Home » Archief » ‘We hebben leren slikken’


[26.02.2005]

‘We hebben leren slikken’

Peter Breedveld

Tintorettotje (178k image)

Dat gelovigen door de Nederlandse rechter zouden worden voorgetrokken is een sprookje, schreef kamerlid C.G. Van der Staaij van de Staatkundig Gereformeerde Partij op 22 februari in de NRC. Frontaal Naakt is daarvan niet overtuigd en sprak, daags na het Tweede Kamer-debat over grondrechten, met SGP-voorlichter Menno de Bruyne.

Volgens Van der Staaij is het een sprookje dat gelovigen worden voorgetrokken in Nederland. Maar toen imam El Moumni en het gereformeerde kamerlid Leen van Dijke vanwege hun uitlatingen over homoseksuelen een strafklacht aan hun broek kregen zijn ze door de rechter vrijgesproken omdat ze zich beriepen op hun godsdienstige overtuiging. Dat impliceert dat een ongelovige zou zijn veroordeeld voor dezelfde uitspraken.

Dat wil ik nog wel eens zien. En als je zo redeneert als jij doet, kun je net zo goed stellen dat ongelovigen worden voorgetrokken. Neem Theo van Gogh, wat die allemaal heeft uitgekraamd over gelovigen en over dingen die gelovigen erg belangrijk vinden. Die is ook keer op keer vrijgesproken in de processen die tegen hem werden aangespannen. Ik zou dus zeggen: we staan quitte. Er wordt niemand voorgetrokken. Daar komt nog eens bij dat niet iedereen, die zich beroept op zijn godsdienstige overtuiging, vrijuit gaat. Het echtpaar Goeree, dat eind jaren tachtig zei dat de joden de Holocaust aan zichzelf te danken hadden en zich ook beriep op zijn godsdienstige overtuiging, is wel degelijk veroordeeld. De uitlatingen van Van Dijke, die ik goed ken, zijn toen overigens totaal uit de context getrokken.

Maar zouden niet alle misverstanden over het wel of niet voortrekken van gelovigen uit de wereld zijn geholpen als mensen als El Moumni en Van Dijke worden vrijgesproken op grond van de vrije meningsuiting en niet vanwege hun godsdienstige overtuiging?

Dat is de lijn die D66 nu inzet. Die partij heeft indertijd de heer Van Dijke aan de schandpaal genageld, hem van alles in de schoenen geschoven. Nu zeggen ze dat dat allemaal onder de vrije meningsuiting valt. Geen bewering is te gek: gooi het er maar uit. Daar ben ik geen voorstander van. Los daarvan: waarom zou de vrijheid van godsdienst geen aparte categorie in de wetgeving mogen zijn? In alle grondwetten van alle westers georiënteerde staten is de vrijheid van godsdienst een aparte noemer en waarom zou je dat ineens bij het oud vuil zetten?

Niet de vrijheid van godsdienst, natuurlijk. Maar wél het verbod op ‘smalende godslastering’.

Dat is iets anders. Dat verbod zie ik als christen graag in stand gehouden. Het doet me iedere keer heel veel pijn als God willens en wetens wordt belasterd. We hebben het wel over smálende godslastering, niet over iemand die zich eens een keer te buiten gaat met een lelijk woord.

Maar met dat verbod op smalende godslastering worden gelovigen dus wél voorgetrokken. Er is geen soortgelijk wetsartikel dat homoseksuelen beschermt tegen de kwetsende uitlatingen van gelovigen. Kunt u zich niet voorstellen dat mensen worden gekwetst door gelovigen, net zoals u zelf wordt gekwetst door godslasterende ongelovigen?

Zonder meer. Daarom zeg ik tegen iedereen: pas op je woorden.

Maar dat is een beroep op fatsoen, dat moet van mensen zelf komen.

Ja, maar de rechter mag op dat gebied natuurlijk best een duwtje in de goede richting geven. Daar is een bepaling voor in de wet, namelijk dat verbod op smalende godslastering.

Maar nogmaals: de wet voorziet alleen in een verbod op smalende godslastering en niet in een soortgelijk wetsartikel die het kwetsen van bijvoorbeeld homo’s door gelovigen verbiedt.

Ja.

Nou, dat is toch oneerlijk?

Vind ik helemaal niet. Bovendien, als iemand iets over homo’s zegt, wachten we rustig het proces af. Dan zullen we eens zien hoe dat uitpakt.

Dat hebben we al gezien. Namelijk bij El Moumni en Van Dijke. Die gingen vrijuit vanwege hun geloofsovertuiging.

Ja, maar wat ik in het begin al zei: er zijn ook zoveel andere dingen gezegd die ik nog wel wat harder vond dan wat Van Dijke had gezegd. Processen tegen Theo van Gogh en Theodor Holman zijn op niets uitgelopen. Die mochten zeggen wat ze wilden. De rechter heeft gezegd: ‘Hoort er bij; kunst; vrije meningsuiting’. Als u eens zou zien wat er over ons is uitgegoten, jaren geleden, toen we discussiëerden over de positie van de vrouw binnen de SGP. Dus om nou te zeggen dat we speciaal worden beschermd, dat gevoel heb ík nou weer net niet.

Steekt dat u als christen trouwens niet: de hevige verontwaardiging in progressieve hoek als het gaat om het beledigen van moslims, is altijd nadrukkelijk uitgebleven wanneer christenen het slachtoffer waren.

Ja, dat heeft altijd pijn gedaan. Maar we hebben leren slikken. Tegelijkertijd: als er nu een tendens komt waarin we in onze woordkeuze wat meer rekening houden met gevoeligheden, kan ik daar natuurlijk niet tegen zijn. In een debat mag je af en toe best scherp zijn, maar bewust beledigen, daar hou ik niet van. Ik probeer dat tenminste altijd te vermijden.

Maar beledigen doet de SGP toch voortdurend? Met haar standpunten ten aanzien van de positie van de vrouw, bijvoorbeeld.

De meeste vrouwen binnen de SGP hebben daar geen enkele moeite mee.

Sommigen wel!

Sommigen wel, inderdaad en het staat iedereen, die het niet met ons eens is, vrij om zelf een politieke partij te beginnen. De bemoeienis van mensen als Femke Halsema, die vindt dat wij vrouwen discrimineren, wordt door veel SGP-vrouwen als heel betuttelend ervaren. Maar ik ben altijd bereid om onze critici te ontvangen en ze nog eens uit te leggen hoe dat nou precies zit.

Peter Breedveld rotzooit wat in de marge van de journalistiek. Hij vult zijn dagen met ruziemaken en obsessies voor onbenulligheden. Anderen over deze beroepsetterbak: “Kan Peter ‘sweeping statements’ Breedveld zijn smoel even houden?” (NRC-redacteur Dik Rondeltap); “A terribly unpleasant fellow” (stripjournalist Jeroen Mirck).

Algemeen, 26.02.2005 @ 02:22

[Home]
 

0 Reacties

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS