Home » Archief » Underground


[17.03.2007]

Underground

Adjiedj Bakas

5711 (135k image)
The Devil in Design.

De internationale commotie die in het voorjaar van 2005 losbrak over een serie cartoons betreffende de profeet Mohammed in het Deense dagblad de Jyland Posten spreekt boekdelen. In Nederland zie je dat sommige cartoonisten er voor kiezen te opereren onder pseudoniem. Een voorbeeld hiervan is Gregorius Nekschot, die vooral bekend is geworden door zijn niet zachtzinnige karikaturen van zowel moslims als christenen op internet, en door de vele protesten die hem dit opleverde bij het Meldpunt Discriminatie Internet.

‘Het Meldpunt heeft, zelfs op een anarchistisch medium als het internet, behoorlijk wat invloed,’ schrijft (cultureel antropologe en humordeskundige – FN) Giselinde Kuipers, ‘Het is regelmatig voorgekomen dat websites met Turken- of Marokkanenmoppen na ingrijpen van het Meldpunt uit de lucht zijn gehaald. Maar nog vaker nemen beheerders van sites en nieuwsgroepen zelf al maatregelen om “racistische” of “discriminerende” grappen te weren. Vandaar dat grappen over etnische minderheden zelfs op internet moeilijk te vinden zijn.

Gregorius Nekschot houdt zijn ware identiteit angstvallig verborgen. Hij heeft geen zin om echt een nekschot te krijgen in deze tijden van ‘cartoonrellen’. Nekschot tekent sinds 2001 spotprenten over thema’s als politiek, seks en religie. Filmer en columnist Theo van Gogh zag in hem een medestander en vroeg hem om zijn werk op de Van Gogh-site te publiceren.

Nekschot heeft een hekel aan religie, aan alle religie. Hij maakt spotprenten over christenen en islamieten. Er is een boekje met een selectie uit zijn cartoons op de markt: Nekschot – Misselijke grappen. Nekschot is niet zachtzinnig. Hij verklaart zijn pseudoniem: ‘Gregorius IX was de paus die de inquisitie instelde en het nekschot was de methode waarmee fascisten en communisten hun tegenstanders doodden. Mijn werk richt zich tegen wat ik zie als totalitarisme, religieus en politiek. Dat ik zoveel cartoons aan de islam wijd, komt doordat uit die hoek zoveel spot-stof wordt aangedragen. Ik reageer op wat om me heen gebeurt. Spotten is een wezenlijk element van de Europese cultuur. Ik sta in de traditie van Reynaert de Vos en Tijl Uilenspiegel. Ik sta hier pal voor. En ik ken de risico’s. Ik ben niet bang, wel voorzichtig.’

‘De consequentie is wel dat Nekschot niet voor commercieel werk wordt gevraagd’, zegt Henk Steenhuis, hoofdredacteur van HP/De Tijd. ‘In dit boek is helemaal niets heilig.’ Verschillende kranten en boekhandels weigeren aandacht aan het boek te besteden of het te verkopen. Maar dit draagt alleen maar bij aan een grotere ‘underground-populariteit’ voor de omstreden cartoonist. Respect is volgens Nekschot ‘verwerpelijke onzin’. ‘De satire is een wezenlijk onderdeel van onze cultuur. Sommige autochtonen zijn bereid hun rechten op te offeren om de rust te bewaren of uit morele verhevenheid. Ze zijn verblind, verkopen hun ziel. Het heeft geen zin om concessies te doen aan fundamentalisten. Het is immers nooit genoeg. Zelfs de mildste vorm van humor is taboe voor gelovigen.’

Mensen die grappen willen maken over machthebbers, maar vrezen voor sancties, doen dit ook steeds vaker anoniem, al dan niet op internet. Politieke humor krijgt daarmee een scherpere kant. Omdat bestuurders, politici, veiligheidsdiensten en politiekorpsen steeds beter de afzenders van digitale grappen kunnen traceren (lP-adressen en dergelijke op internet) sluiten de grappenmakers steeds vaker een coalition of the willing met hackers, internetkenners of ze zijn vaak zelf afkomstig uit de IT-hoek – een IT-isering van humor dus.

Adjiedj Bakas is trendwatcher. Dit is een fragment uit zijn nieuwe boek, Megatrends van grimlach tot ironie.

Algemeen, 17.03.2007 @ 21:05

[Home]
 

9 Reacties

op 18 03 2007 at 02:12 schreef Jeroen Mirck:

Adjiedj Bakas op Frontaal Naakt. Kijk eens aan! Het stuk is een beetje uit balans, maar dat zie je vaker bij voorpublicaties uit boeken: je mist de context van het geschrevene. De laatste alinea is interessant: "Omdat bestuurders, politici, veiligheidsdiensten en politiekorpsen steeds beter de afzenders van digitale grappen kunnen traceren (lP-adressen en dergelijke op internet) sluiten de grappenmakers steeds vaker een coalition of the willing met hackers."

Dit stuk sluit wel aardig aan op mijn pre-cartoonrel-artikel over Gregorius Nekschot, dat eind 2005 op Frontaal Naakt verscheen:
http://www.peterbreedveld.com/archives/00000231.html

op 18 03 2007 at 09:24 schreef Peter Breedveld:

Ik ben het niet met je eens dat dit stuk, vanwege de missende context, uit balans is. Het staat redelijk op zichzelf.

Je hebt vast al gezien dat jij wordt geciteerd op pagina 165 van Bakas’ boek.

Later zal ik nog een fragment publiceren.

op 18 03 2007 at 14:27 schreef Cor:

Prachtige man, die Bakas, zoals ik ‘m af en toe op de televee zag. Staat op mijn lijstje van auteurs die ik spoedig wil lezen.

op 18 03 2007 at 15:08 schreef Jeroen Mirck:

"Je hebt vast al gezien dat jij wordt geciteerd op pagina 165 van Bakas’ boek."

O ja joh? Dan moet ik dat boek morgen meteen even inkijken op de redactie. Nee, dat wist ik nog niet.

Wat ik bedoelde was dat sommige elementen bijna als losse flodders worden gepresenteerd. Wie is bijvoorbeeld Giselinde Kuipers? Aangezien dat er niet bij staat, kreeg ik de indruk dat er een wezenlijk stuk voorafgaand aan deze passage was weggesneden.

op 18 03 2007 at 15:21 schreef Tofuburger:

"De consequentie is wel dat Nekschot niet voor commercieel werk wordt gevraagd’"

Hoe weet Steenhuis dat? Het zou toch kunnen zijn dat Nekschot in het echt Jan Kruis, Joost Veerkamp, of Gerrit de Jager heet en omkomt in commercieel werk?

op 18 03 2007 at 15:58 schreef Peter Breedveld:

Wie is bijvoorbeeld Giselinde Kuipers?

Je hebt gelijk. Ik heb de tekst op dat punt iets aangepast, zodat die vraag wordt beantwoord.

Hoe weet Steenhuis dat? Het zou toch kunnen zijn dat Nekschot in het echt Jan Kruis, Joost Veerkamp, of Gerrit de Jager heet en omkomt in commercieel werk?

Zou kunnen, maar toch krijgt hij dan in de hoedanigheid van de cartoonist Nekschot geen commerciëel werk.

op 18 03 2007 at 20:04 schreef dewanand:

Nou, van censuur kan ik nu wel meepraten. mijn beruchte website, Kritisch Podium Dewanand is vorige week donderdag door provider active24 (nu Mamut) helemaal afgesloten wegens klachten en onaanvaardbare inhoud. Ik werk nu aan nieuwe site in usa.

Gregorius Nekschot wil ik echt verzoeken om een hele serie anti-hindoe cartoons te maken, want nu is hij te eenzijdig bezig. Hindoes pamperen is niet goed. Wilders zou ook moeten werken aan een hindoevrij Europa en deze etnische groep als eerste eruit moeten gooien.

Waarom klaagt niemand dat er teveel hindoestanen in Nederland zijn? Toch vreemd he.

dewanand

op 18 03 2007 at 22:41 schreef Parsifal:

<>
Nou, van censuur kan ik nu wel meepraten. mijn beruchte website, Kritisch Podium Dewanand is vorige week donderdag door provider active24 (nu Mamut) helemaal afgesloten wegens klachten en onaanvaardbare inhoud. Ik werk nu aan nieuwe site in usa.
<>

He, dat is opvallend. Terwijl de site toch al jaren bestaat.

En dan nu ineens…

De laatste tijd is er weer meer censuur.

Ga je er nog bezwaar tegen maken ? Hou je de mensen hier op de hoogte?

Overigens heb ik thuis nog een T-shirt waarop het hindoe-geloof wordt beledigd. Als je wilt mag je het hebben..

Parsifal

op 19 03 2007 at 12:02 schreef Jeroen Mirck:

Leuk, die quote in Bakas’ boek! Gaat over de opkomst van kleine, onbekende, vaak underground cartoonisten via internet. Dank voor de tip, Peter!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS