Home » Archief » Wij moeten ons schamen


[12.03.2005]

Wij moeten ons schamen

Peter Breedveld

NaaktSOM (190k image)

‘In Madrid is vergelding uitgebleven’, kopte de NRC donderdag 10 maart. Het stond boven een stuk over de Madrileense herdenking van de terroristische aanslagen van 11 maart 2004. Volgens de schrijver ervan, Spanje-correspondent Steven Adolf, heeft Spanje zich het afgelopen jaar ‘voorbeeldig gedragen tegenover zijn 700.000 man sterke – overwegend Marokkaanse – moslimgemeenschap’.

In Madrid zijn geen moskees beklad of scholen in brand gestoken, zoals in Nederland. Mannen en vrouwen met hoofddoekjes, zo schrijft Adolf, ‘wandelen ontspannen’ de grote moskee van Madrid binnen. Wat een vredig paradijsje. En wat een verschil met Nederland, waar het elke nacht Kristallnacht is en waar moslims met hele families tegelijk worden opgeknoopt! Nederland vormt in Spanje volgens Adolf zelfs een ‘afschrikwekkend voorbeeld’ van hoe een maatschappij ook kan reageren op moslimterrorisme.

Steven Adolf is lang geen misselijke journalist met een grote kennis van Spanje (om niet te zeggen: ik bewonder hem enorm), maar blijkbaar is ook hij bevangen door het virus dat de laatste jaren zijn vernietigende werk doet op de NRC-redactie. Je kunt bijna geen artikel meer lezen in wat de beste krant van Nederland zou zijn zonder de drammerige mening van de auteur door je strot geduwd te krijgen. Voortdurend worden we bestraffend toegesproken vanwege ons gebrek aan tolerantie en begrip voor andere culturen en de schandalige manier waarop Nederlanders zich tegenover moslims gedragen. “Schamen jullie je niet!”, schreeuwt Adolf ons vanaf de voorpagina toe. We zijn nu zelfs een “afschrikwekkend voorbeeld” in Spanje geworden. Spanje, dat zich zo geweldig tolerant opstelt tegenover Marokkaanse moslims!

Maar wacht even, als Nederland zo’n afschrikwekkend voorbeeld is, hoe kan het dan dat Hirsi Ali – die vooral in het NRC wordt verguisd omdat ze bevolkingsgroepen tegen elkaar zou opzetten en moslims zou stigmatiseren – in dat zelfde Madrid en in dezelfde week dat de aanslagen worden herdacht, de Prijs voor Tolerantie heeft gekregen?

Adolf ziet ook wel dat hier iets wringt en hij rept in zijn stuk dan ook met geen woord over de prijs. Wel schrijft hij dat moslims zich ook in Spanje voortdurend moeten verantwoorden, dat ze steeds nadrukkelijk moeten verklaren dat ze tegen terreur zijn en dat het door de aanslagen moeilijker is geworden om werk of een woning te vinden. Kijk, dat maakt dat hele gemoraliseer in de rest van Adolfs stuk al heel wat minder geloofwaardig. Het is zelfs nogal misplaatst (waarbij we even buiten beschouwing laten dat moraliseren in nieuwsberichten sowieso heel erg fout is).

Adolf noemt in zijn stuk trouwens wel meer niet dat de vergelijking tussen Spanje en Nederland in een heel ander licht zou plaatsen. Zo zou het eerlijker zijn geweest er op te wijzen dat Spanje twaalf keer zo groot is als Nederland en veertig miljoen inwoners telt, tegenover zestien miljoen hier. Dan vormen die 700.000 Spaanse moslims eigenlijk maar een pietepeuterig aantalletje. Bij ons wonen er zowat een miljoen. Die zie en hoor je in Nederland ook heel nadrukkelijk, zoals je iedereen nadrukkelijk hoort en ziet, want we wonen met heel veel op een heel klein stukje grond. In Spanje kan je uren rijden, echt waar, zonder ook maar iemand tegen te komen, laat staan een moslim. Ik ga vaak naar Spanje, zo vaak als ik kan, en daar valt het me altijd weer op hoe weinig gehoofddoekte vrouwen ik zie.

Wat ik bedoel te zeggen, is dat de kans op een aanvaring tussen een moslim en een niet-moslim me aanzienlijk groter lijkt in Nederland dan in Spanje. Simpelweg omdat moslims en niet-moslims elkaar in Nederland, althans in de Randstad, veel vaker tegen het lijf lopen.

De enige moskees die ik trouwens tot nog toe in Spanje heb gezien, stammen uit de tijd van El Andaluz, de tijd dat Spanje bloeide onder een uiterst tolerant moslimbewind (er werd een einde aan gemaakt door het katholieke koningspaar Isabel en Fernando. Die lazerden in de vijftiende eeuw alle joden en moslims het land uit. Daar worden ze nog altijd voor geëerd met trotse standbeelden her en der), en worden ontheiligd door afschuwelijk geklede toeristen. In de Nederlandse Randstad, daarentegen, zijn de moskees nogal nadrukkelijk aanwezig. Dat maakt het voor een randdebiel een stuk makkelijker om op het idee te komen zo’n moskee eens te bekladden met racistische leuzen, of om er fikkie te stoken.

Die opmerking van Adolf over de graffiti, die geheel zou ontbreken op de Spaanse moskees, neem ik trouwens met een korrel zout. In Spanje staan enorm veel politieke leuzen op muren gespoten. Ik las zelfs eens op een muur dat het heel jammer was dat de toenmalige premier Aznar niet door zijn moeder was geaborteerd. Zou nou echt nooit een Spaanse skinhead of Lonsdale-jongere zich met een spuitbus op een moskeemuur hebben uitgeleefd?

Een ander belangrijk verschil met Nederland: de Spaanse autoriteiten hebben zich na de aanslagen in Madrid zeer krachtdadig getoond. Vierenzeventig mensen die worden verdacht van betrokkenheid zijn opgepakt, alle preken worden voortaan opgenomen en in het Spaans vertaald, zodat haatzaaiende imams meteen stevig kunnen worden aangepakt. Tja, dan lijkt het me dat de Spanjaarden minder reden hebben zich druk te maken over risicomoslims dan wij. In Spanje krijgen die lik op stuk. In Nederland krijgen ze een knuffel en een hart onder de riem, waarna Hirsi Ali van alles de schuld krijgt. En als dan een minister een imam de hand wil schudden, spreekt de hele Nederlandse elite er schande van.

Peter Breedveld is journalist en neemt zichzelf veuls te serieus

Algemeen, 12.03.2005 @ 13:50

[Home]
 

4 Reacties

op 14 03 2005 at 12:30 schreef BigPete:

Ik ken Steven Adolf niet, maar kennelijk is hij te lang uit Nederland weg. De paar incidenten na de moord op Theo van Gogh zijn niets vergeleken met de terreur van islamitische straatschoften die al vele jaren de autochtone bevolking terroriseren.

op 14 03 2005 at 17:19 schreef Umsonst:

Mooi verhaal – maar het klopt niet hoor.
El Andaluz was voor andersgelovigen no picnic; daar hoef je de jihadwatch fora maar voor na te lezen.

Een dhimmi-bestaan is altijd erg naar geweest, en de anders-gelovigen in het moorse Spanje hebben daarover ook hun verhalen nagelaten.
Waar het sprookje van die verdraagzame gouden eeuw toch vandaan komt is mij een raadsel; ik heb weleens gelezen dat het uit joodse hoek komt; van verlichte joden in de diaspora aan het einde van de 19e eeuw; vermoedelijk om de racistische gristenen die met zekere regelmaat hun have en goed kwamen brandschatten op andere gedachten te brengen…: Kijk eens hoe veel beter de concurrentie het dee! of mischien was het een voorloper van het exotisme in het pc-denken – maar onzin is het.
De joden zijn altijd gehaat – door moslims èn christenen; en in El Andaluz hadden ze het ook niet best, evenmin als de christenen en alle andere dissidenten..

Kleinigheid.

Maar lees Jihadwatch erop na, of zoek ff op Frontpagemag.com Bat Ye’or intikken op google wil ook wel helpen.

op 15 03 2005 at 06:19 schreef Tom Thomas Maine:

Ik weet het… hij is heel goedkoop, makkelijk en platvloers… maar ach, who cares ? Met andere woorden…. Met een naam die associaties oproept met de beruchtste socialistische roerganger uit de jaren ’30 en ’40 zou ik me ook de pleuris schrijven om te laten zien dat je als Adolf nog net zo achterbaks socialistisch kunt zijn als, jawel… alweer de grote roerganger…

op 15 03 2005 at 08:12 schreef Peter Breedveld:

Je hebt gelijk, Tom. Verbanden leggen tussen iemands naam en Adolf Hitler en de nazi’s ís goedkoop, makkelijk en platvloers. Wij zijn beter dan Geert Mak. Toch?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS