Home » Archief » ‘Er is geen god dan Mickey Mouse’


[30.04.2013]

‘Er is geen god dan Mickey Mouse’

Peter Breedveld

SAMSUNG

Student ambulancezorg Imad Iddine Habib is atheïst. Dat is een probleem als je in Marokko woont, en als je openlijk actievoert voor het recht om atheïst te zijn, wordt dat regelrecht gevaarlijk. Habib mocht zich gisteren verheugen in de warme aandacht van het Franstalige Marokkaanse blad Hespress, die hem opvoerde als de man die een wrok koestert tegen de islam.

Dezelfde dag stond de politie al aan zijn deur, maar toen had Habib de plaat al gepoetst. Zijn vader is inmiddels inmiddels verhoord en via de sociale media heeft Habib een sloot bedreigingen en beledigingen voor zijn kiezen gekregen.

Lees voor alle details dit artikel. Frontaal Naakt wist Habib te bereiken voor een interview.

Waar ben je nu?

Ergens in een café in Marokko. Ik wacht op een vriend bij wie ik vannacht kan blijven slapen.

Ben je niet bang dat je herkend wordt?

Het is hier nu bijna zeven uur, dan zijn er niet veel mensen buiten. Ik blijf hier niet lang.

Want niet alleen de politie zit achter je aan, er zijn heel wat Marokkaanse burgers die een appeltje met je te schillen hebben.

Inderdaad. Dat de politie me wil spreken is één ding, maar er zijn mensen die me dood willen vanwege mijn overtuigingen. Pas nog heeft een Marokkaanse geestelijke een fatwa uitgesproken dat afvalligen moeten worden gedood. Daar heb ik, samen met honderden anderen, nog tegen gedemonstreerd. Het is beangstigend.

Je wekt de indruk dat dit je allemaal nogal overvalt.

Is ook zo. Ik voer al jaren actie, zonder dat ik ooit het gevoel had op mijn tellen te moeten passen. Maar nu besteedt een nationaal blad opeens aandacht aan me en boem, gebeurt dit allemaal.

Je hebt een goede advocaat nodig.

Haha, als het tot een rechtszaak komt, maakt het niet uit wie mijn advocaat is. Het rechtssysteem is hier zo corrupt, dat ik hoe dan ook de rest van mijn leven in de gevangenis zal slijten.

Word je geholpen door mensen in Marokko? Door de organisatie MALI bijvoorbeeld, die voor individuele vrijheid in Marokko strijdt?

Ik zit zelf bij MALI. Ja, die helpen me wel, natuurlijk, maar onderduiken kan ik daar niet. Dat zijn de eerste adressen waar ze me zoeken.

Kun je het land uit? Wíl je het land uit?

Oef, ik heb daar helemaal nog niet over nagedacht. Voor zover ik weet is er geen officieel arrestatiebevel tegen mij, maar ik ben wel degelijk in gevaar. Makkelijk zal het niet zijn om het land te verlaten, want mijn paspoort verloopt over twee maanden.

Heb je nu spijt van je acties?

Echt niet, absoluut niet. Ik sta achter de dingen die ik heb gezegd. Er is geen God dan Mickey Mouse en de koran is een boek vol door mensen verzonnen verhalen.

Maak je je geen zorgen om je familie?

Ja natuurlijk. Daarom ben ik gevlucht. Ik wil niet dat mijn familie hierin betrokken raakt. Ze hebben niets te maken met mijn overtuigingen en acties.

Wat vinden ze van je activisme?

Vinden ze verschrikkelijk. Ik ben heel religieus opgevoed, mijn familie is heel religieus. Het doet ze verdriet dat ik niet in God geloof.

Wat is eigenlijk je doel?

Verzet tegen degenen die ons onderdrukken, hun religie opdringen, ons dwingen hetzelfde te zijn als zij.

Wie zijn diegenen dan?

De theocraten, de extremisten. Die houden het volk gevangen in verstikkende tradities en cultuur.

Met hoeveel zijn jullie eigenlijk?

Met veel, maar we zijn een kleine minderheid. De overgrote meerderheid is tegen ons. Ik kan je een aantal geven, maar ik weet het niet precies. De Raad van Marokkaanse Ex-Moslims heeft 444 likes op Facebook, MALI heeft er 570. Er zitten sympathisanten in het hele land.

Heb je niet het gevoel dat je voor een verloren zaak vecht? Hoe kan zo’n kleine groep iets veranderen in een land met 34 miljoen inwoners?

Een verloren zaak? Helemaal niet. We verspreiden onze boodschap, en onze aanhang zal groeien. Net zolang tot de theocraten tijdens verkiezingen het onderspit zullen delven.

Zover is het nog lang niet. Het hele land is tegen je.

Omdat Marokkanen onwetend zijn. Omdat ons onderwijs niet deugt, zoveel Marokkanen ongeletterd zijn. Ze weten gewoon niets.

Je overtreedt bewust de Marokkaanse wet met je acties. in het openbaar eten tijdens de Ramadan is verboden, en jij poseerde voor de foto met een ijsje in je hand. Atheïsme is verboden, en jij richt een Raad voor Marokkaanse Ex-Moslims op.

Soms moet je de wet overtreden om iets te veranderen.

Had je niet beter onder pseudoniem kunnen opereren? En zonder foto’s van jezelf te publiceren?

Dan verandert er niets, want dan benadruk je het taboe op atheïsme en individualiteit alleen maar. De theocraten gebruiken ook geen pseudoniemen en verbergen zich ook niet achter maskers. Ik hoop, door in alle openheid naar voren te treden, andere Marokkanen te inspireren dat ook te doen.

Peter Breedveld, 30.04.2013 @ 20:45

[Home]
 

16 Reacties

op 30 04 2013 at 20:55 schreef Jasper Klapwijk:

Kunnen we Habib op de een of andere manier helpen door geld in te zamelen of hem te helpen naar Nederland te komen?

op 30 04 2013 at 21:53 schreef Sasha Berkman:

anoniem fonds
Ik ben bang dat de AIVD niet leuk gaat vinden

op 01 05 2013 at 01:45 schreef MNb:

IIH is een held.

op 01 05 2013 at 13:55 schreef Olav:

Ik hoop natuurlijk ook dat er iets op gang komt om deze knul te helpen. Zelf heb ik helaas geen rooie cent om te doneren en bidden tot Mickey Mouse helpt ook al niet…

Of hij per se naar Nederland moet komen, dat is maar de vraag. Hier loopt hij de kans onmiddellijk weer door andere wolven opgegeten te worden. Frankrijk ligt waarschijnlijk meer voor de hand, voor zover ik weet nog steeds hèt toevluchtsoord voor Marokkaanse intellectuelen en kunstenaars. Daar kan hij mogelijk verder werken aan zijn netwerk.

op 01 05 2013 at 17:32 schreef God bestaat niet | Defrysk's Blog:

[…] Maar waarom niet bidden voor iemand die zijn hulp echt nodig heeft. Een Marokkaan bijvoorbeeld. Bang om vermoord te worden. Omdat hij niet in God gelooft. Voor hem wordt niet gebeden. Voor hem wordt een fatwa uitgeroepen. […]

op 01 05 2013 at 17:38 schreef Yannick:

Een man om te bewonderen. Chapeau!

op 01 05 2013 at 21:07 schreef Marthijn Uittenbogaard:

Kan de PvdA hier geen Kamervragen over stellen?
Plus een duidelijk statement inclusief een hart onder de riem voor Imad Iddine Habib.

op 02 05 2013 at 14:20 schreef Michiel:

Van de winter heb ik samen met een vriend tijdens een reis door Marokko twee vriendjes (volgens facebook) van Imad een lift gegeven. We hebben een gezellige avond met hen in Essaouira gehad en een appartement gedeeld. Hun moed en minimale angst voor politie, duidelijke stellingname tegen de islam gecombineerd met marxistische ideeën vond ik toen erg opmerkelijk.

Ik had het idee dat veel mensen daar de islam sowieso met een korreltje zout nemen maar dat leidt vaak tot materealisme. De subgroep waar deze anarchistische jongens deel van uit maken(voornamelijk uit Casa) durft echt kritisch te zijn en dit uit te spreken. Ik begreep van hen dat hun dagbesteding voornamelijk bestond uit het roken van flink wat jointjes per dag. Dit lijkt mij niet bevorderlijk om hun standpunten bij de rest van de bevolking goed over te brengen..

@Peter: mocht je met hen in contact willen komen kan je mij mailen.

op 02 05 2013 at 15:20 schreef Maroc : Un jeune apostat fuit la police « Wibme:

[…] musulmane. « Nous sommes une petite minorité », reconnaît-il sur le journal néerlandophone frontaalnaakt.nl. La page facebook du MALI compte 570 membres et celle du Conseil nouvellement créé 486 likes. […]

op 02 05 2013 at 20:15 schreef Sasha Berkman:

Deze man mag altijd bij mij onderduiken.
Het moet wel geheim want nederland heeft “gewoon” een uitleveringsverdrag.

op 02 05 2013 at 20:19 schreef Sasha Berkman:

“op 01 05 2013 at 17:32 schreef God bestaat niet | Defrysk’s Blog:

[…] Maar waarom niet bidden voor iemand die zijn hulp echt nodig heeft. Een Marokkaan bijvoorbeeld. Bang om vermoord te worden. Omdat hij niet in God gelooft. Voor hem wordt niet gebeden. Voor hem wordt een fatwa uitgeroepen. […]”

ja, so? Is dat belangrijk? Ik wist het niet. Wat loop je hier dom te stoken.

op 02 05 2013 at 21:23 schreef Sasha Berkman:

Mickey Mouse is dead

http://www.youtube.com/watch?v=IIcczlCTEU0

op 03 05 2013 at 16:46 schreef Maurice:

Schandalig dat je daar geen atheist mag zijn, omdat je dan ook meteen als islam-hater wordt gestigmatiseerd. ‘Als je niet met ons bent, dan ben je tegen ons’ en kan je meteen ook voor levenslang in de gevangenis vrezen.

Worden islam-kritische geluiden trouwens stelselmatig van het internet gecensureerd daar, want je zou verwachten dat internet de mensen van hun onwetendheid zou afhelpen en ze wel wat wereldbewuster zou maken?

op 04 05 2013 at 08:42 schreef Special:

Nou ben het hartstikke eens met hem. Het is goed dat hij het voortouw neemt. Ook atheisten moeten in hun waarde gelaten worden. Als marokkaanse steun ik deze actie des te meer.

op 04 05 2013 at 14:28 schreef Aaron:

Tja, probeer zo iemand maar s wijs te maken dat hij ‘Islamofoob’ is…

op 08 05 2013 at 20:08 schreef Sasha Berkman:

Aaron: jodenhaat, islamofoob, oude wijn in nieuwe zakken.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS