Home » Archief » Zo gaan die dingen


[27.01.2005]

Zo gaan die dingen

Peter Breedveld

kerk-zw (22k image)

Volgens de Sliedrechtse predikant Georg Naber kreeg Theo van Gogh van de moslims ‘een koekje van eigen deeg’, zo mochten we uit HP/De Tijd vernemen (‘Flirten met Allah’, 31 december). Naber zei nog veel meer opmerkelijks in de zondagspreek van 7 november, vijf dagen na de barbaarse slachtpartij in de Linnaeusstraat. Frontaal Naakt ging verhaal halen.

Theo van Gogh kreeg een koekje van eigen deeg, zei u.

“Hahaha. Ja. Maar dat is te extreem gezegd. Dat komt door mijn buitenlandse afkomst. Ik kom oorspronkelijk uit Duitsland. Ik vatte dat gezegde op in de zin van ‘op dezelfde manier behandeld worden’. Maar die moord is natuurlijk van een totaal andere orde dan wat Van Gogh heeft gedaan.”

Ik zou denken van wel. U hebt in uw preek ook gezegd dat Van Gogh de kwetsbaarheid en hulpbehoevendheid van de moslims niet zag en daar ook nog grappen over maakte. Hebt u zijn columns gelezen?

Een paar.

En daar baseert u uw beweringen over Van Gogh op?

Ja, ik vond hem nooit zo lief, eigenlijk, hè. Hij probeerde meningen met elkaar te confronteren, mensen uit hun geborgenheid te halen en met elkaar te laten botsen en daar dan de beste opinie uit te destilleren. Dat is op zich zeer te waarderen, een beetje Nietzscheaans, misschien. Alleen, ja, wat hij daarbij inbracht is toch een soort cynisme dat daar achter zat, verbonden met een soort humor, misschien. Niet dat ik dat niet wil hebben, dat zeg ik helemaal niet.

U zegt wel dat Van Gogh had kunnen weten dat hij daarvoor zou worden vermoord.

“Ja. Nou ja, vermóórd… hij had kunnen verwachten dat hij op dezelfde wrange manier zou worden behandeld.”

Door een pistool op hem leeg te schieten en zijn hals door te snijden?

“Dat hoort bij een zelfde soort aanpak. Het is het extreme uitvloeisel daarvan, zeg maar. Het soort hardheid en het soort cynisme van Van Goghs columns zit ook in die moord.”

U zegt dus dat Van Gogh die moord over zichzelf heeft afgeroepen.

“Ja, die moord heeft hij uiteindelijk op zichzelf afgeroepen.”

Dat vindt u?

“Dat vind ik, ja.”

Dus iedereen die cynische commentaren geeft op een bepaalde groep roept een moord op zichzelf af.

“Ja, maar ik zeg niet dat het zo zou moeten zijn. Ik beschrijf alleen maar. Zo gaat dat nu blijkbaar. Tot nog toe kon je alles vrij zeggen, en daar waren we natuurlijk ook een beetje trots op. Maar nu moet je dit soort dingen vrezen. Dat is natuurlijk vreselijk.”

U zegt: “omdat Van Gogh deze kwetsbaarheid en hulpbehoevendheid van de moslims niet zag, maar daar ook nog grappen over maakte, gaven de moslims hem afgelopen dinsdag dan eens een koekje van eigen deeg!” Van Gogh tartte die moslims en daarom is hij vermoord. Het is zijn eigen schuld.

“Nee, dat zeg ik niet. Ik probeer vat te krijgen op de gebeurtenissen door die in een sociologische context te plaatsen. Mijn theorie gaat helemaal niet over de schuldvraag. Mijn stelling is dat er onder moslims een soort minderwaardigheidscomplex heerst en als je dan over die gevoelens heen walst, zoals Van Gogh deed, ja, die heeft dan die moord uitgelokt.”

Verder zegt u nog: “Wie de zwakken in de samenleving weg wil hebben omdat ze je belemmeren, die hoeft niet te verwachten dat de zwakken in de samenleving om jou gaan treuren, als je weg wordt gewerkt. Zo gaan die dingen.” Met andere woorden: eigen schuld, dikke bult.

Ik heb geen moreel oordeel over wat er is gebeurd.

Waar baseert u uw stelling op dat Van Gogh de zwakkeren in de samenleving wilde weg hebben?

Ik zeg niet dat hij ze weg wilde hebben…

Dat staat in uw preek!

Ik bedoelde meer in algemene zin. Je hebt ook de beleving van mensen, die zich aangevallen voelen.

De volgende passage uit uw preek is ook fraai: “Is het dan niet begrijpelijk dat zo iemand dan ook eens echt woedend wordt, op momenten dat mensen als Theo van Gogh het geheel dan ook nog ópstoken, door het enige waardevolle wát ze dan nog hebben, hun religie namelijk, belachelijk te maken en als achterlijk te gaan beschouwen? Ja, dan kun je toch haast geen kant meer op?” Mohammed Bouyeri kon volgens u dus nauwelijks anders dan Van Gogh vermoorden.

Misschien wel. Daarmee keur ik het niet goed. Maar als je wordt aangevallen door een kat die je in het nauw hebt gedreven…

Hoe kan een christelijke predikant zeggen dat Bouyeri nauwelijks een andere keuze had dan zijn pistool leeg te schieten op Van Gogh en vervolgens in hem te gaan staan snijden alsof hij een homp rosbief was, omdat hij een paar scherpe columns had geschreven?

In zijn eigen beleving had hij geen andere keus, blijkbaar. Anders doe je dat toch niet? Ik bedoel dat zo niet. Wat wilt u nou? Wilt u mij neerzetten als iemand die Van Gogh veroordeelt omdat hij onchristelijk was en begrip heeft voor moslims omdat die ook een gelovig zijn? Wilt u me in dát hokje stoppen?

Helemaal niet. Ik probeer er achter te komen hoe iemand, al dan niet gehinderd door een taalbarrière, kan zeggen dat Theo van Gogh op 2 november een koekje van eigen deeg heeft gekregen.

Ja, daar valt u over.

Natuurlijk. Vindt u dat raar?

Nee. Hahaha! Terecht.

Mij is altijd verteld dat het christelijke geloof een geloof van liefde is.

Dat is toch ook de strekking van de preek? Ik vraag me af: waar gaat het met onze maatschappij naar toe. Ik ben dan een beetje cultureel-observerend bezig. De boodschap van mijn preek is: kijk de komende weken naar het gelaat van een ander mens en probeer een beetje te ontwarren hoe communicatie tussen mensen werkt, namelijk, dat als je op dit moment harde dingen zegt, dat het zou kunnen gebeuren dat je dat moet bekopen.

U begint uw preek met de constatering dat Van Gogh met zijn nogal onchristelijke gedrag mensen probeerde te provoceren. Daarmee impliceert u dat als Van Gogh wat christelijker was geweest, hij niet was vermoord.

Dat zou kunnen.

Algemeen, 27.01.2005 @ 17:37

[Home]
 

0 Reacties

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS