Home » Archief » Eigen vrije doorvaart eerst


[13.01.2024]

Eigen vrije doorvaart eerst

Hassnae Bouazza


Illustratie: Kitagawa Fujimaro (1790 – 1850)

Hij blijkt ze te hebben, Rutte, principes. De man die zijn visieloosheid als premier koesterde, die dertien jaar lang een cynische politiek voerde, de verzorgingsstaat afbrak, biculturele Nederlanders van zich vervreemdde, Groningers in de steek liet, een rampzalig coronabeleid voerde, de levens van duizenden Nederlanders kapotmaakte in het toeslagenschandaal (noem het liever wat het is, een misdaad) en weigert de slachting van Gaza te veroordelen of zelfs maar op te roepen tot een staakt-het-vuren, die blijkt opeens, in zijn demissionaire staat, principes te hebben.

Die heeft hij vast ergens onderaan in zijn rugzak gevonden waar ook de appel ligt die hij zo doodgewoon wegknaagt voor de camera’s van journalisten.

Aanval op Jemen

Gisteren twitterde hij zijn steun voor de Amerikaans-Britse aanval op Jemen, een land dat al jaren verscheurd wordt door oorlog en waar een ernstige humanitaire crisis is. Hij deed niet alleen een beroep op internationaal recht, maar wees er ook op dat Nederland ‘als van oudsher zeevarend land enorm hecht aan het recht op vrije doorvaart’.

Vrije doorvaart! Niet voor vluchtelingen die per boot naar Europa willen komen. Die jaagt hij, met behulp van Frontex, terug naar autocratische landen, een gewisse dood tegemoet. Sterker, hij reist met opgewekt gemoed met miljoenen op zak voor gewelddadige dictators, om de vrije doorvaart van mensen tegen te houden.

De zelf-importantie ook, die uit die zin klinkt, ‘als van oudsher zeevarend land’. Een zeevarend land dat erop uitging om verre landen te koloniseren en leeg te roven.

En dan het lef om een beroep te doen op het internationaal recht, datzelfde recht dat de Palestijnen (en eigenlijk elk niet-westerse land) wordt ontzegd. Israël vermoordt iedere dag op grote schaal Palestijnen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, maar wat Rutte, Biden, Sunak en Trudeau écht niet tolereren, is dat de Houthi’s, Jemenitische rebellen, de doorgang van Israëlische schepen tegenhouden.

Palestijnse levens

Dat Palestijnse levens niets waard zijn in het Westen, was al duidelijk. Dat al die politici iedere dag het bloedvergieten zien; kinderen, vrouwen, mannen in al hun kwetsbaarheid, het leven uit hen gebombardeerd, hun ledematen zonder verdoving geamputeerd, levend op één maaltijd per dag, geen toilet, douche, warm dak boven hun hoofd. Ouders verloren, kinderen verloren, alles verloren. Het doet hen niets.

Hun schepen zijn belangrijker. Eigen belangen zijn belangrijker. De eigen weerzinwekkende hypocrisie is belangrijker. Daar mogen gerust nog meer mensen voor sneuvelen, alles om maar als een potloodventer met de eigen superioriteit te zwaaien.

De westerse politieke leiders hebben alle morele autoriteit verloren. Stevig onderstreept door de Zuid-Afrikaanse aanklacht tegen Israël wegens genocide. Internationaal recht is geen menu waar je uit kunt kiezen, mensenrechten zijn er niet alleen voor het Westen, maar voor iedereen. Het ene leed is niet erger dan het andere.

Iedere dag zien we boeven als Rutte en Biden dat ononderhandelbare principe met voeten treden. Openlijk, zelfverzekerd alsof wij, het plebs, achterlijk zijn. Zij bepalen de norm, en wij dienen kritiekloos te volgen.

Etnische zuiveringen

We zien hoe mensen genadeloos afgeslacht worden en worden geacht daar onze schouders over op te halen, mee te gaan in de verdraaiingen en leugens. Gekmakend is het. Je ziet de afschuwelijke beelden en vraagt je af wanneer het genoeg is – het antwoord is waarschijnlijk nooit.

Gelukkig nam Zuid-Afrika daar geen genoegen mee. Ik maak me geen illusies over de afloop, maar het geeft hoop en ontroert me dat er ergens op aarde een land is dat zich niet moreel of economisch laat chanteren en zich uitspreekt over wat we iedere dag zien: dat Israëlische politici openlijk praten over etnische zuiveringen, Palestijnen een verschrikkelijk groot onrecht wordt aangedaan en dat dit moet stoppen. Nu.

Hassnae Bouazza is columnist (NRC, Linda, Harper’s Bazaar), journalist, culinair recensent, documentairemaker en schrijver (Arabieren Kijken, Een Koffer vol Citroenen).

Hassnae Bouazza, 13.01.2024 @ 10:14

[Home]
 

1 Reactie

op 13 01 2024 at 10:15 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS