Home » Archief » Arbeidsnomaden


[09.01.2013]

Arbeidsnomaden

Dennis l’Ami


Illustratie: Alexei en Sergei Tkachev

Een bungalowpark in het oosten van het land schrikt ’s nachts wakker door een serie doffe klappen. Vakantiehuisjes stromen leeg, verontwaardiging over een verstoorde nachtrust hangt in de lucht. Tientallen Poolse mannen zien één van hen een auto bewerken met een stuk metaal. Onder andere de voorruit moet het ontgelden. Hij is onder invloed van cocaïne en schreeuwt dat hij een zekere landgenoot gaat vermoorden zodra hij de kans krijgt. Een uit de hand gelopen ruzie over benzinegeld blijkt de aanleiding voor de situatie. Een verhitte discussie volgt, handen worden geschud. De rust keert terug. Slaperige hoofden zoeken hun kussens weer op.

Geen tijd voor problemen

Het mikpunt van de boosheid is Rafał, een 31-jarige werknemer van een distributiecentrum voor levensmiddelen in Overijssel. Voor hem is dit geen ongewone nacht. ‘Als jonge man in een vreemd land, zonder vrouw of verantwoordelijkheden, is een misstap snel gemaakt,’ zegt hij. ‘Zeker als je met zoveel mannen bij elkaar zit. De meesten van ons zijn erg rustig. Als je zes dagen in de week werkt heb je geen tijd voor problemen.’

Op het bungalowpark waar hij woont, leeft men in huisjes waar plaats is voor zes personen. Iedereen deelt zijn slaapkamer, voor de badkamer staat een chronische wachtrij. Werknemers betalen tweehonderd euro huur per maand, waardoor er zo’n negenhonderd netto netto overblijft voor 45 uur werk per week. Het wettelijk minimumloon bedraagt in Nederland 1236 euro netto (bij een 36-urige werkweek). Aan dat bedrag komen de Polen dus bij lange na niet.

Klassiek immigrantenprobleem

De kerstdagen brachten de Polen door op het park. ‘Drie maanden geleden beloofde het uitzendbureau dat ik de feestdagen bij mijn vrouw en één-jarige zoontje in Polen mocht doorbrengen’, vertelt Andrzej, 23 jaar oud. ‘Een week voor kerst trokken ze dat weer in. Het zou druk worden, zeiden ze, maar dat viel uiteindelijk wel mee. Ik heb mijn familie in het afgelopen jaar één keer gezien. Als ik meer zou willen, kan ik daar blijven, zeiden ze.’

De toegetakelde auto van Rafał moet naar de garage, zo meldt hij de volgende morgen per telefoon aan zijn intercedent van het uitzendbureau. Die laat hem weten dat hij dat in zijn eigen tijd moet doen. Voor iemand die kwart voor acht ’s ochtends op zijn werk moet zijn en na vijven weer vertrekt, is dat een hele opgave. Bovendien kent hij de weg niet en spreekt hij geen Nederlands – taalcursussen worden niet bepaald aangemoedigd en er is geen tijd voor als je zoveel werkt; een klassiek immigrantenprobleem. Hij besluit zijn vrouw in Polen te vragen of zij voor hem een garage in de omgeving van het distributiecentrum kan vinden die bereid is hem buiten kantoortijden te ontvangen. Dit lukt haar, na vele telefoontjes in steenkolen-Duits. Efficiënt en goedkoop is anders, maar het uitzendbureau is er kennelijk niet om werknemers een handje te helpen als dat nodig is.

Voor hem tien anderen

Omdat hij over drie dagen pas terecht kan bij de garage, rijdt Rafał noodgedwongen met een kapotte voorruit naar zijn werk. Niet op komen dagen is sowieso geen optie: voor hem tien anderen. Daarnaast is hij de enige chauffeur met auto voor nog drie andere collega’s. Omdat rijden met een kapotte voorruit strafbaar is wordt hij meerdere keren aangehouden door de politie, wat resulteert in waarschuwingen en enkele boetes. Uiteindelijk kan hij naar de garage (op twintig minuten van het bungalowpark) en met de bus weer naar huis. Dit kost hem een avond.

Als hij een leenauto van het uitzendbureau mag ‘lenen’ tegen een vergoeding neemt hij zich voor dit bedrag terug te vragen als alles weer bij het oude is. Tenslotte was de schade aan de auto niet zijn schuld en bovendien vraagt hij zich af waarom híj moet betalen en niet de veroorzaker van alle ellende. ‘Als cocaïne-snuivers die door het lint gaan meer rechten hebben dan goed willende werknemers, wat moet ik hier dan nog? Ik heb een gezin te onderhouden, ik wil geen problemen!’ zegt hij wanhopig als ik vraag naar zijn toekomst.

Halsoverkop vertrokken

‘Mijn intercedent geeft ons nooit zekerheid en ik werk hier al een jaar! Als ik vraag of in vaste dienst kan komen, blijft hij altijd vaag. Als ik vraag of ik volgend jaar met kerst naar mijn gezin mag, kan hij niets beloven. Als ik hem vraag of ik hier een toekomst op kan bouwen weet hij het niet en zegt dat dat van mij zelf afhangt. Maar met dit salaris kan ik net mijn familie onderhouden en verder niks.’

Op oudjaarsdag probeer ik hem tevergeefs te bereiken. Poolse collega’s willen er niet al te veel over kwijt, maar ik begrijp dat Rafał halsoverkop is vertrokken na een ruzie met het uitzendbureau over de hele situatie. De man die zijn auto kapot maakte, rookt verderop rustig een sigaret. De pauze is bijna voorbij, hij gaat gewoon weer aan het werk.

Nederlandse volksaard

Als ik één van de andere Polen vraag naar het PVV-meldpunt over Polen, Roemenen en Bulgaren, waar zo’n 40.000 klachten over overlast zijn binnengekomen, haalt hij zijn schouders op. ‘Nooit van gehoord.’ De vraag die overblijft is of dit meldpunt niet meer zegt over de Nederlandse volksaard om het gezag te volgen – in welke hoedanigheid die dan ook verschijnt. Een bescheiden geruststelling: 40.000 klachten zijn bij lange niet genoeg om een representatieve afspiegeling te kunnen zijn van onze samenleving.

Schandalige werkgevers

Dit neemt niet weg dat immigratie kritisch mag, nee moet worden gevolgd. Iemand die zijn baan verliest aan een Pool heeft terechte wrok. Maar zoals zo vaak gaat die wrok in de verkeerde richting. In plaats van zijn pijlen te richten op de Pool die ook iets van zijn leven wil maken en het beste wil voor zijn gezin, is het de politicus die arbeidsimmigratie mogelijk maakt en de werkgever die daarvan profiteert door het halen van goedkopere buitenlandse arbeidskrachten. Onlangs weer bleek waartoe dat kan leiden: Oost-Europeanen die onmenselijke werkdagen maken op champignonkwekerijen. Maar of Wilders ooit een meldpunt voor schandalige werkgevers gaat oprichten laat zich raden.

Zo blijven de hedendaagse arbeidsnomaden dwalen door een Europa dat profiteert van hun lusten, maar hun lasten daar niet bij wil.

Dennis l’Ami verdient zijn brood als freelance ontwerper en publiceerde vorig jaar de roman De Eeuwige Mens. Lees zijn weblog.

Dennis l'Ami, 09.01.2013 @ 07:46

[Home]
 

30 Reacties

op 09 01 2013 at 09:33 schreef Kees:

Ik woon in een dorp waar veel pensions zijn. Daar verblijven veel buitenlandse werknemers. Het zijn harde werkers waar ik veel respect voor heb. Het is triest dat ze vaak genegeerd worden of agressief benaderd. Goed om te lezen dat Dennis wijst op de net zo fraaie rol van de politiek en de werkgevers.

op 09 01 2013 at 10:52 schreef Pyt van der Galiën:

Goed geschreven artikel. Complimenten. Eén kanttekening: het heeft weinig zin politici te verwijten ‘immigratie toe te staan’. Wat hen eventueel verweten kan worden is dat ze vanaf de jaren ’70 het internationale kapitaalverkeer gedereguleerd hebben en daarmee ‘controle van de economie aan democratisch gekozen regeringen onttrokken hebben’, om Bart Tromp’s formulering te gebruiken. Naast een inmiddels vijf jaar durende recessie en kapitaal dat over de hele aardbol flitst, hebben we daar ook onbeheersbare migratiestromen aan te danken. Je kunt niet het kapitaal dereguleren en dan verwachten dat arbeid niet gaat volgen.

Een goed voorbeeld is de wijze waarop Zuid-Europese arbeid het naar het Noorden gevluchte kapitaal volgt.

Los daarvan: mooi geschreven en to the point.

op 09 01 2013 at 10:58 schreef Bertje:

Ik heb zelf momenteel 4 Poolse mannen in dienst.
Ze werken 6 dagen per week(van 08:00 – 20:00 uur)zijn stukke goedkoper als de gemiddelde Duister, werken harder, mekkeren minder kortom ideaal.
Betaal netjes belasting en mijn werknemers zijn keurig verzekerd. Ik verzorg hun eten en huisvesting kortom alle partijen zeer tevreden.
Ze verdienen bij mij per week het dubbele wat ze in hum Moederland verdienen.
Arbeidgevers die deze mensen uitbuiten en ze als vuil behandelen moeten zich diep gaan schamen.
O, en het werk wat de meeste Polen doen is werk waar de “nobele” Hollander zich te goed voor voelt.
( dus niet zeiken als er dus mensen zijn die dit werk wel willen doen.)
Dank voor je stuk, goed dat je dit eens onder de aandacht brengt.

op 09 01 2013 at 12:07 schreef Kees:

In mijn eerste reactie is net natuurlijk niet. Sorry.

Werktijden van 08.00 tot 20.00 uur vind ik ook niet normaal Bertje… Krijgen ze wel minimaal het wettelijk minimumloon per uur?

Twee keer zoveel verdienen als in Polen zegt me namelijk niks. Ik las vorige week dat heel veel mensen moeten rondkomen van nog geen twee dollar per dag. Als ik ze zes dollar per dag bied, buit ik ze toch uit.

op 09 01 2013 at 12:19 schreef MNb:

Het is altijd goed er aan te herinneren dat het verschil tussen liberaal kapitalisme en roofkapitalisme flinterdun is, altijd en overal. Dan weet ik weer waarom ik mij socialist noem.
Bertje, als – en het is een duidelijke als – jij je Polen 72 uur per week laat werken ben je nog steeds een gewetenloze uitbuiter, al je mooie praatjes ten spijt. Je zou namelijk ook 11 Polen 8 uur per dag kunnen laten werken in shiftverband.

op 09 01 2013 at 12:29 schreef babs:

Ik ken de situatie niet en geloof zondermeer dat er misstanden zijn. Maar één opmerking wil ik wel maken: als ik alleen op een camping woon en per uur betaald word, zou ik juist wel 6 dagen per week van 8 tot 8 willen werken. Of liever eigenlijk 5 dagen per week van 6 tot 8 en dan 2 dagen zat.

Elke zomer een maand vrij, elk jaar 10000 sparen en met 5 jaar keihard werken kun je in Polen een huis bouwen.

op 09 01 2013 at 12:33 schreef Pyt van der Galiën:

@Kees

Duitsland kent geen wettelijk minimumloon….Gelukkig maar, hé, Bertje?

op 09 01 2013 at 12:37 schreef Sasha berkman:

babs: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1314408

op 09 01 2013 at 13:22 schreef Bertje:

@ mnb / pyt / kees

Ja precies het punt: foei beetje werken en dan wel 72 uur per week dat kennen we niet in el Hollandia dus dat moet niet mogen. Holland op zijn smalst.
Mijn werknemers mogen wat mij betreft ook van 09:00 tot 17:00 werken hoor maar surprise, surprise dat willen ze niet.
Ze willen veel uren maken en zo goed verdienen en geloof me ze verdienen bij mij goed.
En inderdaad er is in Duitsland geen minimum loon.

Mnb je bent niet goed bij je hoofd, waarom zou ik in vredesnaam 11 Polen laten werken.
Ik ben een zelfstandige ondernemer die het goed zoniet prima voor elkaar heeft maar ik ben geen kerkelijke instantie of het rode kruis weet je.
Ik kan met een gerust geweten zeggen dat ik prima voor mijn werknemers zorg en dat geld niet alleen voor “onze” Polen maar voor al mijn buitenlandse werknemers.
Dus gewoon gezonde hard werkende mensen precies als hun chef, ik dus die ook 7 dagen per week werkt.
(zeker niet van 08:00 tot 20:00 ben gekke gerritje )

@ Babs

Precies wat mijn werknemers ook zeggen.
Maar pas op werken is toch een beetje vies woord in Nederland wat ze wel goed kunnen is met het vingertje wijzen nou dat vingertje kunnen ze wat mij betreft in hun kont steken.

op 09 01 2013 at 13:26 schreef jan:

@Bertje:
je lijkt me een heel geschikte “Arbeidgever”, kan wel zien dat jij niks met uitbuiting te maken wil hebben!
Je betaalt zeker ook de begrafeniskosten voor jouw Poolse werknemers mochten ze zich na een jaartje of vijf letterlijk dood gewerkt hebben?

op 09 01 2013 at 13:45 schreef Bigpete:

Ik ken de situatie van Bertje niet, maar ik weet dat ook in Nederland nogal wat Polen (zeker die hier zitten zonder gezin) graag lange werkweken maken. Dat houdt in dat er minder tijd is om je vervelen, en vervelen betekent meestal zuipen…

De gemiddelde kleine middenstander werkt ook 6 dagen per week, en meer dan 8 uur per dag. Daar hoor ik ook niemand over.

op 09 01 2013 at 14:01 schreef Bertje:

@ Jan

Jan je maakt precies het punt waarom ik uit Nederland ben weg gegaan.
Zeiken, zeiken, en wijzen.
Vertel eens Jan is werk verschaffen aan mensen die graag willen werken uitbuiting, is hard werken uitbuiting?
voor de laatste maal: mijn werknemers verdienen goed, zijn prima verzekerd, en bovendien hebben de liefste baas van de hele wereld!

op 09 01 2013 at 14:49 schreef Joachim Stolzer:

Tja, als het geheel vrijwillig is (en Bertje niet met ontslag dreigt of anderszins vervelend gaat doen als de Poolse werknemers minder willen gaan werken), tot in hoeverre kun je dan nog spreken van uitbuiting? Over de zakenman die zich 80 of zelfs 90 uur pèr week een slag in de rondte werkt ten behoeve van zijn bedrijf, klaagt ook niemand. Respect voor zo’n arbeidsethos zelfs! (Ik geef overigens meteen toe dat ik daar niet aan kan tippen.)

Natuurlijk moet je aan de andere kant mensen soms tegen zichzelf in bescherming nemen. Maar het lijkt me dat iemand die jong, gezond en fit en goed bij zijn verstand is en die zelf kiest voor een 72-urige werkweek geen betutteling behoeft.

op 09 01 2013 at 15:10 schreef babs:

Sasha,
Die misstanden wil ik dus zeker niet ontkennen of goedpraten. Ik zou niet onverzekerd, 14 uur per dag, 7 dagen per week onderbetaald, dmv chantagepraktijken in een donkere schuur willen werken.

Maar dat praat de aanvallen op Bertje niet goed. Niks mis met 70 uur per week uurtjes maken als de werknemer en werkgever dat beide graag willen.

Wel is er natuurlijk een nieuwe situatie waarin Nederlandse werknemers moeten wennen aan de concurrentie van Polen en binnenkort ook Spanjaarden. Op den duur gaat dat de rechten van Nederlandse werknemers uithollen, want het is niet te handhaven dat de uren 41 tot 60 x1.5 uitbetaald moeten worden als op grote schaal mensen bereid zijn die uren tegen normaal tarief te werken.

op 09 01 2013 at 15:59 schreef Sasha berkman:

babs: ik plaatste die link omdat jij aangaf de situatie van de poolse werkers hier in het land niet te kennen. Dit was een voorbeeld.

Ik ken ook persoonlijk polen die niet opzien tegen overwerken. Ze worden wel steevast schandalig laag betaald.

op 09 01 2013 at 17:12 schreef Bertje:

@ Babs

Ik zie de reacties niet zo zeer als aanvallen.
Meer een soort naïeve ontstemdheid / ontwtendheid en het al om bekende Hollandse navelstaren. ( raak ik maar niet aan gewend)
Je ziet het in de politiek, de werk ethos en wat mij betreft in de rijke Hollandse keuken kortom een worst met stamppot mentaliteit.
Natuurlijk waar mensen worden misbruikt kan er wat mij betreft niet hard genoeg worden op getreden.

op 09 01 2013 at 17:48 schreef jan:

“@ Jan
Jan je maakt precies het punt waarom ik uit Nederland ben weg gegaan.
Zeiken, zeiken, en wijzen”

ik zeik en ik wijs helemaal niet, maar ik denk dat je een wat vertekend beeld hebt van jezelf. Als ik je schrijfsels goed begrijp willen “jouw” Poolse en andere buitenlandse mensen niets liever dan voor de liefste baas ter wereld 72 uur per week werken voor het goede loon dat jij biedt en de mooie arbeid die jij ze verschaft. Werk waar de “nobele” Hollander zich overigens volgens jou te goed voor voelt en de gemiddelde Duitser te duur voor is. Zelf hou je doordeweeks natuurlijk wat meer tijd over om het internet af te struinen en te wijzen op het zo typisch Nederlandse gezeik….ben ook wel benieuwd welke belastingen jij zo netjes betaalt? Volgens mij betaalt de werknemer zijn of haar loonbelasting zelf via een inhouding op de loonstrook, welk bedrag jij als werkgever vervolgens dient af te dragen aan de fiscus. Als jij dat netjes betalen noemt betekent dat hooguit dat je de mensen niet zwart betaalt. Het betekent in ieder geval niet dat jij zelf ook maar iets aan de belasting betaalt.

op 09 01 2013 at 17:49 schreef babs:

Eten in NL… eens, maar om dan naar Duitsland te gaan?

Met de Nederlandse werkmentaliteit is niet heel veel mis denk ik. Veel Nederlanders werken hard, veel andere Nederlanders hebben besloten minder hard te werken en kunnen zich dat kennelijk veroorloven. Verder eens, aanvallen was als woord ongelukkig gekozen, naïeve ontstemdheid vind ik mooi verwoord.

op 09 01 2013 at 19:16 schreef dewanand:

namaste Fnaakters,

Wieroe, mijn hindoe kat zou het zo beregeil vinden als Geert Wilders volgende week deze heilige Hollandse PVV Mantras gaat brullen op de hoogste daken van alle adellijke plaggenhutjes in Nederland:

1. ‘Polen zijn barbaarse achterlijke criminelen die hier komen profiteren’

2. ‘Het christelijke geloof en cultuur van Polen is middeleeuws, achterlijk, anti homo, anti vrouw en primitief’

3. ‘Nederland is hartstikke vol voor deze Polen, PVV mantra vol is vol, ook voor witte poolse lage kaste ratten’

4. ‘Sluit de grenzen voor deze Poolse profiteurs en beroepscriminelen’.

Ja, Wieroe zou Geert Wilders een geniale politicus vinden als hij deze Poolse gastarbeiders eens professioneel criminaliseert, problematiseert en deze dingen ook internationaal gaat verkondigen, ipv alleen onzin en doemverhalen te vertellen over zijn fantoom moslims, die hij overal ziet als islamitische casper spookjes, uit de oude tekenfilms (casper the friendly ghost).

Voor de genetisch gehandicapte, arrogante en superieure blanke Hollanders is elke allochtoon of buitenlander gewoon nooit goed en altijd een probleem en dit is hun ongeneeslijke ziekte. Pillen helpen niet.

dewanand en wieroe

op 09 01 2013 at 21:01 schreef Bertje:

@ Jan

En voilà weer maak je me punt duidelijk.
Dank hiervoor.
O en ik ben eigen baas je kent dat wel zelfstandig ondernemer enzo en ja dan heb ik tijd over om vooral op FN zeikerige Jantjes op hun zeikerigheid te wijzen.
En inderdaad Jan ze werken maar wat graag voor mij omdat ik buiten de liefste ook nog de aardigste baas ben.
(buiten het feit dat ik ze prima betaal, de arbeidsomstandigheden meer als optimaal zijn etc.maar dat zijn bijzaken)

@ Babs

Ha tuurlijk ben ik niet voor het eten verhuisd op de eerste plaats voelde ik me niet meer op zijn plaats in Nederland en als ondernemer zag ik in Duitsland meer kansen en daar het klimaat voor zelfstandige stukken vriendelijker was en is en je voor een redelijk bedrag een prachtig landhuis met veel land kan bezitten was de keus snel gemaakt.

op 10 01 2013 at 00:44 schreef MNb:

@Bertje: “waarom zou ik in vredesnaam 11 Polen laten werken.”
Omdat dat in je nadeel uitvalt, zoals je zelf uitlegt. Klop jezelf dan ook niet op je borst dat je zo sociaal bezig bent en dat je je zo netjes onderscheidt van andere ondernemers, want dat ben je niet en dat doe je niet. Die andere ondernemers, zoals L’Ami ze beschrijft, gebruiken precies dezelfde argumentatie als jij:

“waarom zou ik in vredesnaam die kapotte auto betalen, waarom zou ik in vredesnaam mijn arbeider verlof geven om zijn auto naar de maak te brengen, waarom zou ik ze in vredesnaam met kerst naar Polen sturen, waarom zou ik ze in vredesnaam verzekeren als dat niet hoeft, ik ben geen kerkelijke instantie of het rode kruis weet je.”
Maar ja, ingenomen als je met jezelf bent heb je daar nog geen fractie van een seconde bij stil gestaan.
Oh ja, ze werken zo graag voor je. Dat deden de huisslaven in Paramaribo ook begin 19e eeuw.
Je bent alweer een gelovige met een opmerkelijk gebrek aan bescheidenheid en nederigheid. Ik wil best geloven dat je je best doet, vol goede wil bent en geen betere keus hebt. Maar je bent nog steeds onderdeel van een uitbuitend systeem en staat daarbij aan de verkeerde kant.

op 10 01 2013 at 09:59 schreef babs:

Ja Bertje, NU STOPPEN MET ONDERNEMEN!!11! Laat de staat maar werk verschaffen, veel eerlijker. Hoe durf je mensen in dienst te nemen en met die mensen een salaris overeen te komen. UITBUITER!!¡1

op 10 01 2013 at 11:37 schreef Bertje:

@ Babs

Lol…..
Ach Babs kijk nu eens naar mnb zijn reactie en het mogen duidelijk zijn.
Daarom ben ik geen socialist, het maakt niet uit wat je doet of hoe je het doet het is nooit goed.

@ mnb

Al je vergelijkingen gaan zo scheef man o man.
Bescheiden en nederig ben ik zeker niet aangaande wat ikzelf heb opgebouwd, waar ikzelf bloed, zweet en tranen voor laat en heb gelaten. Ben eigenlijk best wel blij en trots met mezelf dat ik het zover heb geschopt en dat voor iemand met enkel een mbo opleiding. ( tja geeft me een lekker gevoel)
Ik ben een zeer sociaal mens, zet me actief in voor mijn medemensen en dit gedrag spiegelt zich ook in mijn onderneming.
En dat gezeik van je over de slaven slaat als kut op Dirk.
Maar het is me wel duidelijk dat ze daar in Suriname de Nederlander nog niet echt uit je hebben gehaald.

op 10 01 2013 at 13:48 schreef rena:

Heel mooi schilderij Peter! *tussendoor opmerking*

op 10 01 2013 at 20:53 schreef Mark:

Deze arbeidsomstandigheden zijn niet typisch voor Polen. Wat denk je dat de gemiddelde 0-uren contractant meemaakt? Met dat verschil natuurlijk dat deze gewoon elke avond naar huis kan.

op 10 01 2013 at 21:36 schreef Ernst:

Heel erg natuurlijk maar ik werk zelf in Kaapstad, Zuid Afrika,sta ’s morgens om 4 uur op, ga om 20 voor 5 de deur uit; neem de kwart over 5 trein naar Kaapstad begin om kwart voor 7 met werken neem om half 6 ’s avonds weer de trein naar huis en kom zo rond kwart over 7 weer binnen vallen. Dit 5 dagen per week en op zaterdag to 3 uur ’s middags. Lange dagen–> ja, goedsalaris–> nee maar heb ik een keuze? Nee maar wel kinderen, school,(huur) huis(je), geen auto en heel belangrijk geen schulden.

Kan me helaas niet meer herrineren wanneer ik de laatste keer in een kroeg was of met de familie naar een restaurant gegaan ben. Maar met >25% werkloosheid heb je weinig keuze toch? Dat denken die Polen dus ook. En ik werk voor een multinational die mijn werk van Nederland naar Zuid Afrika heeft verplaatst omdat er dan nog meer uit te betalen is aan de aandeelhouders…….

Van de groep van 25 Nederlanders die in Kaapstad begonnen zitten er nu nog 4 de rest is weer in Nederland en 90% (18) genieten nu in NL van een uitkering. Begrijp het wel maar vind het schandalig. Ik zou willen dat er meer Nederlanders waren die bereid zouden zijn om wat langer (of harder) te werken; Poolse werkethos!

op 10 01 2013 at 22:34 schreef Sasha Berkman:

Ik denk dat Bertje een eeen goeie gozer is.
Op mijn glijdende schaal waarvan MnB wel weet hoe die ook al weer heet en werkt. Live en Kritisch vanuit Suriname, enzo

Arme leerlingen.

op 13 01 2013 at 14:12 schreef You On A Gin:

Ik vraag wel eens aan Polen, “als je hier méér verdient, waarom ga je dan niet in fucking Polen het land opbouwen en zorgen dat je dáár meer verdient?”
Maar ze zijn altijd lam, dus daar kunnen ze nooit antwoord op geven.
Nee, serieus, ik ken wel een paar Polen in Nederland die niet (zo) alcoholisch zijn, maar die zijn van een heel ander slag. Het overgrote deel moet gewoon teruggeschopt worden naar Polen. Dan betalen die asperge- en tomatenboeren maar een dubbeltje méér per uur voor elke werknemer, de krentenkakkers.
En maar zeiken dat er geen werkgelegenheid in Nederland is. Ja, gek hè, als ze hele volksstammen die het voor een kwart doen tot hun beschikking hebben? Laatste tijd nog wel eens langs een uitzendbureau gelopen? Ze hebben nu zelfs het lef om wervingsadvertenties in het Pools te plaatsen. Zelfs de Polen waar ik het nu over heb vinden dat belachelijk.

Je weet wat er hierna komt – zigeuners. Nog veel erger tuig. Vraag het elke Roemeen of Bulgaar, wie er nu eigenlijk lopen te zakkenrollen, auto jatten en te skimmen in West-Europa. Fucking Roma de Clown die te van de ratten besnuffeld is om iets van z’n eigen leven te maken en verwacht dat iedereen zich maar aan hem aanpas

op 13 01 2013 at 17:20 schreef Bertje:

@ YOAG

Zo he daar komt er een uit de kast.
Kleur bekennen met Uncle Gin.
Niet stiekem maar vol erin ontpopt onze vaste hindoe boy zich tot een ras PVV’er.

op 19 01 2013 at 17:23 schreef You On A Gin:

@ Bertje
Wat heeft dat met PVV (of mijn geloof) te maken?
Ik had al een hekel aan zigeuners toen Greet nog aan het buurten was in de Kibboets.
Inderdaad, ik moet zigeuners niet. Héél erg niet, zelfs. En Fransen ook niet. En Chinezen al helemaal niet. En dat heb ik hier (of op welke site dan ook) gewoon altijd eerlijk gezegd, hoor. Dus je hoeft niet te doen alsof je ineens het wiel hebt uitgevonden.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS