Home » Archief » Brood met brood; Viva España!


[15.05.2014]

Brood met brood; Viva España!

Tom Lievens

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Vandaag geef ik je magisch brood mee naar school. Jij doet je ogen dicht en denkt aan een lekker beleg terwijl je je sandwich opeet. Denk aan iets lekkers.”

Dat was het verhaal dat een jongetje vertelde aan zijn juf in Gerona (Spanje) op school tijdens de lunchpauze.

In armoe rondbanjeren

“Kinderen gebruiken uit demagogisch standpunt is ronduit verwerpelijk”, deelde de woordvoerder van de aan de macht zijnde rechtse PP mee tijdens een persconferentie. Dat er daadwerkelijk een 2,5 miljoen (!) kinderen in armoe rondbanjeren in Spanje lijkt diezelfde partij liever te vergeten.

Unicef becijfert dat 27 procent van de Spaanse kinderen in armoede leeft. Iets meer dan één op de vier. Sinds het begin van de crisis lopen de refters (kantines – red.) op scholen leeg. Een middagmaal kost in Catalonië gemiddeld zes euro twintig, maar blijkt dus voor velen niet haalbaar. Ook mijn elfjarige nazate komt naar huis met verhalen over kinderen op school die amper te eten hebben.

Belachelijke bedragen

Leraren en directie zien dagelijks hun klassen bevolkt met kinderen die het met een glas melk moeten stellen en tekenen vertonen van een gemis aan degelijke voeding. Krampachtig zoekt men naar oplossingen om die kinderen toch iets voor te schotelen. De subsidies zijn teruggeschroefd tot belachelijke bedragen. Met de zomer voor de deur bestaat het plan om de schoolrefters tijdens de vakantiemaanden open te houden daar er een hoop kinderen zijn wiens enige maaltijd per dag de schoolmaaltijd is. Vakantie betekent voor hen zonder eten verder moeten.

Meer dan waarschijnlijk geldt dit ook voor Portugal en Griekenland alwaar de crisis ook verre van voorbij is.

Nieuwe patatjes

Met de Europese verkiezingen voor de deur en frases zoals ‘Een sterk Europa’ of zoals minister-president Rutte verleden week meende te moeten kakelen: “Europa moet werken voor Nederland. Het gaat om banen”, zou ik in een lach schieten ware het niet zo schrijnend.

Als dat sterk Europa nog niet in staat is zijn kinderen degelijke vreet te verschaffen en elk zich in zijn eigen burcht terugtrekt en als een landheer vindt dat de rest het moet oplossen zijn we nog niet toe aan de nieuwe patatjes.

Ten einde raad

Ik zou voorbeelden kunnen neerpennen van wat ikzelf zag aan kinderen die het echt wel moeilijk hebben. Families die ten einde raad zijn. Iets wat ik niet ga doen, het zou een herhaling zijn van dagelijkse kost. En dat interesseert geen kat.

Wel, mocht u op vakantie trekken deze zomer en u banjert over de Ramblas in Barcelona of over Cibeles in Madrid, bedenk dan even bij elk vierde kind dat u ziet, dat het amper te vreten heeft.

Viva España.

 

 

De Vlaming Tom Lievens woont op een berg ergens tussen Barcelona en Manresa. Won een wedstrijd van het literair agentschap Sebes & Van Gelderen. Die schreven dat Lievens ‘vooral opvalt door de humorvolle wijze en de heldere stijl waarmee hij een ogenschijnlijk troosteloze omgeving schetst.’ Lees zijn blog en huur hem in.

Tom Lievens, 15.05.2014 @ 08:37

[Home]
 

14 Reacties

op 15 05 2014 at 09:08 schreef wiske:

> te eten <

vreten is voor varkens

op 15 05 2014 at 09:11 schreef Peter:

In de eerste reactie wordt meestal meteen de essentie eruit gepikt.

op 15 05 2014 at 10:22 schreef MNb:

Laten we het nou eens niet hebben over rechtse rakkers, die immers per definitie menen dat dergelijke armoe goed is voor de competitie. Ik ben links want solidariteit. Wat hebben Samson, Roemers en natuurlijk Flippo van mijn partij GL hierover te melden? Niets? Dat vind ik nou het schandaal van de 21e eeuw.

op 15 05 2014 at 13:26 schreef Brenda van der Veer:

Linkse politici denken dat het aanbod van goede opleidingen afdoende is om de werkloosheid te bestrijden. Niemand zal ontkennen dat scholing belangrijk is, maar de gedachte dat werkloosheid voornamelijk door het aanbod van opleidingen aangepakt kan worden, suggereert dat de oorzaak van werkloosheid bij de werkzoekende ligt. Volgens de (rechtse) media hebben de Zuid-Europeanen de misère waarin zij verkeren vooral aan zichzelf te danken.

Het neoconservatisme, zoals dat door Tony Blair en Wim Kok in Europa werd geïntroduceerd, gaat er van uit dat de vrije markt in staat is om onze behoeften te bevredigen. Het is de bevolking die tot ‘hardwerkende Europeanen’ moet worden opgevoed. De werkzoekende als zieke in de wereld van rechtse maakbaarheid.

op 15 05 2014 at 14:45 schreef Thomas Cool / Thomas Colignatus:

Ik heb hier een video “Cause and Cure of the Crisis”: http://youtu.be/PxhQ1Sdk1nY

Zou Tom Lievens er eens naar willen kijken ? Eventueel samen met een Spaanse econoom, en dan samen hun vragen formuleren ?

Het blijft vreemd dat een oplossingsaanpak beschikbaar is maar dat niemand ernaar kijkt, zelfs niet in zulke getroffen landen.

op 15 05 2014 at 23:26 schreef John:

Ook hier geldt: wat ga je er zelf aan doen? Je zegt:
“Ik zou voorbeelden kunnen neerpennen van wat ikzelf zag aan kinderen die het echt wel moeilijk hebben. Families die ten einde raad zijn. Iets wat ik niet ga doen, het zou een herhaling zijn van dagelijkse kost. En dat interesseert geen kat.”
En dan ben ik benieuwd of je het voor elkaar krijgt om zelf voor een oplossing te zorgen, of dat toch weer over te laten aan de failliete overheid.

op 16 05 2014 at 07:22 schreef Tom Lievens:

Dit onder andere. http://tomlievens.be/?p=1980 Terwijl ik inderdaad denk dat die failliete overheid de verdomde plicht heeft er iets aan te doen.

op 16 05 2014 at 07:55 schreef babs:

Ik wist niet dat de PP aan de macht is in Catalonië.

op 16 05 2014 at 08:07 schreef Tom Lievens:

Catalonië is niet onafhankelijk. Heeft een grote autonomie maar hangt af van de nationale regering. En de manier waarop u uw commentaar formuleert wist u het zeer goed.

op 16 05 2014 at 08:33 schreef Pyt van der Galiën:

En dan ben ik benieuwd of je het voor elkaar krijgt om zelf voor een oplossing te zorgen, of dat toch weer over te laten aan de failliete overheid

Onzinnige tegenstelling. De staat is inmiddels een garantiestaat voor de financiële sektor geworden, die er in is geslaagd haar falen volledig af te wentelen op de schatkist. En “schatkist” staat natuurlijk voor ons, als collectief, de “belastingbetaler”, om eens een term te gebruiken waar rechts zo dol op is.

Wil je iets “doen” aan de oorzaken van de crisis en de kans op een herhaling in de toekomst verminderen, dan probeer je allereerst de staat te bevrijden uit de dodelijke wurggreep waarin de financiële sector haar gevangen houdt.

In die zin moet je het inderdaad via collectieve actie zélf doen, maar ik denk dat John eerder in termen van 19e eeuwse liefdadigheid denkt.

op 16 05 2014 at 11:37 schreef babs:

Catalonië heeft verregaand zelfbestuur. Naar de PP wijzen als het om arme Catalaanse kinderen gaat irriteert me daarom enigszins. Catalonië spendeert liever geld aan Catalaans sprekende media dan aan eten voor kinderen.

Niet dat de PP verdediging verdient verder. Corrupte, extreem conservatieve, anti-democraten zijn het en ook in Madrid en Valencia, waar ze alle macht hebben, zijn arme kinderen.

op 18 05 2014 at 09:31 schreef Tom Lievens:

Ik woon er 22 jaar, mijn vrouw is lerares middelbaar onderwijs, mijn kinderen lopen er school. Het schoolbeleid is gebaseerd op de LOMCE. Opgesteld en gestemd door nationale regering, PP dus.

op 18 05 2014 at 15:49 schreef babs:

Je bent in elk geval goed geïntegreerd als je de nationale overheid de schuld geeft van alles wat fout gaat in Catalonië.

Miljarden steken in Catalaanse nationalistische propaganda, maar naar Madrid wijzen als er geen geld is de kinderen te eten te geven in de op één na rijkste regio van Spanje.

op 19 05 2014 at 10:29 schreef MNb:

Toch blijft de vraag valide, TL, wat de Catalaanse regering doet aan de voedselvoorziening voor kinderen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS