Home » Archief » Vrouwenrechten


[02.12.2008]

Vrouwenrechten

Gin Hageman

Z022 (85k image)
Illustratie: Anders Zorn

In Sierra Leone was het vorige week Vrouwenrechtenweek. Eindelijk een rechtenweek waar ik het wèl mee eens ben, want het leven van de Sierra Leonese vrouw is echt bijzonder kwetsbaar. Tot voor kort was scholing per definitie niet voor meisjes bestemd, dus zijn er heel wat generaties dames die volkomen afhankelijk zijn van mannen om te overleven. En overleven is sowieso erg ingewikkeld in Sierra Leone.

Veel vrouwen gaan daarom de prostitutie in, of trouwen een man die hen kan onderhouden. En daar gaat het vaak mis. De man zoekt een vrouw die als dienstmeid voor hem kan werken, of wat geld kan bijverdienen, niet zozeer een vrouw waar hij zielsveel van houdt. Tenminste, in de armste klassen. En omdat polygamie hier tot voor kort ook heel normaal was, nam de man er dan nog wat meer vrouwen bij, ook al groeide zijn inkomen niet recht evenredig mee, omdat een vrouw die niet van jou houdt, nu eenmaal niet plezierig blijft in bed.

Maar wat gebeurt er als er teveel mensen in een veel te kleine ruimte wonen, er niet genoeg te eten is, en er bovendien ook geen liefde in huis is? Dan ontstaat er onvrede. En ruzie. Wat was tot vorig jaar de beloning voor een kijvende echtgenote? Een goed pak slaag. Als je geluk had met een stok suikerriet. Als je minder geluk had werd je doodgeslagen met een grote steen, zoals de vrouw die ik bijna twee jaar geleden niet mocht redden van omstanders die erbij stonden te kijken. ‘Dit is Sierra Leone,’ zei men simpel, en daar was de kous mee af.

Vorig jaar werd er een wet doorgedrukt, die het mannen verbiedt hun vrouwen te slaan. Prachtig. Maar net zoals met alle andere wetten en regels in dit land, bleek het om pure theorie te gaan, al moet ik toegeven dat er veel minder afgeranseld wordt dan een jaar geleden. Mannen die hun vrouwen een pak slaag geven, kunnen er nog steeds mee wegkomen, omdat niemand er iets van durft te zeggen. Als de vrouw dapper genoeg is stapt ze naar de Family Support Unit en geeft haar echtgenoot aan, maar ja, als je man daar heel kwaad om wordt, wie zal je dan onderhouden in de toekomst?

Op de radio pleiten vrouwen voor een betere behandeling door hun mannen. Ze vertellen hoe ze zich voelen als hun echtgenoot hen verkracht, of in elkaar slaat. Over de depressies waaronder ze lijden. De angst, waarmee ze iedere dag leven. Dat ze zich vaak geen mens voelen als hun echtgenoot hen als vee behandelt. Of als de meid. Heel indrukwekkend, ook voor sommige mannen, die nu pas begrijpen dat een pak slaag veel meer impact heeft dan wat kneuzingen en blauwe plekken. De jongere generatie heeft een liefdesideaal, en begint er steeds meer van overtuigd te raken dat man en vrouw een team moeten zijn in een huwelijk. En dat wanneer je slaat, er eigenlijk ook helemaal geen liefde kan zijn.

Of het op grote schaal aanslaat, is nog maar de vraag, want slaag en agressie komen ook vaak voort uit frustratie en overspannenheid. Al zoveel op je bord hebben iedere dag, dat je gewoon geen geduld hebt om ook nog eens de problemen thuis het hoofd te kunnen bieden. Veel mannen vinden het zelf moeilijk dat ze zich niet kunnen beheersen, maar ze hebben zo’n zwaar leven, en hun vrouw is zo ontzettend veeleisend, dat ze soms niet anders ‘kunnen’. Scheiden, ja dat kan, maar waar moet die vrouw dan van rondkomen? Ze kunnen haar niet opgebruikt zomaar op straat donderen.

Als je het mij vraagt, is de oplossing niet dichtbij. Zolang vrouwen afhankelijk blijven van mannen, blijven dit soort dingen gebeuren. Zolang mannen en vrouwen elkaar blijven gebruiken om economische redenen, is er geen liefde, en is er grote kans dat ruzies met slaag eindigen. Zolang mannen meerdere vrouwen blijven huwen, zonder dat ze daar het geld voor hebben, ontstaat er wrijving in de familie.

Ik zit dus ook met smart te wachten op de Anti-Polygamie Week, want dat is één van de grootste problemen in deze samenleving. Gisteren ging ik bijvoorbeeld bij een hele arme familie op bezoek. Ik voed de zoon al geruime tijd, en help hem ook bij zijn scholing. Wat blijkt? De oude pa van het gezin, achter in de tachtig, heeft vier vrouwen en vijftien kinderen, en hij heeft nooit het geld gehad om ze allemaal te kunnen onderhouden. Als zijn kinderen geen hulp van anderen zouden krijgen, zouden ze doodhongeren, en dat is nu al zeker tien à vijftien jaar het geval.

En terwijl de man dat al die tijd al weet, loopt er toch een vijfjarig dochtertje rond. Dat volgend jaar overigens niet naar school zal gaan maar, net als haar elfjarige zus, thuis zal blijven om allerlei klusjes voor de oude pa te doen.

Onderdeel van vrouwenrechten is zelfstandigheid en onafhankelijk, zeg ik met mijn Nederlandse achtergrond. Als men nu begint, met de jonge meisjes, zullen er in Sierra Leone over een jaar of vijftien vrouwenrechten te over zijn. Voor die tijd zie ik het niet gebeuren, alle vrouwenrechtenweken in de tussentijd ten spijt.

Gin Hageman heet helemaal geen Hageman maar Mooy. Vorig jaar deed ze onderzoek naar ex-kindsoldaten in Sierra Leone voor haar studie antropologie. Ze zette het hulpproject Mind to Change op en schreef een boek. Nu werkt ze in Sierra Leone aan haar promotie-onderzoek. Meer Gin op The Vault.

Algemeen, 02.12.2008 @ 10:33

[Home]
 

15 Reacties

op 02 12 2008 at 11:36 schreef EH:

Indrukwekkend verhaal, maar:

Ik zit dus ook met smart te wachten op de Anti-Polygamie Week, want dat is één van de grootste problemen in deze samenleving.

Volkomen mee oneens. Wat beweegt vrouwen (of wie het ook is die ze controleert) om met een man te trouwen die al vier vrouwen heeft, en haar niet kan onderhouden?

Daar lijkt me maar een antwoord op mogelijk: het is de beste keuze uit een aantal slechte opties.

Het wegnemen van die optie, daar help je niemand mee. Behalve misschien jezelf, door het gevoel te creeren ‘dat er eindelijk iets gedaan wordt aan de vrouwenrechten’.

Dat the next option in line voor de vrouwen in kwestie doodgaan is, ach…

op 02 12 2008 at 12:03 schreef toevallige voorbijganger:

Weer een Week?
Met smart wachten op een ‘Week’ is wachten op een desillusie. Weken krijgen niks voor elkaar.
Zoek voor de grap maar eens op Google naar ‘Week’ en zie hoeveel Weken er zijn georganiseerd zonder enig effect. De term Week is bijna even ver gedevalueerd als respect.
Het is hetzelfde als ‘awareness’ kweken: zelf niks voor elkaar krijgen en als slimme mensen de problemen hebben opgelost alle credits naar je toe trekken.

Het gaat niet om de problemen, het gaat om de oplossingen (excusez pour les marketingspeak). En de oplossing tegen polygamie is meer rijke mannen waaruit vrouwen kunnen kiezen. Dus welvaart. En die komt er niet door ontwikkelingshulp; juist dat die ene kerel al 15 jaar onderhouden wordt van ontwikkelingshulp en er gewoon een paar koters bijneukt omdat het hem toch niet uitmaakt zegt genoeg.

op 02 12 2008 at 12:11 schreef toevallige voorbijganger:

En dan is polygamie nog maar een symptoom van de problemen. En daarnaast lijkt het me heel lastig polygamie uit te bannen; een man mag volgens de Islamitische leer met 4 vrouwen trouwen. Andersom natuurlijk niet. Aangezien 60% van de mensen daar moslim is (wikipedia) gaat dat lastig worden.

op 02 12 2008 at 12:41 schreef Peter:

Ah, een Godwinnetje Nieuwe Stijl in de derde reactie pas. Duurde nog lang.

op 02 12 2008 at 13:54 schreef Ozymandias:

Ontwikkelingshulp kan beslist meehelpen aan een uitkomst voor deze vrouwen. Neem nou de microkredieten, leningen die aan de allerarmsten worden gegeven, bedoeld om een eigen zaak mee op te starten.

Het kan al iets heel minimaal startkapitaal gaan, een naaimachine of wat vee, maar wat velen simpelweg zelf niet kunnen opbrengen. De inkomsten van dit soort ondernemingen zijn ook minimaal, maar net genoeg zodat men op eigen benen kan staan.

Genoeg om de vrouwen onafhankelijk te maken van de mannen.

NGO’s die aan microkredieten doen lenen graag uit aan vrouwen. Vrouwen gaan doorgaans met meer verantwoordelijkheid met geld om dan mannen.

op 02 12 2008 at 14:18 schreef toevallige voorbijganger:

Erg makkelijk om zo een reactie af te doen Peter. Het was vooral om te illustreren dat polygamie niet eens het echte probleem is. In Egypte mag het ook, gebeurt het ook en zijn er veel minder problemen daaromtrent.

op 02 12 2008 at 19:49 schreef Bert Brussen:

Ha!!! Wacht Maar!!! Als Wouter Boslim zijn zin krijgt leven we straks in een land waarin monogamie op straffe van steniging niet eens meer is toegestaan!!!!!!!!!

( /fatsoenlijk rechts-modus)

op 02 12 2008 at 21:05 schreef dewanand:

dat islam synoniem is voor onderdrukking van vrouwen en meisjes weten wij ondertussen wel allemaal. maar om islam hier nu te importeren en te pamperen gaat wat te ver. De westerse beschaving komt nu in gevaar.

soms moet je een vrouw niet teveel rechten geven, anders wordt zij een viswijf. hier heb ik nu wel wat meer ervaring mee, want mijn eigen onderontwikkeld hindoevrouwtje heeft mij verlaten en is weggelopen met een moslimman vorige maand.

nog meiden die mij willen?
sollicitaties met cv naar mij mailen. liefst wil ik een vrouw met een auto.

dewanand
waldo@ziggo.nl

op 02 12 2008 at 21:46 schreef Ozymandias:

Verdorie Dewanand!

Ze stelen onze vrouwen, die moslims!

op 03 12 2008 at 13:03 schreef Peter:

Ik heb er lekker één van hun teruggepikt.

op 03 12 2008 at 13:50 schreef Avondlander:

@ dewanand:
sollicitaties enkel met foto….van auto?

op 03 12 2008 at 13:53 schreef Avondlander:

@ Peter:
"gepikt"?

op 03 12 2008 at 17:56 schreef VerVanVrijheid:

Och ja, het gaat hier nu over mannen, die door allerlei wetgeving en noem-maar-wat-weken beteugeld moeten worden, maar vrouwen zijn ook geen lieverdjes. Kijk maar eens naar een Margaret Thatcher bijvoorbeeld…

(Bert Brussen-modus)

op 03 12 2008 at 22:24 schreef Jan van Dijk:

Oh, daarom ben je zo anders de laatste tijd, Peter.

op 03 12 2008 at 22:49 schreef Peter:

‘De laatste tijd’? Sinds wanneer ongeveer?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS