Home » Archief » Een pooierverbod brengt sekswerkers van de regen in de drup


[07.03.2018]

Een pooierverbod brengt sekswerkers van de regen in de drup

Roos Schippers

CDA-leider Sybrand Buma trok in het programma Buitenhof van leer tegen
prostitutie. Daarbij werd weer rijkelijk gestrooid met wilde cijfers rond
gedwongen prostitutie. Interviewer Paul Witteman vroeg of Buma de legalisering terug wilde draaien, waarop een ontwijkend antwoord volgde. Maar de kritische luisteraar hoorde hem flirten met het Zweedse model, waarbij zowel de klant als de sekswerker de wet overtreden.

Ook het pooierverbod donderde met de typische mimiek van Buma de huiskamer binnen. Er is iets mis met de term ‘pooierverbod’. Die is misleidend en suggereert dat de uitbuiter, de mensenhandelaar in de prostitutie vrij spel heeft, dat die als een vaste speler buiten de strafwet om wordt getolereerd in die duistere sector waarin ‘hoeren’ paraderen, ‘hoerenlopers’ misbruiken en ‘pooiers’ uitbuiten. Dat is het sprookjesachtige, ééndimensionale narratief van de misprijzende toeschouwer die seks voor geld sowieso bedenkelijk vindt.

Ik herinner me dat ik, toen Gert-Jan Segers van de ChristenUnie de term voor het eerst lanceerde, “chapeau” riep, ervan uitgaand dat de al lang strafbare uitbuiter eindelijk eens door een effectieve aanpak bij de lurven gegrepen zou worden. Sekswerkers hebben namelijk last van die strontvliegen rond hun sector.

Criminele pooiers

Het was op een congres met de naam ‘Een andere kijk op prostitutie’ waar Segers samen met jurist Peter Lemaire het pooierverbod introduceerde. Tegenwoordig noem ik het Segers’ Abolistenbal, naïeve zot die ik was.

Regelmatig wordt gesuggereerd dat de zelfbewuste ‘happy hooker‘ de criminele pooier koestert als onvervreemdbaar deel van haar wereld, hem met de mantel der liefde bedekt om haar nering uit de wind te houden, dat ze die criminele pooier zelfs zelf is. Zover strekt het wantrouwen wanneer zij haar beroep verdedigt en rechten claimt, zoals iedere andere beroepsgroep die kent, ondanks het feit dat ook dáár criminaliteit op de loer ligt.

Dat is hetzelfde als suggereren dat de branchevereniging van benzinepomphouders feestviert bij iedere overval van een tankstation, de overvaller bewierookt en elke bestrijding van die
vorm van criminaliteit hartstochtelijk weert.

Je kunt de bestrijding van misstanden in een beroepssector overdrijven. Dat doet de overheid door bovenop alle leden van die groep te gaan zitten, ze de adem te benemen vanwege de kolkende morele verontwaardiging over mogelijk onrecht, dat die leden wordt aangedaan. Dat is het geval in de sekswerkerssector. Daarbij worden de cijfers rond dat onrecht schromelijk overdreven op een manier die iedere verbeelding tart.

Mensenhandel

In 2000 werd in Nederland het bordeelverbod uit de strafwet geschrapt. In de volksmond ging dat de
legalisering van prostitutie heten, wat niet juist is. Het was toen niet verboden zich te prostitueren net zomin als het kopen van een seksuele dienst dat was. Het ging over de faciliteerder van prostitutie.

Dat betekende in de praktijk vooral de exploitant van al lang gedoogde bedrijven, die werk organiseerden voor sekswerkers, of aan hen werkruimte verhuurden. Het gedogen van pooiers werd toen ook geschrapt. Van oorsprong was de pooier de ingehuurde beschermer, de betaalde verlener van hand- en spandiensten. Maar gaandeweg had de pooier de betekenis gekregen van uitbuiter, dwangpleger. Die hoorde in de strafwet, en daarin kwam hij/zij ook, in het wetsartikel over mensenhandel, waarmee uitbuiting en dwang in onder meer de prostitutie kan worden vervolgd en bestraft.

Maar wat als er sprake is van een vriendschappelijke- of liefdesrelatie tussen de pooier en de sekswerker? Het pooierverbod raakt ook die relatie en maakt het strafbaar om partner van een sekswerker te zijn. Nu al is kostwinnerschap van de sekswerker niet getolereerd, leidt dat tot extreme argwaan van regulerende instanties en zelfs tot werkverboden.

Met het pooierverbod raakt dat geïnstitutionaliseerd. In de praktijk mag je als sekswerker geen partner hebben, omdat er partners zijn die sekswerkers uitbuiten. Raakt dat geen fundamenteel mensenrecht? De coalitiepartners die kortgeleden een regeerakkoord sloten, en daarmee de wens van Segers’ paradepaardje
honoreerden, vinden dat kennelijk niet.

Stigma leidt tot uitsluiting

Toen vorig jaar de Wet Regulering Prostitutie in de Tweede Kamer werd behandeld, haalde Segers’ paradepaardje het niet omdat de wet al zat mogelijkheden biedt om criminele pooiers aan te pakken.

Een probleem waar sekswerkers echt last van hebben is stigmatisering. Het negatieve beeld van de branche, dat is gebaseerd op stereotypering, leidt tot uitsluiting van sekswerkers. Bijvoorbeeld als hen de toegankelijkheid tot gewone faciliteiten en dienstverlening wordt ontzegd. Of als ze een andere woning willen, een verzekering willen afsluiten of een zakelijk krediet. Vaak biedt het grijze of zwarte circuit uitkomst. Daardoor zijn sekswerkers afhankelijk van louche organisaties die woekerprijzen hanteren. Dát is nou uitbuiting.

Zo’n anderhalf jaar geleden organiseerde de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan met de toenmalige minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie een overleg tussen de sector en het bank- en verzekeringswezen om te werken aan het doorbreken van die impasse door stigmatisering. Dat was een actieve bijdrage aan de bestrijding van criminaliteit en kwetsbaarheid van sekswerkers, dat kan je van het middeleeuwse pooierverbod uit het brein van Gert-Jan Segers en Peter Lemaire niet zeggen. Die trappen sekswerkers alleen maar verder de modder in.

Mannelijke sekswerkers

Alle maatregelen die bijdragen aan de stigmatisering van sekswerkers werken uiteindelijk contraproductief. Dat wil zeggen, wanneer het je gaat om hulp aan de slachtoffers van uitbuiting, niet als het je doel is sekswerk te bestrijden omdat dat je moreel niet aanstaat.

Overigens heb ik het steeds over vrouwelijke sekswerkers omdat het prostitutiedebat zich daartoe heeft verengd. In de heuse werkelijkheid geldt mijn verhaal ook voor mannelijke en transgender sekswerkers.

Roos Schippers is sekswerker en activist.

Roos Schippers, 07.03.2018 @ 09:18

[Home]
 

1 Reactie

op 07 03 2018 at 16:41 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS