Home » Archief » Brood en spelen


[28.11.2019]

Brood en spelen

Jasper Mekkes


Scène uit Kwaidan (Kobayashi Masaki, 1964)

Er is een relatie tussen traditie, machtswellust, protest en zoethoudertjes. Geef het fanatiek conservatieve, xenofobe deel van het volk brood en spelen en het houdt zich weer een tijdje koest.

En dan maar hopen dat het deel van de bevolking, dat wel vooruit wil, ondertussen het recht op waardering en respect voor ieders vrijheid en ontwikkeling vergeet. Het recht om kritisch na te denken, te schrijven, te spreken, te creëren en te inspireren voor de opvoeding van een nieuwe generatie.

Maar dat is natuurlijk ijdele hoop. Er zullen altijd weer mensen zijn die zich in plaats van geld of macht tot vervelens toe de ontwikkeling en ontplooiing van iedereen tot doel stellen; door kritisch te blijven meedenken en die kritiek te blijven uiten – of gewoon door in alle stilte het goede voorbeeld te geven.

Onderdrukking als reactie op gerechtvaardigde kritiek is dan ook zo oud als de weg naar Rome.

Stierenvechten

Een oude traditie veranderen, hoe dringend ook, doen machthebbers nooit zo graag. Er zijn zelfs zich progressief wanende politici die tradities als stierenvechten verdedigen – omdat het hun meer gaat om macht dan om opvoeding en verbetering.

Nu ben ik persoonlijk niet zo van het verbieden van dingen, maar ik weet wel iets beters om met mijn kinderen te doen dan kijken naar iemand die een machteloze stier verwondt om vervolgens samen met de rest van het publiek te genieten van het doden van een ander levend wezen.

Op een heldere avond met ze naar de sterrenhemel kijken bijvoorbeeld; om te bespreken wat daar allemaal te zien is. Of met ze kijken naar de migratie van rendieren, zalmen, gierzwaluwen of kraanvogels; migraties die al duizenden jaren op dezelfde manier verlopen – en zich niets aantrekken van de met de machtswellust mee-meanderende grenzen van staten en de macht.

Burgemeesters van steden die het belangrijk zeggen te vinden dat de openbare orde gehandhaafd blijft, zouden zich op zijn minst moeten uitspreken tegen gebruiken die ongezond, wreed of neerdrukkend zijn voor mensen – en andere dieren. Zo geven zij de jeugd niet alleen het goede voorbeeld maar ook hoop op een beter leven met een vrije ontwikkeling in een mooiere, vredelievende, natuurlijker wereld.

Goed en slecht

Maar dat vereist natuurlijk wel het inzicht en de moed om onderscheid te maken tussen goed en slecht. En degenen die neerdrukkende, pijnlijke of kwetsende tradities verdedigen door de xenofobe conservatieve fanatici die ze koesteren de hand boven het hoofd te houden om hun eigen macht te behouden, zullen vroeg of laat gewoon uit het zadel gewipt worden.

Hoewel het soms eerder laat dan vroeg wordt. Inmiddels zijn we heel wat gele hesjes, boeren, bouwers, leraren en verpleegkundigen verder, want zowat iedereen komt tegenwoordig in opstand tegen de leegte van Ruttes afbraakpolitiek, maar het vormt geen enkel gevaar voor de macht die hij personificeert.

Toch is er behalve Rutte zelf en een handjevol hooligan-journalisten inmiddels niemand meer te vinden die niet helemaal klaar is met Rutte.

Het tragische aspect van onze de facto oligarchie, met ‘liberalen’ als Rutte, Macron, Johnson en Trump, is dat dergelijke oligarchen als geen ander weten dat hun macht nog wat langer gerekt kan worden door fanatiek conservatieve xenofoben in te schakelen voor het neerdrukken van de voor oligarchen altijd nogal vernederende kritiek van vooruitstrevenden. De machtsbeluste politicus weet heel goed dat vooruitstrevend protest door weinig effectiever wordt onderdrukt dan door het fanatiek conservatieve en xenofobe deel van het volk zelf.

Brood en spelen

Geef dat deel van de burgers brood en spelen en ze zullen de macht waar nodig helpen om gerechtvaardigde kritiek tegen hun achterhaalde gebruiken te onderdrukken. Maar, veel belangrijker voor de machthebber, ze zorgen er en passant ook voor dat vergelijkbare, met het protest tegen die gebruiken samenhangende, maar voor de positie van machthebbers veel gevaarlijker kritiek de kop in wordt gedrukt.

Het is de eeuwige roep om vrijheid, gelijkheid en broederschap die het zwijgen opgelegd dient te worden, om de status quo te behouden.

Altijd in de geschiedenis van de mensheid werd die vrijheid, die gelijkheid en die broederschap met grof geweld de kop ingedrukt door fanatiek conservatieve, xenofobe machthebbers en hun spiegelbeelden in de media en op straat. Met als doel het neerdrukken van vrije individuen en het tegenwerken van hun ontwikkeling.

Niet omdat die machthebbers zo van het volk of haar tradities houden, maar omdat ze zo van macht houden. Het volk en hun gebruiken kunnen voor hen beter niet vooruitgaan; niet ontwikkelen. Het is de reden dat potentiële dictators in hun machtswellust zo staan te popelen om het volk juist mee naar achteren te nemen; door het verleden, het ‘pure’ volk, haar ‘land van oorsprong’ en haar ‘oorspronkelijke’ tradities te verheerlijken.

Fysiek geweld

Ze weten dat het in een oligarchie veel belangrijker is om de gewelddadige fanatiek conservatieve xenofoob te vriend te houden dan de vredelievende progressief.

De vreedzame avant-garde van progressieven kan weliswaar de onkunde en daarmee de onmacht van de oligarch pijnlijk treffend onder woorden brengen, met als enige wapen de vernederende werking van ironie, maar machtsbeluste oligarchen zijn nergens banger voor dan voor fysiek geweld. Dat blijft toch de taal die de macht het best begrijpt.

De achterhaalde oplossing, naast gewelddadige onderdrukking, is brood en spelen; een oplossing die de oude Romeinse keizers al gebruikten. Het is dan ook een kwestie van tijd tot Rutte zich in navolging van Macron gaat afficheren als de Romeinse oppergod Jupiter.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 28.11.2019 @ 08:02

[Home]
 

1 Reactie

op 28 11 2019 at 08:04 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS