Home » Archief » Een kronkel


[08.04.2006]

Een kronkel

Cor Spaans

Nemobed11 (187k image)

– Een groot glas cognac met hete melk en een beetje suiker, kan je dat maken?

Irish Coffee is ook goed hoor, doe er maar een dubbele scheut in. Ik kan er niet meer tegen, stink ik? Nee? Dat ruik je natuurlijk niet meer, door die weeë lucht van bierwindjes en ouwe rook die hier de godganse dag hangt. Dat krijg je d’r niet meer uit, je ruikt het al als je hier voorbij loopt. ’t Lijkt bij mij thuis wel, nu m’n buurman bij me aan het klussen is: stof, bier en zware shag-lucht. Ik vraag me ook af of ik het er ooit nog allemaal uit krijg.

Nee, roken doe ik zelf al een tijd niet meer, ben blij ook, nou ik de griep heb. Ja, ziek me huis ontvluchten, de eerste de beste kroeg in het winkelcenrum in, dat valt ook niet mee, hoor. Ik klaag niet, niet in het algemeen, die griep is trouwens al bijna over, maar nou gaat het gewoon even niet tussen de muren van die flat, weet je, alles ligt onder het stof en de kalk. Mijn buurman is namelijk doe-het-zelver, maar hij heeft een kronkel in z’n kop.

Hij is schizofreen patiënt, zegt ‘ie zelf, en ik ken ‘m al tien jaar. Hij liet me ooit een boek zien waarin stond, dat familie en vrienden d’r rekening mee moeten houden dat ze soms ongewoon gedrag vertonen en dat je een beetje vriendelijk met die mensen moet zijn.

Hij is hier in de flat komen wonen, een paar jaar terug. Ik had het ‘m aangeraden: goeie buurt, als je genoeg woonpunten verzamelt kun je in een goeie buurt komen wonen. Dat is het hier toch? Moet je weten waar ik vandaan kom, dat wil je niet meer zien. En nou woont ‘ie al een paar jaar vijf verdiepingen onder me.

Afijn, in de badkamer waren dus de muren enorm aan het afbladderen, stukken verf en stucwerk zitten los, en ik was er al een keer overheen gegaan met latex, maar dat liet ook telkens los en werd één grote schilferboel, en toen kwam die buurman. Hij had het al een hele tijd telkens over gereedschap en ik wist dat ‘ie al maanden kind aan huis was bij de bouwmarkt in de buurt, en hij heeft ook een heleboel elektrische gereedschappen verzameld op z’n balkon, en dan denk je achteraf, da’s wel een beetje raar. Maar dat is achteraf.

Het begon eigenlijk met die schoenen, toen kwamen de wieltjes, en nu het afkrabben van wanden, muren en plafonds. En tussentijds nog de ventilatie-tic, ja dat doet ‘ie er nog steeds bij. Geen wonder dat ‘ie twaalf, dertien, veertien uur per dag moet slapen.

Het is al die klus-tv, ze maken je gek met hun geklus op alle zenders. Maar het begon met die schoenen. Hij wou voor iedereen schoenen kopen, maar dat dorst ‘ie niet te zeggen, dus hij kocht ze voor zichzelf en dan gaf ‘ie ze weg. Splinternieuw! En de duurste kwaliteit: nooit minder dan 200 euro per paar. En altijd bruin, terwijl ik helemaal niet van bruine schoenen hou, maar dan houd je je mond maar – toch een beetje rekening houden. En een maat te groot. Maar als ik bij ‘m op bezoek ga, dan zorg ik wel dat ik ze aan heb. Alleen zijn ze zijn zo duur en zo bruin dat ik er nooit aan zal wennen. Twee andere vrienden van me lopen er ook op, die zitten niet met dat bruin.

Daarna begon het eerste gedoe-het-zelf. Hij schroefde onder alles in zijn flat wieltjes. Alles wat op de vloer staat, de tafel, de stoelen, de bank, de ventilator en de tv-kast – overal heeft ‘ie wieltjes onder geschroefd. Hij is al z’n vrienden en familie langs gegaan, had voor een fortuin aan splinternieuwe wieltjes ingeslagen. En overal aandringen op het gemak van meubels op rolletjes. Met wisselend succes.

Hij maakte mensen zo gek met z’n gezeur dat ze er in toestemden om tenminste een bankstel of staande lamp of fauteuil door hem te laten voorzien van vier zwenkwieltjes. En dan gaat ‘ie grof te werk, en hij maakt de boel gewoon af met tie-rippies — maar hij gebruikt alleen de beste wieltjes, en allemaal uit eigen zak betaald…

‘Glansverzinkte plaatstalen vork, gelagerde zwenkkrans, geklonken as.’ Ik hoor het ‘m nog allemaal zeggen, dat heeft ‘ie er goed in gestampt. Maar het rolt lekker, dat dan weer wel.

Toen ik bij ‘m op bezoek kwam dacht ik: ik ga effe lekker languit op de bank liggen. Ik leg m’n voeten op tafel en alles rijdt onder me kont weg! Val ik godverdomme op me stuitje!

Nu ik me herinner, toen ik m’n eerste woning betrok had ik ook vrienden die meehielpen met opknappen. Ik had twee vrienden ingeschakeld, en een van hen – of allebei, dat weet ik niet precies – was óók al weer schizofreen. En we gingen het behang afsteken. Zegt die ene na twee dagen full-time afschrapen van behang met een klein plamuurmesje: ‘Dit is echt gaaf, man, ik zou het graag nog een week doen.’ Dat wou ‘ie echt!

En nou heeft die afsteekmanie bezit genomen van mijn doe-het-zelfbuurman. Ik kom om in de puinpoeier, daarom zit ik hier, ik heb al vier dagen achtereen de badkamer uitgeveegd, ’n stuk of tien vuilniszakken weggebracht met plamuurverf en stucwerk — weet ik veel wat ‘ie allemaal aan het afsteken is. En zwaar dat het is, die rotzooi.

Het hele huis zit onder het stof, maar ik kanner toch niks van zeggen? Dan beledig je zo’n jongen!

Doet ‘r nog maar zo een, dat was best goed die dubbele Ierse koffie. Maar ik zie er dus een beetje tegen op om weer naar m’n eigen huis te gaan, want hij blijft daar maar klussen, en hij weet het altijd maar beter, hè.

En daarom zit ik nu hier en heb ik geen zin om gauw naar huis te gaan.

– Zoek toch wat afleiding, mens! Ga effe de krant lezen, of ‘Actueel’.

– Ach ja, het nieuws, da’s ook altijd wat, hè? Wat vind je trouwens van die cartoonrellen?

– O dat, nou, die Profeet, weet je, die was helemaal niet beledigd.

– Hoe weet jij dat dan?

– Nou, vraag het ‘m maar.

Cor Spaans is een liefdevolle misantroop, een dierenliefhebber vol allergieën, die zich niet thuis voelt in de Nederlandse maatschappij. Maar elders is het allemaal nog veel vreselijker. Het is een godswonder dat-ie het hoofd al decennia boven water weet te houden.

Algemeen, 08.04.2006 @ 18:24

[Home]
 

3 Reacties

op 09 04 2006 at 16:46 schreef marcel:

hij is erg leuk

op 11 04 2006 at 12:30 schreef Maya Delhaize:

Een leuk kort verhaal dat zo in de nieuwe bundel van Van Kooten kan.

op 15 04 2006 at 12:30 schreef Cor:

In de sociale huursector (huurwoningen die in aanmerking komen voor huursubsidie) worden meer en meer psychiatrisch patienten die goed functioneren, gehuisvest. Prima, maar de sociale rek moet er wel zijn, in zo’n flatgebouw.

En, wat zijn uw ervaringen met psychiatrisch patienten in uw omgeving?

Naar mijn idee hebben tot nog toe vooral de mensen die wonen in de buurten van de lage inkomens de integratie van allochtonen begeleid, meegemaakt, en op hun bordje valt nu onvermijdelijk de begeleiding van reintegrerende psychiatrisch patienten.
Net als afgekickte drugshoeren in Rotterdam: ze komen niet te wonen bij Opstelten in de straat, maar in buurten die toch al onder druk staan, waar de rek al uit is.

Wat ik beschrijf is een lokaal verhaal, maar ook een universeel probleem. Denk mee!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS