Home » Archief » Rood


[06.12.2008]

Rood

Rena Breed

agent7 (68k image)
Foto: Agent Provocateur

Ik durf niet! Best moeilijk om toe te geven voor iemand die doorgaans vrij brutaal is. Een heleboel andere dingen durf ik wel, maar in het rood gekleed de straat op? Nee. Rode schoenen ja, geen probleem. Die brengen mij, net als mijn favoriete zilveren schoenen, in een feestelijke stemming die de hele dag kan duren. Maar in een rood doorknoopjurkje de straat op te gaan, is vragen om teveel aandacht.

Onderzoekers van de Universiteit van Rochester hebben kunnen aantonen dat de kleur rood bij mannen meer amoureuze gevoelens voor vrouwen oproept dan andere kleuren. En daar ligt volgens mij ook het antwoord op de vraag waarom het zo eng is om in het rood gekleed de straat op te gaan.

Was het niet zo, dat als je als meisje of vrouw een te korte rok aan had, je de boel provoceerde en erom vroeg om lastig gevallen te worden? Iets dat ik voorheen af deed als nonsens. Mannen moesten zich gewoon maar een beetje leren inhouden, vond ik. Aanstellers. Ik mag toch zeker zelf weten wat ik aandoe?

Inmiddels ouder en wijzer denk ik daar anders over. Ik ben mij bewust van het feit dat niet alleen vorm maar zelfs kleur een bijzonder grote rol speelt in het vrije verkeer tussen mannen en vrouwen. Als ik een koele zakenvrouw zou zijn, zou ik dus natuurlijk wel altijd een rood mantelpakje aandoen. Dan zou ik altijd alles gedaan krijgen. Maar in het gewone leven heb ik dat niet nodig en wil ik niet al te veel mannen van mijn aanwezigheid bewust maken. Ik wil eigenlijk alleen dat de mannen die ik zelf leuk vind terug kijken.

In ieder geval is eindelijk dus het empirische bewijs geleverd voor de langdurige liefde der mensen voor de kleur rood. Onder alle omstandigheden kozen de testmannen, kijkend naar foto’s van vrouwen, de vrouwen die rood omkaderd of in het rood gekleed waren boven dezelfde vrouwen die in een andere kleur neergezet waren. Deze rode vrouwen leken hen aantrekkelijker en seksueel wenselijker. Hoewel het lustopwekkend effect van rood ook het gevolg kan zijn van sociale conditionering, beweren de onderzoekers toch dat de reacties op rood bij mannen een diepere biologische grondslag hebben.

Het onderzoek bewijst daarmee tevens wat vrouwen al heel lang vermoedden. Mannen gedragen zich als beesten, als het op seks aankomt. Zelfs als de man het idee heeft dat hij op een beleefde manier reageert op vrouwen, schijnt ook hij zich in hoge mate op een primitieve manier te laten leiden. Vooral als de vrouw in kwestie een rode outfit aanheeft. Zelfs rode pumps roepen waarschijnlijk al de man als het ware toe: “Volg mij”. De mannen zelf zijn zich volgens het onderzoek over het algemeen niet zo bewust welke rol kleuren hebben in verband met aantrekkingskracht. Dat komt natuurlijk omdat ze niet meer kunnen denken als ze een in het rood geklede vrouw zien.

De huidige bevindingen hebben duidelijke implicaties voor het dating-spel, de modeindustrie, product-design en marketing. Eén van de aantrekkelijke voordelen is dat in het rood geklede vrouwen kunnen verwachten dat er meer geld aan hen uitgegeven zal worden. Dat biedt weer perspectieven voor de aandachtbehoeftige roodkapjes onder ons. Misschien toch eens kijken of we niet een Rode Schoenen Week kunnen organiseren.

Als we die week dan laten samenvallen met de eerste week dat kalmerings- en slaapmiddelen uit de zorgverzekeringspakketten zijn gehaald, kan het bijzonder spannend worden in Nederland in 2009. Ik blijf dan thuis en kijk uit het raam…

Rena Breed (1967) pleit samen met haar collega op hun weblog voor meer levensvreugde door het dragen van mooie schoenen.

Algemeen, 06.12.2008 @ 12:37

[Home]
 

29 Reacties

op 07 12 2008 at 08:56 schreef hassnae:

Kom wat vaker langs, Rena!

Sinds dat onderzoek is geweest durf ik geen rood truitje aan, niet vanwege de mannen, maar omdat ik bang ben dat mensen denken dat ik rood draag juist vanwege dat onderzoek en dat ik dus seksueel aantrekkelijk gevonden wil worden.

Rood kan heel mooi zijn. Een rode jas bijvoorbeeld, maar daar waag ik me niet omdat ik niet op wil vallen. Ik heb een al een hele tijd een jas van Chalayan, maar ook die durf ik niet aan, omdat ik bang ben dat hij te chic staat. Vind het heel erg als mensen op me letten. Overigens ben ik veel huiveriger voor vrouwen- dan mannenblikken. Vrouwen zijn genadeloos.

Dan iets heel anders: weet je nog de Chanel slippers waar ik het over had, met de cameliabloem? Ik heb ze in Londen gevonden! Ze hebben ze wederom in de collectie, alleen is de bloem nu van ander materiaal. Ik was echt nét voor een Aziatische vrouw die ze wilde hebben, in dezelfde maat. Ik heb geen seconde geaarzeld en ze meteen gekocht!

op 07 12 2008 at 10:26 schreef rena:

LOL. Ja, stel je voor, dat meer mensen van dat onderzoek weten!
Nu is het meer de uitdaging om met wat bedektere outfit toch redelijk goed voor de dag te komen. Verdorie…rood staat mij nu juist zo goed.
Een chique jas kan wel heel veel voordelen hebben. Opeens merk je dat auto’s wel stoppen als je wilt oversteken, ook bij het zebrapad. Of dat mensen beleefdere antwoorden geven. Af en toe heb je dat als mens nodig.
Dus doen! Als je in de stemming bent voor positieve aandacht.

Vrouwen zijn genadeloos, maar gelukkig zijn er ook genoeg vrouwen met goede tips of complimenten.
Ik ben dus zo blij dat je nu je Chanel slippers hebt. Heb je haar opzij moeten duwen, of was je gewoon ‘snel’?

op 07 12 2008 at 11:44 schreef hassnae:

Ik ben altijd in de stemming voor positieve aandacht, dus die jas gaat aan!

Als rood je goed staat, gewoon aandoen. Mijn vriendin had laatst een rode trui aan boven zwarte kleding en rode laarsjes: zag er fantastisch uit. Zij trekt gewoon aan wat ze wil, en gelijk geeft ze.
Laten we bij deze afspreken dat we het onderzoek en de eventuele ogen negeren en gewoon dragen wat we willen.

Haha, ik heb haar niet opzij hoeven duwen. Ik was echt net iets eerder. Ik had al naar de slippers gevraagd en wachtte op de verkoopster. Toen de verkoopster kwam, kwam ook meteen de andere vrouw aangelopen. Ik was zo blij dat ik al mijn maat had doorgegeven, anders waren ze weer voor mijn neus weggekaapt. Ik voelde me erg schuldig naar haar, maar ik moest tegelijk ook heel erg lachen. Ik adviseerde haar naar de andere boutique te gaan, maar dat vond ze te veel moeite. Tja, je moet er wel wat voor over hebben. Uiteindelijk vroeg ze de verkoopster te bellen of ze haar maat daar hadden.

op 07 12 2008 at 11:45 schreef rena:

Goed plan! Ik had al zo’n missie wat betreft schoenen…de rest moet eigenlijk ook.
Daarom ga ik ook, ondanks vergevorderde leeftijd a.s. zaterdag dansen…waarschijnlijk in iets roods!

op 07 12 2008 at 11:52 schreef hassnae:

Heel goed! Bij mij is het ook al weer veel te lang geleden terwijl ik er toch dol op ben. Dansen maakt me blij.

op 07 12 2008 at 21:26 schreef ReneR:

Rood…logisch

Wat denk je dan waarom er op de wallen geen gele of groen lampjes branden??

op 08 12 2008 at 11:13 schreef Peter:

Rena, hoe was het dansen?

op 08 12 2008 at 11:59 schreef rena:

komt nog, volgende zaterdag ;-) Ik weet nu al niet wat ik aan zal doen, de andere vriendinnen ook niet trouwens haha

op 08 12 2008 at 13:06 schreef Peter:

Nou ja, misschien kom je op Frontaal Naakt deze week nog nuttige suggesties tegen.

op 08 12 2008 at 21:04 schreef Ozymandias:

Mensen zijn net aapjes.

op 08 12 2008 at 22:18 schreef rena:

Nu,…dat kostuum doe ik dus niet aan ;-)

op 09 12 2008 at 18:17 schreef hafid:

Voor mij geldt het onderzoek niet: rode pumps en rode jasjes bij vrouwen vind ik niet opwindend, maar clownesk.

op 09 12 2008 at 19:53 schreef Peter:

Wat vind jij opwindend, Hafid?

Ik hou van vrouwen in maagdelijk wit.

op 09 12 2008 at 20:02 schreef hafid:

Dat hangt van de vrouw af, maar rood is (net als die vervloekte jeans als kledingstuk dat zijn) een egaliserende kleur. Er gaat niets boven een vrouw met groenige ogen die verkleuren met de kleur van de de trui/hemd/shirt die ze draagt: donkergroen bij een olijfgroen kledingstuk, glauk bij grijsgroen en een onwezenlijk hemelsblauw bij blauw.
Een vorm van oculaire mimesis.

op 09 12 2008 at 20:10 schreef Peter:

Ah, vandaar dat Hassnae er zo goed uitziet in zwart.

op 09 12 2008 at 20:16 schreef hafid:

Blondines zouden ook zwart moeten dragen, staat heel goed – sexy zelfs.

op 09 12 2008 at 20:18 schreef hafid:

Maar goed, wat Anthony Burgess zei over Amerikaanse vrouwen, geldt voor veel vrouwen: Women cannot be trusted with their own beauty.

op 09 12 2008 at 20:28 schreef Peter:

True dat. De dingen die ze aantrekken als je ze hun gang laat gaan…

op 09 12 2008 at 20:35 schreef hafid:

Dat is niet wat hij bedoelt. Foei, Peter, je had het citaat moten herkennen, komt in Earthly Powers voor: American women…

Hij bedoelt dat ze een model navolgen; Amerikaanse vrouwen willen op een filmster lijken. En natuurlijk moet je ze hun gang laten gaan. That’s not the point.

Al koopt een vrouw haar kleren bij Het Leger des Heils, doet er niet toe, het gaat om verbeeldingskracht en de eigen schoonheid autonoom weten te behandelen, los van modes, merken en andere merkwaardigheden.

op 09 12 2008 at 20:43 schreef Peter:

Wie ben jij – mijn leraar Engels?

Ik had het citaat natuurlijk herkend. Ik gebruik het zoals het mij uitkomt. Vrouwen die geen aandacht besteden aan hun uiterlijk – vooral als het onder het mom is van autonomie of dergelijke malligheid – die blief ik niet.

op 09 12 2008 at 20:48 schreef hafid:

Ik ben Hafid – niet jouw leraar Engels. Vreemde opmerking trouwens, want het gaat hier ivm citaat niet om linguïstiek, maar om context.

En vrouwen die geen aandacht aan hun uiterlijk schenken schrijf ik niet af. Hun uiterlijk zorgt blijkbaar voor zichzelf.

op 09 12 2008 at 20:57 schreef Peter:

Vijf reacties en je bent me alweer de les aan het lezen.

Engels ging bij mij op school vooral over de favoriete schrijvers van de leraar. Vandaar mijn opmerking.

Wat voor ‘autonomie’ doorgaat, is meestal een extreem dwingendende vorm van superconformisme. Ik verbied dat overigens niemand, want ik ben immers voorstander van ieders vrijheid. Het staat een ieder vrij om een kloffie van het Leger des Heils aan te trekken. Die date met mij gaat dan echter niet door, daar zal je mee moeten leren leven.

op 09 12 2008 at 21:01 schreef hafid:

En jij, voorstander van vrijheid, vindt autonomie ‘malligheid’? Tiens.

op 09 12 2008 at 21:05 schreef hafid:

Peter, nu moet je mij toch uitleggen hoe ik je de les lees?

op 09 12 2008 at 21:09 schreef Peter:

‘Foei, Peter, je had het citaat moten herkennen’

Dat is toch les-lezen, of niet?

op 09 12 2008 at 21:21 schreef hafid:

Nee, dat is komisch bedoelde pedanterie van een bewonderaar van het boek naar een medebewonderaar. Ik gebruik geen emoticons (dat weiger ik), maar het woord ‘foei’ geeft toch al aan dat het komisch pedant bedoeld is?

Trouwens ‘moten’= ‘moeten’.

op 09 12 2008 at 21:27 schreef Peter:

Ah, als je het komisch-pedant bedoelde, is het goed.

op 09 12 2008 at 21:29 schreef hafid:

Het baart mij zorgen dat je het niet zo begreep.

op 09 12 2008 at 21:31 schreef Peter:

Ja, nou doe je het weer!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS