditionele huisjes met rijstpapieren ramen en schuifdeuren heeft?

In Egypte heb je ook een gangbaar WCtype met extra mogelijkheid.
Een koper waterbuisje dat van achteren, waar ook het spoelwater uitkomt, tevoorschijnt komt en in een boogje naar boven is gericht. Daarmee kan des gewenst de aars schoon gesproeierd worden. Nadeel is de stront en WCpapier resten die daar doorgaans op achterblijven. Waarbij het nog uitkijken is geblazen om het daarvoor bestemde kraantje niet te verwarren met de onvindbare doorspoel knop. Want voor je het weet lanceer je de poepresten tegen eigen reet of nog erger.

op 15 08 2008 at 22:08 schreef John:

Philippine,
De officiele naam is electronisch bidet. Zij hebben zowel een anaal reiniging als een bidet (femine)functie. Dit door warm water (temp.instelbaar).
En Barry, alle deze brillen zijn inderdaad ook verwarmd. Ook uitermate geschikt voor de in de winter (veel voorkomende)verrekt koude hokjes die men in NL wc noemt.

op 15 08 2008 at 22:26 schreef Loor:

Peter, geweldig verslag! Volgende keer Hongkong? Is dat niet de stad waar een man deze week seks probeerde te hebben met een parkbankje, en toen hopeloos vast kwam te zitten met zijn geslachtsdeel?

op 15 08 2008 at 22:41 schreef Susy:

Peter schrijft: Japanners zijn uiterst gastvrije ontspannen mensen. Heel tolerant ook; in Japan kun je volledig jezelf zijn.

Hoe verhoudt deze constatering zich tot de jaarlijkse publicatie van het Japanse Npa (National Police Agency) dat in 2006 32.155 Japanners de hand aan zichzelf sloegen (bijna 100 per dag)?
Een van de favoriete plaatsen waar japanners hun leven beeindigen is een uitgestrekt bos aan de voet van de berg Fuji met de bijnaam "het schaduwwoud".
Taxichauffeurs krijgen regelmatig passagiers te vervoeren, die een enkele reis naar dat bos nemen en van wie nooit meer iets wordt vernomen. Een keer per jaar kamt de politie het bos uit om de lichamen te bergen.

op 15 08 2008 at 23:15 schreef Rudolf Paul:

Ik ben die japanners die mij in een jappenkamp stopten en me nauwelijk iets te eten gaven nog niet vergeten, hoor.

op 15 08 2008 at 23:25 schreef Sabian:

"Een keer per jaar kamt de politie het bos uit om de lichamen te bergen."

aha, kom daar in Nederland maar eens om! Zolang het maar binnen kantoortijd gebeurt staan er bij een gevallen fietser tenminste 2 politieauto’s, driemotoragenten en een stadswacht te kijken hoe lang het duurt voor de ambulance komt.

die Jappaners zijn dus ook nog eens zeer efficiënt in het inzetten van de politie, veel goedkoper ook.

op 15 08 2008 at 23:35 schreef ivo:

"Krabbetjes met schaal en al…"
Brrr, dat lijkt me net zo iets als traditioneel ortolaan eten.
Hoewel dat diertje natuurlijk een inwendig skelet heeft.

op 16 08 2008 at 09:14 schreef Peter:

@Michiel, ik wil altijd graag helpen, maar ik snap helemaal niks van die warboel op die Hyves-site. Laatst werd ik ook al benaderd door een wanhopige man die er maar niet in slaagde uit te leggen wat precies zijn prob leem was.

@Ivo, wat is ortolaan?

@Susy, de verhalen over de suïcidale Japanners zijn mij uiteraard bekend, dat van jou lijkt me een hoog broodje aap-gehalte te hebben. De Japanners die ik tijdens mijn korte verblijf heb ontmoet en gesproken, every single one of them, waren relaxed en easy-going.

@Rudolf Paul, ik wil niks afdoen aan het jou aangedane leed en ik wil het ook niet vergoeilijken of bagatelliseren. Wat de Japanners voor en tijdens WOII in Azië hebben gedaan is afgrijselijk. Maar direct na WOII waren er de ‘Politionele Acties’, waar Nederland nooit op enige manier verantwoording voor heeft afgelegd, en enkele decennia vóór WOII was er de Atjeh-oorlog. Eerlijk gezegd heb ik geen zin om nu nog, als Nederlander, door Indonesiërs te worden afgerekend vanwege de daden van de regering van mijn land, meer dan zestig jaar geleden. En herstelbetalingen aan de nazaten van Nederlandse slaven in Suriname zal ik eveneens categorisch weigeren.

Het leven gaat verder. Stap eruit of doe mee, maar blijf niet hangen in je wrokkigheid. Je hebt er vooral jezelf mee.

@Loor, ik zweer je, ik was het niet.

@Barry! Je hebt me zowaar aan het schuddebuiken gebracht.

op 16 08 2008 at 10:54 schreef Bas:

Peter ,even er tussen door een vraag ,hoe staat het gesteld met de Japanner versus de mensen van het vrede geloof ?
Want je schrijft dat zij,de Japanner zo vriendelijk ,en wij,de oude Nederlanders ,horkerig en bot zijn.
Of bedoelde je alle mensen met een Nederlands paspoort ?
Pissen op eigen volk ,en de poepdoos bewonderen van een ander ,is een kenmerk van de oude ,maar niet de nieuwe Nederlander.
Die staat pal voor d,r oude voormalige homeland,my country right of wrong .

op 16 08 2008 at 11:26 schreef ocean:

Het racisme van de Japanners valt niet te ontkennen, het is een van de meest chauvinistische volken ter wereld. Daar kom je natuurlijk alleen maar achter als je in een land woont en werkt, niet als tourist. Verder is Japan nog steeds niet bereid haar rol tijdens WWII te aanvaarden (ontkenning en doodzwijgen in geschiedenisboeken en schoolboeken), om nog maar te zwijgen van het beestachtige gedrag in China.
Het aantal zelfmoorden in Japan (vergeleken met andere landen) cultureel bepaald, oa door de stress en werkdruk is ook een gegeven.
Helaas komen sommige mensen niet verder dan uiterlijkheden. Het is een kunst om verder te kijken dan de oppervlakte.
Tegenvaller dit stuk Breedveld, erg oppervlakkig. Ik mis de kritische noot en de diepgang. Ben inmiddels toch wel wat kwalitatief sterkere stukken van je gewend.

op 16 08 2008 at 11:27 schreef ocean:

Aanvulling:
Het aantal zelfmoorden in Japan is (vergeleken met andere westerse landen) schrikbarend hoog.

op 16 08 2008 at 11:35 schreef Peter:

Weet je wat ook typisch Nederlands is, Bas? Zeggen dat het typisch Nederlands is om op Nederland te pissen zodra een Nederlander kritisch is over Nederland. Kan niet missen: je zegt iets negatiefs over Nederlanders, en een Nederlander komt je dat geheid vertellen.

Nederlanders zijn, in de regel, onbeschoft, constant ontevreden, wantrouwig, onattent, onelegant, extreem bevooroordeeld en benepen. Kan d’r niks aan doen. En ze voeden hun kinderen niet op. Ondergetekende is uiteraard een uitzondering. Je kunt zeggen wat je wilt, maar ik kan mijn kinderen, alle vier (niet vijf, dombo’s van Hoeiboei en Het Vrije Volk) zonder vrees meenemen naar een chique restaurant. Van alle mensen die ik ken, kunnen alleen de Indo’s, Fransen en Chinezen dat ook. Nederlandse kinderen in een restaurant verpesten doorgaans iedereens plezier.

Ik pis op Nederland, inderdaad. Ik zou het liefst voorgoed vertrekken, maar er zijn een aantal zaken die me hier binden. Zodra het kan, ben ik hier weg.

En als antwoord op je vraag: Ik heb in Japan een paar moslims gezien. Althans, een paar die als zodanig te herkennen waren. Wat me opviel, is dat ze me nadrukkelijk aankeken, toen ik langsliep, maar ik had geen zin om te vragen hoe dat nou was, moslim zijn in Japan. Ze zagen er niet ongelukkig uit.

op 16 08 2008 at 11:51 schreef Peter:

Ocean, je beweert van alles, en onderbouwt helemaal niks. Een Nederlander die zeurt dat Japan weigert zijn daden in WOII onder ogen te zien, maakt me altijd aan het lachen. Halverwege de jaren negentig werd de held Poncke Princen nog steeds als een oorlogsmisdadiger behandeld door de conservatieve krachten in de Tweede Kamer, omdat hij wordt gezien als een landverrader. Princen liep tijdens de Politionele Acties, die gewoon een ordinaire koloniale oorlog was waarin de Nederlanders afschuwelijke oorlogsmisdaden hebben gepleegd, over naar de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders.

Na de Onafhankelijkheid bleef Princen zich inetten voor mensenrechten en rechtvaardigheid, waardoor hij, als dank voor zijn inzet tijdens de onafhankelijkheidsstrijd, door beurtelings Soekarno en Souharto jaren in de gevangenis gezet, waar hij voor zijn leven moest vrezen.

Deze held bleef belasterd worden door miezertjes als Frans Weisglas en de immer geborneerde oud-Indiëgangers, met hun eeuwige stok in hun reet.

Heeft Nederland ooit maar een aanzet gegeven tot de broodnodige introspectie ten aanzien van de Politionele Acties? Neen. Nederland is niet bereid om te erkennen dat het zich als een herboren Nazi-Duitsland in Indonesië heeft gedragen, kampongs platbrandend en vrouwen, kinderen en oude mensen neermaaiend als besmet vee.

Nederland kankert graag op de VS, maar dat land onderzoekt altijd in alle openheid alle misdaden die zijn begaan door zijn eigen soldaten in den vreemde. Oliver Stone kan de films maken die hij wil over Amerika’s minder glorieuze wapenfeiten, zonder te worden gecensureerd. Ik zie nog geen Nederlandse Oliver Stone opstaan. Die zou worden gedemoniseerd en gestenigd.

Dus kom niet aanzetten met Japans weigering te erkennen wat het heeft aangericht in WOII. Japan was niet de enige schuldige.

op 16 08 2008 at 12:33 schreef Michiel:

Nou Peter, heb je nu zin in een mooi verhaal? De naakte waarheid bijvoorbeeld?
Het zou, om te beginnen, zeer op prijs gesteld worden als je deze link een beetje propageert…

http://langendammm.hyves.nl/blog/

Dit opzich is al leuk belastend bewijs tegen bepaalde personen maar het hele verhaal gaat nog vele malen verder…

op 16 08 2008 at 12:41 schreef Peter:

Als we Nederland toch met Japan aan het vergelijken zijn, laten we dan eens wat cijfers tegenover elkaar zetten. Ik citeer Michiel Mans in dit stuk op de door mij hogelijk gewaardeerde kritische site Het Vrije Volk:

Aantal geregistreerde geweldsmisdrijven (in Nederland – PB) in 1996: 67.479, in 2006: 109.154. Maar liefst 682,2 geweldsmisdrijven per 100.000 in 2006 in Nederland, tegen 473,5 per 100.000 inwoners met het zware gevangenisstrafklimaat in de US datzelfde jaar.

Tjonge, hoe zou dat in Japan zijn? Nederlandstalige bronnen kan ik zo snel niet vinden, maar hier is een Engelstalige bron waar het aantal assaultvictims in verschillende landen in percentages wordt vergeleken en dan komen we op 0,1 procent in Japan tegenover een volle procent in Nederland. Een aanzienlijk verschil.

Als ik mag kiezen, heb ik liever dat een gefrustreerde mafkees de hand aan zichzelf slaat dan dat-ie mij, of erger nog, de mensen van wie ik hou op de korrel neemt.

Wat me doet denken aan een mooi citaat uit één van mijn lievelingsfilms, The Yakuza van mijn favoriete scenarist Paul Schrader, met de waanzinnig goeie Robert Mitchum:

When an American cracks up, he opens up the window and shoots up a bunch of strangers. When a Japanese cracks up, he closes the window and kills himself.

op 16 08 2008 at 12:45 schreef stoethaspel:

Japan is voor velen gewoon het Duitsland van Azië. Makkelijk om op te kankeren want ze hebben oorlog gevoerd en wij zijn gewoon betere mensen. Dat weten we allemaal sinds die slechte Duitsers hier op bezoek zijn geweest en wijzelf heldhaftig onze joodjes verdedigd hebben.

Shame on you Peter, for liking those fascist Japanese!

op 16 08 2008 at 12:59 schreef Peter:

True dat, Stoet.

op 16 08 2008 at 13:06 schreef stoethaspel:

Bas. Misschien moet je eens iets opzoeken over de historische relatie tussen Nederland en Japan. Bijvoorbeeld in de tijd dat Japan zich wegens europese godsdienstoorlogen volledig afschermde van de buitenwereld en alleen zaken wenste te doen met de Nederlanders. Die Breedveld was er als de kippen bijgeweest om zaken te doen met die nare kleine mennekes…

op 16 08 2008 at 13:06 schreef Bas:

Peter @
Kankeren op eigen soort en leefmanieren of anders is normaal Nederlands.
Het houd een mens gezond tussen al die vriendelijke regels makende medelanders.
Een vriendelijk gezicht trekken in onze samenleving kan ,maar dan net in als in Japan ga je toch gauw een weg zoeken om er tussen uit te knijpen.
En dat wij niet deugen is bij het publiek een geheim ,bij de regering een wetenschap .
De laatste gedraagt zich dan ook volgens die kennis tegenover de onderdanen..
Maar om een volk als Japanners of welk volk dan ook, tot voorbeeld te stellen is om bij de eerste te blijven een belediging .
De japanner ziet zichzelf als Japanner ,en daardoor superior aan alle niet japanners ingesloten Nederlanders.
Wat duidelijk naar voren komt als de Japanner de dienst uitmaakt zoals nog niet zolang geleden in China en de nu ex koloniën van Europeanen.
Dat was een master en slave situatie om het in PC termen uit te drukken ,waar de slave terecht volgen de Japanse cultuur ,toen en nu ,de Europeaan was.
Dat met behulp van bommen en een hele grootte de Japanner opgevoed moest worden tot een meer menselijke houding ten opzichte van andere culturen maakte het mogelijk dat jij daar nu rond kan wandelen ,anders had het alleen mogelijk geweest als slaaf .
Nou Nederland ,en de houding tegenover andere culturen ,dan zijn wij [tot mijn spijt] beter als de Japanner zonder bommen en een hele grootte .
Beter ,wij Nederlanders zijn de beste en aardigste mensen ter wereld ,en iedereen die daar aan twijfelt is een racist .

op 16 08 2008 at 13:08 schreef Peter:

Sjonge Bas, jij weet er erg veel van, zoveel is duidelijk.

op 16 08 2008 at 13:11 schreef Susy:

@Peter.
Blijkbaar houdt je liever oogkleppen op, door cijfers over zelfmoord onder Japanners af te doen als een broodje-aap verhaal.

Het aantal zelfdodingen per 100.000 inwoners bedragt in Japan 27.
Ter vergelijking: in Nederland zijn het er 9,5 per 100.000.

op 16 08 2008 at 13:25 schreef Peter:

Nee, Suzy, dat verhaal over die politie, die eens in de zoveel tijd de lijken komt verzamelen, dát lijkt me een broodje aap-verhaal.

De zelfmoordcijfers zijn me bekend. 2,7 keer zoveel zelfmoorden in Japan als in Nederland. Maar in Nederland staat daar weer tien keer zoveel geweldsmisdrijven tegenover.

Per saldo ben je dus beter af in Japan.

Het is geheel voorspelbaar, het gebeurt elke keer als ik iets enthousiasts over Japan schrijf. Steevast komen daar dan weer de zuurpruimen uit het houtwerk kruipen met hun zelfmoorden en oorlogsmisdaden. En o ja, dat Japanners chauvinistisch zijn, ook altijd hilarisch om te horen van een Nederlander. Hun eigen geschiedenis kennen ze niet, en over Spanje mag ik schrijven wat ik wil, niemand die dan aan komt zetten met cijfers over bijvoorbeeld huiselijk geweld.

En ik kan me dan niet aan de indruk onttrekken dat het racisme is, dat de basis vormt voor dat meten met dubbele maten.

op 16 08 2008 at 13:41 schreef stoethaspel:

Bovendien, iemand die zelfmoord pleegt KIEST daar voor in tegenstelling tot het op je kop gezet krijgen van een pistool of het in een treurige provinciestad in elkaar geschopt worden door een boer.

Overigens, ook in Europa was zelfmoord heel niet ongewoon. In Duitsland pleegden hoge militairen en industriëlen die verstrekkende vergissingen begingen zelfmoord. Dan kwam er eerst een soort commissie van wijze mannen op bezoek om te praten over de ontstane wantoestand en bij vertrek lieten ze dan, heel discreet, een scherp mes of gewapend pistool achter op een tafeltje.

Zelfmoord zou trouwens een mensenrecht moeten zijn. Ik heb juist de indruk dat er wel culturen te vinden die daar minder krampachtig en dus verstandiger mee omgaan dan wij hier.

op 16 08 2008 at 15:34 schreef Bert Brussen:

Niks mis met zelfmoord.

op 16 08 2008 at 15:37 schreef Bas:

Stoethaspel@,
in die tijd gebruikten de Nederlanders een kanon om de tegenstander zacht en gewillig te maken .
In die tijd van ,we hebben contact met Japan ,was een kanon alleen een middel tegenover de kanon,of wapen lozen.
Wat Japan zeker niet was ,eerder Superior in die tijd en later .
En onze voorvaderen waren misschien een beetje goed in die dagen,maar zeker niet gek zoals vandaag aan de dag door in de grondwet te stellen dat een vreemdeling de zelfde rechten heeft als Peter ,en wij ,de minderen.
Dat moet opvallen in het land van de schone poepers en handel .
Wat handel betreft stond Japan ,en niet wij ,symbool voor hoe het moet ,dus Peter is op cursus ,en waar begin je dan ?

op 16 08 2008 at 15:39 schreef Bas:

Stoethaspel@,
in die tijd gebruikten de Nederlanders een kanon om de tegenstander zacht en gewillig te maken .
In die tijd van ,we hebben contact met Japan ,was een kanon alleen een middel tegenover de kanon,of wapen lozen.
Wat Japan zeker niet was ,eerder Superior in die tijd en later .
En onze voorvaderen waren misschien een beetje goed in die dagen,maar zeker niet gek zoals vandaag aan de dag door in de grondwet te stellen dat een vreemdeling de zelfde rechten heeft als Peter ,en wij ,de minderen.
Dat moet opvallen in het land van de schone poepers en handel .
Wat handel betreft stond Japan ,en niet wij ,symbool voor hoe het moet ,dus Peter is op cursus ,en waar begin je dan ?

op 16 08 2008 at 15:55 schreef stoethaspel:

Bas,

Is het heel ernstig met me gesteld als ik niets begrijp van wat je bedoelt te zeggen?

op 16 08 2008 at 16:02 schreef Sabian:

Voor wat het waard is, Peter, door jou gloedvolle betogen over Japan is deze zure conservatief er inmiddels ook achter dat de paar persoonlijke ervaringen met Japanse filmcrews dus niet staan voor de uitzondering maar de regel. Je betoog over Poncke Princen sta ik volledig achter al wil ik wel opmerken dat ik me voor kan stellen van een soldaat dat ie zich keihard verraden voelt. Echter, moreel heb je volledig gelijk.

op 16 08 2008 at 16:39 schreef Bas:

Stoethaspel ,
happy hour is mijn nederig excuus.

op 16 08 2008 at 23:30 schreef Susy:

@ Peter;
Je moet wel de bron warnaar je refereert zuiver weergeven. In je bron is sprake "assaultvictims" Jij maakt daar gemakshalve "geweldsmisdrijven" van, dus dat in Nederland tien keer zoveel geweldmisdrijven worden gepleegd als in Japan is echt een broodje aap-verhaal.

@stoethaspel.
Zelfmoord vindt veelal plaats wanneer mensen in het gevoel van hopeloosheid in hun depressie geen enkele andere uitweg meer zien.
Wel een beetje kortzichig om te beweren dat hier sprake van een keuze zou zijn.

@ Bert Brussen.
Dat er niks mis is met zelfmoord kan alleen iemand beweren die niet in staat is tot empathie en die zelf niet het kind is van een vader of moeder, of de ouder, broer of zus is van iemand die zelfmoord pleegde.

op 17 08 2008 at 11:53 schreef Sabian:

Het maakt natuurlijk helemaal geen moer uit dat zelfmoord cultureel heel anders "ligt" in Japan. Zo maakt het geen moer uit dat duizenden jaren lang de zelf gekozen dood werd verkozen boven het dragen van schande of onvrijheid. Het doet er niet toe dat hele dorpen van de kliffen sprongen toen de Amerikanen opdoken op de Japanse eilanden.

nee, dat doet er allemaal niet toe. we zijn allemaal gelijk, alle culturen zijn inwisselbaar blablablablablabla

op 17 08 2008 at 12:00 schreef Peter:

In Nederland zal niet snel iemand zelfmoord plegen omdat-ie heeft gefaald. Schaamte bestaat in Nederland niet. Alles is namelijk altijd de schuld van iemand anders.

Maar God, wat zou ons veel ellende zijn bespaard als Ad Melkert een Japanner was geweest. En Wijnand Duyvendak, daar zouden we ook geen last meer van hebben gehad.

Zelfmoord, dat zouden veel meer Nederlanders moeten doen.

op 17 08 2008 at 12:19 schreef Susy:

@ Peter.
@ Peter.
Excuus, ik maakte een vergissing: assaultvictems zijn natuurlijk het slachtoffer van geweldsmisdrijven.

Er is niks mis met enthousiast zijn over een land dat je bezoekt, maar op basis van een beperkt bezoek aan een land en wat cherrypicking kom je tot generalisaties op grond waarvan je gaat afgeven op Nederland.

op 17 08 2008 at 12:24 schreef Peter:

Hoe zou jij ‘assault victims’ dan vertalen, Suus? Tien keer zoveel ‘assault victims’ in Nederland dan in Japan, dat vind je niks verontsrustends? Je maakt je liever zorgen over de zelfmoorden, omdat die in Japan meer voorkomen.

Ik schat dat iedere tweede niet-Japanner, zodra Japan ter sprake komt, begint over zelfmoord. Zoals iedere tweede Amerikaan over klompen en hoeren begint als het over Nederland gaat.

Maar in Nederland, waar jij woont, neem ik aan, zijn tien keer zoveel slachtoffers van ‘assault’.

Nogal hypocriet, die morele verontwaardiging van jou, als je het mij vraagt.

op 17 08 2008 at 12:29 schreef Peter:

Cherry-picking is wat jij doet, Suus. Verontwaardigd zijn over zelfmoorden in Japan, en je schouders ophalen over het schrikbarend hogere aantal geweldsmisdrijven in eigen land.

De grond waarop ik afgeef op mijn eigen land is die van mijn eigen ervaringen. Met hypocriete landgenoten zoals jij, onder andere.

op 17 08 2008 at 12:30 schreef Susy:

@Peter;
Je moet me geen gevoelens toeschrijven die ik niet heb. Ik heb nergens beweerd verontwaardigd te zijn over zelfmoorden in Japan. Ik heb slechts geprobeerd je halleluja-verhaal over Japan te nuanceren.

Overigens interessant dat je met die geweldstatistiek komt om te staven dat het in Japan beter toeven zou zijn. Het zal je toch bekend zijn dat de grote meerderheid van geweldsmisdrijven in Nederland wordt bedreven door onze allochtone medeburges; dus als we het allochtone tuig zouden kunnen uitgummen zou Nederland ook voor jou weer leefbaar woren.

op 17 08 2008 at 13:13 schreef Sabian:

@Susy,

hmmm, nuanceren is toch meer letterlijk op de claims in gaan denk ik. Bijv. Er zijn ook hele vieze wc’s in Japan want: of : ze hebben in Japan van die eethuisjes die hele onsmakelijke gerechten verkopen.

ik noem maar wat. Maar veel mensen reageren als door een Japanse Hoornaar gestoken als iemand deze mensen omschrijft als "laidback" "Schattig" of "vriendelijk". Dat gaat er bij ons niet in want iedereen weet dat Japanners eigenlijk opgefokt en gestressed [extreem pesten] zijn, extreem chauvinistisch [dulden geen buitenlanders op hoge posities in bedrijven] en racistisch [vinden blanken vies en eng] en niet te vergeten suïcidaal [kamikaze en horrorbos]

weet je waar ze veel zelfmoord plegen, en waar het wel op Nederland lijkt: Zweden …. da’s pas raar,

Psychodeskunduologen wijten het aan de lange donkere winters. Persoonlijk geef ik de hoge drankprijs de schuld, zonder kroegen gaan mensen gek doen.

Dat van die allochtone geweldsmisdrijven is wel weer hilarisch, ik weet dat je gelijk hebt. Hoe multicultureler de samenleving, hoe hoger de criminaliteit. Japan is volgens mij vooral Japans en niet multiculti, ik denk dat je gelijk hebt, dat scheelt gevangenissen vol "boefjes".

op 17 08 2008 at 13:17 schreef Sabian:

@Peter,

jazeker, zelfmoord zouden zeker meer mensen moeten doen. In Nederland is het natuurlijk strafbaar en noemen we het anders, euthanasie.

Maar wat wel leuk is, wat die Japanners doen is "eer-zelfmoord". Dan kom je al snel bij het in Holland steeds populairder wordende stukje culturele verrijking wat we "eer-wraak" noemen, hetgeen natuurlijk weer een raar woord is want het is gewoon eer-moord.

Kort door de bocht stelt een Japanner: ik kan de schaamte niet dragen, ik sterf om mijn eer te redden. Een Turk zegt; ik kan de schaamte niet dragen, jij sterft om mijn eer te redden.

Het zijn dus niet enkel de Nederlanders die altijd een ander de schuld geven.

op 17 08 2008 at 13:26 schreef Sabian:

lees net m’n eigen stukje terug: zelfmoord is strafbaar….als dat geen humor is.

Ik veroordeel u tot tbs en 80 uur kinderboerderij wegens het onrechtsmatig beindigen van uw eigen leven. Omdat u als lijk aangeeft niet in staat te zijn de opgelegde sanctie te doen gestalte te geven wordt de strafmaat omgezet in een geldelijke boete van € 15.000,- plus 18% BTW. ….next!….

op 17 08 2008 at 13:54 schreef xpaulx:

Het voordeel van het plateaumodel toilet is dat je je dump nog eens goed kunt bestuderen voordat je m wegspoelt. Belangrijk om je drol te ‘lezen’, zodat je weet of je spijsvertering op orde is.

De warme douche van onder: inderdaad prettig, maar dan moet het sproeiertje wel schoon zijn en niet bedekt zijn met de boodschap van een vorige bezoeker (komt wel eens voor en da’s dan weer een koude douche).

Wat betreft het aantal zelfmoorden, ik meen ergens gelezen te hebben dat Frankrijk tamelijk hoog scoort en zelf in de buurt komt van Japan.

Het is hier nog steeds een probleem om ruiterlijk de kwalijke rol in WO2 te erkennen. Zodra je erover begint wordt meteen verwezen naar de 2 atoombommen. Daarom voelen ze zich toch ook slachtoffer. Bovendien, wat weten we in Nederland over hoe de wereld er in de ogen van de Aziaten eruit zag voor het losbreken van de WO2. Nederland werd als een koloniale macht gezien die samen met onder meer de VS en Engeland de aardkloot aan het verdelen waren.
Interessant ook om ook eens te vernemen van hun kant over de gevangenkampen waar Japanners na de oorlog, onder gezag van de Nederlanders ook fors hebben moeten afzien. Maar daar hoor je natuurlijk weinig tot niets over in Nederland.

Beleefdheid en vriendelijke service is een verademing in vergelijking met Nederland. Maar ik heb begrepen dat je in Parijs ook niet echt een vriendelijke glimlach hoeft te verwachten. Overigens, vernomen van een geschiedkundige, stonden de Nederlanders in 1600 al bekend vanwege hun ongemanierde botheid.

Dat je jezelf kunt zijn, zolang je een toerist bent of niet werkzaam bent in een Japans bedrijf kun je redelijk je eigen gang gaan. Het is misschien niet zozeer de tolerantie, als wel ‘ach, die-buitenlanders-zijn-raar/vreemd/eng/typisch-dus-laten-we-ons-er-maar-niet-mee-bemoeien’-houding die je het gevoel van vrijheid geven.

Het is prettig toeven in Japan, maar van tijd tot tijd heb je de behoefte om toch weer even ‘onder de mensen’ te zijn voor gewoon een goed gesprek, geen formaliteiten, gewoon ff weer die Nederlandse directheid.

op 17 08 2008 at 15:09 schreef ivo:

@ peter

Een ortolaan is een vogeltje dat men in zijn geheel (incluis skelet) verorbert.
Mitterand b.v. at deze lekkernij(?) nog wel eens.

De ortolaan dient in zijn geheel in de mond worden gestopt en dan…malen maar!

op 18 08 2008 at 02:21 schreef Susy:

@ Peter.
Cherrypicking is the act of pointing at individual cases or data that seem to confirm a particulur position, while ignoring a significant position of related cases or data that may contradict that position.

@ Sabian
Right, i.p.v. "nuanceren" had ik beter het woord "relativeren" gebruikt.

op 18 08 2008 at 07:37 schreef Peter:

Ik weet wat cherrypicking is, Suus. Weinig zo vervelend als pedanteriken die met definities komen smijten om ‘aan te tonen’ dat een ander het helemaal mis heeft.

Je suggereert verder dat het feit, dat in Nederland meer geweldsmisdrijven voorkomen dan in Japan, geheel toe te schrijven is aan de ‘buitenlanders’. Dat is uiteraard stompzinnige en racistische lariekoek. Ook zonder buitenlanders zal Nederland beduidend hoger scoren. Denk maar niet dat een voetbalsupportersfeestje, toch een overwegend blanke, autochtone aangelegenheid, in Japan net zo gaat als hier, bijvoorbeeld.

@xpaulx, wat doe jij in Japan? Ik besef wel dat het feit, dat Japanners buitenlanders hun gang laten gaan, is toe te schrijven aan het feit dat het buitenlanders zijn. Maar dat maakt ze ontspannener en toleranter dan Nederlanders, die van buitenlanders verwachten dat ze een soort super-Nederlanders worden. Iedereen moet hier hetzelfde zijn. En ik zag in Japan trouwens ook nogal wat Japanse vreemde vogels.

op 18 08 2008 at 08:32 schreef xpaulx:

Peter, ik been hier freelance journalist. Schrijf voor vakbladen in de retail/design. De afgelopen weken vanwege de onvoorstelbare hitte weinig gedaan.
Overigens, toevallig dat je de term super-Nederlander gebruikt. Mag ik je uitnodigen om m’n VK-blog Japankampen te lezen? Daar lees je dat de Japanners de Koreanen tot super-Japanners heeft willen omvormen.
Ook in Japan heerst de kop-maaiveld doctrine al heet het hier spijker/hamer doctrine. "Dewa Kui Wa Utareru", wat zoiets betekent "De spijker die uitsteekt wordt erin getimmerd". het beste is dus dat je niet een beetje maf doet, maar volslagen krankzinnig, dan wordt je als ongevaarlijk,als geaccepteerde gek beschouwd.

op 18 08 2008 at 10:26 schreef gaijin:

Grappig dat de ervaringen van Peter in Japan overeenkomen met de mijne.
Japan is een van de weinige landen ter wereld waar je als toerist niet als prooi wordt gezien maar als gast.
Daar moet je aan wennen. Je hoeft niet bang te zijn op straat beroofd te worden, of ergens te weinig wisselgeld terug te krijgen.
Ik zag hoe in Nikko de bezoekers van de tempelcomplexen hun tassen bijna allemaal op een grasveldje neerzetten om heerlijk alleen met hun foto- of filmcamera rond te kunnen wandelen.
De man die voor geld groepsfoto’s maakte hing bij afwezigheid een doek over zijn statief met dure camera waaronder zijn tas met spullen stond en reed weg met de auto.
Ik zag in Nagasaki op een drukke zaterdagavond hoe een man een grote nieuwe motorfiets met draaiende motor parkeerde, zijn jasje uittrok, op de motor legde en een van de vele openbare toiletten inliep.
Pas na twintig minuten kwam hij met een opgelucht gezicht weer tevoorschijn. Hij was helemaal niet verbaasd dat zijn jasje er nog lag en dat zijn motor er nog stond. Waarom zou hij ook? Zo gaat dat in Japan.
Ik zag dat bij een kleine aanrijding in Tokyo beide bestuurders met in de auto’s aanwezige stoffer en blik gezamenlijk de glasscherven zorgvuldig van het asfalt verwijderden.
Toen ik deze belevenis aan mijn Japanse gastvrouw vertelde keek ze mij niet begrijpend aan. Ze was geschokt toen ik vertelde dat je in Nederland vaak nog weken later de glassplinters in de goot kunt zien liggen na een vergelijkbaar voorval.

Het maakt wel groot verschil of je als buitenlandse toerist in dat land rondloopt of er als Japanner moet leven.
Elke Japanner wordt geacht de ongeschreven beleefdheid- en andere regels te kennen en zich er naar te gedragen.
Van een buitenlander wordt bij voorbaat verwacht dat hij of zij die ingewikkelde conventies niet kent dus worden de vele onbewust gemaakte overtredingen van die regels door de vingers gezien en geaccepteerd.

op 18 08 2008 at 10:32 schreef Anniek:

Susy, het zou cherry picking zijn geweest als Peter alleen zijn goede ervaringen deelde, en de nare dingen achterwege liet. Ik ga ervan uit dat dit niet het geval is, afgaande op zijn enthousiaste verslag. Sowieso vind ik het bijzonder vreemd dat iemand een vakantieverslag schrijft, en dat anderen dan meteen met het vingertje komen om erop te wijzen dat er óók een andere kant is.
Ja en? Heeft niet elk land dat? En moet er dan altijd maar gezeikt worden? Mag iemand niet gewoon enthousiast zijn over een land zonder dat de geschiedenis of het vermeende aantal zelfmoorden weer eens aangehaald moet worden?

Wat jij deed was relativeren noch nuanceren.

op 18 08 2008 at 11:10 schreef philippine:

Ik hoorde eens dat het Japans allerlei taalvormen heeft om zich in diverse situaties uit te drukken, veel ingewikkelder dan ons u, jij, gij. En dat daar ook allerlei ‘gedragsregels’ zouden bijhoren. Dus misschien nog iets ingewikkelder dan ongeschreven beleefdheidsregels en conventies.
Bedankt voor de beschrijving van het electronische bidet. Ik zie er vanaf.

op 18 08 2008 at 11:13 schreef philippine:

@ Rudolph Paul: ‘Ik ben die Japanners die mij in een jappenkamp stopten en me nauwelijks iets te eten gaven nog niet vergeten, hoor’. Heel goed dat u dat zegt. Het is nog steeds geen gepasseerd station.

op 18 08 2008 at 11:47 schreef Peter:

Paul, mag ik een link naar je VK-blog? Ik ben zeer geïnteresseerd. Ik ben tijdens mijn studie vrij intensief beziggeweest met de rol van Japan in de ontwikkeling van Zuidoost-Aziatische landen, met name Indonesië, en heb zelfs nog een poosje geleurd met een onderzoeksvoorstel op dat gebied (op zeker moment heb ik dat opgegeven, omdat me een baan werd aangeboden en omdat het me te lang duurde en ik veel beoordelingen oneerlijk vond – iemand merkte bijvoorbeeld op dat ik geen Indonesisch sprak en daarom dus geen archiefonderzoek op Java zou kunnen doen, terwijl er nota bene op mijn CV en in mijn voorstel stond dat ik twee jaar Indonesisch heb gestudeerd)

@Gaijin, wat je zegt. Japan is voor toeristen een absolute aanrader vanwege (naast de vele bezienswaardigheiden en het overheerlijke eten) al die beleefdheid en vriendelijke voorkomendheid. Dat Japanners daar zelf misschien af en toe mee in de knoop komen, doet hier niet ter zake en dat Japan geen Utopia is, weet ik ook. Zo is er in Japan de doodstraf, iets wat wij natuurlijk ten strengste moeten afkeuren.

Maar moet je daarover gaan zeuren in een vakantieverslagje? Kom nou toch! Het is hier de Linkse Kerk niet!

Dat gezeik over Jappenkampen en de weigering om openlijk schuldbelijdenis te doen over WOII is hypocriet, zeker als het van Nederlanders komt.

op 18 08 2008 at 12:19 schreef Sabian:

"Dat gezeik over Jappenkampen en de weigering om openlijk schuldbelijdenis te doen over WOII is hypocriet, zeker als het van Nederlanders komt."

dit is , met alle respect, een belachelijke opmerking tegenover iemand die in zo’n kamp heeft gezeten. Dit gaat echt te ver, je zal als klein ventje in zo’n kamp gezeten hebben, je ouders voor je ogen verloren en dan komt er in 2008 iemand verontwaardigd melden dat je niet moet zeuren "want dat is hypocriet".

Nederland is hypocriet, akkoord, maar Japan ook in deze kwestie. "kampen" zijn een beestachtige gruwel, immer. De reden dat de Nederlanders als bezetters in die kampen kwamen kan ik ook nog wel inkomen en de Japanners zijn uitermate goed geweest voor de ontworsteling van de Aziatische volken aan de westerse overheersers.

Maar tegen een kampslachtoffer zeg je niet dat ie "zeurt", kwestie van menselijkheid en beleefdheid.

op 18 08 2008 at 12:22 schreef Peter:

Ik zeg tegen een kampslachtoffer what I damn well please. Als ik iets over manga schrijf, of een Japanse film of een vakantie in Japan, zit ik niet te wachten op de voorspelbare ‘kampslachtoffers’ met hun gezeik. Indonesiërs kunnen ook normaal over Nederland of Nederlandse kaas praten zonder dat de aandacht onvermijdelijk wordt verlegd naar de Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië.

op 18 08 2008 at 12:34 schreef Anniek:

Oh, ik dacht dat je het tegen de andere mensen had en niet tegen die ene meneer.

Ik vind het toch wel vreemd, Sabian. Toen Peter laatst over San Sebastian schreef, kwamen er toch ook niet meteen mensen die ons wezen op het verwerpelijke ETA. Hoezo moet Japans donkere kant en verleden nu ons door de strot worden geduwd, en dat naar aanleiding van een vakantieverslag? Het is bijna alsof ze willen zeggen dat je Japan niet leuk, mooi, fijn mág vinden.

Nederland heeft geen lelieblank verleden. Wijzen op de misstanden van andere landen, terwijl we zelf heel wat op onze kerfstok hebben, is daarom misplaatst.

op 18 08 2008 at 12:40 schreef Peter:

Right on.

op 18 08 2008 at 12:49 schreef Sabian:

dat is niet zo raar natuurlijk, na Oost Timor en Atjeh zou ik als Indo ook wel wat anders hebben om me druk over te maken dan kaas.

Stel dat na het vertrek van ons, de bezetters, Indonesië een land zou zijn geweest vergelijkbaar met Japan. Dus net zo welvarend en vrij en vooruitstrevend. Dan zou de herinnering anders zijn na 60 jaar over die periode, denk ik. Japanners beschouwen zichzelf nog steeds als "slachtoffer" door die nucleaire bommen. Indo’s zijn overwinnaars dunkt me. Het gaat om de eindstand, slachtoffer of overwinnaar.

Maar het is buitengewoon jammer dat het weer gaat over die kutoorlog.

op 18 08 2008 at 12:53 schreef Peter:

Ja, dat is inderdaad buitengewoon jammer. Er was ook geen enkele aanleiding toe. Kampslachtoffers zitten kennelijk de hele dag niks anders te doen dan de media afgrazen naar het woord ‘Japan’, om weer los te kunnen gaan over hun Oost-Indische Kampsyndroom.

Kampslachtoffers, ik had er vroeger net zoveel sympathie voor als voor Palestijnen, Tibetanen en dolfijnen. Dat zijn vier groepen die ik inmiddels niet meer kan luchten of zien.

op 18 08 2008 at 14:24 schreef gaijin:

Peter, onder mijn vrienden en bekenden zijn er verschillende die de Jappenkampen persoonlijk hebben meegemaakt. De vernederingen en ontberingen die zij hebben moeten ondergaan zijn natuurlijk onverdragelijk geweest.
Elke keer als ik over mijn leuke belevenissen en de aardige ontmoetingen in Japan vertel komt hun wrok weer boven. Ik laat ze rustig uitrazen.
Het was natuurlijk ook buitengewoon frustrerend: altijd hadden zij bruine mensen kunnen commanderen en de Japanners draaiden de rollen om. Opeens werden zij gecommandeerd door bruine mannetjes, en die hadden een totaal andere mentaliteit dan de Indonesiers.
In de kampen maakten zij geen kennis met behulpzame burgers maar met het Japanse leger en zijn niet mis te verstane tucht en discipline.
De militairen achtten zich de opvolgers van de Bushi, de Samurai, die met hun manier van leven en denken in grote lijnen de basis voor de huidige Japanse maatschappij hebben gelegd.
De kampcommandanten en bewakers waren zelf ook gefrustreerd, want hun baantje was niet bepaald eervol. Deelnemen aan de strijd, daar deed je het voor, niet in een kamp op gevangenen passen.
Hun frustraties zullen ze zeker op zeer onaangename wijze op de geinterneerden hebben afgereageerd.
Neem hen hun woede niet al te kwalijk.

op 18 08 2008 at 14:37 schreef Peter:

Ik neem niemand z’n woede kwalijk, maar onderhand wil ik wel eens gewoon over een vakantie in Japan, sushi, de films van Kurosawa of wat dan ook kunnen praten zonder dat een verongelijkte jappenkamper alle aandacht komt opeisen met zijn gebrul.

Waarbij ik ook aanteken dat ik zeer betwijfel dat ‘Rudolf Paul’ in zo’n kamp heeft gezeten. Volgens mij is-ie gewoon een trol.

Weet je wie ook in een Jappenkamp heeft gezeten? Rudy Kousbroek.

op 18 08 2008 at 15:11 schreef Susy:

@ Peter.
Mijn "stompzinnige en racistische lariekoek" kun je vinden in raporten van het Wetenschappelijk Onderzoeks en Documentatie Centrum (WODC).
Marokkanen van 14-17 jaar komen 3x zo vaak in aanraking met justitie en 18-24 jarigen 4,5 zo veel als hun leftijdsgenoten.

op 18 08 2008 at 15:24 schreef Peter:

Dat wil helemaal niet zeggen dat het verschil tussen de Nederlandse en de Japanse misdaadcijfers worden veroorzaakt door de ‘buitenlanders’, Susy. Je hebt duidelijk een probleem met logisch redeneren. Dat binnen bepaalde allochtone bevolkingsgroepen de criminaliteitscijfers hoger liggen dan bij autochtonen, wil niet zeggen dat het merendeel van de misdaden en misdrijven in Nederland wordt gepleegd door allochtonen.

Kan ook niet, want van de Nederlandse bevolking is – uit mijn hoofd – maar tien procent allochtoon.

De meeste misdaad komt gewoon voor rekening van autochtonen.

op 18 08 2008 at 15:27 schreef Susy:

@Anniek.
Precies, Peter deelt alleen de goede ervaringen en laat de nare dingen achterwege.
Bovendien besluit hij daarna zonder zijn oogkleppen af te zetten tot overwaardering van de Japanse cultuur versus de Nederlandse.

op 18 08 2008 at 15:35 schreef Peter:

Ik heb geen nare ervaringen, Susy. Er zijn geen springers op me terechtgekomen in de straten van Tokyo, de ober die een bestelling van mij was vergeten, heeft niet voor mijn ogen zijn buik opengesneden.

De straten waren schoon, de mensen aardig, niet beroofd, niet bedreigd, niet uitgescholden, niet lastiggevallen. Alleen één keer een Japans ontbijt gekregen waar ik het meeste maar van heb laten staan. Het was heer-lijk.

op 18 08 2008 at 15:37 schreef Susy:

"Kan ook niet, want de Nederlandse bevolking is – uit mijn hoofd – maar tien procent allochtoon."

Over een probleem met logisch redeneren hebben, gesproken!

op 18 08 2008 at 15:40 schreef Anniek:

"Precies, Peter deelt alleen de goede ervaringen en laat de nare dingen achterwege.
Bovendien besluit hij daarna zonder zijn oogkleppen af te zetten tot overwaardering van de Japanse cultuur versus de Nederlandse."

So what, Susy? Hij heeft, zo schrijft hij, alleen goede ervaringen gehad. Moet hij speciaal voor jou of anderen negatieve ervaringen gaan verzinnen of uit "wetenschappelijke rapporten" citeren om je tevreden te stellen? Wat dan nog als hij alleen positieve dingen heeft op te merken? Dit is zijn persoonlijk ervaring -en die van gaijin. Hun waarheid doet er net zoveel toe als de anderen waarheden waarin de mindere kanten worden belicht.

En dan herhaal ik toch maar mijn vraag: voelde je niet de aandrang om iets over de ETA te schrijven toen Peter zo lovend over San Sebastian schreef?

op 18 08 2008 at 15:46 schreef Peter:

Susy, de meerderheid van de misdaad in Nederland wordt gepleegd door autochtonen, niet door allochtonen. Al kieperde je alle allochtonen het land uit, dan nóg zou het aantal slachtoffers van geweldsmisdrijven in Nederland spectaculair hoger zijn dan in Japan.

En los van dit alles: Japan is een geweldig vakantieland, en Japanners zijn aangename mensen.

op 18 08 2008 at 15:49 schreef Jimmy:

Peter,

Ben je ook wel eens in Singapore geweest?

Daar viel me de enorme rust en ordelijkheid op. Er was geen enkel scheef of half geschilderd hekje, nergens een ongemaaid grasveldje of een lege fles op het trottoir. Alleen vergrijsde dorpjes in Drenthe zouden qua rust en ordelijkheid enigszins in de buurt komen. Toen ik ‘s-avonds ergens heen ging (ver na twaalven) liep ik letterlijk alleen op straat — en dat in een miljoenenmetropool.

Geweldig eten trouwens. Vooral die sushi-barretjes vond/vind ik erg leuk (en het was nog gezond ook.)

op 18 08 2008 at 15:51 schreef Peter:

Nooit in Singapore geweest, maar daar komt hopelijk over niet al te lange tijd verandering in.

op 18 08 2008 at 16:21 schreef xpaulx:

http://www.volkskrantblog.nl/blog/7560

Jappenkampen, en nog veel meer

op 18 08 2008 at 16:47 schreef philippine:

@ xpaulx: interessant.

op 18 08 2008 at 17:16 schreef Susy:

@Peter.@Anniek.

Okay, keep on dreaming.

op 18 08 2008 at 17:48 schreef Anniek:

Je gebruikt wel veel Engels voor iemand die niet wist wat assault victims zijn, Susy. Waar moet ik precies van blijven dromen? Waar raakt dit je precies?

op 18 08 2008 at 18:08 schreef Susy:

@Anniek.
De wereld reikt verder dan onze eigen persoonlijke horizon.

Om assaultvictims te spreken kun je beter te oor te luisteren leggen in de wijken waar Marokkaanse jeugd de boel terroriseert.

op 18 08 2008 at 18:10 schreef stoethaspel:

Verder dan onze eigen persoonlijke horizon…

Interessante uitspraak van iemand die stelt dat zelfmoord geen keuze kan zijn, want blablabla…

op 18 08 2008 at 18:20 schreef Anniek:

Niet alleen dat, Stoethaspel. Het ging over Japan, en nu blijkt het opeens over Marokkaanse jeugd te gaan. Het kan verkeren.

op 18 08 2008 at 18:27 schreef gaijin:

Wat de misdaad in Japan betreft, die bestaat wel degelijk. Maar die Yakuza is een soort mafia, die perst bedrijven af. Gewone mensen hebben daar geen last van.
De straatcriminaliteit en de inbraken en vernielingen die hier het leven vergallen komen er niet voor.
Daarom is het een toeristenparadijs.
Zelfs de hoge prijzen hoeven geen probleem te zijn als je je reis een beetje goed voorbereidt. Veel mensen betalen veel geld voor een verzorgde reis, maar dan mis je veel van de leuke kanten van Japan.
Als je een verzorgde reis boekt kom je in de duurste hotels (type Hilton etc.) terecht en je eet vaak in Western-style restaurants, nou daarvoor hoef je niet naar Japan te gaan.
Zoek je van tevoren het een en ander uit over accomodatie en eten dan kan een reis naar Japan een uniek avontuur zijn, en veel goedkoper dan je denkt.
Het is wel aan te bevelen toch ruim geld mee te nemen, want je zult veel dingen tegenkomen in winkels en warenhuizen die een grote hebberigheid opwekken.

op 18 08 2008 at 19:40 schreef Peter:

O, heb jij dat ook? Japan heeft een heel vreemd effect op me. Ik wil van alles kopen waarover ik in Nederland niet zou piekeren om aan te schaffen. Ik bedoel, ik heb een beeldje van een kinky gekleed serveerstertje gekocht. Wat moet ik ermee?

Paul, verdomd onderhoudend weblog heb je. Interessant stuk over die Koreanen.

op 18 08 2008 at 19:42 schreef Susy:

@Anniek.
Het was Peter die met de Nederlandse geweldsstatistiek kwam aanzetten en daarin is,
ik kan het ook niet helpen, de Marokkaanse jeud oververtegenwoordigd.

op 18 08 2008 at 19:43 schreef Betaman:

Even wat beta tussendoor: als 10% van de bevolking 4x zo crimineel als de resterende 90%, dan draagt deze 10% voor 4/(4+0.9/0.1) = 30.8% bij aan de totale criminaliteit, een minderheid dus. Om een meerderheid te vormen zou deze 10% of 9x zo crimineel moeten worden of 20% van de bevolking moeten gaan vormen.

op 18 08 2008 at 19:54 schreef Susy:

@Stoethaspel.
Mijn eerdere uitspraak was dat er bij zelfmood "veelal" geen sprake van een keuze is omdat er meestal depressie in het spel is.
Kun je even uitleggen waarom dit strijdig zou zijn met de uitspraak dat het leven verder reikt dan onze persoonlijke horizon?

op 18 08 2008 at 19:57 schreef Peter:

Ja, ik kwam inderdaad, zomaar uit het niets, terwijl we het over Japanse wc’s hadden, met geweldsstatistieken aanzetten.

Raar ben ik eigenlijk.

op 18 08 2008 at 19:58 schreef Susy:

@Peter.
Nog een laatste keer dan maar.
Mijn punt was en is dat je op grond van een beperkt bezoek de Japanse cultuur denkt te kennen, de Japanners idealiseert en dan de Nederlanders gaat afzeiken.
Gegroet en Allah zei met u.

op 18 08 2008 at 20:06 schreef Peter:

Ik idealiseer Japanners niet. Ik zeg dat ze gezellig zijn, en beleefd, en ontspannen. Allemaal dingen die jij niet bent.

op 18 08 2008 at 21:13 schreef gaijin:

Peter, waarschijnlijk heb je een Pinky gekocht.
Een tienermeisje van plastic met veel verwisselbare kleertjes en haren en meestal met hoge sportschoenen of laarsjes aan haar lange benen.
Ze zijn op het ogenblik erg populair in Japan, vooral bij ‘office ladies’, die een stuk of wat verschillende op hun bureau hebben staan.
Ze bezitten een hoge mate van schattigheid.
In de VS beginnen ze ook aan populariteit te winnen.
Begin november ga ik weer naar Japan, ik weet zeker dat ik behalve met supermooi gereedschap ook met een aantal Pinky’s weer terugkeer.
Mijn kleindochter mag er eentje uitzoeken en ze zal er erg blij mee zijn.

op 18 08 2008 at 22:44 schreef stoethaspel:

Kun je even uitleggen waarom dit strijdig zou zijn met de uitspraak dat het leven verder reikt dan onze persoonlijke horizon?

Even kijken. Ja. Ik geloof dat ik dat wel kan. Hmmmm. De oorspronkelijke uitspraak er maar eens bijhalen…

Zelfmoord vindt veelal plaats wanneer mensen in het gevoel van hopeloosheid in hun depressie geen enkele andere uitweg meer zien.
Wel een beetje kortzichig om te beweren dat hier sprake van een keuze zou zijn.

Zie je wat er gebeurd door het gebruik van het woordje ‘hier’ in jouw oorspronkelijke opmerking? De opmerking verabsoluteert een uitspraak die je volgens mij alleen cultuurgebonden doet en extrapoleert deze naar een cultuur die de jouwe niet is. (jouw persoonlijke horizon)

Wat je dus doet is jouw persoonlijke ervaring met suicide gebruiken om iets algemeens te zeggen over suicide in Japan. Juist dat wat zo typisch westers is aan de zelfdodingen in onze cultuur gebruik jij om iets te zeggen over de japanse en waarom zij dat zouden doen.

Wel niet Japans maar toch… Susy, heb jij wel eens gehoord van een fenomeen ‘de chinese wraak’?

De chinese wraak is wanneer een chinese vrouw zelfmoord pleegt om haar man te straffen voor overspel. Ze berooft zich van het leven en hoopt dat hij voldoende van haar zal hebben gehouden (of zal gaan houden) dat de rest van zijn een knagend schuldgevoel de overspel-pleger zal vergezellen.

Dan ga jij natuurlijk zeggen dat die vrouw alle keus had, en door teleurstelling depressief was en wat niet al, maar dat is allemaal niet de kwestie. De vrouw doet het primair om wraak te nemen. In feite neemt ze door zichzelf het leven te ontnemen de controle over dat van een ander.

op 18 08 2008 at 23:54 schreef M. Moto:

@ Stoethaspel.
Het spijt me je te moeten teleurstellen maar Susy heeft het ook als het Japan betreft bij het rechte eind wanneer zij stelt dat bij zelfmoord veelal geen sprake is van een keuze.

Weliswaar is Japan een land waar zelfmoord vanouds geldt als een eervolle uitweg uit persoonlijke of maatschappelijke moeilijkheden maar toch definieren Japanse zelfmoorddeskundigen zelfdoding als iets waar mensen door sociale of economische druk toe worden gedwongen, in plaats van dat het een persoonlijke keus van mensen zou zijn.

Volgens Yasuyuki Shimizu van de organisatie Life Link die zelfmoord probeert te voorkomen door mensen steun te bieden, zal het aantal Japanse zelfmoorden hoog blijven omdat de maatschappij persoonlijke problemen laag waardeert.
Ook de uniformiteit en het gebrek aan flexibilitiet op scholen en in bedrijven speelt hierbij een rol.
Anders dan in Nederland bestaat in de Japanse samenleving een grote druk tot aanpassing en wordt iemand die persoonlijke problemen heeft of anderszins een beeetje uit de toon valt snel buitengesloten.

op 19 08 2008 at 04:44 schreef Mark:

Als het ECHT lekker belooft te worden zeg ik altijd schijten. Poepen klinkt alsof er nog sprake is van enige controle, maar er is niks lekkerders dan ongecontroleerd die pot vol te kakken. Als je daar op dat moment toevallig op zit tenminste.

op 19 08 2008 at 10:17 schreef Laila:

Gek dat iedereen altijd bij zelfmoord denkt aan landen als Japan terwijl een buurland als België bovenaan het wereldgemiddelde ligt.
Landen als Frankrijk, Finland en Rusland hebben ook heel een heel hoog gemiddelde.

In een land als Japan valt er letterlijk niet te leven met valen en gezichtsverlies omdat daar een heel strenge hiërarchie heerst.
Overigens is in een land als België ook héél hierarchisch
Daardoor is de druk die op de ondergeschikten drukt ondraaglijk.

op 19 08 2008 at 12:27 schreef Lucien:

@ Laila.
Het moet lang zijn geleden dat jij in Belgie bent geweest.
Als Nederbelg constateer ik dat het wel meevalt met de hierarchie in Belgie. Dat "de druk die op ondergeschikten rust ondraaglijk is ", geldt meer voor Japan dan voor Belgie.
Dat in Nederland het aantal zelfmoorden(5 per dag)lager ligt dan in Belgie (7 per dag) kan deels worden toegeschreven aan een lagdrempeliger en minder versnipperd GGZ-systeem in Nederland dan in Belgie.
Mensen schamen zich in Nederlanad niet of veel minder om naar een therapeut te stappen.
In Belgiee blijft zoiets altijd nog een zeker taboe.
Nederlaners zijn ook verbaler. Ze hebben meer het hart op de tong, praten over hun problemen.
Belgen zijn net als Japanners "opkroppers".

op 19 08 2008 at 12:33 schreef stoethaspel:

@M.Moto

Het is geen teleurstelling,aangezien ik de gedachtengang onderschrijf. Maar ook dan geldt: er is een keus. Het is misschien minder gemakkelijk maar sociale druk in één of andere vorm (uiteraard: de ene is de andere niet) is een gegeven in iedere samenleving. Het gros van de mensen legt zich bij sociale druk neer maar er zijn altijd mensen die het zullen kunnen weerstaan.

op 19 08 2008 at 12:44 schreef xpaulx:

@peter
dank voor je compliment, insgelijks

op 19 08 2008 at 17:17 schreef Sabian:

Belgen zijn net als Japanners "opkroppers".

…geniaal, is dat zo? ik zou makkelijk durven stellen dat extreem introvert gedrag de cijfers met een paar procent omhoog duwt.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Harde Por

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O De meest gelezen stukken van 2023

O Willem Kraan zou met Scharwachter en Dibi hebben meegeprotesteerd

O Neem PVV-stemmers serieus!

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS