Home » Archief » Toffe peren


[04.05.2008]

Toffe peren

Peter Breedveld

becat13 (338k image)
Paul-Émile Bécat

“Opstaan! Het is oorlog!” waren de woorden waarmee de dertienjarige Aad de Wolf op 10 mei 1940 uit zijn slaap werd gewekt. Hij sprong zijn bed uit, schoot zijn kleren aan en rende naar buiten, de Kerkstraat op. Jachtvliegtuigen scheerden laag over Voorburg in de richting van het vliegveld Ypenburg. De Duitse invasie van Nederland was begonnen.

Aad liep in de richting van de Kerkbrug over de Vliet. “Kijk! Allemaal witte vlekken in de lucht!” riep iemand. Dat waren Duitse parachutisten. “Een aantal kwam terecht in de Vliet”, vertelt De Wolf. “Die werden er door jongens uit mijn straat uitgeholpen. Ik deed daar niet aan mee, zo dapper was ik niet”. Nerveus vuurden de militairen salvo’s in de lucht. “Wegwezen!” beten ze de jongens toe.

Aad had het fototoestel van zijn zus geleend, een fotobox van Kodak, en ging ermee op pad. In de Oude Haven nam hij foto’s van een stelling van de Nederlandse krijgsmacht, maar een sergeant dwong hem het rolletje in te leveren. “Wist ik veel dat je militaire objecten niet mocht fotograferen.”

Er was een officier van het Nederlands-Indische leger (KNIL), die met verlof was. Hij woonde aan de Groen van Prinstererstraat. Aad, wiens vader een loodgietersbedrijf aan de Kerkstraat had, deed wel eens klusjes bij de man thuis. Tijdens de invasie liep hij in uniform, met getrokken degen door Oud Voorburg. “Waar is de vijand?!” riep hij strijdvaardig. “De mensen zagen hem als een zonderling figuur, maar in mijn ogen was hij heel dapper”, vertelt De Wolf.

Na de Nederlandse capitulatie zag hij de Nederlandse soldaten hun geweren stukslaan op het haventerrein.

Wat in de eerste dagen van de oorlog opviel, was het correcte gedrag van de Duitse soldaten. Er gingen er wel eens een paar over de schreef, bijvoorbeeld toen ze in de Vliet handgranaten onder water lieten ontploffen. De verdoofde vissen, die toen kwamen bovendrijven, hadden ze toen maar voor het opscheppen. Maar deze soldaten werden door hun meerderen snel tot de orde geroepen, herinnert De Wolf zich.

Ze kwamen uit een land waar alles totaal was ingesteld op de oorlog. Luxegoederen waren er in Duitsland niet of nauwelijks. “Hier zag je ze lopen met dozen vol gebak”, aldus De Wolf. “En Hollandse haring”, daar waren ze ook gek op.” Die Duitsers waren dus eigenlijk best toffe peren, meenden veel Voorburgers. Bovendien geloofde bijna niemand dat ze de oorlog zouden verliezen. Alom heerste een gevoel van defaitisme. “Alleen mijn vader, die socialist was, weigerde zich neer te leggen bij een Duitse overwinning.”

Wat De Wolf van de oorlog het meest bijstaat, was de hongerwinter van 1945. “Dat je lichaam om voedsel vraagt en dat is er dan niet, daar kun je je geen voorstelling van maken”, vertelt hij. “Je gaat dan van eten dromen, er over fantaseren.”

Toen in april van dat jaar dan ook de eerste voedseldroppings van de Engelse luchtmacht kwamen, had Aad al een gevoel van bevrijding. Nu waren het de Duitsers die door defaitisme werden bevangen. “Ik herinner me een huiszoeking bij ons thuis, waarbij een officier half stond te huilen in onze woonkamer. ‘Bei uns ist alles kaputt‘, zei hij. Zijn hele familie was omgekomen. Hij had niks meer”, aldus De Wolf. “Op de Rijksweg, waar een afweergeschut was, stonden jonge Duitse militairen te huilen: ‘We willen naar huis’.”

Aad was een groot muziekliefhebber en toen in mei 1945 de Canadese bevrijders arriveerden, troggelde hij ze grammofoonplaten van Glen Miller en Duke Ellington af. “Ik ontmoette de Voorburgse fotograaf Wouter van Gal, die vroeg me mee te gaan naar het Haagse Malieveld. Daar zijn we helemaal naartoe gelopen. We kregen er stapels grammofoonplaten, alleen wisten we niet hoe we die thuis moesten krijgen. Een Canadese soldaat gaf ons toen een lift met zijn Jeep. Thuis heb ik de grammofoon in het open raam gezet en die platen luid afgespeeld.”

Eerder gepubliceerd in De Haagsche Courant.

Algemeen, 04.05.2008 @ 10:37

[Home]
 

40 Reacties

op 04 05 2008 at 11:05 schreef Gerechtigheid:

En??

op 04 05 2008 at 12:47 schreef Steady Freddy:

Zondag 4 mei om 14.30 uur bij de NMO op Nederland 2 ‘In de sporen van…’

Voor velen was het nog een onduidelijk verhaal: wat was nou de rol van de Marokkanen, Surinamers, Antillianen en andere niet-Westerse allochtonen in de bevrijding van Nederland en sterker nog: van Europa? We gaan op onderzoek uit naar de antwoorden op deze vragen in deze InFocus Special Maar er is meer…

Een uniek gebeuren ontvouwde zich recentelijk: NMO-presentator Abdellah Dami kwam erachter dat zijn eigen opa in Nederland en in België had gevochten tegen de jodenvervolging in Europa. Om precies te zijn tussen 1937 en 1941 was Mohammed Ben Abbas in Europa. En dat is bijzonder vanwege meerdere aspecten. Zo werd aanvankelijk gedacht dat de Noord-Afrikanen pas vanaf 1938 of 1939 in West-Europa vochten, maar uit deze nieuwe documenten blijkt dit anders te zijn.

Abdellah Dami onderneemt een zoektocht naar antwoorden op vragen van zijn eigen moeder over het lot van haar vader. Waarom was hij hier eigenlijk in Nederland, Belgie en Frankrijk? En hoe zag zijn leven eruit? Mohammed Ben Abbas heeft een spannende tijd meegemaakt in Europa. Ben Abbas’ verblijf eindigt in een koud gebied in Europa: Stargard Szczeciński Polen (toen Duitsland). Hij wordt door de Duitsers vastgezet in Stalag II-D, een kamp dat oorspronkelijk was opgebouwd om de Poolse krijgsgevangen vast te zetten. Uiteindelijk worden hier ook Noord-Afrikanen uit de ‘Slag om Frankrijk’ heen gebracht. En zo ook Mohammed Ben Abbas… Een persoonlijk verhaal in InFocus Special.

Een studiogesprek met gasten aan tafel over de rol van de verschillende allochtone militairen én een reportage over Mohammed Ben Abbas. Abdellah Dami praat met Jet Bussemaker (staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn & Sport) en Els Borst (bestuurslid Comité 4 & 5 mei). Ook aan tafel zit Mohamed Achahboun die in 1985 ontdekte dat Marokkanen begraven zijn op de Franse militaire begraafplaats in Zeeland. Vanaf dat moment heeft hij onderzoek gedaan vanuit de overtuiging dat het zinvol is om deze geschiedenis te delen.

Kijken dus

op 04 05 2008 at 17:04 schreef Peter:

Kan er eigenlijk nog wel iets in Nederland worden herdacht of gevierd zonder dat moslims zichzelf op de voorgrond dringen?

Moet het echt altijd over moslims gaan?

Hoe dan ook, je had deze spam al elders op deze site geplaatst, Steady Freddy. Don’t push your luck.

op 04 05 2008 at 18:32 schreef Loor:

En?

En wat? Gewoon een goed verhaal, Gerechtigheid. Of ben jij zo iemand die na het lezen van een boek (als je dat al doet) standaard denkt: Ja, en? Wat ontzettend arm, zeg.

op 04 05 2008 at 19:24 schreef Hafid:

Peter,

Maar weet je dan niet dat de eerste generatie Marokkanen Nederland hebben opgebouwd? Nu blijken ze Nederland ook nog bevrijd te hebben! Waar zou Nederland zijn zonder Marokkanen?

Ik weet trouwens dat een van de zeven begraven Marokkanen in Zeeland Bouazza als achternaam heeft (Hans Warren schrijft erover in één van zijn dagboeken) – geen familie. Mijn vader behoorde wel tot degenen die als gastarbeiders Nederland hebben opgebouwd en daar ben ik trots op!(Hoef ik zelf niets te verrichten.)

op 04 05 2008 at 19:33 schreef Peter:

Jammer dat die gesneuvelde Bouazza geen familie van je is, Hafid. Want je ziet het aan Mohammed Ben Abbas, iets van zijn glans straalt ook van zijn kleinzoon af.

op 04 05 2008 at 19:39 schreef Hafid:

Mijn vader werkte in een ijzer- en staalfabriek (Piet Bezemer): iets van de roest in die fabriek bladdert toch ook van mijn gezicht af?

op 04 05 2008 at 19:50 schreef Peter:

Ja, maar dat geeft je iets wild-romantisch, Haf.

Toch zou ik, als ik jou was, binnen afzienbare tijd ook maar eens met ‘nieuwe documenten’ op de proppen komen, die een ‘heel ander beeld’ van je grootvader geven dan je tot nu toe had. Of-ie nou echt in Stalag II-D gezeten heeft, valt toch niet te controleren.

Goed voor je aanzien in Nederland. Daarna mag je stotteren wat je wilt op televisie. Niemand die je er nog over zal lastigvallen.

op 04 05 2008 at 20:02 schreef Hafid:

Verrek, nu je het zegt. Misschien heeft mijn grootvader van moederskant in het bevrijdingsverzet gezeten tegen de Fransen in Algerije! Ik meen mij als klein kind iets gezien te hebben van vermolmde documenten, die mijn moeder en vader heel zorgzaam bewaarden. Toch eens even navragen.

op 04 05 2008 at 20:04 schreef Peter:

Zie je wel.

op 04 05 2008 at 20:23 schreef Hafid:

D-d-d-dank-k-k je …eh voor je ..eh… hoe noem je dat…eh…ad-a-d-advies (komt door ont-ont-ontroering).

op 04 05 2008 at 20:41 schreef Johann:

Klopt niets van die dappere Marokkanen.
Lees dit artikel eens. Van een echte wetenschapper.
http://www.go2war2.nl/nld_act_forum.asp?id=1758
Geeft toch een andere kijk op het verhaal.

op 04 05 2008 at 21:12 schreef Jimmy:

@Johann

Ik vind juist dat we de geschiedschrijvers van deze nieuwe mythe niet hard genoeg kunnen toejuichen. Moet je nagaan wat voor hilarische boeken dit op gaat leveren.

Nog even en we houden een extra minuut stilte voor ze; wie weet standbeelden, documentaires, een extra herdenkingsdag?

op 04 05 2008 at 21:18 schreef Hafid:

Gewoon aangespoeld – en niet eens meegevochten! Ik vrees dat dit artikel door vele Marokkanen weggezet zal worden als een manier om hun inzet te bagatelliseren en de termen xenofobie en racisme etc. zullen weer vallen.

op 04 05 2008 at 21:49 schreef Hafid:

Jimmy,

De aanvraag voor een standbeeld is vorig jaar of een jaar daarvoor al gedaan. Die Achaboun probeerde of probeert zich ervoor in te zetten.

op 04 05 2008 at 22:00 schreef Jimmy:

Hot damn! — Serieus?

Dit idee heeft dus pootjes. Misschien dat deze geschiedenis in een oorlogsfilm vertaald kan worden. (Ali B in de hoofdrol? Yes-R wellicht? Of die Shouf-Shouf-gasten?)

op 04 05 2008 at 22:09 schreef N. Molrat:

Mijn eerste gedachte toen ik dit stuk las was ook: En??
Ik durfde het niet neer te zetten want als het over de tweede WO gaat kun je bijna niets zeggen zonder mensen te kwetsen of zelf als door en door slecht mens aan de schandpaal genageld te worden.

Ik dacht En?? omdat ik niet begreep wat je met dit stuk wil zeggen.
Dat die Duitse jongens eigenlijk best toffe peren waren…nou en? Is daarmee die oorlog minder weerzinwekkend en onbegrijpelijk?
Of moeten we oppassen voor toffe peren? of wil je zeggen dat daders ook slachtoffers zijn? of oorlog is niet zo erg als het lijkt? vijanden zijn best leuk?
Of is het gewoon een verhaal van een man, Aad de Wolf, die nu hij oud is probeert te begrijpen hoe zulke aardige gewone jongens…..?

op 04 05 2008 at 22:10 schreef Hafid:

Echt, Jimmy, I kid you not. Het kon op enige goedkeuring rekenen, om Marokkanen zo meer bij WO II en de herdenking te betrekken. Dan hoefde er ook niet meer met de kransen gevoetbald te worden.

op 04 05 2008 at 22:40 schreef Jimmy:

Oh man, dit is comedy gold.

Je kan veel van politieke correctheid zeggen, maar het blijft in het dagelijkse leven wel zorgen voor de meest kolderrieke John Lanting-situaties.

op 05 05 2008 at 01:10 schreef Ernst:

Natuurlijk hebben de Marokkanen ons bevrijd, wie anders? Zo goed, en hoeven we er nu verder ajb niets meer over te horen?

En als we dan toch bezig zijn: Eeuwige dank aan ons koningshuis voor de bijzonder heldhaftige manier waarop zij zich hebben gedragen, en vooral voor hun de joodse Nederlanders zo steunende en helpende opstelling.
Aangaande dit laatste geldt dat deze heldhaftige steun des te pregnanter is nu deze vorm werd gegeven zonder het woord jood ook maar één keer in de mond te nemen, of de (andere) Nederlanders op te roepen hun buren te steunen.

Hulde voor Marokkaan en koningshuis!

op 05 05 2008 at 03:22 schreef Sabian:

ik word een beetje misselijk…

Gastarbeiders hebben helemaal NIETS opgebouwd in Nederland. Ze waren goedkope loonslaven die de kutbaantjes wilden doen waar dommehollanders geen zin meer in hadden. Die domme hollanders hadden vroeger geen keus, nu kregen ze dankzij denuyl een uitkering en mochten ze werk weigeren als dat werk niet aansloot op hun opleiding.

De opbouw van Nederland vond plaats in de late jaren 40, 50 en 60. Toen waren hiert helemaal geen gasterbeiders. Met de decadente PvdA bullshit was het plotseling nodig om analfabeet volk de hoogovens in te jagen omdat onze eigen analfabeten lekker thuis mochten zitten. Nu zijn het de Polen die de uitkeringsfabriek draaiende houden.

op 05 05 2008 at 07:22 schreef daniel:

Een paar Marokkanen uit Noord Afrika -wat deden de geallieerden eigenlijk in Noord-Afrika, waren Frankrijk en de Lage Landen bezet door Tunesië?- vochten mee met de Vrije Fransen en gelijk moeten we vergeten dat de Nazi’s beschikten over 2 Islamitische waffen SS divisies.

Ook aan tafel zit Mohamed Achahboun die in 1985 ontdekte dat Marokkanen begraven zijn op de Franse militaire begraafplaats in Zeeland

Farid, zijn zoon, is een gefrustreerde extremist en holocaust ontkenner, die Wilders heeft bedreigd en vele anderen:

http://news.bbc.co.uk/2/low/europe/4025115.stm

Mij trouwens ook, wat een eer!

Ik heb regelmatig met hem gediscussieerd, onder andere op Mahgreb online, zeer gestoord ventje.

N.Molrat

als het over de tweede WO gaat kun je bijna niets zeggen zonder mensen te kwetsen

Mwoa, bijna alles wat over WO II gezegd wordt vind ik kwetsend, dat is over het algemeen maar goed ook want zo ontwikkel ik een mening. Als je geen dingen zou zeggen die ik kwetsend vind zou ik nooit aan het denken worden gezet.

op 05 05 2008 at 11:10 schreef Jimmy:

Syp Wynia: "dit alles heeft niets te maken met het verleden, maar met het heden."

op 05 05 2008 at 11:41 schreef Steady Freddy:

@Peter: Ach het was zo rustig gisteren op deze plek dat ik dacht ik gooi er wat tegen aan wat de boel opschut. En zie!

Jij schrijft: Kan er eigenlijk nog wel iets in Nederland worden herdacht of gevierd zonder dat moslims zichzelf op de voorgrond dringen?

Ik zie het gewoon als een vergeten verhaal waar te weinig mensen weet van hebben. Er zijn tijdens WO2 zo’n 70.000 Marokkanen gesneuveld voor onze vrijheid, waar de PVV en TON het zo graag over hebben. Dat zijn 50.000 Marokkanen meer dan Nederlanders. Dat terwijl ik ben opgevoed met heroïsche verhalen over het verzet en het aandeel van mijn familieleden hierin. Ik denk dus ook dat aandacht hieraan besteden een positieve bijdrage levert aan het integratiedebat zodat wij kaskoppen inzien dat we meer delen dan verschillen. Voor moslims en helemaal voor die kut Marokkaantjes ( excuses voor mijn Frans) is dit een teken dat ze eens moeten stoppen met zich afzetten tegen de Nederlandse maatschappij en denken in wij zij termen ( wij kaaskoppen dus ook) omdat hun voorvaderen zich hebben laten kapotschieten voor onze zogenaamde gedeelde vrijheid.

SF

op 05 05 2008 at 11:44 schreef Steady Freddy:

@Hafid: Waar stond die ijzer- en staalfabriek van Piet Bezemer? Ik had een oom die Bezemer heette en die door de Amerikanen en Israëlisch is geëerd voor zijn verzetsdaden in WO2. Het zou toch leuk zijn als die twee Bezemers weer familie waren.

@Johann: Dat verhaal ken ik, klopt ook vast wel, neemt niet weg dat Mohammed Ben Abbas en vele andere Marokkanen in WO2 gevochten hebben. Ben Abbas heeft zich in België moeten overgeven aan de Duitse troepen, dat is een feit. Ook dat hij in Polen gedetineerd is geweest zijn bewijzen van. Ik snap dus niet wat dat met de graven in Zeeland te maken heeft. Al zijn al de begraven Marokkanen daar in Zeeland aangespoeld maakt dat hun aandeel in WO2 minder? Gewoon aangespoeld – en niet eens meegevochten, ja in Nederland dan, gelukkig denkt men. Hoeven wij in Nederland lekker geen Marokkanen herdenken, want dat zou toch te gek zijn dat wij hier een beetje Marokkanen gaan herdenken.

SF

op 05 05 2008 at 11:47 schreef Hafid:

SF,

De fabriek stond (staat?) in Arkel (Zuid-Holland), vier kilometer van Gorinschem af.

op 05 05 2008 at 12:06 schreef Hafid:

Gorinchem.

op 05 05 2008 at 12:07 schreef Hafid:

SF,

Zullen de dan ook de Marokkanen niet vergeten die voor Franco vochten?

op 05 05 2008 at 12:07 schreef Jimmy:

SF

Je snapt toch hopelijk wel dat deze actie volkomen en alleen is ingezet om hernieuwde voetbalpartijen met kransen te voorkomen. Of geloof je echt dat Bussemaker c.s. zich ineens beseften dat we de miskende bevrijders moesten eren? Ik geloof niet dat je zo naïef bent. (Ik geloof eigenlijk niet dat er überhaupt iemand op deze wereld is, die zo naïef zou zijn.)

"Gewoon aangespoeld – en niet eens meegevochten, ja in Nederland dan, gelukkig denkt men. Hoeven wij in Nederland lekker geen Marokkanen herdenken, want dat zou toch te gek zijn dat wij hier een beetje Marokkanen gaan herdenken."

Wat een onzin. De mensen die tegen geschiedvervalsing in het geweer komen — de waarheid verdedigen — hebben dus een soort van karakterdefect in jouw redenatie. Je draait nu gevolg en oorzaak om.

op 05 05 2008 at 13:52 schreef Henry:

Er waren inderdaad 2 moslim Waffen-SS divisies, de Handschar en Kama Divisie (ca. 40.000 soldaten).

Moslims dienden ook in een Albanese Waffen-SS Divisie in Kosovo-Metohija en West-Macedonië, de 21st Waffen Gebirgs Division der SS ‘Skanderbeg’, een Moslim SS zelfverdedigingregiment in het Raskha (Sandzak) gebied van Servië de zogeheten ‘Sandzak Divisie’, het Arabische Legioen (Arabisches Freiheitskorps), de Arabische Brigade, het Ostmuselmanische SS-Regiment, het Ostturkischen Waffen Verband der SS dat bestond uit Turkistanen, de Waffengruppe der-SS Krim, formaties die bestonden uit moslims uit Tsjetjenië en een Tatar Regiment der-SS samengesteld uit Krim-Tataren, en andere moslimformaties in de Waffen SS en de Wehrmacht, in Bosnië-Hercegovina, de Balkan, Noord-Afrika, door de nazi bezette gebieden in de Sovjet-Unie en in het Midden-Oosten.

Er waren in WO II dus, net als onder alle andere bevolkingsgroepen, ‘goede’ en ‘foute’ moslims geweest. Big deal!

op 05 05 2008 at 13:53 schreef daniel:

Big deal!

Het is inderdaad een big deal als we de +- 60 miljoen doden van WOII niet meer kunnen herdenken zonder er 18 dooie Marokkanen bij te halen. Als je dat wil doen, vertel dan het hele verhaal.

op 05 05 2008 at 15:32 schreef Henry:

@daniel: Dat is dus inderdaad wat ik duidelijk probeerde te maken.

@ Steady Freddy: je kunt dan wel heel stoer doen over 18 Marokkanen die volgens de mythe gesneuveld zijn bij de bevrijding van Nederland, iets dat achteraf ook nog eens helemaal niet waar blijkt te zijn, maar heb het dan ook over de honderduizenden moslims die aan de verkeerde kant meevochten.

op 05 05 2008 at 16:33 schreef Ernst:

Marokko was ttv WOII een kolonie van Frankrijk. Ik weet niet of dat betekende dat ze gewoon in het Franse leger werden gestopt, of dat eea via het Vreemdelingenlegioen ging. Mij lijkt het niets bijzonders. Als ik zie dat er nu nog mensen zoeken naar hun vaders die hier als bevrijders kwamen en weer vertrokken, en dat het hier nooit maar dan ook nooit eventuele Marokkaanse vaders betreft, dan geeft me dat te denken aangaande het Marokkaans aandeel in de bevrijding hier. Ook heb ik nooit ooggetuigenverslagen van eea gehoord.

Met een half oor hoorde ik Bussemaker nog iets zeggen over de racisitische motieven die maakte dat de Marokkanen in de voorhoede gevochten zouden hebben. Volgens mij was dat de deal van het Vreemdelingenlegioen, dat je voorop moest lopen (ongeacht etniciteit) als je dat het minst graag zou willen. Ook nu schijnt dat nog zo te gaan.
Tja, wie had dat gedacht, racistische motieven in WOII, wat schandelijk, en dat in een wereldwijd conflict dat niets maar dan ook niets met racisme en etniciteit te maken had. Zo schijnen ook de bombardementen op Duitsland uit racistische en etnische motieven te hebben plaatsgevonden.
Zo lust ik er nog wel eentje.

Ik heb wel iets gevonden over de Eerste Golfoorlog, er vochten toen wel Marokannen (uit Marokko) mee, aan de kant van de USA overigens.

op 05 05 2008 at 19:27 schreef Ernst:

http://www.dutch.faithfreedom.org/forum/viewtopic.php?t=12095

Een artikel uit de HP uit 2006 van Kees van Oosten.

op 06 05 2008 at 01:08 schreef Wim Lourens:

Bussemaker wil de geschiedenisles gebruiken voor staatspropaganda. Beetje eng.

op 06 05 2008 at 01:41 schreef Wim Lourens:

Kieskouwen

PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker wil dat Pabo-studenten les krijgen over de rol die allochtonen speelden in de bevrijding van Nederland en Europa in de Tweede Wereldoorlog, opdat hierop meer nadruk wordt gelegd in het geschiedenisonderwijs. Zo meldde zij op 4 mei in een interview met de Nederlandse Moslim Omroep NMO.

De staatssecretaris zwelgt misschien in een volgemeste overdaad van historisch besef, en wil van die corpulente weelde gul uitdelen, met betrekking tot modern bewustzijn vertoont zij symptomen van vitaminegebrek. Zij dist de naar kennis hongerende schoolkinderen een schotel met twee ransvette anachronismen op, kennelijk de illusie koesterend dat zij die gaan pruimen.

De eerste misrekening over wanneer het gaat is die van de geschiedschrijving zelf. Die bestaat tegenwoordig niet meer uit het neerpennen van officiële staatskronieken. Historici doen pogingen onafhankelijk wetenschap te bedrijven. Samen met de onderwijzers moeten zij de inhoud van het geschiedenisonderwijs maar uitkibbelen. Zij stellen zich, iets meer dan vroeger, de ambitieuze taak hun gretige gehoor niet tot gulzige vreters maar tot kritische fijnproevers op te voeden. Op de overheid rust de sobere plicht ruimte en vrijheid hiervoor te waarborgen. Geschiedenisles is geen instrument voor politieke propaganda.

De tweede blijk dat onze regeerder de ontwikkelingen niet zo bijhoudt is de betekenis die zij toedicht aan de Tweede Wereldoorlog voor de maatschappelijke worsteling met het immigratieprobleem. De ramp die het nazisme aanrichtte ligt meer dan een halve eeuw achter ons. De samenleving bestaat nu voor het grootste deel uit mensen die haar niet bewust hebben meegemaakt. Dit betekent dat de oorlog in ons bewustzijn nu minder bestaat als herinnering en meer als historie, en dit maakt een groot verschil. De herinnering eist een identificatie met de goeden op, en een verguizing van de kwaden. De historie neemt afstand. In de herinnering zijn goed en kwaad onbetwist en emotioneel geladen, de historie wikt en weegt, meer rationeel. De herinnering kent slechts trouw en verraad, de historie zoekt de nuances hiertussen. In de eerste decennia na de oorlog kon men in discussies nog op de onbetwiste uitersten met succes een beroep doen. Joden, geallieerden en verzetsstrijders waren heiligen. Hans Janmaat werd effectief gediskwalificeerd door hem als bruinhemd neer te zetten. Bij Pim Fortuyn mislukte dit, verwoede pogingen ten spijt. Hier lag de omslag.

De gruwelen die de Jood in de Shoah zijn aangedaan hebben hem de reputatie van het ultieme slachtoffer verschaft. De gruwelen worden hem niet benijd, de reputatie wel. Wie meent onrecht te lijden en zijn gelijk wil halen, roept te pas en te onpas dat wat hem wordt aangedaan hetzelfde is als wat de joden door de nazi’s is aangedaan. Sinds Auschwitz strijdt men niet om wie het sterks of slimst, maar om wie het zieligst is. Daaraan ontleen je prestige en rechten. De sociaaldemocratie en de christelijke partijen hebben de laatste tientallen jaren met beroep op de onbetwiste naoorlogse waarden met name de islamitische immigrant de verheven rang van zielepoot verschaft en deze rol met een ruim arsenaal van knuffelpartijen, uitkeringen en taboes zorgvuldig onderhouden. Wie kritiek had op de gang van zaken of op de islam was racist. Nazi of neonazi dus. Alsof hij streed tegen chromosomen en niet tegen denkbeelden.

De zieligheid als toevluchtsoord waar je, opkomend voor je belangen, op onvoorwaardelijke bijval en verering wordt onthaald lijkt wat uitgewoond te raken. Door natuurlijke slijtage, maar ook versneld door hysterische uitwassen als de toespelingen op de Shoah door Gretta Duisenberg en Dries van Agt bij hun verdediging van de Palestijnse aspiraties. Het beroep op eigen verantwoordelijkheid en inspanning dat uit liberale hoek komt wordt niet meer reflexmatig als ‘fout’ aangemerkt. Echter, de sociaaldemocratie is dan wel minder dogmatisch dan het marxisme, maar zal de verse hap niet zonder antiperistaltiek door de slokdarm krijgen. De vertrouwde zoete prak gleed altijd zo makkelijk naar binnen. Van iets scherpers kun je dan in het begin best eens wat kokhalzen . Het voorstel van Jet Bussemaker kunnen we zien als zo’n stuip. De allochtoon blijft zielig al zakt de koers een beetje. De devaluatie wordt gecompenseerd met een nieuwe rol met bijbehorende onbetwistbare waarde. Hij wordt niet meer alleen, door analogie, vereenzelvigd met het slachtoffer van het nazisme, maar ook, door overerving, met de held uit de Tweede Wereldoorlog: de verzetsstrijder. Hij is niet meer slechts zielig, maar vanaf nu ook onbetwistbaar dapper. Niet door zijn eigen daden, maar door die van zijn ouders of hun verwanten. Voor de sociaaldemocratie maakt dat niet uit. Men is daar gewend te denken in collectieven, klassen, culturen.

Ik denk niet dat de staatssecretaris veel succes zal oogsten. Verzetsstrijders waren natuurlijk dapper, maar allang niet allemaal meer onbetwist. Mevrouw Bussemaker doet er goed aan de discussie rond de immigratieproblematiek op een moderne manier te gaan voeren. Uitgangspunt van de moderniteit is een (zelf)kritische houding. Die komt uit bij universele waarden voor een samenleving: gelijkwaardigheid van alle mensen en vrijheid van denken en uiten. Het individu staat centraal. Collectief bewustzijn is een hersenschim. Mensen zijn gelijkwaardig, groepen niet. Culturen, ook de eigen, zijn niet uitgangspunt maar mikpunt van kritiek. Vaak wat pijnlijk, bijna altijd verrijkend. Wat je zelf doet en denkt telt. Niet je huidskleur, cultuur, afkomst, inkomen. Identificaties met collectieven, of die nu uit slachtoffers of helden bestaan, maken steeds minder indruk. Ten aanzien van loyaliteiten is men behoedzaam, partijdigheid wijst men zonder meer af. De krokante gepeperde hap van de moderne tijd is lastig kieskauwen voor het bouwvallige gebit van de sociaaldemocratie. De door zoetheid aangetaste elementen zitten met kromme wortels verankerd in de stramme kaken van de klassenstrijd. Misschien maar eens naar de kaakchirurg voor een grondige ruiming? Verkiezingen heet dat. Niet voor niets.

op 06 05 2008 at 07:44 schreef Paco:

Leve het Vreemdelingen Legioen. Viva.

Er is een staatsecretaris, mevrouw…, die zondag zei op m.o.n., ja op de staatsomroep, dat de rol van de moslims bij de bevrijding beter belicht moet worden. Zij speelden een grotere rol als nu toe bekend is.

Zou ze misschien de moslimbrigade bedoelien die Hitler kwam helpen in de Balkan??

PVV is woedend en komt met vragen aan min. Plaszwak.

op 06 05 2008 at 09:05 schreef Henry:

Echt weer zo’n typische wereldvreemde PvdA muts. Nog even en Nederland is door de Marokkanen bevrijd.
De Turken stonden aan de kant van Hitler trouwens, moet daar ook aandacht aan worden gegeven of dat weer juist niet?

op 06 05 2008 at 09:16 schreef Henry:

"Staatssecretaris Jet Bussemaker (PvdA) wil dat er grotere nadruk komt te liggen op de rol die allochtonen hebben gespeeld bij de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

De Partij van de Arbeid deinst nergens meer voor terug. Het lijkt nog slechts een kwestie van tijd, voor men lesbrieven rondstuurt waarin zal worden beweerd dat Rotterdam door de Amerikanen is gebombardeerd.

Of dat onze Joodse landgenoten, met vervalste strippenkaarten, zichzelf hebben verplaatst naar de vernietigingskampen om – op slinkse wijze – Israël te kunnen stichten op heilige islamitische grond.

Breng dus zo snel mogelijk een bezoek aan, bijvoorbeeld, Margraten – nu kan het nog. Als het aan de PvdA ligt, rusten daar Soldaten van Allah.

Traudl de Jonge
Historica"

http://gregoriusnekschot.nl/blog/index.php?title=jet_lesbrief_bussemaker&more=1&c=1&tb=1&pb=1

op 06 05 2008 at 17:34 schreef Ernst:

Wat al die politiek correcte idioten eigenlijk zeggen is dat Marokkanen naar hun mening niet in staat zijn tot enige medeleven met anderen dan zichzelf, kortom, allemaal psychopaten zijn.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS