Home » Archief » Dorp


[09.06.2010]

Dorp

Frans Smeets

Fraz1
Illustratie: Frank Frazetta

Eelco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland en prominent CDA-er heeft kritiek op het CDA. Hij vindt dat zijn partij zich meer op de stad moet richten. “Er gebeurt nu eenmaal meer in de stad dan op het platteland.”

Zoals wel vaker slaat Brinkman de plank volledig mis. De geleidelijke teloorgang van het CDA vindt niet plaats omdat het CDA zich te weinig in de stad laat zien, maar omdat de stadsproblematiek met al haar lusten en lasten zich naar het platteland heeft verplaatst en deze zelfs in vrijzinnigheid voorbij aan het streven is. Dit heeft uiteindelijk ook politieke consequenties.

In Amsterdam sluit bijna alles al om één uur ’s nachts. Als ik daar uit ben geweest en rustig naar het noorden rijd, zie ik onderweg de meeste café’s gewoon nog open, zonder terras- en geluidsgetuttel. Wie met zakenlui naar de Wallen moet, kan beter naar de grensstreek van Limburg en Brabant rijden, waar per vierkante kilometer meer prethuisjes zijn dan in het hele Wallengebied. Vierentwintig uur per dag open en niemand kijkt er van op.

En over de seksuele moraal gesproken. Ook het platteland is vergeven van de erotische feesten en parenclubs waar iedereen zich aan iedereen vergrijpt. Het is nog net geen normaliteit. In Amsterdam wordt dit alleen maar minder. Iets met vergunningen en openbare orde en zeden.

Homoseksualiteit? Daar wordt buiten de grote steden al jaren niet meer moeilijk over gedaan. Elk dorp en Vinex-locatie heeft wel zijn stelletjes. Hand in hand lopen? Geen enkel probleem.

Drugs? In Urk wordt op een dag meer weggesnoven dan op Beursplein 5 in een jaar. Op plattelandsfeesten staat iedereen strak van de pillen en poeders. In de grootste uithoek van Nederland is alles binnen een straal van een kilometer te krijgen. Over failliet beleid gesproken.

Als het uit de hand loopt met de multi-culti, dan kom je in Nederland uit bij middelgrote plaatsen als Culemborg en Gouda. Wie in plaatsen als Biddinghuizen, Roermond, Winschoten en Emmen komt, ziet achterstandswijken met een neerslachtigheid waar je in Amsterdam ver naar moet zoeken.
Mijn eigen vrouw laat ik in Amsterdam ‘s nachts rustig naar haar hotel lopen. Daar zou ik hier niet over piekeren.

Zelfs op artistiek gebied heeft de grote stad als dynamische motor haar relevantie verloren. Met alle macht proberen bestuurders artistieke broedplaatsen (zó jaren ‘80) te creëren. Goedkope plekken – het liefst kraakpanden – waar jonge creatievelingen los kunnen gaan. Wie dergelijke broedplaatsen bezoekt, ziet zelden een bruisende sfeer, maar vooral onzekere adolescenten die onder gemeentelijke goedkeuring “hun ding doen”. Een ding uit het verleden zoals pa en ma het graag zien. Liefst met bandje en al. De meeste jonge gasten die ik ken, trekken het hele land door op zoek naar hun eigen voorkeuren. Broeden? Hoe, wat en waar, dat bepalen we zelf wel.

Ook nieuwe politieke bewegingen of veranderingen ontstaan niet meer door een bezetting van het Maagdenhuis, een sit-in op de dam, of een of ander manifest binnen een partij. Ze kunnen overal en nergens ontstaan en het is op geen enkele wijze meer te sturen of te controleren. De SP komt uit Oss en een man als Wilders haalt procentueel de meeste stemmen op in Oost-Groningen, of all places.

De gelijktrekking van de grote steden met de rest van Nederland is een proces dat al enkele decennia bezig is, maar dat met de opkomst van het Internet haar voltooiing heeft gekregen. Een laptop op de schoot, een auto onder de kont en je bent zo machtig of onmachtig als je zelf wilt. De fysieke samenklontering van gelijkgezinden in de centra van de grote steden is al lang niet meer nodig om iets voor elkaar te krijgen. Zelf ervaar ik die samenklontering meer als belastend dan dat het ook maar enigszins stimulerend werkt.

Ik heb het wel gehad met mannen en vrouwen die zich op een vierkante kilometer in het centrum van de wereld wanen en elkaar met veel drank hierin continue schijnen te moeten bevestigen zonder ook maar enigszins een notie te hebben van de rest van Nederland. Je reist zelf zeshonderd kilometer per week door Nederland, je komt op de meest vreemde en bizarre plekken en vervolgens krijg je door over het paard getilde ringbewoners het verwijt dat je onkundig bent, omdat je niet op plek bent “waar het gebeurt”.

Amsterdam, het nieuwe dorp, waar alles bij het oude blijft, gezapig en knus onder elkaar en omgeven met een moderne gracht (ring) waarbuiten de barbaren en onwetenden huizen. De omgekeerde wereld.

Frans Smeets exposeert enkele producten van zijn genialiteit van 12 juni tot 11 juli voor de tentoonstelling “Anti-beeld”.

Frans Smeets, 09.06.2010 @ 13:08

[Home]
 

14 Reacties

op 09 06 2010 at 14:16 schreef babs:

Het dorp loopt nog steeds achter de stad aan. Drugs zijn uit, kunst ook, uitgaan doe je niet meer elke week in de Woo, maar eens per maand op Ibiza. Zelfs de mode om bang te zijn voor de Islam is over het hoogtepunt heen.

De mode is 3 kinderen en part-time werken. Over 2 jaar gaan ze op dorp ook kindjes maken en part-time werken, maar nu zijn ze nog even drugs aan het innemen.

Ik woon zelf in de jaren 80, krakers, demonstraties, religieus extremisme, losgeslagen jongeren, werkeloosheid. Sevilla ligt zo’n 30 jaar op Amsterdam achter.

op 09 06 2010 at 15:31 schreef irrie:

Hoe kom je daar nou bij? In de dorpen is het ook mode drie kinderen en parttime werken. Alsof in mijn dorp de vrouwen van veertig met hun jonge koters achter een kinderwagen lopen. Kom je weleens in een dorp?

op 09 06 2010 at 16:25 schreef babs:

Kom je weleens in een dorp?

Nee.

Maar hoe zit het nou op dorp? Zijn ze doorgesnoven op parenclubs aan het pijpfeesten of zijn ze part-time aan het werk en met 3-4 kinderen in de weer. Of allebei, waarvoor respect.

op 09 06 2010 at 17:32 schreef irrie:

Allebei, mensen denken al jaren dat bovenstaande dingen alleen gebeuren in een stad, maar dat is allang niet meer zo, tenminste, dat is mijn ervaring.

op 09 06 2010 at 17:32 schreef irrie:

Allebei, mensen denken al jaren dat bovenstaande dingen alleen gebeuren in een stad, maar dat is allang niet meer zo, tenminste, dat is mijn ervaring.

op 09 06 2010 at 18:25 schreef Rob:

Tsja, wat is nog een dorp? In het westen zijn ze allemaal aan het uitdijen tot randgemeenten, forenzenstadjes en noem maar op. Allemaal vol geëmigreerde stedelingen.
Geen wonder dus.

op 09 06 2010 at 18:52 schreef irrie:

Nou ja Rob, kom jij dan weleens buiten het randstadgebied?

op 10 06 2010 at 00:48 schreef M.Nieuweboer:

Goede analyse.

“Wie in plaatsen als Biddinghuizen, Roermond, Winschoten en Emmen komt, ziet achterstandswijken met een neerslachtigheid waar je in Amsterdam ver naar moet zoeken.”
Probeer Stadskanaal eens; de ideale plaats om je zelfmoordneigingen te stimuleren.

op 10 06 2010 at 11:57 schreef matxil:

Iemand bekend met het plaatsje Middelstum? Ik heb daar familie wonen.
Daar geldt de stad Groningen al als een plaats van verderf en Amsterdam…, Sodom en Gomorra!. Kunst, dat is in het Groningse platteland het theater van “Rooie Rinus en Pé Daalemmer” (Groningse humor, je moet het gezien hebben om het te geloven). Het hoogtepunt van het jaar is een optocht van tractors. “Mooi he?” zeggen ze dan, “Da hebb´n ze in Amsterdam nait”.
Als je denkt dat ik dit verzin, neem dan zelf eens een kijkje.
Verder is er ook nog wel een verschil tussen een boerendisco in Uithuizermeeden en een nacht uit in Amsterdam. De boerendisco is langer open, dat is waar, maar wie kan het wat schelen?

Amsterdam is een dorp, dat is waar, maar op het Nederlandse platteland zou ik nog niet begraven willen worden.

op 10 06 2010 at 14:36 schreef vander F:

Ik ben opgegroeid in een klein Gronings dorp, als puber de middelbare school in Meppel doorlopen.
Ik wist niet hoe snel ik naar een beetje stad kon vertrekken, in mijn geval Groningen om de stierlijke verveling te ontvluchten.
Na wat omzwervingen via o.a. Lisse, Volendam en Bangkok in ’92 in Amsterdam neergestreken.

Ik was toen al stomverbaasd dat je om 1 uur de kroeg werd uitgeveegd, de ‘bruisende’ plekken werden reeds ontruimd om plaats te maken voor prijzige appartementen e.d.
De Grote Vertrutting zette toen al in wat mij betreft.
Ik woon nu in Deventer, ook niet echt bruisend alhoewel cultureel behoorlijk actief,
en tot 6 uur in de kroeg zitten doe ik toch niet meer, althans, nauwelijks meer.
Wel veel leuke kraakboerderijen in de omgeving met regelmatig leuke feesten en wonderlijke activiteiten, geen grijze bedoening.

Vanuit Deventer rij je overigens binnen het uur naar Amsterdam (tot de ring althans), Enschede, Nijmegen en Utrecht, ons land was altijd al klein, maar is de laatste 40 jaar ook relatief heel rap gekrompen,
het is meer 1 groot park geworden met plukjes bewoning en uitstekende verbindingen.

Ik ben overigens wel blij niet meer in Amsterdam te wonen, belachelijk duur en die eeuwige opengebroken bende, het verval.
Een museum kun je altijd wel bezoeken,
als er tenminste eentje open is.
Vander F jr. kon hier tenminste al rap alleen op de fiets naar de basisschool, vrienden in Amsterdam gaan daar nogal panisch mee om, mogelijk terecht.
Ik vind het wel best zo, leuk vrijstaand huis met ruime patio en garage tegen het stadscentrum aan gehuurd, en dat voor 400 euro per maand.
Ik zit hier goed, aardige buurt, beetje veel Turken maar daar heeft alleen zoonlief wat gezeur mee, maar hij kan dan nu ook uitstekend in het Turks schelden.

op 10 06 2010 at 19:50 schreef smeets:

Maxtil,

Je hebt ook dorpen waar iedereen je boos aankijkt als je op zondag het gras maait. Er zijn ook dorpen waar alles kan. De klassieke tegenstelling tussen stad (m.n. de grote stad) en platteland is weg. Het maakt helemaal niet meer uit waar je bent.
Wat is het verschil tussen de mensen die een optocht van tractors als een reden zien om zich vol te gieten en mensen in Paradiso die zogenaamd naar een bandje gaan om te zuipen. “Dat hebben ze op het platteland niet”. Er is weinig verschil.
Ik weet niet hoe lang jij niet meer in een boerendisco bent geweest. Je hoort vooral trance en techno.

op 11 06 2010 at 09:44 schreef Nico:

Leuk stukje, maar waarom toch die obsessie met A’dam? Dit is de de realiteit: http://bit.ly/ccKdm5
Daarom kun je als creatief ondernemer toch het beste in A’dam zitten. Volop kansen voor mensen die wat kunnen en willen, geen schotten tussen bedrijfsleven en culturele wereld.
En waarom we hier niet tot 4 uur ’s nachts zitten te slempen? Simpel: er moet gewerkt worden.

op 11 06 2010 at 15:04 schreef Rob:

irrie, ik woon verder buiten het Randstadgebied dan jij je kunt voorstellen.

op 20 06 2010 at 17:51 schreef hj:

smeets: Ik weet niet hoe lang jij niet meer in een boerendisco bent geweest. Je hoort vooral trance en techno.

Dat is precies het punt. Trance is zó 1999, daar luisteren alleen boeren met gepimpte Golfjes, gemilimeterd haar, gouden oorringen en tribal tattoo’s naar. Probeer maar eens undergroundfeestjes met vernieuwende electronische muziek te vinden in de boerendisco; ik wens je veel succes.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS