Home » Archief » Beseffen Tijs van den Brink en Paul Verspeek dat ze met mensenlevens spelen?


[21.11.2019]

Beseffen Tijs van den Brink en Paul Verspeek dat ze met mensenlevens spelen?

Fréderike Geerdink


Scène uit Kwaidan (Kobayashi Masaki, 1964)

Geluisterd heb ik niet want ik verdraag het niet, Dit is de Dag met de verschrikkelijke Tijs van den Brink. Zijn aankondiging op Twitter was duidelijk zat. U kunt wel zeggen dat ik ontplofte. Veel Nederlandse media, en vooral de populaire, gaan maar door met zulke gevaarlijke, onverantwoordelijke rotzooi, dag na dag na dag. Ze scoren er goeie kijk- en luistercijfers mee, maken flink wat reactie los en denken dan dat ze succesvol zijn. Flash news: je bent niet succesvol, je bent fout.

Zie dat concept dan. Twee witte mannen – eentje van Wit Links (dank, Willem Schinkel) en de ander de grootste hitser van ‘s lands grootste hitskrant, bespreken de volstrekt achterhaalde vraag of racisme in Nederland ‘doodnormaal’ is (ja, dat is het, open je ogen!) en daar mag een zwarte man dan op ‘reageren’. Die man, cabaretier en acteur Steven Brunswijk, bleek even later afgezegd te hebben; een wijs man. Het deed me denken aan de uitzending van RTL Late Night waar Jerry Afriyie ‘mocht reageren’ op het racisme van Jenny D., aanvoerster der blokkerende Friezen, maar wel vanuit het publiek, niet aan tafel. Had Van den Brink Brunswijk uitgenodigd naar de studio te komen? Of mocht hij via een telefoonlijn reageren op racistische troep, de troep waar hij elke dag mee leeft en die Van den Brink met zijn aanpak en gasten achteloos in twijfel trekt? Moreel totaal failliet, die Tijs.

Beseffen Tijs van den Brink & Co dat ze met mensenlevens spelen? Is Van den Brink zich ervan bewust dat er zeer recent een gewelddadige aanval op antiracisme-activisten heeft plaatsgevonden? Denkt hij dan niet ná over wat voor actie dat van hem vergt als programmamaker?

Stevig bijspijkeren

Het is niet alleen Brink natuurlijk. Behalve hem hebben we Pauw, Jinek, Ekiz, De Telegraaf, en nog een hele zwik andere journalisten en media die op alle mogelijke manieren keer op keer meer of minder opzichtig de mist ingaan als het over racisme gaat. Wanneer gaan die mensen hun verantwoordelijkheid eens nemen? Trek je een jaar terug uit de media, laat je in dat jaar stevig bijspijkeren over racisme en schaam je dan in retrospectief zó kapot dat je je hoofd nooit meer in de media laat zien. Nu, wegwezen!

Ook gisteren in het Nederlandse spelen-met-levenstheater dat ‘media’ het: een portretterend interview met een regelrechte neo-nazi door Paul Verspeek op RTV Rijnmond. Waarom? Verspeek op Twitter: “Dat heeft niets met ‘een podium geven’ te maken. Wel met het willen begrijpen waarom de wereld is zoals hij is.” Nou, en die zoektocht van Paul om de wereld te begrijpen, die houdt ‘ie niet voor zichzelf, nee, die maakt hij publiek. Gewoon in een leuk vormpje op de radio, met een praatgrage neo-nazi, waarom niet? Journalistiek niveau: nul, verantwoordelijkheidsbesef: nul. Verspeek, check your privilege! Stop ermee mensen in gevaar te brengen!

Een vis in een kom

Van den Brink en Verspeek spreken zich ongetwijfeld braaf uit tegen ‘ racisme in het voetbal’. Dat racisme, heren, druipt van jullie eigen programma’s af, zíe je dat niet? Je gebruikt die stuitende woorden die op de tribunes te horen waren niet, maar die woorden zijn een uiting van racisme, net zoals jullie programma’s. Alles, álles heeft een wit perspectief, zelfs als je ook zwarte mensen uitnodigt lukt het je niet daarvan weg te komen. ‘Hij heeft net afgebeld helaas’, twitterde Van Den Brink over Brunswijk. Goh, hoe zou dat nou komen? Vervelend he, dat mensen in gemarginaliseerde posities niet in je programma willen komen? Je vraagt ze wel, maar ja, ze willen niet. What can you do?

Ik moest ineens denken aan een EO-item van twee, drie decennia geleden – ik kan het online niet terugvinden helaas. Zo’n EO-man ging met een tafel op straat staan met op tafel een vis in een kom. In de kom ook een stokje met een bordje bij wijze van tekstballonnetje voor de vis: “Ik heb geen water nodig.” De EO-man schoot vervolgens voorbijgangers aan met de vraag: “Heeft u God nodig?” Zo’n voorbijganger zei dan iets als: “Ja neuh, ik denk het niet. Hoezo?”, en dan nam de EO-man hem of haar mee naar de vis in de kom en zei: “Wat denkt u nu u dit ziet? Heeft u God niet nodig in uw leven?” Ik keek en lachte me helemaal kapot.

En nu vraagt opper-EO-man Tijs van den Brink (misschien was hij het wel, met die vis!) in zijn talkshow: “Is racisme in Nederland doodgewoon?” Ja, Tijs, net zoals die vis omringd door water: wij leven in een racistische maatschappij. Alleen jij beseft dat niet, zó natuurlijk voelt het voor jou. Als een vis in het water ben je. Precies zó normaal is racisme in Nederland.

Fréderike Geerdink is journalist. Als Turkije-kenner en Koerdistan-correspondent leert ze veel over Nederland. Steun haar met een financiële bijdrage op Patron.

Fréderike Geerdink, 21.11.2019 @ 07:16

[Home]
 

1 Reactie

op 21 11 2019 at 07:16 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS