Home » Archief » De dictatuur van het Verdrag van Maastricht


[25.01.2019]

De dictatuur van het Verdrag van Maastricht

Jasper Mekkes

Ik ben geen fan van de Italiaanse regering van dit moment. Maar zeg nou zelf; de begrotingsplannen van Italië, die de Europese Commissie een tijdje geleden afkeurde, waren ronduit geweldig.

En ze waren niet alleen een manier om een kwakkelende economie een boost te geven à la de New Deals van Roosevelt; ze kozen bovendien partij voor de burger in plaats van voor grote bedrijven – en namen eindelijk eens lekker stelling tegen de nuttigheidsmoraal van het neoliberalisme.

Zo wilde de Italiaanse regering bijvoorbeeld:
– 35 miljard euro extra uitgaven aan bijstandsuitkeringen, 
– de pensioenleeftijd verlagen
– en een belastingverlaging voor burgers doorvoeren

Strafprocedure

De Europese Commissie zag af van een strafprocedure tegen Italië nadat de Italiaanse premier voorstelde het begrotingstekort terug te brengen tot 2,04 procent. Het verdrag van Maastricht eist maximaal drie procent, maar Europese regels stellen ook eisen aan het terugbrengen van de staatsschuld, waardoor het begrotingstekort van Italië nog wat lager moest.

Dat terwijl iedere zichzelf respecterende econoom inmiddels zou kunnen weten dat, om een economie ook op de wat langere termijn te verbeteren, er gericht geïnvesteerd moet worden in sociale (en duurzame) doelen. Keynes heeft dus gewoon gelijk en bovendien is het neoliberale gedachtengoed van Hayek en Friedman zoals we weten inmiddels volstrekt achterhaald. Vandaar dat het volgen van het verdrag van Maastricht niets meer of minder dan een politieke keuze is, in plaats van een keuze gebaseerd op objectieve wetenschappelijke kennis die een land en haar burgers vooruit kan helpen.

Sociale doelen

Maar politiek blijft een wonderlijk spel; om de macht. Want heeft u enig idee wat het begrotingstekort van Frankrijk dit jaar is door de toezeggingen die Macron deed om zijn vege lijf te redden van de gele hesjes? Maar liefst 3,5 procent.

In Italië wilde men vooruitstrevende sociale doelen stellen. Plannen waar democratisch voor gekozen was. Maar het verdrag van Maastricht zorgde er voor dat in ieder geval een deel van die plannen aangepast moesten worden. Er zouden toch ook zomaar eens sociale doelen gesteld worden door een Europees land, schande!

Een sterke groei in combinatie met een beperkt aantrekkende inflatie is namelijk de ideale combinatie voor obligatie- en aandelenmarkten. En een laag begrotingstekort zorgt voor een lage inflatie. Met andere woorden: wat we in Nederland al eens zagen nadat Rutte bij Unilever op schoot wilde zitten: de financiële markten bepalen dankzij het verdrag van Maastricht precies welke keuzes Europese politici kunnen maken.

Het is de reden dat de wetenschappelijk uitstekend onderbouwde sociale doelen van een politicus als de Griekse Varoufakis destijds met veel misbaar werden weggehoond in Europa; door doodsbange politici als Dijsselbloem, die qua kennis van de economie wisten dat ze niet konden tippen aan Varoufakis – en die bovendien gekluisterd waren aan de suboptimale politieke afspraken uit het Verdrag van Maastricht.

Zwarte vrouw

In het Frankrijk van Macron zag je iets heel anders gebeuren dan in Italië. Niet alleen qua regering; want hoewel de misschien wat te jonge Macron nou niet bepaald een heldere visie heeft om van het neoliberalisme af te komen, heeft hij verrassende, leuke en vooruitstrevende ministers aangesteld. Laura Flessel bijvoorbeeld, een zwarte vrouw en voormalig topsporter, als minister van sport. Of een hoogleraar in de wijsbegeerte (en hartstochtelijk pleitbezorger van onderwijs in Grieks en Latijn) Jean-Michel Blanquer.

Maar behalve de regering was ook het begrotingstekort van Frankrijk dus nogal anders dan dat van Italië.

En waarom we de Europese Commissie niet horen over een Frans begrotingstekort van 35 procent in 2019 moge duidelijk zijn. In heel Frankrijk is inmiddels een opstand gaande tegen het neoliberalisme waar het verdrag van Maastricht Europeanen toe veroordeelt. Dat we in de Nederlandse media weinig tot geen scherpe analyses over die opstand horen doet niets af aan haar impact, ook op de rest van Europa.

Protesterende leraren

In Frankrijk heb je inmiddels niet alleen Gilets Jaunes en Verts (Groen; voor duurzaamheid) maar bijvoorbeeld ook de Stylos Rouges: tienduizenden protesterende leraren – in het hele land. Die protesteren net als in Nederland voor een beter salaris, kleinere klassen en onderwijs gericht op kwaliteit in plaats van kwantiteit en rendement.

Het feit dat iemand als Blanquer bij uitstek een minister is die voor kwalitatief goed onderwijs gaat, bewijst dat de opstand breder is dan tegen Macron en zijn regering; het neoliberalisme van het verdrag van Maastricht zelf staat in Frankrijk ter discussie. Macron is voor Europese begrippen dan ook een nogal vooruitstrevend en dus te koesteren politicus – zij het natuurlijk weer eentje met wat minder visie, onder meer dus op dat neoliberalisme. 

Burgers kapotmaken

Het verdrag van Maastricht is een verdrag dat ten koste van de kracht van nationale democratieën het neoliberalisme in de lucht moet houden. Daar worden, als het moet, individuele burgers voor kapotgemaakt – zie wat er in Frankrijk gebeurt of wat er onder de bezielende leiding van neoliberaal Dijsselbloem gebeurde met de Grieken.

Tenzij de burger massaal in opstand komt in een land als Frankrijk, dat samen met Duitsland de leider van Europa is – en tenzij de burger in dat land het neoliberalisme zelf aanvalt.

Dan is opeens the sky the limit. Omdat dan de macht van de politicus zelf gevaar loopt. Die macht is dan opeens net even belangrijker dan een neoliberaal wurgcontract, dat immers slechts ten koste gaat van Europese burgers met wat minder geld.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 25.01.2019 @ 09:20

[Home]
 

1 Reactie

op 25 01 2019 at 09:20 schreef Peter:

Commentaar? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS