Home » Archief » De toren van Renate van der Zee


[29.04.2019]

De toren van Renate van der Zee

Roos Schippers


Foto © Peter Breedveld

Het houdt nooit meer op, niet vanzelf. De stroom artikelen waarin Renate van der Zee als verklaard deskundige op het terrein van veile betaalde lusten haar deskundigheid laat schijnen. Zij is welhaast een duivelinnetje ontsnapt uit een doosje, sinds de christelijke meisjes van Exxpose onder toejuiching van de heer Segers en de heer Van der Staaij hun feministische ideeën over prostitutie aan het publiek toevertrouwden. U voelt wel, die heren weten van de hoed en de rand als het gaat over feminisme en vrouwenrecht.

Daar is ze dan weer, Renate, in de Volkskrant deze keer, amicaal in gesprek met Justine Le Clercq die heel verstandige dingen zegt in Vrij Nederland. Zij is dan ook niet een plaatsvervangend gruwer van het bedrijven van betaalde ongehoorde liefde.

Arme meisjes

“Seks verkopen” heet dat bij deze gelegenheid, in aanwezigheid van Renate. Die hecht aan wereldvreemd jargon, strokend met haar abolitionistische1 filosofie. Zoals pooierboy, sekskoper, hoerenloper als er vilein gelucht moet worden over de klant, pooier als het over de taxichauffeur van de arme meisjes gaat, of over de partner, of over de werkgever van de misleide zielen… Als je “sekswerk” zegt, krijgt ze een flauwte, want “seks verkopen” is geen werk, vindt ze.

Altijd weer jammer dat ik er toch zoveel belasting over moet betalen, voor het helpen onderhouden van een samenleving waar ook Renate ven der Zee in rondwandelt.

Afijn.

Verkrachting

Ik struikelde over een paar frappante zinsneden. Ik wil me focussen op één fragment in het Volkskrant-stuk. Hoewel er meer valt te zeggen, bijvoorbeeld over dat mensenhandel in andere sectoren dan in prostitutie verwaarloosbaar zou zijn omdat er geen verkrachting bij komt kijken. Daar kunnen we nog wel mee doorgaan. Met een enquête-voorstel waarbij mensen mogen kiezen hoe ze vermoord worden, excuus: uitgebuit, verhandeld, bedoel ik natuurlijk. Met het saillante detail dat van der Zee zich tot de stroming “abolitionisten” rekent. Refererend aan de beëindiging van de Transatlantische slavernij, die niet in de eerste plaats ging over sekswerk onder dwang. Een eitje dus, dat type mensenhandel.

Ik weet dat mijn inzichten schromelijk tekortschieten als “geprostitueerde”, natuurlijk volledig gedeformeerd in vijfendertig jaar blootstelling aan de boze misbruikende man, en aan het slijk der aarde. Geld in ruil voor eer. Afgemeten aan een in het licht verkerende radicaalfeministische columniste die al tien jaar vermeend misbruikten in de sector achtervolgt. Maar goed. Afijn dus. Hiermee heb ik mijn struikelblok te pakken.

 

 

Langetermijnvisie

“Ze willen gewoon hun vak voortzetten. Ze hebben niet een langetermijnvisie op de problemen die er zijn met mensenhandel.”

“Ze” Je kan ook “het” zeggen. Ja, ze willen hun legale beroepsactiviteit voortzetten, om wellicht hun dagelijkse boodschapjes te kunnen doen, hun huur te kunnen betalen en meer triviaals in dit verdomde bestaan. En misschien hebben ze nog wel plezier in de dienstverlening ook. Niet van dat ziekelijke euforische, dat de term Happy Hooker suggereert. Die verderop in het artikel weer om de hoek komt kijken.

En ze, sekswerkers (die “prostituee”, “tentoongestelde”, een marginale titel vinden) willen dat graag met gelijke behandeling, respect voor privacy, arbeidsrecht en meer van die exotische begrippen.

Maar die langetermijnvisie, hoe zit dat nou bij van der Zee?

Boekje promoten

Ik doe nog wel eens evenementen aan, met mijn beperkte blik. Seminars, of vergaderingen in de Tweede Kamer. Omdat regulering in de prostitutie erdoor wordt beïnvloed, en daarmee ons werk- en leefklimaat.

Deze bijvoorbeeld, in 2014, een CIROC-meeting over mensenhandel en prostitutie in Utrecht, met interessante wetenschappers aan het woord als May-Len Skilbrei, Noors criminologe, met kennis van Zweedse klantcriminalisering2 in Noorwegen. En Ron Weitzer. Autoriteit op het gebied van data, prostitutie en mensenhandel. Ik zag daar wel sekswerkers, tussen wetenschappers, officieren van justitie, hulpverleners enzovoort. Maar geen Renate van der Zee.

Nou ben ik niet eenzijdig. Ik was ook bij deze heugelijke meeting, door mij wel “abolitionistenbal” genoemd vanwege het overwegend prohibitionistisch volk dat daar gezellig onder elkaar was. Daar was Renate uiteraard wel. Ook om een boekje te promoten.

Meneren bevredigen

Recenter, in september 2018, was er de commissievergadering mensenhandel en prostitutie in de Tweede Kamer. Renate van der Zee was met haar toekomstvisies in geen velden of wegen te bekennen.

Nog een recente, een seminar over de merites van decriminalisering in prostitutie, naar het Nieuw-Zeeland Model. Naar aanleiding van de promotie van Joep Rottier, In Utrecht. Politie zag ik daar, hulpverlening, bestuur, wetenschappers, en sekswerkers. Geen Renate van der Zee.

Zou Renate vooral rondzwalken over de Wallen, en daar hogere inzichten opdoen? Wellicht met suggesties van Hogerhand? En is daar ook niet een toren van waaruit ze neer kan kijken op die andere vrouwen die zich ledig houden met het bevredigen van meneren?

Pooierlobby

Tussentijds houden belangenbehartigers van sekswerkers zich dan bezig met de gemiddelde beroepsgroep, een zwijgende, die wordt doodgedrukt door regulering, en gebukt gaat onder de consequenties van stigma. Kijk eens, onderzoek van SOA-Aids in samenwerking met Proud, de belangenorganisatie die in dit gesprek zorgvuldig is vermeden. Wél is er het accent op de exploitantenlobby, internationaal door abolitionisten de pooierlobby genoemd, waar wij allen horig aan zouden zijn.

Roos Schippers is feminist, sekswerker, en activist ten faveure van de emancipatie van seksuele dienstverlening.

1. [abolitionist is een zelfgekozen titel van prohibitionisten die zich pretenderen in te zetten voor afschaffing van moderne slavernij (beperkt tot prostitutie, en door de “slaven” hun werk te ontnemen) Zij refereren aan het abolitionisme in de VS, en aan het abolitionisme, inspanningen van protestanten en feministen van de 1ste golf, van rond 1900 dat uiteindelijk leidde tot het bordeelverbod in Nederland in 1911.]

2. [Zweeds Model. Kort gezegd is dat prostitutiebeleid waarin alle partijen zijn gecriminaliseerd behalve de sekswerker. Want de sekswerker wordt als slachtoffer beschouwd van gruwelijke genderongelijkheid afgedwongen door het kwaadaardig specimen man. Prostitutie wordt per definitie beschouwd als verkrachting van kwetsbare vrouwen zonder agency. Ook is er de gedachte dat transactie de ongelijkwaardigheid tussen de seksen compleet maakt. Nota bene volgens radicaalfeministische opvattingen die in 1999 in Zweden werden gehonoreerd bij het tot stand komen van de prostitutiewet daar. Niet met een heel verheven beeld van mannen, en zeker niet van vrouwen als onmondige belaagde wezentjes die seksueel alleen kunnen gedijen in een besloten relatie.]

Roos Schippers, 29.04.2019 @ 07:21

[Home]
 

1 Reactie

op 29 04 2019 at 07:21 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS