Home » Archief » De Watersnoodramp revisited


[22.05.2020]

De Watersnoodramp revisited

Michael Blok


Illustratie: Joseph Kuhn-Regnier

Op 31 januari 1953 bereikt de gevreesde Noordwesterstorm Nederland. De dijken zijn na jaren bezuinigingen niet bestand tegen dit geweld. Rond middernacht breken de dijken in Noord-Brabant. Zeeland volgt kort daarna, en dan de rest van het land. Dorpen lopen snel onder water, vooral mensen die slecht ter been zijn verdrinken.

Het volk wordt redeloos, het land lijkt reddeloos, maar het kabinet bepaald niet radeloos. Alle dijkbewaking wordt onmiddellijk opgeschort. Iedereen moet thuisblijven, maar mag wel gewoon naar buiten. Vooral kinderen, die kunnen heel goed hun adem inhouden. Hun ouders bijna even goed. Alleen oude mensen niet, maar die zijn er eigenlijk al niet meer. Reddingsvesten mochten ze niet van Rijkswaterstaat en het beloofde “dijkje” om hun tehuizen bleek een grote kist.

In de Nationale Radiotoespraak van Premier Willem Drees kondigt hij de strategie aan van “maximale dijkcontrole”. De gaten in de dijken zullen gedicht worden, maar niet sneller dan de gemalen kunnen pompen. Volgens deskundigen zal het openlaten van de dijken mensen leren zwemmen, en dorpen die voor zestig procent ondergelopen zijn zullen vanzelf droogvallen. Dijken indammen en pompen (zoals ingenieurs eigenlijk gewend waren) worden niet genoemd als optie.

Daadkrachtige leider

Het volk bewondert haar daadkrachtige leider, en is zo gerustgesteld dat het massaal de supermarkten leeghamstert. Vooral WC-eend is wekenlang niet te krijgen. Er moeten talloze doden zijn, maar niemand weet hoeveel, want er wordt alleen in de reddingsboten geteld. Het kabinet snijdt kritiek de pas af door een verhoging van de productiecapaciteit van zandzakken aan te kondigen. Dat doen ze daarna iedere week, zonder die zakken ooit te maken, laat staan gebruiken. Daarvan zakt namelijk het water, en dat is niet “intelligent leren zwemmen”.

Wat ministers wel doen, is wekelijks in de Kamer uitleggen dat hoog water maar twee letters verschilt van droog water. En dat je ook indamt als je een halve dijk bouwt. Kamerleden zien de ingewikkelde grafieken vol fouten en verzekeren hun achterban dat droge voeten aanstaande zijn. Reddingsboten zitten ondertussen nog steeds zonder reddingsvesten. Logisch, want juist reddingswerkers moeten snel leren zwemmen, in het algemene belang.

Waterschappen blijven trouw de wet breken door het advies te volgen om niet de dijken te dichten. Alleen in Groningen krijgt niemand natte voeten dankzij dijkgraaf Jan “Brinker” Frederiks. Dat maakt ir. Van Lelyssel van Rijkswaterstaat zo boos dat hij op de radio uitlegt dat we wel allemáál moeten leren zwemmen. Het gaat juist zo goed, zegt hij, tot de gesjeesde wiskundige Bertje Slager ontdekt dat de sterftegrafiek ondersteboven staat. “Heel irritant”, grapt Drees.

Kinderen verdronken

De premier laat zich bijna dagelijks fotograferen op de reddingsboten, en bestelt 1.700 nieuwe, zodat de gaten in de dijken nog groter kunnen worden gemaakt. Het nieuws breekt dat honderden kinderen verdronken zijn na aanvaringen met Kawasaki-jetski’s. De zwemscholen gaan de dag erna weer open, als voor de ramp. Rijkswaterstaat blijft op de site en in de Kamer volhouden dat je alleen van regenwater verdrinkt.

De premier heeft controle beloofd en dus beginnen experimenten met drijvende waterhoogtemeters en een eigen “Polder-App” die je vertelt wanneer er natte mensen in de buurt zijn. De kranten staan vol verhalen over het storten van los zand in de gaten in de dijken. In de radiotalkshows wordt lacherig gepraat over landen waar ze bang zijn voor water en veel zwembandjes hadden gekocht.

Dijkhertog De Grauw legt uit dat droogmaken niet kan, het regent immers soms. En dat water, dat door de Rijn en de Maas stroomt, komt toch weer deze kant op. Beter gewoon nat blijven en wachten tot onze dorpen hoger komen te liggen. Zestig procent onderlopen moet genoeg zijn, of misschien negentig procent, want eigenlijk waren er rekenfouten. Vertrouw ons, straalt hij uit.

Hoera-stemming

In mei daalt het water een beetje en mag iedereen weer naar buiten. De afspraak met het FMT was dat er eerst ook echt zandzakken gestort moesten worden, en er bergen zwembandjes zouden zijn. Die bandjes “helpen ook niet tegen verdrinken”, tot er een “tekort” aan is en ze “schijnveiligheid” bieden. Althans, tot ze verplicht worden op de veerdiensten, als ze maar lek zijn. De goede vleugels en vesten zijn voor de reddingsboten, waar ze overigens volgens Rijkswaterstaat niet gedragen mogen worden.

De hoera-stemming blijft, maar het valt enkele afvallige mensen op dat Duitsland alweer bijna droog staat, en België pompt nu volop. Ze hebben daarom de bruggen naar Nederland opgehaald, en ze houden dat zo tot we hier gewoon ook droog staan. Ondernemers juichen de jojo-overstromingen toe, ze hebben lang genoeg last gehad van al dat dure water. De dijkbewaking is af en toe met een zandzak gesignaleerd, en ze beloven veel brieven in de bus te doen. Zeurkousen die gewoon droge voeten willen, worden als dorpsgek weggelachen.

Michael Blok strijdt met Containment Nu! voor een Corona-beleid dat lijkt op dat van onze buurlanden.

Gastschrijver, 22.05.2020 @ 08:57

[Home]
 

1 Reactie

op 22 05 2020 at 08:58 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS