Home » Archief » Peppil voor de bovenkamer


[23.04.2005]

Peppil voor de bovenkamer

Peter Breedveld

Naaktmoeder (503k image)

Omdat mecenas Oscar Hammerstein weigerde de rekening te betalen, was het snel afgelopen met De Gestopte Roker, de website die het werk van de betreurde Theo van Gogh moest voortzetten. Twee maanden later is hoofdredacteur Bernadette de Wit terug met Het Vrije Volk, een virtuele ‘peppil voor de bovenkamer.’

Gefeliciteerd met je nieuwe site. Ziet er goed uit.

Zal ik aan Frank Karsten, die de site heeft gebouwd, doorgeven. Totaal anders dan de Gestopte Roker, minder artistiek, beetje krantachtige opmaak.

Je laat je niet snel uit het veld slaan. Er zit niet zo heel veel tijd tussen de laatste editie van de Gestopte Roker, begin februari, en de lancering van Het Vrije Volk.

Nou, dat heeft toch lang geduurd, hoor. We zouden eigenlijk al op 6 april zijn verschenen, maar dat moesten we uitstellen omdat een aantal belangrijke auteurs nog geen stuk konden leveren. Daarna zouden we 13 april verschijnen, maar toen had ik het zelf weer te druk. Dus ik vind dat het nog lang heeft geduurd, twee maanden.

Je bent duidelijk heel gedreven.

We werden benaderd door geldschieters die niet willen zeggen wie ze zijn. Maar Frank en ik waren een beetje paranoïde en teleurgesteld door de ervaringen met De Gestopte Roker. Maar de mensen zijn heel fatsoenlijk, en betrokken, en netjes en noem het allemaal maar op. We waren wel uit het veld geslagen, maar we hebben onszelf weer hernomen.

Er zijn dus meerdere geldschieters?

Twee mensen. De ene heeft voor een half jaar betaling gegarandeerd, daarna is er nog eentje bijgekomen met een wat kleiner bedrag en nu moeten er meer financiers worden bijgezocht voor de periode daarna, maar dat gaat het bestuur op zich nemen, want die gaat de klassieke uitgeverstaken doen.

Wie zitten er in het bestuur?

Een gepensioneerde notaris en een ondernemer die ooit in de LPF bestuurlijke ervaring heeft opgedaan –maar die is niet partijpolitiek gebonden, hoor!- Er was nog een derde maar die is afgehaakt dus we zoeken nog iemand. Maar we hebben in elk geval een penningmeester, dat is die gepensioneerde notaris. Die is ook fiscaal jurist en heeft heel veel kennis, is heel degelijk en betrouwbaar, dat is heel prettig.

Je wordt dus netjes betaald, dit keer.

Ja. Ik heb al een voorschot gehad, en Frank ook. Die mensen willen gewoon verder, die willen iets duurzaams. Voor Hammerstein was het toch meer een soort bevlieging.

Elke week een nieuwe editie, met veel mensen die we al van de Gestopte Roker kennen.

Allemaal. Pamela Hemelrijk ga ik nog even bellen. Er zijn al mailtjes binnen van mensen die vragen waarom Pamela niet meedoet. Een leuke aanleiding om haar gewoon weer te gaan bellen en te zeggen: ‘Hé Pam, hoe gaat het met je’ enne, ‘De lezers vragen om je.’ Ik weet zeker dat ze dan wel weer mee gaat doen.

Je hebt je in de pers nogal hard uitgelaten over haar en Micha Kat.

Niet over haar, alleen over Micha Kat. Kat heeft tegen HP/De Tijd dingen gezegd die gewoon helemaal niet waar waren. Bijvoorbeeld dat de oprichtingsvergadering van De Gestopte Roker een chaos was. Dat was helemaal niet zo. Het was een heel ordentelijke vergadering. Alleen om hem heen is het altijd een vreselijke chaos, maar dat heeft meer met hem te maken dan met de rest.

Micha Kat gaat dus niet meedoen?

Als hij zegt dat hij wil meedoen zeg ik natuurlijk ‘prima’. Maar je moet hem niet in een bestuur zetten of een initiatiefnemende rol geven. Hij is onvoorspelbaar en dat is niet zo handig.

Hoe dan ook, het feit dat je steeds weer terugkomt wijst op een krachtige drijfveer. Wat is die eigenlijk?

Jeetje. Ik wil gewoon een leuk opinieblad op internet.

Met opinies die je niet in de gevestigde media vindt.

Een ander geluid, inderdaad. Negenenzeventig procent van de journalisten stemt links en daarnaast heb je de rendementsgestuurde bedrijfspolitiek die voorkomt uit de persconcentratie en de schaalvergroting in de kranten- en bladenwereld, wat ook weer leidt tot beperking van de persvrijheid van journalisten in loondienst bij kranten en weekbladen.

Bijten jouw activiteiten als freelance journalist en die op het internet elkaar niet?

Ja. Sinds ik op de site van Theo publiceerde heb ik een aantal berufsverboten aan mijn broek gekregen. Want door de politiekcorrecte censuur in combinatie met de minachting voor internetjournalistiek –journalisten zijn enorm statusbewust- kreeg ik te maken met een soort wantrouwen en weigerden bladen waar ik altijd had gepubliceerd opeens stukken van mij.

Welke kranten en bladen waren dat?

NRC Handelsblad, de Volkskrant, de Groene Amsterdammer, HP/De Tijd..

Ook HP/De Tijd?

Ja, maar dat heeft weer te maken met het feit dat hoofdredacteur Henk Steenhuis een aantal idiosyncratische trekjes heeft. Die heeft een aantal vooroordelen over mij. Die zegt dat ik vroeger extreemlinks was en nu rechts ben geworden, en dat ik, omdat ik een aantal dwarse columns heb geschreven, bepaalde reportages en interviews niet zou kunnen doen. Wat kan ik tegen zo’n vooringenomenheid doen? Ben ik dus weer een opdrachtgever kwijt.

Je leidt dus flinke materiële schade door je werk voor respectievelijk De Gezonde Roker, De Gestopte Roker en nu Het Vrije Volk.

Ja, Door het gedoe met Oscar Hammerstein heb ik 2000 euro schade geleden, maar door mijn activiteiten voor de site van Van Gogh heb ik een veelvoud daarvan aan inkomsten gemist. Maar dat vang je dan weer op met anonieme eindredactiebaantjes of wat dan ook. Ik hoop dat er voor Het Vrije Volk een beetje persaandacht komt, dat zich mensen melden die het leuk vinden om zo’n onafhankelijke site te sponsoren. Zo gaat dat ook met mijn favoriete site, Frontpage Magazine. Die draait ook op allerlei particuliere bijdragen.

Frontpage Magazine, daar heb je Het Vrije Volk naar gemodelleerd, hè?

Dat klinkt alsof ik het zou hebben geïmiteerd, maar ik heb niet de pretentie dat ik me daarmee zou kunnen meten, want het bestaat al jaren en is heel erg goed. Maar Frontpage Magazine is wel een inspiratiebron. Als wij in de buurt zouden kunnen komen van wat zij zijn zou ik echt heel erg trots zijn. Een site waar journalisten, -eventueel onder pseudoniem, want het zijn natuurlijk ook loonslaven die aan hun hypotheek moeten denken- stukken kunnen publiceren die ze in hun eigen krant niet kwijt kunnen. Daar hoop ik op, en ook op jonge talentjes. Die mogen alles publiceren, als het maar goed geschreven is. Maakt niet uit wat hun standpunt is. Internetjournalistiek is de toekomst omdat je op het internet veel vrijer bent. En niet gebonden bent aan uitgevers. Je wordt meteen gecontroleerd door de lezers. Het is veel directer.

Algemeen, 23.04.2005 @ 03:40

[Home]
 

1 Reactie

op 24 04 2005 at 22:40 schreef Paardestaart:

Front Page Magazine! Dat is inderdaad een aanrader – evenals The Weekly Standard. Hoe is het mogelijk dat zo weinig journalisten en hoofdredacteuren daaraan refereren of de artikelen vertalen voor hun eigen krant…!
Per slot van rekening leest niet iedereen kranten op het internet, en het zou toch aardig zijn het cliché van ‘de oppervlakkige Yanks’ te logenstraffen door het niveau te demonstreren dat daar gehaald wordt..

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS