Home » Archief » Vamp, meisje, circusclown


[19.03.2008]

Vamp, meisje, circusclown

Hassnae Bouazza

avril011 (56k image)
Paul Avril

Na de clip Frozen van Madonna, waarin ze met henna-beschilderde handen verscheen, ging iedereen, ook in de Arabische wereld, haar nadoen. In al die eeuwen dat Arabieren en Indiërs henna gebruikten, was het niet in hen opgekomen om zich er eens een keer goed en groots mee te profileren.

Hetzelfde gebeurde gebeurde na de doorbaak van de buikdansende Shakira; een Egyptische actrice verkondigde dat de buikdans toch echt wel Arabisch is. Had er dan eerder iets mee gedaan. Altijd gaat het zo: de pareltjes van de Arabische cultuur worden verwaarloosd tot iemand anders met ze aan de haal gaat en ondertussen maar klagen over het slechte imago van Arabieren en een beetje kopiëren wat ze in het Westen doen.

Dit kun je vooral goed zien aan de videoclips. Naast heel goede en heel slechte heb je de clips waarin ze Amerikanen nadoen. De gedachte is: wat Amerikanen doen, kunnen wij ook. Maar wat die actieclips vooral laten zien, zijn de technische beperkingen en tekortkomingen van Arabische regisseurs. Laatst zag ik een clip van een mij onbekende groep die een soort bad motherfuckers ging nadoen. De leden waren gekleed in zwarte, lange, leren iassen en deden een dans waar Barry Stevens in zijn nadagen geen ‘vooral doorgaan’ tegen zou zeggen.

Nee, dan Nancy Ajram. Deze jonge Libanese zangeres (bij wie je ziet wat voor wonderen cosmetische chirurgie kan verrichten niks ‘beperkt houdbaar’, lang leve de cosmetische industrie!) heeft veruit de mooiste verhalende clips. Veel clips geven een artificieel beeld van rijkdom en luxe (laatste modellen Porsche); het is een droomwereld die weinig met de werkelijkheid van doen heeft. Nancy’s clips zijn realistischer, met een vleugje fantasie.

Steeds neemt ze een andere rol op zich. Haar eerste clip was meteen een kraker: met lange krullen en in strapless bustier danste ze verleidelijk in een mannencafé. Deze en een andere clip van haar werden in Egypte verboden omdat ze onzedelijk (gaap) zouden zijn.

Nancy is een verleidelijke vamp, een vertederend meisje en een ontroerende circusclown. Ze veinst geen intelligentie en is van een ontwapenende onbenulligheid. In een documentaire over haar Amerikaanse tournee was te zien hoe ze op straat werd aangesproken door een zwarte dakloze en hoe ze bangwegrende. Toen ze eenmaal was gerustgesteld door haar begeleiders (die er hartelijk om konden lachen) bleek dat de arme schat alleen maar met haar wilde zingen en dus deden ze dat terwijl de camera draaide.

Nancy’s muziek is niet vernieuwend, maar zij en veel van haar collega’s kunnen iets dat geen enkele Arabische politicus kan: een menselijk en zeer aangenaam beeld neerzetten van de Arabische en ja, ook islamitische wereld. Als je de clips en artiesten ziet, kun je niet anders dan meegevoerd worden. Ik ben er daarom helemaal voor om de Libanese zangeres tot belangrijkste Arabische exportproduct uit te roepen.

Maar daar houdt het niet op. Mijn voorstel is dat Nancy samen met haar collega’s Kadem el Saher (een Irakees die jaren geleden zijn land verliet en de intellectuele dichter is onder de artiesten), Wael Kfoury (overbehaarde vrouwelijk-ijdele Libanees met mooie nummers), Elissa (Libanese hysterica, het is soms handig om een neuroot in de groep te hebben; tevens Nancy’s grootste concurrente) en Haifa Wahbi (totaal leeghoofd, maar wát een decolleté!) de nieuwe delegatie vormen bij onderhandelingen over vrede in het Midden-Oosten. Ze zijn zeer aangenaam om naar te kijken en te luisteren, ouwehoeren niet in de ruimte en als de besprekingen niet meteen lukken, gaan ze gewoon vrolijk verder met zingen. Geen enkel risico dus.

Geef ze een maand.

Hassnae Bouazza is schrijfster, journaliste, documentairemaakster (Vrij Nederland, VPRO, NIO), tolk Arabisch/Engels en een total fox. Ze veroorzaakt extreem hoge temperaturen in de lendenen van Adriaan Jaeggi. Deze column is eerder gepubliceerd in Vrij Nederland.

Algemeen, 19.03.2008 @ 11:53

[Home]
 

99 Reacties

op 19 03 2008 at 12:22 schreef Peter Siebelt:

Wauwwww …, wat een kanjers. Nancy Ajram, Elissa Ayshalak of Hayfa Wehbe, ze zijn de meest effectieve en dodelijke wapens om fundamentalisme te bestrijden.

op 19 03 2008 at 15:52 schreef Zottelkopf:

Ja, mooie dames, maar de muziek vin’ik kudt. Klinkt in mijn oren toch een beetje te verwesterd.

op 19 03 2008 at 16:50 schreef Paardestaart:

Ja goed idee Peter S.; dan denkt iedereen voortaan wat Peter B. ook zo graag denkt..:Goh – wan aardige, gewòne mensen toch, die moslims; moet je zien hoe die dikke met dat groene jasje op Paul de Leeuw lijkt..:-)

op 19 03 2008 at 16:53 schreef Peter Siebelt:

Tja, ook de Arabische wereld gaat met zijn tijd mee.

op 19 03 2008 at 17:12 schreef Peter Siebelt:

@paardestaart

In plaats van alle moslims op een hoop te vegen dient het verzet tegen de fundamentalistische islam zoveel mogelijk vanuit de eigen islamitische gelederen te worden bestreden.
Dit verzet – in welke vorm danook – verdient onze steun.

op 19 03 2008 at 22:59 schreef Loor:

Hassnae, een geestig en prettig leesbaar stuk weer. Die vrouwen zijn stuk voor stuk godinnen. En iedereen in NL maar ‘kicken’ op Sophietje Hilbrand. Wederom in de categorie veilig, verantwoord en voorspelbaar.

op 19 03 2008 at 23:13 schreef Paardestaart:

Peter S. – de hoop op verzet vraagt om een nuchter onderscheidingsvermogen..vooral als de verpakking zo gelikt is.

By the way: Shakira ìs een arabische. Voor de helft althans

op 19 03 2008 at 23:18 schreef Tjerk:

de hoop op verzet vraagt om een nuchter onderscheidingsvermogen..vooral als de verpakking zo gelikt is.

Verdomd, je hebt gelijk Paardestaart: die meiden zijn agenten van de islamisten!

op 19 03 2008 at 23:24 schreef Lagonda:

Het zou mooi zijn als al die Arabische liedjesschrijvers eens andere toonladders gaan gebruiken. Vier liedjes gehoord, en ik heb er mijn buik alweer van vol. Laten ze daar eens mee beginnen qua verlichting.

En nou ik toch bezig ben: wie wil bij Shakira eens een muilkorf permanent op haar hoofd vastnieten? Die kont is wel lekker, maar dat gehinnik is niet om aan te horen.

op 19 03 2008 at 23:51 schreef Ivo:

Maar westerse top 50 muziek is toch ook gestoeld op de gangbare (westerse) majeur/mineur ladders? Dorisch is misschien het meest kinky wat voorkomt.

De arabische evenknie is waarschijnlijk net zo beperkt en net zo kut. Misschien moeten de pop componisten uit beide werelden eens van ladder arsenaal ruilen

op 20 03 2008 at 01:41 schreef Sikbock:

dit is best wel aardig.. "arabisch" maar toch weer een stapje hoger op die ontwikkelingsladder ;-)

op 20 03 2008 at 01:53 schreef Syarikat:

Ik ben het o.h.a. eens met de opmerkinging
over het beperkte toonladder- en harmonische materiaal van de Arabische pop. Luister eens
naar de Joodse-Marokkaanse zangeres Sapho, die
heeft ook andere soorten (pop)muziek gemaakt
en dat is te horen.

http://cdbaby.com/cd/sapho

op 20 03 2008 at 02:44 schreef DvR:

"Een menselijk en zeer aangenaam beeld van de Arabische wereld" – zo ervaarde ik precies deze klanken en beelden uit deze film, met zang van deze zangeres.

op 20 03 2008 at 08:36 schreef leo:

Inul Daratista en Elvi Suakesi (en anderen) produceren al sinds de jaren 70 in Indonesia de zogenoemde ‘Dangdut’ muziek stijl, opzwepend, arabisch/indiaas (volgens Wiki), en vooral suggestief bewegelijk.

Dit kostte in 2003 Daratista een aanklacht wegens pornografie, en wel vanwege haar dansstijl die zijzelf omschrijft als Nge-bor (‘drilling’ – ‘boren’):

Haar advies aan vrouwen in Moslim landen, ‘wees gewoon jezelf’.

http://www.opinionjournal.com/columnists/bstephens/?id=110009891

Ik heb hier zo snel geen video links, maar meer geoefende youtube kijkers weten haar wel te vinden.

op 20 03 2008 at 10:52 schreef hassnae:

DvR, de Tunesische zangeres is inmiddels door de Egyptische soaps geadopteerd. Ze presenteert nu ook een programma. Als dit het soort muziek is waar je van houdt, is er nog veel moois te ontdekken.

Loor, dank je. Jij doet, naar ik heb gehoord, niet onder voor die dames.

op 20 03 2008 at 11:00 schreef Peter Siebelt:

@ Paardestaart/ Tjerk,

Verzet tegen …. heeft een combinatie van schoonheid, passie, dynamiek en ‘geweld’ nodig.
Geweld in de zin van niet oneindig stompzinnig dom klagen en zeuren maar goed doordacht en zoveel mogelijk op het juiste moment het kwaad van binnenuit met zijn of haar eigen uitgangspunten bestrijden. Om het geheel af te maken dient men massaal de straat op te gaan om de onvrede tegen de volksverlakkende machthebbers kenbaar te maken. Maar dat is met ons labbekak volk een utopie want anders was het nooit zo ver gekomen.

op 20 03 2008 at 11:24 schreef barry:

Mijn dochters dansen al maanden op Nancy Arjam
tot vervelens toe. Zelfs Libanese bezoekers verzuchten: moeten wij dit klote nummer nu ook al hier aanhoren. Begin inmiddels behoorlijk spijt er van te krijgen dat ik dit nummer het huis heb binnen gehaald
Vrolijk is het allemaal wel maar het leven als islamofoob is soms knap lastig. Habibi Arab Bussi Bussi Buss
Als arjam niet als smeermiddel voor de naderende take-over fungeert dan is zij wel een antisemiet die weigert voor haar desperate Israelische fans op te treden.
http://www.waleg.com/archives/008979.html

op 20 03 2008 at 11:29 schreef barry:

Sorry "Ajram"

op 20 03 2008 at 11:38 schreef Peter Siebelt:

Goed speurwerk Barry. Maar bedenk dat de internationale linkse kerk niet alleen culturele ontwikkelingen als Nancy steunt maar ook een van de meest invloedrijke vijanden is van de Israelische staat.

op 20 03 2008 at 12:07 schreef Lagonda:

Ja, klopt — maar Westerse muziek gebruikt veel meer harmonisaties en kleuringen, en moduleert soms alle kanten op. Is dorisch trouwens zo apart? Popmuziek is al snel dorisch volgens mij.

Arabische muziek gebruikt minder interessante harmonieen, en blijft over het algemeen steeds maar weer om hetzelfde toonpunt heenjengelen. Ik vergelijk ’t meer met een hele avond naar blues moeten luisteren — dat heb ik na vier nummers meestal ook wel gehoord.

op 20 03 2008 at 12:16 schreef Hafid:

‘In al die eeuwen dat Arabieren en Indiërs henna gebruikten, was het niet in hen opgekomen om zich er eens een keer goed en groots mee te profileren.’

Nu heb en had ik niet gedronken (zoal jij altijd denkt als ik op jouw stukken reageer) en ik heb deze zin vier keer gelezen: het staat er echt! Enige onderbouwing, ho maar. Ben je nou werkelijk gek geworden of is dit wat je verstaat onder een columnitische kwinkslag?

Wat is dit voor galimatias?

op 20 03 2008 at 12:49 schreef DvR:

Hassnae, dat klinkt me als muziek in de oren want in dit genre heb ik nog niets op CD kunnen vinden. Sterker, ik weet niet hoe het genre heet -chanson oriental?- wat het zoeken bemoeilijkt. Ik heb ooit contact gehad met Mw. Sellami (de echte zangeres, de vrouw in het filmpje is een actrice) maar ze had toen nog niets opgenomen. Voor namen, titels e.d. (evt. via e-mail) houd ik me graag aanbevolen!

op 20 03 2008 at 12:55 schreef Ivo:

Wat harmonieen betreft heb je volkomen gelijk. Dat maakt westerse muziek wat mij betreft interessanter/ mooier (whatever) dan b.v. orientaalse muziek. Modale jazz heb ik trouwens ook snel genoeg van(over dorisch gesproken).

Maar genoeg over dorisch, zo bijzonder inderdaad niet…

op 20 03 2008 at 14:36 schreef Kariem:

Ach, laat die Golfstaattrientjes een voorbeeld nemen aan Souad Massi

op 20 03 2008 at 16:17 schreef Peter Siebelt:

Ja ook de in Parijs wonende Alerijnse Souad Massi is een zangeres in mijn hart.

op 20 03 2008 at 16:54 schreef Hannah:

Peter S. rept over verzet, maar mijns inziens zijn hij en zijn naamgenoot vooral geinteresseerd in verzetjes met dat schone wat daar voor hun ogen lonkt, maar bijna niet te krijgen is…

op 20 03 2008 at 17:35 schreef Hafid:

Krijg ik nog antwoord op mijn opmerking, of is iedereen zo bezig met het ontdekken van universele kitsch, die alleen daarin ‘belangwekkend’ is omdat het uit Arabische landen komt?
Of is het niet meer van belang om een opmerking/mening te baseren op kennis? (Kennis? Het gaat om de ‘positieve’ verandering.)

Henna werd eeuwenlang niet uitgemeten totdat Madonna kwam (maar ja, ze hadden toen ook geen tv, laat staan videoclips); hé, de Arabische kitsch is al bijna een eeuw gaande, maar dat is nu een goed teken omdat het de Arabische wereld van binnenuit verandert…

Even wat postitieve geluiden uit de Arabische wereld. Ook daar hebben ze een Ifrandj Fallah… (voor de niet multitaligen onder jullie: Frans Bauer) wat geweldi! Ik pink een traan weg.

Stelletje lamzakken en verblinde idioten en wortelnajagende sullen.

Dit is mijn afscheidskreet aan FrontaalNaakt. Jammer dat je geen prijs hebt gekregen: dat zou de scatologische kroon geweest zijn op wie begon als een opstandige mol.

Veel plezier met je theekransje en verslik je niet in de baklava.

op 20 03 2008 at 17:59 schreef Peter Siebelt:

‘verzetjes’

@Hannah, prachtige woordspeling. Ja ik waardeer het schone ten zeerste, maar op dit moment vind ik een goed georganiseerd verzet tegen de idioterie van onze huidige machthebbers vele malen belangrijker.

op 20 03 2008 at 18:16 schreef Tjerk:

Dit is mijn afscheidskreet aan FrontaalNaakt.

Je klinkt nu als een die roept dat ‘ie zelfmoord gaat plegen. Dat willen die zelfmoordenaars ook nooit; veeleer willen ze gehoord worden.

Nou bij deze, Hafid: wat let je om je scherpzinnige aanklachten tegen de verbaarding van de binnensteden op schrift te stellen: Peter kennende zal hij ze gaarne plaatsen.

op 20 03 2008 at 18:35 schreef Kariem:

Hafid, het ontbreekt je een beetje aan relativeringsvermogen. Je bent blijkbaar nog lang niet hersteld van die vele koranlessen en de stokslagen van de koranleraar. Get a grip on yourself.

op 20 03 2008 at 19:09 schreef DvR:

Hafid, blijf nog even, je raakt net op stoom. Het mooie van de Tunesische film waar ik een fragment uit plaatste, vond ik juist dat hij niet geplaagd werd door allerlei opgelegde kitscherige en/of islamitische clichees die de meeste Arabische uitingen zo domineren. Daardoor kon hij een gelaagd verhaal vertellen over echte mensen met herkenbare dromen en zorgen – maar wel met een Arabisch tintje en, vooral in de muziek, met een eigen lyriek en nostalgie (alhoewel ik me afvraag in hoeverre de Franse invloed, op Tunesië en op de makers, erin doorklinkt). Zelf heb jij je uitvoerig verdiept in de Arabische lyriek maar daarvoor moest je diep in oude bronnen duiken. Er bestaat ongetwijfeld een authentieke Arabische cultuur, los van alle bombast en islamitische dictatuur, maar hoe ziet die er tegenwoordig uit, hoe klinkt die, en waar vind je hem nog?

op 20 03 2008 at 22:07 schreef barry:

@hafid
Nee Hafid, laat maar het is toch allemaal paarlen voor de zwijnen . Als zelfs jij die hier toch enig gezag geniet, niet meer door de algehele verdwazing kan heen dringen, is alles verloren. Hoewel die "galimatias"is wel aan mij besteed. Dankzij jouw zus heeft Peter het afgelopen jaar veel geleerd. Hij heeft geleerd dat zij daar in de Arabische wereld zich ook bezig houden met de nieuwste dvdspeler. Hij heeft geleerd dat daar ook soapies zijn. Hij heeft geleerd dat hun geestelijk leidsmannen zo vooruitstrevend zijn dat zij abortus overwegen in het geval van verkrachting. Tot zijn grote woede heeft hij van mij ooit geleerd dat zij daar ook nog naar de WC gaan En nu, tot waarschijnlijk zijn grote verassing, dat zij daar bovendien hun Frans Bauers waarmee je hoge ogen gooit als je die in de VN postmodernistisch weet te duiden.
Gegarandeerd succes bij de snakkende leeghoofden die onze voorhoeden bevolken.

Wat een drama. Hoe de vrolijke, zorgeloze studentikoze vrijbuiterij, waar FN ooit mee begon, verwordt tot "leukig doen" bij de NIO en dat in naam van het seculier hedonisme. Dit is de stemming, dit is de tijdsgeest en je hoeft dan ook niet verbaasd te zijn dat jij het aflegt tegenover Nancy Ajram en het hopeloze lijfstijl gekeuvel, waarbij ook nog alle Tjerken en al wat dies niet meer zij, in steeds maar groter wordende zelfingenomenheid, over je heen vallen. Dit is voer voor een nieuwe Mephisto of il Conformista, maar dan op z’n boere koorbals.
Gelukkig ben jij nog niet gesnatched Hoewel het mij verbaasd dat het toch nog zo lang heeft geduurd voordat bij jou de grens was bereikt. Het zal wel je familiaire trouw en goede inborst zijn geweest.
Hopelijk is er snel een nieuwe stek waar je tussen de bedrijven door je speelse lucide kwaks kan achterlaten. Want ze waren best wel troostrijk.

op 20 03 2008 at 22:14 schreef Rolf.:

Barry, hoe komt je tong zo bruin.

op 20 03 2008 at 22:32 schreef Peter:

Daar heb je Barry weer met zijn DVD-speler. Barry is een Pavlov-hondje. Hassnae plaatst hier een stuk, Barry komt dan steevast zeiken over die DVD-speler. Wat een armoe. En zo kut geschreven ook altijd.

op 20 03 2008 at 22:39 schreef barry:

Als het zo overkomt, dan heeft Hafid een aarslik van harte verdiend.

op 20 03 2008 at 22:45 schreef barry:

Bij mijn weten is dit de derde keer dat ik met de dvd speler kom aanzetten. Maar het was natuurlijk een schot voor open doel.

op 20 03 2008 at 22:50 schreef Peter:

O, het was pas de derde keer. Nee, dan is het opeens wèl een waardevol argument. Ik heb je de eerste en de tweede keer al gezegd dat er niks van klopt wat je zegt en dat je mijn woorden verdraait, maar dat interesseert je niks. Je hecht teveel aan die naargeestige karikatuur.

Het is luchtboksen, wat je doet. Het slaat nergens op, het is dom, en had ik al gezegd dat het kut geschreven is?

Waar zijn je ideeën, Barry? Wat heb jij de wereld te bieden?

op 20 03 2008 at 22:52 schreef stekkie:

Barry, wat moet het eenzaam zijn op jouw intellectuele hoogte. Wij zijn niet waardig.

Paarlen voor de zwijnen indeed. Het zwijn ben jij.

op 20 03 2008 at 23:06 schreef barry:

Waar zijn je ideeën, Barry? Wat heb jij de wereld te bieden? Zo gesteld, ga jij er kennelijk van uit dat jíj ideeën hebt en dat jij de wereld wat te bieden hebt. Treurig. Het lijkt wel een retorische vraag die je uit een of ander do it yourself boekje hebt geleerd.

op 20 03 2008 at 23:11 schreef Peter:

Het doet er niet waar het volgens jou op lijkt, Barry. Wat is het, daar gaat het om. En het is is een open vraag, waar jij kennelijk geen antwoord op weet.

Jij hebt niets te bieden, Barry. Ik wel. Ik heb een website die jij zo interessant vindt, dat je ‘m al jaren helemaal uitspelt. Je maakt je er zo kwaad om, dat je hier regelmatig hetzelfde onbeholpen gesputter komt spuien. Waaruit altijd weer blijkt dat je niet begrijpend kunt lezen, geen ideeën hebt, niets interessants in te brengen hebt.

Eigenlijk is je leven dus volstrekt nutteloos, Barry. Een doodziek aapje, dat ben je. Misschien dat ze bij de afdeling vivisectie nog wat aan je hebben.

How’s that for a theekransje?

op 20 03 2008 at 23:14 schreef Rolf,:

Frontaal Naakt is een site die ik met plezier bezoek. En ik ben de enige niet. Dat is in ieder geval meer dan wat jij de wereld biedt met je azijngezeik , Barry.

Jij bent pas écht treurig: steeds maar weer FN bezoeken en non-stop zaniken omdat de hoofdredacteur niet schrijft wat jij wilt lezen.

op 20 03 2008 at 23:16 schreef Peter:

Vergis je niet, Rolfkomma, Barry is één van mijn trouwste lezers. Al sinds het begin. Barry leest Frontaal Naakt elke dag weer met veel plezier. De tragiek zit ‘m in het feit dat Barry zich in de afgelopen drie jaar niet heeft ontwikkeld. Barry is stil blijven staan, terwijl de wereld gewoon door draaide. En daar raakt Barry soms wel eens een beetje gefrustreerd van.

op 21 03 2008 at 07:47 schreef Ansje:

Jammer als je wegblijft, Hafid. Ik lees je graag.

op 21 03 2008 at 07:48 schreef Peter:

Kijk, Peter Siebelt heeft het begrepen.

Natuurlijk gaat het hier om wegwerppopmuziek, en er zitten ongetwijfeld artiesten tussen die niet van onbesproken gedrag zijn. Trust Barry to dig up thát dirt.

Frans Bauer verkoopt meer CD’s dan Cristina Branco. Dat hoor je als kenner met smaak natuurlijk met veel dédain te beschouwen, maar een PR-man weet: wil ik zoveel mogelijk mensen bereiken, dan schakel ik Frans Bauer in en niet Cristina Branco.

Zo ook in de Arabische wereld. Jongeren kiezen hun rolmodellen uit de grote schare pop- en filmsterretjes die de revue passeren, en dan is het mooi te zien dat die rolmodellen niet zo’n boodschap hebben aan de maagdelijkheidscultus en de toorn van God die de islam zulke onverteerbare meuk maken.

En ja, dat is extra interessant omdat het de Arabische wereld betreft. Want Barry wist het allemaal al, maar je zou ze de kost moeten geven die niet alwetend zijn en wier beeld van de Arabische wereld wordt bepaald door wat we in de kranten lezen en op het journaal zien.

Hassnae maakt trouwens school in de Nederlandse journalistiek. Toen ze iets meer dan een jaar geleden met haar columns begon, had niemand aandacht voor de populaire cultuur in Arabirië. Tegenwoordig verschijnen er her en der stukken over Arabische soapseries en popsterretjes. Sandra Rottenberg organiseert maandelijks een avondje in het kader van zaken als televisie en humor in de Arabische wereld, Francisco van Jole wijdde er laatst een column aan in De Leugen Regeert.

In Amsterdam is nu besloten om de Arabische muziekzender Rotana op de kabel aan te bieden. Het hysterische geblèr over ‘islamisering’ en ‘Al Qaida-zender’ was niet van de lucht. Barry is namelijk niet alleen, moet u weten.

Het is zó dom, want Rotana biedt schaarsgeklede Madonna-klonen, geen haatpassages, geen oproepen om ‘je diamant te verbergen’ onder een tentdoek en omgang met apen, varkens en ezels te vermijden. Rotana is een mooi tegengif tegen de verboerkaïsering van de Nederlandse samenleving. Snap dat dan, dat doen ze bij Geenstijl in elk geval wel.

op 21 03 2008 at 08:39 schreef hassnae:

Ik wil toch nog even reageren op Barry’s link over Nancy Ajram waarin hij haar beschuldigt van anti-semitisme.

Wat zij zegt in antwoord op de vraag van de Israëlische journalist is dat ze zal doen alsof die vraag niet gesteld is. En waarom dan wel, omdat ze antisemiet zou zijn? Nee, omdat ze geen politiek licht en is en waarschijnlijk bang is precies het verkeerde te zeggen. Een aantal jaar geleden werd ook al naar haar politieke standpunten gevraagd en toen gaf ze daar geen antwoord op, omdat ze, in haar eigen woorden, geen flauw benul heeft van politiek.

Zij houdt zich daar verre van. Dat maakt haar geen gevaar of een antisemiet.

Dat het anders moet en dat er wel gewoon uitwisselingen moeten plaatsvinden, ook al zijn de landen politiek gezien vijanden, staat wat mij betreft buiten kijf. Maar het is niet aan mij.

En wat Barry betreft: het maakt niet uit wát ik bespreek, als het de volgende keer een kookprogramma is, zal hij wel weer weten te achterhalen dat er een kankerverwekkend ingrediënt wordt gebruikt, dat de kok Israëlische producten mijdt, dat die en die keuken niet zo speciaal is, of weet ik veel wat. Die man weet namelijk écht alles, maar dan net ietsje anders. Ieder z’n plezier.

op 21 03 2008 at 09:37 schreef Peter Siebelt:

Juist,

In mijn ogen dienen sport en cultuur verre van de politiek te blijven.

op 21 03 2008 at 10:07 schreef Peter:

Maar in alle eerlijkheid, andere Peter, dat is toch niet wat jij doet, cultuur gescheiden houden van de politiek, als je op Het Vrije Volk betoogt dat die Arabische sexsymbolen de meest effectieve en dodelijke wapens tegen fundamentalisten vormen?

op 21 03 2008 at 10:52 schreef Lagonda:

Hmm, Hafid verwoordt duidelijk zijn kritiek, maar het is ineens Barry die een veeg uit de pan krijgt.

Doet me denken aan die grap over die kerel die een beuk krijgt van de schillenboer. "En?", vraag zijn maat, "Hebbie teruggeslagen?". "Nee, maar ik heb wel dat paard een rotschop gegeven!"

op 21 03 2008 at 11:01 schreef barry:

@Hasnae. De ironie van mijn aantijging blijkt je geheel te ontgaan. Maar van dergelijk onbegrip schijn jij ook wel eens last te hebben. Gelukkig geef je toe dat zij geen politiek licht is, dus maar beter dat zij geen vredesonderhandelaar wordt, om op jouw ironische kwinkslag te reageren.
Het negeren van de vraag en de agressie die toen tegen de israelische journalist ontstond is wel exemplarisch. Op aantoonbaar contact met Israeliërs staat straf zelfs in Egypte.
Dit systeem is zo waterdicht, waardoor Israel een soort bermudadriehoek is waar in de Arabische wereld geen normaal beeld van bestaat. Individuele contacten op cultureel gebied zijn absoluut taboe. En het succes van de Bermudapolitiek begint ook steeds meer door te sijpelen in Europees Mediterane samenwerkingsverbanden.
Er wordt altijd zo hoog opgegeven van het feit dat Al-jazeera altijd de beide kanten laat zien. Maar zover ik kan nagaan zijn het alleen die belachelijke regerings officials die zij aan het woord laten en die bevestigen alleen maar het beeld dat het land wordt bevolkt door asteroïden. Nooit zie je eens gewone Israeliërs of soapies of artiesten.
Maar Israeliërs smullen al decennia van dergelijke vrolijke verhaaltjes die jij in de VN schrijft. Als Fayruz in Jordanië optreed komen daar honderden Israeliërs op af. Een van haar bandleden vertelde mij ooit eens hoe hij daar in gesprek kwam met een Israeli. Hoewel hij dat leuk vond was hij doodsbang dat iemand hem zag.
Nancy Ajram gebruikt in ieder geval niet haar positie omdat taboe te doorbreken. Nee zij heeft liever niet dat haar die vraag is gesteld en speelt een rol in de hagiografische biopic over Nasrallah. Die vond zelfs de Egyptische censor te gortig. Naar vermeld omdat dat de Israelische relaties zou beschadigen. Dan kan je altijd de joden de schuld ervan geven. De werkelijke reden is natuurlijk angst voor te grote symphatie voor Nasrallah en Iran
Wat betreft je insinuaties. Ik heb mij altijd verre gehouden over dwaze discussies naar aanleiding van jouw restaurantbespreking.

op 21 03 2008 at 11:16 schreef Peter Siebelt:

@Peter
Ik doe dat niet en betoog zeker NIET Arabische sexsymbolen. Ik betoog schoonheid, zang en dans zonder religieus of politiek ‘isme’.

In dit kader zijn het niet alleen effectieve wapens voor de vrijheid van burgers omdat het volksonderdrukkende ‘isme’ er geen vat op heeft maar ook belangrijke bruggenbouwers tussen verschillende bevolkingsgroepen..

op 21 03 2008 at 12:14 schreef Peter:

Hmm, Hafid verwoordt duidelijk zijn kritiek, maar het is ineens Barry die een veeg uit de pan krijgt.

Hafid en ik mailen. Barry krijgt niet opeens een veeg uit de pan. Zoals hij zelf ook toegeeft, heeft hij nou al drie keer die misleidende karikatuur met die DVD-speler geschetst. Hij verdraait opzettelijk mijn argumenten, daar heb ik hem al een paar keer op gewezen, maar Barry leert niet.

Op die manier verziekt Barry opzettelijk de discussie, en daar ben ik altijd heel duidelijk in geweest: dat sta ik hier niet toe.

Frontaal Naakt is voor mensen met een open mind. Barry heeft geen open mind. Barry komt voortdurend zeiken dat het niet goed is, wat ik op Frontaal Naakt doe.

Ik begrijp dat sowieso niet. Ik dwing hem toch niet om dit allemaal tot zich te nemen? Biedt Barry me stukken aan ter publicatie, om te zorgen dat dat broodnodige tegengeluid van hem hier is te horen? Nee. Hij komt hier alleen maar steeds dezelfde riedel afsteken. Iedere keer komt-ie weer met zijn zure sarcastische gezeik dat ik denk dat er niks aan de hand is, omdat ze in de Arabische wereld ook graag het nieuwste type DVD-speler willen.

Dat is nooit wat ik gezegd heb, dat denk ik ook niet, als iemand hier zijn nek heeft uitgestoken met kritiek op de islam, op moslims, op de multiculturele samenleving, dan ben ik dat. Onder mijn eigen naam heb ik hier heel wat harde noten gekraakt, en heb ik een podium gegeven aan (meestal anonieme) iconoclasten, waarmee ik de toorn van de politiekcorrecte goegemeente over me heb afgeroepen. Het heeft me vriendschappen en veel geld gekost. Per mail en op publieke fora werd ik lange tijd regelmatig uitgemaakt voor fascist en nazi. In NRC Handelsblad en de Volkskrant is mijn naam meerdere keren door het slijk gehaald.

Dan is het toch wel wat zuur dat er geregeld van die (semi)anonieme Hoeiboei-zeikerds mij komen verwijten dat ik de ernst van de situatie bagatelliseer en zo bijdraag aan de verergering van de problemen.

Wat doen zij dan aan het oplossen van die problemen? Helemaal niks. Het is gratuit gekanker.

Van hieruit dus een dikke vette fuck you voor de azijnzeikerds. Kom me maar eens recht in mijn gezicht zeggen wat je vanachter je computertje allemaal over me durft te beweren.

Stelletje keyboard-tijgers.

Ik doe hier wat ik wil. Wie het daarmee niet eens is, heeft de ruimte om onder woorden te brengen wat de steen des aanstoots is, en zijn alternatief te bieden. Wie constant komt drammen dat het kut is en mij en anderen persoonlijk aanvalt, kan de bal terugverwachten.

op 21 03 2008 at 12:43 schreef Peter Siebelt:

Muziek van de andere familiekant van Abraham.

http://www.myspace.com/yasminlevy

op 21 03 2008 at 16:35 schreef Lagonda:

Het hoe en wat m.b.t. Barry boeit me niet zo; het ging er mij met name om dat de niet mis te verstane kritiek (inclusief afscheid) van Hafid volledig werd genegeerd — barry’s DVD leek een welkome bliksemafleider te zijn.

Verder zweert mijn eksteroog dat niet alle problemen met de Islam d.m.v. schaarsgeklede lekkere wijven opgelost zullen worden. Schaarsgeklede lekkere wijven zeggen mij niet zoveel, omdat schaarsgeklede lekkere wijven al sinds mensenheugenis worden ingezet om de meest uiteenlopende zaken mee aan de man te brengen — inclusief de Jihad, overigens. Schaarsgeklede lekkere wijven zijn meestal een middel tot een doel; niet een revolutionaire kracht.

Maar wellicht dat op dit (masculiene?) forum aan schaarsgeklede lekkere wijven een invloed en betekenis en waardering wordt toegekend die niet geheel objectief is.

op 21 03 2008 at 17:05 schreef hassnae:

Dat niet alle problemen opgelost kunnen worden met schaars geklede dames, lijkt me logisch. Maar daar gaat het niet om. Ik laat zien wat er nog meer is in dat werelddeel.

Bijvoorbeeld dat het niet allemaal zwaarbedekte, onderdrukte vrouwen zijn, maar dat er zeer veel sensuele, sexy, onafhankelijke vrouwen zijn die het uitstekend doen in de hitlijsten. Wil dat zeggen dat de problemen er niet zijn? Natuurlijk wel, die zijn er, en die moeten bestreden worden, en dat gebeurt ook. Er is nog een lange weg te gaan, maar toch, er is al heel veel bereikt.

Op het moment dat je mensen uit de anonimiteit weghaalt en hun een gezicht geeft, maakt dat hen een stuk menselijker en herkenbaarder. Voor sommigen althans. Anderen houden liever rigide vast aan het vijandige beeld dat ze hebben. Dat kan.

op 21 03 2008 at 17:22 schreef DvR:

Het niet volledig uit de lucht gegrepen bezwaar van feministes tegen bloot vrouwelijk vertoon was altijd, dat die naakte welgevalligheid alleen maar ten dienste stond van beluste mannen, en dat die naakte dames dus slechts de onderworpenheid van vrouwen bevestigden en bestendigden.

In het Westen hebben vrouwelijke artiesten als Madonna en Shakira er een nieuwe draai aan gegeven, door uit te dragen dat ze als vrouw ook niet vies zijn van een stomend onderonsje. Door de rol van seksueel initiatiefnemer (sinds mensenheugenis de exclusief rol van mannen) op zich te nemen completeerden ze hier als het ware de vrouwenemancipatie.

Hoe moet ik de nieuwe blote buikdanseressen van Rotana interpreteren – staan die daar dienstbaar en beschikbaar te zijn zoals het brave meisjes betaamt, of staan ze de seksuele hegemonie van de Arabische man uit te dagen?

op 21 03 2008 at 17:22 schreef Lagonda:

Dat niet alle problemen opgelost kunnen worden met schaars geklede dames, lijkt me logisch. Maar daar gaat het niet om. Ik laat zien wat er nog meer is in dat werelddeel.

Ik zeg ook niet dat je dat schreef, Hassnae. Het is me duidelijk wat je probeert te laten zien met je stuk — het blijkt alleen dat in de discussie die volgt de nadruk toch vooral op de lekkerigheid van lekkere wijven komt te liggen.

op 21 03 2008 at 17:52 schreef Kariem:

Een ding alleen, Hassnae: je columns concentreren zich wel erg veel op het Midden-Oosten. Schrijf je ook wel eens over het tv-aanbod in de Maghreb? Ik lees de VN of FN niet iedere week, dus het kan me ontgaan zijn.

op 21 03 2008 at 20:05 schreef Peter:

het ging er mij met name om dat de niet mis te verstane kritiek (inclusief afscheid) van Hafid volledig werd genegeerd

Dat werd-ie niet. Kariems reactie was treffend, een aantal mensen liet weten het jammer te vinden dat Hafid zich hier kennelijk niet meer thuisvoelt. Daar had ik niks aan toe te voegen. Liever had ik gehad dat Barry hier luidruchtig afscheid kwam nemen, maar ja, het gaat nou eenmaal niet altijd zoals je wilt.

Wat het is met die schaarsgeklede vrouwen: het zijn rolmodellen. En zolang schaarsgkelede vrouwen rolmodellen zijn, blijft de hoop bestaan, dat de macht en de invloed van de baardmannen spoedig zal eroderen.

Zo ook met Rotana. We weten allemaal welk TV-aanbod er nog meer is uit de Arabische wereld: een antisemitische zelfmoordmuis om de kinderen te vermaken, bijvoorbeeld. Nou, dan ben ik blij dat ze in Amsterdam sexy videoclips uit Arabirië gaan uitzenden. Er zit daar een hele rare burgemeester, en het had dus evengoed anders kunnen zijn.

Ik hoop dan maar dat die twaalfjarige moslima’s die clips zien en denken: fuck that shit, ik ga geen hoofddoek dragen, ik wil er ook zo dellerig bijlopen.

op 21 03 2008 at 20:56 schreef hassnae:

Kariem, ik schrijf zeker ook over de Magreb-tv. Marokko, Algerije en Tunesië zijn al aan bod geweest. Libië gaat er aan komen en Soedan ook.

Die stukken zullen tezijnertijd ook hier geplaatst worden.

De reden waarom ik vaker het Midden-Oosten neem is vanwege de politieke relevantie, maar ook omdat daar van alles gebeurt op tv-gebied.

Er is nu een serie op de Marokkaanse tv die ik misschien ga bespreken. Er is zoveel, en het is elke keer weer kiezen. Deze week staat er een stuk over Rotana in VN. Hoewel ik van plan was over Libië te schrijven, heb ik Rotana genomen vanwege de actualiteit.

op 21 03 2008 at 21:25 schreef Kariem:

Ik kijk er naar uit, Hassnae, naar dat stuk over Libische tv.

"Troosteloos als Libische staatstelevisie…"

Is een regel uit een van Moustafa Stitou’s gedichten.

op 22 03 2008 at 12:50 schreef Max J. Molovich:

Ik vind toch echt dat die Nancy Ajram, vermoedelijk vooral dankzij de cosmetische chirurgie, een nogal vlak, saai, popperig, emotieloos en van elk teken van een geleefd leven gespeend gezicht heeft. Doet me een beetje denken aan de posters die Diesel een paar jaar geleden had van mensen die er op hun 98e nog steeds uitzagen alsof ze 23 waren doordat ze, bijvoorbeeld, nog nooit hadden gelachen en elke ochtend hun eigen urine dronken. For a successfull living.

op 23 03 2008 at 14:15 schreef Wampie:

Veel plezier met je theekransje en verslik je niet in de baklava.

Hafid, Frontaal Naakt heeft blijkbaar wel heel weinig krediet bij je als jij het diner laat staan in verband met een enkel tussengerecht dat jij niet blieft. Om de kok, die over jou als gast hoog heeft opgegeven, als een baksteen te laten vallen, getuigt niet van prettige omgangsvormen.

op 23 03 2008 at 17:11 schreef DvR:

Kunstenaars en visionairs moeten zich aan omgangsvormen niet teveel gelegen laten liggen, bovendien denk ik niet dat Hafid’s ergernis zomaar uit de lucht kwam vallen. Ik weet alleen niet waar hij zich nou echt aan ergert: aan het gebruik van een twijfelachtig argument, of aan het feit dat er een lofzang wordt gehouden op dubieuze b-artiesten?

Ik kan me goed voorstellen dat het iemand die zich bezighoudt met verfijnde middeleeuwse Arabische poëzie, een gruwel is om hier een soort Frizzle Sizzles opgevoerd te zien worden als toonbeelden van Arabische cultuur. Maar dat is niet wat hier gebeurde – het gaat hierboven niet om de artistieke inhoud, maar om de maatschappelijke betekenis van die artiesten. Ik geef Peter gelijk als hij zegt dat de waarde van de besproken popmuziek bijvoorbeeld hierin zit, dat het meisjes ervan kan weerhouden om hun individualiteit aan een hoofddoek op te offeren. Ikzelf zie marokkaanse jongeren met westerse koudwatervrees zich ook veel liever met dit soort clips vermaken dan met onthoofdingsfilmpjes. In die zin kunnen alle seculiere uitingen van Arabische cultuur belangwekkend zijn, ongeacht hun kunstzinnige merites.

Desalniettemin zou het leuk zijn als eindelijk de Arabische Bob Dylan eens wil opstaan. Al meer dan twintig jaar geleden ben ik eens naar de Brakke Grond getrokken, waar ene Fawzy Al-Aleidi een concert gaf. De VPRO had hem aangekondigd als ‘de Arabische Tom Waits’. Nou, mooi niet – het was onbegrijpelijke traditionele sliertjesmuziek. We hebben inmiddels cross-overs tussen zo’n beetje alle westerse muzieksoorten en hun etnische evenknieën elders in de wereld, maar waar blijft het bruggetje naar de arabische wereld?

op 23 03 2008 at 18:05 schreef Peter:

Kunstenaars en visionairs moeten zich aan omgangsvormen niet teveel gelegen laten liggen

Nou, ik heb toch liever dat ze dat in mijn nabijheid toch maar wel doen.

op 23 03 2008 at 18:07 schreef Wampie:

‘Omgangsvormen’ was niet goed gekozen, te oppervlakkig; daarvoor was Hafids aanval te hard.

op 23 03 2008 at 18:17 schreef Wampie:

Iemand publiekelijk afserveren, in zijn eigen domein, die herhaaldelijk de loftrompet over jou heeft gestoken en met wie ook persoonlijke banden lijken te bestaan, getuigt niet van hypocrisie, maar is wel… tja… schokkend.

Hoe precies kunnen we hier niet volgen, omdat de discussie zich verplaatst heeft.

op 23 03 2008 at 18:18 schreef Kariem:

@ DvR:

Nog geen Bob Dylan, maar hij komt redelijk in de buurt: De Algerijns/Kabylische zanger Matoub Lounes. In dit artikel wordt de vergelijking met Bob Dylan wel getrokken. http://www.uitpers.be/artikel_view.php?id=1131

Hier z’n wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Loun%C3%A8s_Matoub

Een held!!!

op 23 03 2008 at 18:20 schreef Kariem:

Hafid, bovenstaande ook universele kitsch?

op 24 03 2008 at 12:32 schreef DvR:

Interessante man zeg, en doodzonde dat hij vermoord is. Hij was een Algerijnse Berber, meer specifiek een Kabyliër. Spreekt hij hetzelfde Tammazigh als Marokkaanse Berbers, of bestaan daarin ook allerlei dialecten? Het viel me in het artikel op dat veel bewoners van Kabylië atheïst zijn, en dat de positie van vrouwen er dan ook veel beter is.

Hier nog een link naar een filmpje waarin hij musicerend getoond wordt, met Franse ondertiteling: http://www.youtube.com/watch?v=EJpeRt4AePk

Veel dank voor de links Kariem!

op 24 03 2008 at 13:07 schreef babs:

Ik hou wel van kitch, ook van Arabische. Maar Hafid heeft natuurlijk wel een punt dat het niet te belangrijk gemaakt moet worden.

Het is ook niet persé geruststellend dat er ook in de onderdrukte Arabische wereld halfnaakte zangeresjes zijn. Het gaat om de constante dreiging van censuur die kunstenaars en kitchmakers dwingt altijd rekening te houden met de machthebbers. Dat heeft vaak prachtige kunst tot gevolg, maar dat verandert niks aan de onderdrukking.

De ene dichter wordt getolereerd, de andere verdwijnt. Willekeur.

Een halfnaakt zangeresje is totaal ongevaarlijk en wordt getolereerd, tot er misschien ergens een zondebok nodig is en dan wordt er eentje gestraft. Echt nieuws zou zijn als Rusdie een belangrijke Libanese literatuuronderscheiding zou krijgen of Hafid een eredoctoraat aan de universiteit van Abu Dhabie.

op 24 03 2008 at 13:48 schreef Kariem:

@DvR:

Het Kabylisch is redelijk verstaanbaar en ook vergelijkbaar met de andere Berber dialecten, naar men zegt. Mijn kennis van het Berbers is helaas niet zo optimaal.

De Kabyliers zijn ook veel vooruitstrevender dan de andere Berbervolkeren. Komt volgens mij omdat zij een minderheid vormen temidden van een grote Arabische meerderheid.

op 24 03 2008 at 23:42 schreef Tjerk:

Babs,

het gaat er niet alleen om dat degenen ‘in control’ er een plug op kunnen stoppen als ze dat zouden willen (maar als ze dat zouden kunnen, waarom doen ze het niet, aangezien ik er niet aan twijfel dat ze het willen); waar het om gaat is dat een significant deel van de Arabische bevolking dit kennelijk geen probleem vindt, en zelfs wel erg leuk.

Vonden ze het niet leuk, dan zouden ze de platen van die meisjes niet kopen.

op 25 03 2008 at 12:36 schreef babs:

En een ander deel vindt het niet leuk. Net mensen.

Op zich goed om te weten dat het niet allemaal monsters zijn in de Arabische wereld, terecht dus dat Hassnae en anderen leuke voorbeelden geven van Arabieren die net mensen zijn. Maar daarbij moeten een paar zaken niet uit het oog worden verloren:

-Het blijven kutlanden
-Er wonen daar veel vervelende mensen
-Het is niet wereldschokkend dat er ook mensen met normale wensen en verlangens wonen.

op 25 03 2008 at 12:48 schreef Peter:

Niet ‘ook mensen met normale wensen en verlangens’, de meerderheid wil gewoon een leuk leven en houdt zich niet bezig met wensdromen over de vernietiging van deez’ of gene of de precieze interpretatie van koranvers zus en zoveel. Ten eerste krijg je een totaal andere indruk als je de berichtgeving uit de Arabische wereld volgt (bovendien, de herkenbare Arabieren die je hier ziet wekken zelf ook nogal eens de indruk met professor Barabas’ teletijdmachine naar het hier en nu te zijn geflitst), ten tweede geeft zoiets hoop op een snelle cultuurverandering zonder bloedige oorlog of wat ook.

op 25 03 2008 at 13:14 schreef hassnae:

"Het blijven kutlanden"

Ben je er wel eens geweest, Babs? Ik vind dit nogal kort door de bocht en totaal onterecht. En zijn al die landen dan maar meteen kut of zijn sommige minder kut en andere kutter? Of zitten er misschien wel, hoe schokkend, ook hele fijne landen tussen. Ondanks dat de politiek leiders volkomen kut zijn.

op 25 03 2008 at 13:28 schreef Peter:

Zeg Hassnae, ga je mond eens spoelen.

op 25 03 2008 at 13:30 schreef hassnae:

Spoelen helpt bij mij niet.

op 25 03 2008 at 13:44 schreef Peter:

Fraai is dat.

op 25 03 2008 at 15:05 schreef babs:

Ben niet verder gekomen dan Turkije, het voetbalstadion van Besiktas en mijn toenmalige schoonfamilie. Turkije is een raar land, ik zou er niet willen wonen. Landen met minder democratische regimes zijn wat mij betreft per definitie kutlanden (let wel, ik heb het niet over de mensen).

Verder ken ik de Arabische en Noord-Afrikaanse landen dus niet, behalve dan van verhalen uit de eerste hand. Een Algerijnse vriendin die voor haar neus kelen heeft zien doorsnijden (en niet als leugenverhaal voor een verblijfsvergunning, dat speelt in Spanje geen rol), een Marokkaanse vriendin van mijn vrouw die door haar man verstoten werd. Beide zullen zich niet storen aan halfnaakte dansmeisjes, maar beide vinden Spanje toch een fijner land.

Dat de grote meerderheid in alle moslimlanden helemaal niet het Westen wil vernietigen is me duidelijk en ik vind de stukken van Hassnae dat nog duidelijker maken. Niks mis mee, maar die landen, die regimes, die blijven kut. En zo gezellig vond ik het trouwens ook niet in het Besiktasstadion. Al lang blij dat ik een zwarte jas aan had en geen rode. En FIS won wel degelijk de verkiezingen in Algerije en Hamas in Palestina. Misschien keken ze de dag dat ze FIS stemden wel naar halfnaakte dansmeisjes op TV, misschien willen ze helemaal het Westen niet vernietigen, misschien willen ze alleen maar sommige halfnaakte dansmeisjes dood (laten) maken. Alleen de halfnaakten die vergaten mee te doen aan Ramadan ofzo. Zoals de CP86 stemmer die alle negers het land uit wil hebben, behalve zijn buurman, want dat is ‘ne goeie.

op 26 03 2008 at 16:11 schreef Tjerk:

Tja, of ze kiezen voor de FIS en HAMAS omdat men het corrupte regime zat is, en maakt men zichzelf wijs dat de halfnaakte dansmariekes met rust gelaten zullen worden. Zoals je zelf al zei: ’t zijn net mensen.

op 26 03 2008 at 17:15 schreef babs:

Ik niet dat je kiezers moet onderschatten, Tjerk. Mensen die Hamas stemmen weten donders goed waar dat voor staat: minder corruptie, totale oorlog met Israel en verregaand minder persoonlijke vrijheid. Om van FIS nog maar te zwijgen.

Er zijn natuurlijk minder erge Arabische landen, ik begrijp dat het zelfs in Syrie mogelijk is een min of meer normaal leven te leiden. Maar dan altijd met die hypocresie dat je nooit eerlijk tegen de buitenwereld kunt vertellen wat je in eigen kring precies doet. En altijd het risico dat de volgende regeringsleider een moslimfanaticus is. En voor vrouwen altijd het risico dat ze verstoten worden en hun kinderen nooit meer zien. Kutlanden, denk ik dan. Maar ik laat me graag van het tegendeel overtuigen en zie uit naar de verhalen over de strandvakantie van Hassnae in Libanon. Lekkere wijn hebben ze er in elk geval, fijne keuken ook.

op 26 03 2008 at 17:49 schreef Tjerk:

Babs; je moet even kiezen. Het ene moment wil je ‘kutland’ namelijk alleen op het regime betrekken; en het volgende moment stel je weer dat er in die landen toch wel erg veel mensen zijn die te blote zangeresjes achter de tralies willen laten verdwijnen.

Wat is het nu?

op 26 03 2008 at 19:17 schreef babs:

Van die landen weet ik het zeker, over de bevolking twijfel ik. Het valt me op dat meer democratie in die landen vaak leidt tot minder vrijheid.

Ik vind het te makkelijk om te zeggen: ze zijn net als ons en als ze niet net als ons zijn, dan komt dat door economische omstandigheden, Israel of Amerika. Ik vermoed dat ze voor een groot deel heel anders denken en dat dat komt door niet alleen economische maar ook culturele verschillen. Religie speelt binnen die culturele verschillen een belangrijke rol.

Maar ik zal niet zeggen: kutvolk, want daarvoor zijn er in elk land te veel mensen die wel leuk zijn. Gelukkig komen juist deze mensen vaak naar Europa.

op 26 03 2008 at 19:45 schreef Tjerk:

Kortom: je vindt moslimbevolkingen overwegend ‘kutvolk’ omdat ze heel anders (lees: anti-vrijheidslievend) denken, maar dat zul je niet zeggen, want daar ben je te pc voor.

op 27 03 2008 at 11:00 schreef babs:

Een volk bestaat uit mensen die vinden dat zij onderdeel zijn van dat volk. Als je zegt kutvolk bedoel je dus al die mensen. Ik vind Gaza-Palestijnen geen kutvolk, Hamasstemmers wel (met uitzondering wellicht van die enkeling die echt zo naief was en dacht dat alle corruptie zou verdwijnen en de vrede met Israel snel getekend zou worden met Hamas aan de macht). Ik vind Egyptenaren geen kutvolk, maar al die Egyptenaren die op extremistische partijen zouden stemmen zouden ze de kans krijgen, wel. Dat maakt enkele moslimbevolkingen overwegend kutvolk en andere moslimbevolkingen gedeeltelijk kutvolk, net als Nederlanders gedeeltelijk kutvolk zijn.

Wat vind jij van mensen die FIS stemmen, terwijl tienduizenden moslimse landgenoten door het FIS zijn vermoord? Hoe denk jij dat het komt dat in ontzettend veel moslimlanden moslims elkaar doodmaken waar ze kunnen? En dat in veel andere moslimlanden de onderdrukking zo totaal is dat een vrouw zonder hoofddoek niet alleen over straat kan? En dat zelfs in de meest gematigde moslimlanden (muv Turkije) vrouwen na scheiding geen enkel recht hebben. En dat zelfs in Turkije je op moet passen niks verkeerd te zeggen over genocide, profeet of de Grote Turk?

Of zijn dat eigenlijk allemaal fijne mensen en is het allemaal de schuld van Israel en Amerika?

op 27 03 2008 at 12:43 schreef hassnae:

Babs, ik weet er niet het fijne van, maar wat ik van Algerijnen die in Algerije wonen heb begrepen is dat ze aanvankelijk massaal op het FIS gingen stemmen, omdat ze dachten dat die partij daadwerkelijk veranderingen ging doorvoeren. Voordat het zo ver was, werd steeds meer duidelijk dat het FIS niet deugde (corruptie, gesjoemel met onroerend goed etc). Toen de regering de verkiezingsuitslag overboord gooide is het moorden begonnen. Er zijn heel veel vermoedens dat de afschuwelijke slachtpartijen deels voor rekening van de regering waren.

Ik heb ook verhalen gehoord over gruwelijke martelpraktijken in de gevangenissen.

Niet alleen in Turkije, maar ook in een aantal Arabische landen (waaronder Marokko) zijn de vrouwenrechten gewaarborgd in de wet, ook na scheiding. In het grote deel van de Arabische landen kan een vrouw gewoon zonder hoofddoek, en alleen, over straat. Dat er nog heel veel moet gebeuren staat buiten kijf, maar het is niet zo zwart-wit als jij het stelt.

Dan over de aantrekkingskracht van de islamitische partijen: ze weten heel goed hoe de armere, ongeletterde bevolking voor zich te winnen. Ook zij beloven, net als alle politici, van alles dat ze vervolgens toch niet waar zullen gaan maken. Behalve dan als ze beloven sekse-segregatie door te voeren en de hoofddoek verplicht te stellen, want daar zijn ze dol op. En dan nog zijn er zoveel andere factoren die meespelen.

op 27 03 2008 at 13:28 schreef een eenvoudige allochtoon:

hierme wil ik een reageren op mr.barry zijn visie over het zwaar belaagde israel.om zijn eigen woor-
den te gebruiken"een soort bermuda driehoek".als de israelis in een bermudadriehoek leven,hebben ze er goed aan gedaan om de palestijnen in een concentratiekamp op te sluiten onder totale controle.
doet me denken aan iemand die een huis kraakt en dan gaat klagen dat zijn buren hem niet vriendelijk gezind zijn.
naar mijn mening zijn het de israelis die altijd onmogelijke eisen stellen,en het vredesproces frustreren door zelf te willen uitmaken wie hun gesprekspartner word in de besprekingen.
toen arafat nog leefde vonden ze de FATAH ook geen gesprekspartner en wel om de redenen dat het een corrupte organisatie was die terrorisme steunde en die deed aan zelfverrijking.kan me alleen niet voorstellen,waarom ze moeite hadden met zelfverrijking, als de Israëli het deed om de belabberde financiële situatie van de Palestijnse bevolking te verbeteren,dan overweeg ik zelfs om het joodse geloof aan te nemen.
maar helaas de praktijk wijst uit dat het ze daar niet om te doen is.
want in 2007 kregen de palestijnen voor het eerst in hun geschiedenis de gelegenheid om te stemmen in een democratische verkiezing.
de uikomst is bekend "HAMAS" won de verkiezingen.
dat de Israëli daar ook weer om de zelfde redenen moeite mee heeft,kun je niet ontkennen.
was het niet een joodse profeet(Jezus)die een goed voorbeeld gaf,en water bij de wijn deed.
barry ben je soms ook een zionist,want ik meende in jouw stukje gelezen te hebben dat ook jij vind dat nancy marjam maar beter geen vredes-onderhandelaar kan worden.
trouwens jij beklaagt je over de censuur in de arabische wereld,maar de israelische censuur reikt tot in het westen,want een ieder die het ook maar in zijn hoofd haalt om de van boven alle kritiek verheven staat israel,te bekritischeren word meestal zonder uitzondering uitgemaakt voor antisemiet.misschien hoor je nu een belletje rinkelen.
israel gaat er prat op om te beweren dat ze de enige democratische staat zijn in het midden oosten,maar in de de israelische grondwet staat geschreven dat ze mogen martelen.

op 27 03 2008 at 13:49 schreef Peter:

Er zijn heel veel vermoedens dat de afschuwelijke slachtpartijen deels voor rekening van de regering waren.

Dat wil ik graag geloven, er zijn ook veel vermoedens dat Bush en Israel achter 9/11 zitten, en niet Bin Laden. Maar is er bewijs, of zijn er sterke aanwijzingen? Van wie zijn die vermoedens?

Wat het stemmen op partijen als Hamas betreft, ik kan kan het de Palestijnse bevolking niet kwalijk nemen dat ze gaat voor de partij die haar ziekenhuizen en blindenschooltjes bouwt en financiert, terwijl de Israelische douane Palestijnse tomaten in depots opslaat totdat ze onverkoopbaar zijn geworden.

Voor mij zou het dan ook vrij simpel zijn, en halfnaakte zangeresjes zouden dan ook niet mijn eerste prioriteit zijn.

Zuerst das Fressen, und dann die Moral, zei Peter Maffay dan altijd.

op 27 03 2008 at 13:58 schreef hassnae:

Er zijn hooggeplaatste Algerijnse regeringsfunctionarissen die uit de school zijn geklapt over de moordpartijen. Ik kan me een interview in de Volkskrant herinneren jaren geleden.

Wat opviel aan de slachtpartijen is dat ze totaal onvoorspelbaar waren en dat de regering de indruk wekte er machteloos tegenover te staan. Totdat de regering opeens besloot prominenten uit het buitenland uit te nodigen en weer concerten te laten organiseren: de slachtingen waren ineens voorbij. In één klap was de dreiging over en had de regering alles onder controle. Dat is op zijn zachts gezegd opmerkelijk.

De details heb ik niet, maar van de mensen in Algerije zelf heb ik ook begrepen dat de overheid van alles heeft uitgehaald en zij hebben die periode van heel dichtbij meegemaakt en in die angst geleefd. Dat neemt overigens niet weg dat het FIS niet deugde.

op 27 03 2008 at 14:07 schreef een eenvoudige allochtoon:

peter van dat soort vermoedens heb ik ook gehoord,
en die aantijgingen kwamen niet alleen van de direct belanghebbenden,maar ook van homemade Amerikaanse en Britse journalisten.
veiligheidsdiensten werken altijd op de achtergrond,een bewijs is daar nooit voor te leveren.
michael moore hebben ze direct voor fantast uigemaakt,om maar niet over de feiten die hij en vele anderen heeft geleverd te hoeven reageren.
dat is een standaard procedure(van zij die het daglicht niet kunnen verdragen).

op 27 03 2008 at 14:20 schreef Peter:

Je hebt het over die 9/11-complottheorieën, simpele ziel. Dat jij daarvan hebt gehoord, vind ik niet zo indrukwekkend en dat Amerikaanse en Britse journalisten denken dat Bush en Israel erachter zaten, evenmin.

Michael Moore heeft, op de voor hem typisch demagogische wijze, op gewezen dat de Amerikaanse overheid nogal wat steekjes heeft laten vallen en hij heeft er – en daarmee was hij de eerste niet – op gewezen dat Bush innige banden heeft met Saudische families. Maar hij heeft niet aangetoond dat Bush en Israel achter die aanslagen zaten. Dat van die joodse werknemers, die allemaal op 9/11 toevallig niet aanwezig waren in het WTC, is niet echt waar, hoor!

Van die Algerijnse zaak wil ik wel meer weten. Dat vind ik ook niet zo’n vergezochte theorie. Mogen we dan Algerije wel onder de ‘kutlanden’ scharen? En hoe kut is Marokko eigenlijk? Daar begint het steeds meer op Nederland te lijken, met al die persbreidel!

Marokkaanse journalisten en cartoonisten hebben wel meer ballen dan Nederlandse, begin ik onderhand te vermoeden.

op 27 03 2008 at 14:36 schreef een eenvoudige allochtoon:

mensen die in het midden oosten leven hebben niet de luxe om een leider vrij te kunnen kiezen,dat maakt hun toch ook een slachtoffer.zonder uitzondering kunnen we bijna alle leiders volgens westerse normen dictators noemen.
typisch is dat zo n kleine 20 jaar geleden ook in algerije voor het eerst in hun geschiedenis vrije democratische verkiezingen werden gehouden.
de FIS WON OVERWELDIGEND,of het westen het daar mee eens was,zeker niet.
feit is dat het westen niet de stem van de burgers respecteerde,want ze wensten geen streng islamitische staat direct gelegen aan de Europese staatsgrenzen.
de generaal die toendertijd een staatsgreep pleegde,volgens mij heette hij zaroual.
kreeg steun uit het westen.
toen hij aan macht was hoorde iedereen in de wereld over de verschrikkelijke slachtpartijen,die de moslim fundamentalistenzouden hebben gepleegd.
maar van algerijnen ook in nederland hoorde ik dat het leger die doden op zijn geweten had.
waar ik mij altijd over verbaasde,was waarom niemand van de "vrije westerse pers"zich er aan waagde om een soort undercover actie op poten zette om enigzins achter de waarheid te komen.
altijd met het excuus dat het te gevaarlijk was,maar hoe kwamen ze dan aan hun nieuws.
ik meende altijd begrepen te hebben dat nieuws,geschreven door mensen aan het front,wel riskant was maar noodzakelijk voor een objectieve berichtgeving.

op 27 03 2008 at 14:40 schreef babs:

Op de één of andere manier houd ik dus mijn twijfels over veel mensen in Arabische en Noord-Afrikaanse landen.

Religieuze partijen die aantrekkelijk zijn, omdat ze beloven sekse-segregatie door te voeren en de hoofddoek verplicht te stellen. Het is SGP in het kwadraat en dat is dan populair.

Moslimlanden waar vrouwen alleen, zonder hoofddoek over straat kunnen zijn vaak precies die landen waar een dictatoriale elite alle touwtjes in handen heeft. Wat gebeurt er als die elite democratie invoert?

Dat is wat mij betreft de tragedie van moslimlanden in een notendop: of je hebt dictatoriale regimes, waaronder het redelijk prettig leven is als je maar tot de elite behoord, of je hebt religieus fanatisme. In feite heb je dus de keuze onderdrukt te worden door een corrupte verwesterde elite of door de religieuze Volkspolizei. Dat is wat gechargeerd gesteld, wellicht, maar geef gerust voorbeelden van succesvolle democratiseringen in moslimlanden anders dan Turkije (dat ook maar een heel wankel evenwicht kent). Tunesie wellicht? Marokko misschien? Een golfstaatje hier en daar?

O, en voor Tjerk, succesvol en moslimfundamentalistisch gaat voor mij inderdaad niet goed samen, daar ben ik een vreemde in. Is een vooroordeel waar ik maar niet vanaf kom.

op 27 03 2008 at 14:53 schreef hassnae:

"Religieuze partijen die aantrekkelijk zijn, omdat ze beloven sekse-segregatie door te voeren en de hoofddoek verplicht te stellen. Het is SGP in het kwadraat en dat is dan populair."

Mijn grap ontgaat je, Babs. Je vat het veel te letterlijk op.

De keuze die jij stelt, onderdrukt worden door verwesterde elite of religieuze Volkspolizei strookt niet helemaal met de realiteit. Niet voor alle landen in ieder geval.

op 27 03 2008 at 15:00 schreef babs:

Voorbeelden, please. De grap ontgaat me inderdaad, ook na herlezing.

op 27 03 2008 at 15:03 schreef babs:

De Algerijnse regering deugt zeker niet en wordt natuurlijk gesteund door het Westen. Ze zullen vast ook wel moorden hebben gepleegd en die de FIS in de schoenen hebben geschoven. Feit blijft dat een meerderheid van de Algerijenen op een antidemocrartische, moslimfundamentalistische shariapartij heeft gestemd.

Dat al die Algerijnen niet op de regering stemden, prima. Maar konden ze nu echt niet een liberale of socialistische partij verkiezen? Waarom moest het weer een Hamaskloon zijn? Mijn eerste reactie is dan: klootjesvolk, je verdient ook niet beter. Dan heb ik het over FIS-stemmers en regeringsstemmers, niet over die andere +/-10%.

op 27 03 2008 at 15:05 schreef babs:

correctie: ik dacht dat het moorden al voor de verkiezingen was begonnen, maar dat vind ik niet terug.
http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Salvation_Front

op 27 03 2008 at 15:08 schreef een een voudige allochtoon:

geitenpetertje ik heb niet beweerd dat hij bewijzen heeft geleverd voor betrokkenheid van of een Amerikaanse of een Israëlische geheimedienst
soms zou je bijna denken dat het een en dezelfde is.ik beweerde dat hij harde feiten heeft aangedragen die elk normaaldenkend mens de wenkbrauwen doen fronsen.
omdat die harde feiten niet stroken met de officiële lezing van de amerikaanse regering.
feit is wel dat er nooit een officieel onderzoek naar die feiten is gedaan.wat ik mij afvraag is hoe moeilijk is het om je eigen moerstaals goed te lezen,was je wel onder de indruk als ik baruch had geheten.
consequent ben je ook niet eerst klaag je dat er niet voldoende allochtonen op je site reageren,en ook niet meer in de zaal zaten,waar je halsreikend naar uitgekeken hebt en erop gerekend had om met de hoofdprijs naar huis te kunnen gaan.
je had natuurlijk gehoopt om met je lelijke hoofd in de krant te staan met"eigenaar van de beste site in nederland. jammer het is anders gelopen

op 31 03 2008 at 20:26 schreef een eenvoudig allochtoon:

babs stel je voor dat een of ander islamitische rijk oliestaatje,ingrijpt in de nederlandse politiek omdat zij er lucht van krijgen dat de nederlandse bevolking een partij gaat stemmen die b.v. de olieinvoer drastisch wil gaan veranderen.mislukt dat dan,eventueel een staatsgreep financieren,omdat ze vinden dat julie dat verdienen vanwege de in hun ogen stomme politieke keuze,die de nederlanse bevolking heeft gemaakt.
hoe zou jij dat vinden?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS