Home » Archief » De opdracht die God ons geeft


[30.08.2023]

De opdracht die God ons geeft

Peter Breedveld

Ik krijg veel bijval voor mijn stuk over het niet-bestaan van God (eigenlijk over de neerbuigende arrogantie van een bepaald soort christenen), maar voel me ongemakkelijk bij sommige reacties. Zo vinden nogal wat mensen dat religie de oorzaak van al het Kwaad is, dat mensen God hebben verzonnen als antwoord op vragen waar ze het antwoord niet op wisten, dat de bijbel een sprookjesboek is, dat religie dikke onzin is, dat gelovigen iets mankeert of dom zijn, enzovoort.

Ten eerste zijn God en religie twee verschillende dingen. God is de schepper, de universele kracht, macht of wat dan ook. Religie is wat mensen om God heen hebben gebouwd, een set rituelen en geboden en verboden en taboes en wat niet al. Die religie is geen onzin en is ook niet nutteloos. Het is voor heel veel mensen een houvast, een troost, een gemeenschap om deel van uit te maken.

Binnen zo’n gemeenschap zijn er veel verschillende ideeën over wat God is, ik vermoed dat zelfs in een orthodox-monotheïstische gemeenschap als de vrijgemaakt gereformeerde kerk net zoveel versies van God bestaan als er leden zijn. Zelfs als God zich fysiek zou manifesteren, live op televisie, uitgezonden over de hele wereld, zou ieder individu op aarde een andere God zien.

Genocide plegen

De één ziet God als een brenger van leven en geluk, de ander als een vernietiger van het Kwaad. Die gebruikt zijn religie als legitimatie om ten strijde te trekken tegen losbandigheid, homo’s, ketters of de inheemse volkeren in een ver land, waar toevallig ook veel waardevolle grondstoffen in de bodem zitten. Dat ligt niet aan de religie, of aan God, maar aan die agressieve types. Die waren toch wel genocide gaan plegen, ook als die religie er niet was geweest. Dan hadden ze wel gezegd dat die inheemse volkeren de vooruitgang in de weg stonden en daardoor een direct gevaar vormden voor onze beschaving.

Daarmee wil ik de kerk en de geestelijken niet vrijpleiten van hun verantwoordelijkheid voor de vele misdaden tegen de menselijkheid die er zijn gepleegd in naam van God, Allah, Jezus et cetera, die zij legitimiteit hebben gegeven door er hun heilige zegen aan te geven. Maar iemand die een kaarsje aansteekt voor haar overleden oma is niet hetzelfde als een paus die een pact met Hitler sluit.

Religie is niet de oorzaak van alle kwaad. Hebzucht en machtswellust wel. Op het moment dat mensen land en bezittingen begonnen te beschermen tegen mensen die ook land en bezittingen wilden, en ze ook vrouwen als hun bezit begonnen te zien, daar ligt ergens de wortel van alle kwaad. En dan komt een God die jou vertelt dat je gelijk hebt, dat je het goed ziet, dat die gasten die jouw vrouw begeren Satan zijn, natuurlijk wel goed uit.

Religie en wetenschap

Ik denk ook niet dat goden zijn verzonnen om alles te verklaren dat mensen niet begrepen. Het lijkt me heel logisch dat mensen serieus meenden God te hebben gezien. Mensen zien van alles: spoken, geesten, entiteiten uit andere dimensies, een God die in dromen en visioenen aan hen verschijnt, ze horen stemmen en krijgen opdrachten. Ze treden uit hun eigen lichaam, zien zichzelf in bed liggen, of op straat, na een ongeluk. In een tijd dat ze nog weinig wisten van de werking van de hersenen, ligt het voor de hand dat ze afgingen op hun zintuigen en aannamen dat wat ze hoorden en zagen, er echt was. Dat is iets anders dan een God verzinnen omdat we dingen anders niet kunnen verklaren.

Religie is ook niet het tegenovergestelde van rationaliteit. Het is niet zo dat wetenschap en de kerk altijd lijnrecht tegenover elkaar hebben gestaan, zelfs niet in de tijd van Galileo Galilei, wiens heliocentrische theorie werd aanvaard door de paus, totdat hij die begon te bekritiseren. Gewoon politiek dus. Maar de eerste echte wetenschappers, die de natuur en de sterren bestudeerden, waren diep-gelovige mensen, die geïnspireerd werden door God, die Gods schepping wilden doorgronden. De islam werd gedreven door wetenschappelijke nieuwsgierigheid, de koran draagt alle gelovigen op om kennis te vergaren. Dat grote delen van de islamitische wereld nu zo’n achterstand hebben, komt doordat het Westen er dictators in het zadel houdt, die een bepaald slag geestelijken gebruiken om het volk eronder te houden.

Sprookjesboek

Ik ken de bijbel aardig goed. Vroeger, toen ik me als 14-jarige radicaal tegen het christelijke geloof keerde, sloeg ik christenen met citaten om de oren die bewezen dat God een kleinzielige, jaloerse driftkikker was. En eigenlijk vind ik dat nog steeds. Het personage God in de bijbel dan hè, want vorige keer hebben we vastgesteld dat-ie niet bestaat. Maar de bijbel heeft ook Jezus, die mensen een spiegel voorhield, ze zei niet over anderen te oordelen maar naar zichzelf te kijken. Die hoeren vereerde en schriftgeleerden verachte.

De bijbel is geen sprookjesboek. Het is een rijke verzameling van verhalen over hoe mensen zich tot elkaar verhouden.

Ik heb me er altijd over verbaasd dat mensen het scheppingsverhaal zo letterlijk nemen. Dat ze echt denken dat Adam en Eva de hele mensheid in het verderf stortten door een appel te eten, terwijl het in de bijbel over het eten van de Boom der Kennis gaat. Het is een metafoor, en niet eens een subtiele.

Mij valt op dat vooral ongelovigen de bijbel en de koran letterlijk nemen, en de mogelijkheid van interpretatieverschil uitsluiten. Ze zijn als de droogstoppeligste geloofsfanaat, zonder fantasie, zonder poëzie, zonder liefde.

Zondvloed

God is een metafoor, net als Satan, de zondvloed, de hemel en de hel. De hel is hier, op aarde en de mens moet er een hemel van maken. Dat is de opdracht die God ons geeft. Nou ja, en dat zijn we lekker aan het verkloten, vandaar de dreigende zondvloed.

Maar Peter, hoor ik u al vragen, dat zou God toch niet meer doen, een zondvloed, daar had ie toch de regenboog voor uitgevonden, als zegel van zijn belofte?

Modderfokker, die regenboog is het teken dat God van alle homo’s en lesbies houdt, van de transen en panseksuelen, de interseksuelen, de aseksuelen, queers, gays en drag-queens, maar niet van Wierd Duk.

Is het Vrije Woord u écht lief? Steun me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland.

 

 

Become a Patron!

Peter Breedveld, 30.08.2023 @ 18:12

[Home]
 

1 Reactie

op 30 08 2023 at 18:12 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS