Home » Archief » Koning Gorilla


[23.05.2020]

Koning Gorilla

Jasper Mekkes


Illustratie: Joseph Kuhn-Regnier

Omdat Koning Rutte recent de jeugd opriep een revolutie te starten lijkt het mij goed om eens terug te kijken naar het Palingoproer van juli 1886; een Amsterdamse versie van een socialistische opstand die, zoals zoveel opstanden, pas gewelddadig werd nadat conservatieve fanatici er zich mee gingen bemoeien.

Misschien kan het de jeugd inspireren tot een vreedzame revolutie, want gewelddadige opstootjes zijn natuurlijk iets heel anders dan de vreedzame revolutie die nodig is om af te komen van brokkenpiloot Rutte en zijn VVD-struikrovers.

Allereerst waren het in 1885 geen jongeren maar 30’ers, 40’ers en een enkele 50’er die de (vreedzame) revolutie startten. De leiders van die vreedzame revolutie, voorvechters van het algemeen kiesrecht en het opkomende socialisme, kwamen in opstand tegen de ook in die tijd nogal verdorven, liberale bazen van het land.

Gratis brood

Ze deden dat door het onderdrukte deel van de bevolking, waaronder veel jonge mensen zonder enig toekomstperspectief, te organiseren rond thema’s als het algemeen kiesrecht, het socialisme en koloniale oorlogen, door gratis brood uit te delen aan de armen en vooral door te lezen en met veel gevoel voor satire te schrijven over misstanden – en verbeterkansen.

Alle vreedzame vormen van protest waren broodnodig, want niet alleen werden burgers onderdrukt door de machthebbers, die politieke bazen lieten arme burgers bovendien zonder enige gêne van honger en ziekte creperen en – waar nodig om de status quo te behouden – ook actief doden, zoals tijdens het Palingoproer.

De bazen zelf leefden ondertussen een weelderig luxe-leventje, gevrijwaard van honger en ziekte, net als het netwerk van rijke ondernemers dat hen via een democratie-voor-de-rijken aan de macht hield.

Een jaar voor het Palingoproer werd een pamflet aangeplakt in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam met als lijdend voorwerp de liberale koning Willem III, die later dat jaar door artikelen in het blad Recht voor Allen de bijnaam ‘Koning Gorilla’ zou krijgen.

In dit pamflet met de titel ‘Buitengewoon Staatsblad’ van 1885, kondigde koning ‘Willem de laatste’ onder meer zijn aftreden aan.

 

 

Eenzame opsluiting

De schrijver van het pamflet is altijd anoniem gebleven; op majesteitsschennis stond in die tijd nog een zware straf.

De socialist Bart van Ommeren, secretaris van de Amsterdamse afdeling van de Nederlandsche Bond voor Algemeen Kies- en Stemrecht, werd vervolgd voor het aanplakken van het pamflet.

Hoewel het bewijs alles behalve overtuigend was (zo klopte het opgegeven signalement bijvoorbeeld niet), werd van Ommeren na een geruchtmakend proces veroordeeld tot een jaar eenzame opsluiting.

Het pamflet liet zien dat er iets broeide in mei 1885, een jaar voordat er door de erbarmelijke leefomstandigheden van het arme deel van de bevolking, een volksopstand uitbrak in de Jordaan. Een revolutie die gewelddadig werd nadat een oude traditie, het palingtrekken, bruut werd verstoord door politieagent van Doornewaard.

Ruwe boeren

De verspreiding van het satirische blad Recht voor Allen in de Jordaan was desondanks niet ongevaarlijk: verkopers ervan kregen het regelmatig aan de stok met oranjegezinde Amsterdammers zoals de gebroeders Mens – en de politie, die merendeels bestond uit niet-Amsterdammers; ruwe boeren uit het oosten van het land.

De haat onder Jordanezen tegen deze politie-agenten was groot. Politiecommissaris Stork, die bekend stond als ‘socialistenjager’, was degene die in opdracht van de burgemeester, de fanatiek conservatieve liberaal van Tienhoven, regelmatig bevel gaf tot het met de sabel uiteen slaan van bijeenkomsten voor betere leefomstandigheden en algemeen kiesrecht. Hierbij vielen veel gewonden, waaronder zwangere vrouwen en kinderen.

Drie weken voor de volksopstand, op 4 juli 1886, schoot Johan Geel de gehate commissaris Stork door zijn hoed – en werd daarvoor veroordeeld tot 8 jaar cel. Na zijn vrijlating was Geel een gebroken man.

Vreedzaam protest

Een revolutie tegen de verdorven machtsmannetjes die de dienst uitmaken, in onze tijd Rutte en zijn bende VVD-struikrovers, wordt dan ook bij uitstek vreedzaam gevoerd; met satire. Niets zo vervelend voor een struikrover als het weghalen van de struik waar hij zich achter verstopt, waardoor de bron van alle ellende; zijn liberale ideologie, zichtbaar wordt.

Mocht de jeugd dus meelezen: focus je revolutie goed; op vreedzaam protest, gericht tegen de liberale ideologie die je land al sinds 1848 in gijzeling houdt. Gebruik daarvoor je belangrijkste wapen: satire. Zing, dans, teken, schrijf, acteer, maak muziek – voor je toekomst.

En laat je niets wijsmaken door een gratuite oproep tot revolutie door de vertegenwoordiger van de gevestigde orde waar de vreedzame revolutie zich nu juist tegen zou moeten keren.

Want Rutte zelf is degene die, al bijna twintig jaar lang, met achteruitwerkende besluiten ter ere van de achterhaalde status quo, jouw toekomst gijzelt.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 23.05.2020 @ 15:00

[Home]
 

1 Reactie

op 23 05 2020 at 15:00 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS