Home » Archief » De obscurantistische woordspelletjes van Arnon Grunberg


[27.05.2022]

De obscurantistische woordspelletjes van Arnon Grunberg

Jasper Mekkes


Scène uit The Blue Lagoon (Randal Kleiser, 1980).

Plato wordt in de traditionele filosofie als zo’n belangrijke filosoof gezien dat zijn leermeester Socrates wordt beschouwd als het begin van de westerse wijsheid. Vandaar dat zij spreken van pre-socratici; denkers die nog niet ‘verlicht’ waren door Socrates. Democritus, bijvoorbeeld, wordt gezien als een pre-socraticus, hoewel hij geboren werd toen Socrates 10 was en hij Socrates maar liefst 30 jaar overleefde. De leerling van Socrates die de dialogen van zijn meester opschreef, Plato, vond de wereld van de ideeën, net als de traditionele filosofie, belangrijker dan de werkelijkheid.

Over Democritus wordt niet of nauwelijks lesgegeven aan de universiteiten en er wordt niet of nauwelijks onderzoek naar hem gedaan. Dat komt, behalve doordat er alleen maar fragmenten over zijn van zijn naar schatting meer dan honderd werken omvattende oeuvre, ook omdat hij, in tegenstelling tot Plato, een materialist was – oftewel iemand die geloofde dat alles materie was.

Democritus werd net als veel andere pre-socratici voor zijn filosofie geïnspireerd door de filosofie uit India, waar hij ook naartoe reisde, en die meer dan 1000 jaar lang mondeling werd doorgegeven door Brahmanen die hun Veda’s uit hun hoofd geleerd hadden. Pas vanaf ongeveer 500 voor Christus werden die Veda’s op schrift gesteld.

Werken verbranden

De geschriften van Democritus hebben vermoedelijk op eenzelfde manier de heerszucht van de Platonici overleefd, zij het niet in geschreven vorm; zijn gedachten zijn opgenomen in werken van andere filosofen, niet altijd als rechtstreekse citaten, maar ook in de vorm van mondeling doorgegeven verhalen, die al dan niet later werden samengesmeed tot een nieuwe visie op de werkelijkheid.

Democritus schreef namelijk onder meer over het materialisme; het volstrekt tegenovergestelde van het idealisme van Plato. Plato heeft Democritus in zijn hele oeuvre dan ook niet één keer genoemd, hoewel hij hem aantoonbaar wel kende, want uit andere bronnen blijkt dat hij de werken van Democritus het liefst allemaal had willen verbranden, wat hem werd afgeraden door enkele Pythagorici. Maar het door hem gekozen alternatief, doodzwijgen, bleek minstens zo effectief.

Absurdistische woordspelletjes

Er zijn ook materialistische filosofen die hun visie op de werkelijkheid wel beschrijven. Filosofen die niet moraliseren met een gekunsteld concept of idee, maar een ethiek uitdragen door het goede voorbeeld te geven. Ook al is de traditionele filosofie een filosofie die via Plato naar het Christendom en de joods-christelijke cultuur van nu culmineert in het misverstand dat niet de werkelijkheid maar het idee het belangrijkst zou zijn in het leven.

Zo zei Plato bijvoorbeeld letterlijk dat hij geen wijsheid opschreef, omdat echte wijsheid niet op te schrijven zou zijn, maar dat hij slechts speelde met woorden om jongeren te verleiden zich aan te melden bij zijn academie. In die academie initieerde hij jongeren volgens hemzelf wèl met die echte wijsheid, wat dat ook geweest mag zijn in het geval van Plato. Te zien aan de fragmenten die van betreffende initiatiesessies zijn overgebleven, waren ook dat ook vooral absurdistische woordspelletjes.

Literaire elite

Waaraan je kunt zien dat onze versgebakken P.C. Hooft-prijswinnaar op het gymnasium vooral de traditionele Platoonse filosofie heeft opgepikt. Ook hij doet slechts aan woordspelletjes die zijn passie voor obscurantisme uitdragen – en mijn hypothese is dat hij juist daarom zo populair is bij de literaire elite.

Want zoals het Christendom Plato omarmde vanwege zijn obscure woordspelletjes en zijn focus op een geheimzinnige waarheid die door gewone stervelingen niet te achterhalen zou zijn zonder ingewijd te worden door de meester zelf, zo houdt de Nederlandse literaire elite van Grunberg, die ongevaarlijk is omdat hij grossiert in weinig diepgaande woordspelletjes zonder enige lijn of boodschap. Of het zou de reclameboodschap moeten zijn voor zijn eigen werk.

Goedkope marketingtruc

Lees voor de grap eens zijn op internet te vinden Engelstalige stukjes tekst. Daar, waar ze wat diepgang vertonen, gaat het meestal om citaten van anderen. Nu begrijp je waarom Grunberg een variant op de scepticus van de nieuwe academie is. Iemand die hoopt dat wijsheid niet op te schrijven is en het nihilisme van deze tijd hartstochtelijk omarmt met intrinsiek lege en weinig talentvolle woordspelletjes, die weinig anders zijn dan een goedkope marketingtruc voor zijn eigen werk.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof en heeft net een boek gepubliceerd: Wil tot Waarheid; een materialistische ontologie van de mens en zijn natuur.

Jasper Mekkes, 27.05.2022 @ 11:24

[Home]
 

1 Reactie

op 27 05 2022 at 11:24 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS