Home » Archief » Gregorius op de radio en in de krant


[11.03.2006]

Gregorius op de radio en in de krant

MDI_webklein (50k image)

De bekende cartoonist Gregorius Nekschot was donderdagavond 16 maart te gast in Met het oog op morgen, het interview met Jeroen Pauw is hier te beluisteren (met dank aan Frontaal Naaktlezer Doc). Ook Hofstad-imam Abdul Jabbar van de Ven was te gast. Op vrijdag 17 maart stond Gregorius in het Het Parool:

Nekschot: ‘Ik ken het risico’

Na op internet voor de nodige beroering te hebben gezorgd, zijn de cartoons van ‘Gregorius Nekschot’, over onder meer de islam, nu gebundeld in een boek. ‘Ik vond die Deense cartoons buitengewoon braaf.’

Peter van Brummelen

Toegegeven, ook met de katholieke kerk, Marcel van Dam, journalisten, linkse meisjes, de Novib, het CDA en kaalhoofdigen drijft Gregorius Nekschot de spot in Nekschot, maar het zijn in het boek (ondertitel: Misselijke grappen) toch vooral moslims die het moeten ontgelden.

En dat gebeurt weinig zachtzinnig. Op een prent met de titel Mohammed B. doodt de tijd zien we de moordenaar van Theo van Gogh masturberen in zijn gevangeniscel, in zijn linkerhand de Koran. ‘Soms vind ik het jammer dat er geen plaatjes in staan,’ zegt hij.

De maker van de cartoons wenst om begrijpelijke redenen anoniem te blijven. Telefonisch verklaart hij zijn pseudoniem.

“Gregorius de Negende was de paus die de inquisitie instelde en het nekschot was de methode waarmee zowel fascisten als communisten hun tegenstanders uit de weg ruimden. Mijn werk richt zich tegen alle vormen van totalitarisme, religieus en politiek. Dat ik zoveel cartoons aan de islam wijd, komt doordat uit die hoek de laatste tijd wel heel veel stof wordt aangedragen. Ik reageer op wat om me heen gebeurt.”

De cartoons waren eerder te zien op Gregorius Nekschots eigen website en op die van Theo van Gogh. Ze leidden tot klachten bij zowel het Meldpunt Discriminatie Internet als het Meldpunt Moslimdiscriminatie, maar consequenties had dat niet.

“Op discussiefora is heel heftig gereageerd op mijn werk en via mijn website ben ik met de dood bedreigd, maar hoeveel waarde ik daaraan moet hechten, weet ik niet.”

Gregorius Nekschot verwacht dat zijn boek tot meer tumult zal leiden. “Een boek is veel tastbaarder. Mensen nemen de oude media, denk ik, toch serieuzer dan internet. Dat zag je ook bij die Deense cartoons. Je hoeft maar even te googelen je vindt op internet tekeningen die honderd keer erger zijn dat wat in die Deense krant stond.”

Hij zegt de Deense cartoonrel met grote verbazing te hebben gevolgd. “Ik vind die tekeningen buitengewoon braaf. Slappe prentjes zijn het. Het ging dan ook helemaal niet om die tekeningen. Die rellen zijn zorgvuldig georkestreerd door landen die daar belang bij hadden.”

Het plan Gregorius Nekschots cartoons te bundelen in een boek bestond al lang voor de rellen rond de Deense cartoons. De gebeurtenissen hebben hem geen moment doen overwegen af te zien van publicatie: “Spotten is een wezenlijk deel van onze en mijn cultuur, daar sta ik pal voor. En ik ken het risico. Theo van Gogh dacht dat hij geen enkel gevaar liep. Ik zeg niet dat ik bang ben, maar ik ben wel heel voorzichtig.”

Dat is ook de reden dat een eerder aangekondigde cartoon van de profeet Mohammed en zijn negenjarige bruid Aïcha in een compromitterende pose het boek niet heeft gehaald? “Mijn uitgeverij durfde die tekening niet aan,” zegt Nekschot. “Dat respecteer ik. Het getuigt al van buitengewoon veel moed het boek ook zonder die tekening uit te geven.”

Op de plek waar de bewuste cartoon had moeten staan, staat nu een verwijzing naar Nekschots website – waar de tekening gewoon te zien is – met daarbij de aanwijzing ‘printen – knippen – plakken’. “Het is een beetje zoals vroeger met de Verkade-albums waar je zelf de plaatjes in moest plakken,” zegt Nekschot.

Het boek Nekschot is een uitgave van Xtra. De Amsterdamse uitgeverij is gespecialiseerd in strips, maar gaf ook boeken van Theo Van Gogh uit. De vaste distributeur van Xtra, het bedrijf Nilson & Lamm, wil met het boek van Gregorius Nekschot niets van doen hebben.

“We zullen het zelf bij de boekhandels moeten bezorgen,” zegt een Xtra-woordvoerster. Vanaf maandag ligt het boek, dat is gedrukt in een oplage van 2500 exemplaren, in de winkels, zegt ze. “Nou ja, liggen is het woord niet. Als boekhandels het boek al willen hebben, zullen ze het waarschijnlijk vanonder de toonbank verkopen.”

Algemeen, 11.03.2006 @ 03:32

[Home]
 

4 Reacties

op 17 03 2006 at 16:07 schreef Ad Kolkman:

Vond ook dat Nekschot het goed deed. Je kon aan z’n stem horen dat’ie niet compleet relaxed was (was ik zeker ook niet geweest) maar hij bleef goed formuleren en had overal antwoord op.
Wel jammer Pauw voornamelijk bezig was het tempo erin te houden en niet een beetje verontwaardiging wilde faken, bij gebrek aan levend aanwezige opponent.

Bij een volgend interview zou ik graag -als opening- willen weten in hoeverre Gregorius het eens is met het credo "je maakt wat je bent".

op 17 03 2006 at 18:27 schreef Cor:

Nekschot deed het erg goed. Pauw deed niks meer dan oppervlakkige interesse veinsen en was blij toen ‘ie klaar was. (Viel me tegen van Pauw, ‘k had gehoopt dat ‘ie er gein in zou hebben, ik heb geen hekel aan ‘m, maar vind ‘m ook helemaal niet bijzonder goed.)
Dat stoort mij ook steeds bij die Van Nieuwkerk, dat ‘bezig zijn met presenteren en interviewen’ terwijl je ziet, hoort en ruikt dat er geen interesse is, dat ’t allemaal ‘autopilot’ is.

op 18 03 2006 at 09:13 schreef Elke:

Wat mij opviel was, dat Jabbedabbedoe van de Ven nauwelijks wist uit te leggen waarom hij Gregorius Nekschot nu eigenlijk had aangeklaagd.

Pas na veel wriggelen kwam het met een volledige tegenstrijdige verklaring.
Want eerst stelt Jabbedabbedoe dat "het hem niet uitmaakt of hij persoonlijk beledigd wordt, dat hem hem om de islam ging".
Vlak daarna is het echter "omdat hij (Jabbedabbedoe) bespuugd" is – dus niet de islam, maar Jabbedabbedoe.

Tel ik dat op bij zijn pogingen van badineren en dédain ("Nekschot moet natuurlijk heel eenvoudige plaatjes maken want zijn publiek is erg dom"), dan krijg ik beeld van de figuur.
Want dat bij gebrek aan argumenten, vanuit een zelfbenoemde elite-positie badineren (onderbuikgevoelens, dom, gevaarlijk, gebrek aan opleiding etc.)….dat is niet van de radicale "geboren" moslims – die badineren niet, die schreeuwen en dreigen.
Dat met de neus in de lucht badineren is traditioneel van oerhollands "links"…

Eens te meer dringt bij mij de gedachte zich op, dat de Nederlandse radicale islambekeerlingen niet tot nauwelijks gemotiveerd zijn door spirituele redenen.
Maar dat het om dezelfde geflipten gaat, die vroeger een tehuis vonden in de linkse Anti Allesbeweging.

Je hebt deze geflipten in twee denominaties: uit seculier-burgerlijke milieus waar slap opgevoed wordt, en uit zeer strenge christelijk-burgelijke milieus waar juist veel te strikt opgevoed wordt.
De één zet het verdriet over het verlies van de overdreven ouderlijke aanbidding van zijn kleutertijd om in woede tegen het Siesteem van Pappie en Mammie.
De ander "rebelleert" tegen de striktheid en benepenheid van Pappie en Mammie, maar zoekt zijn anti-heil tragisch genoeg in "meer van hetzelfde": strikt extreemlinks, en nu dus ook strikt radicaal islamitisch.

Jabbedabbedoe schaal ik vanwege zijn onderdrukte gevoelens in de tweede groep in.
Zielig.

op 25 03 2006 at 03:09 schreef Rinus Duikersloot:

Die Abdul Jabbar van de Ven begrijpt wel uit welke richting het gevaar komt. In Wit Rusland hebben ze dat ook al door: A Secular Cartoon Jihad
http://www.tcsdaily.com/article.aspx?id=031506B

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS