Home » Archief » Europeanen moeten niet zo’n grote mond over de Golfstaten hebben


[12.09.2015]

Europeanen moeten niet zo’n grote mond over de Golfstaten hebben

Hassnae Bouazza

jo3
Jo Shishido

Onvermijdelijk in iedere discussie over de Syrische vluchtelingen is niet alleen het ‘opvang in de eigen regio’-adagium, maar ook het uitgekauwde verwijt dat de rijke Golfstaten (dat ‘rijke’ wordt altijd uitgesproken met een mix van walging en afgunst, alsof er een klontje braaksel meekomt) niks doen.

Dat ‘niksis niet helemaal waar. De Golfstaten hebben de afgelopen jaren miljoenen, miljarden gegeven aan de Syrische vluchtelingen in de verschillende, overvolle opvangkampen in Turkije, Jordanië en Libanon. Dat is die opvang in de eigen regio waar Europa de mond zo vol van heeft. Een regio die uit de voegen barst met miljoenen hulpeloze vluchtelingen.

Fort Europa

Het klopt dat de Golfstaten meer kunnen doen, veel meer. Ze zouden vluchtelingen op moeten vangen en dat ze dat niet doen, is een grote schande. Maar het is niet echt aan Fort Europa om met het morele vingertje naar anderen te zwaaien als het zelf zijn verdomde best doet gevrijwaard te blijven van die ellendige ‘gelukszoekers’.

Iemand op Twitter was verbaasd dat ik het voor de Golfstaten ‘opnam’. Het gaat niet om ‘opnemen voor’, maar om het zuiver houden van de discussie. Er is genoeg echte kritiek te leveren op die landen, daar hoef je geen fabeltjes voor te verzinnen.

Een andere constante in de discussie is de karikaturale vorm die de slachtoffers hebben aangenomen: alsof Europa overspoeld wordt door ‘zwermen’ weerloze slachtoffers dan wel paarden van Troje, want moslims hè, en die Koran hè (alsof ze allemaal moslim zijn). Vooral de verdachtmakingen aan het adres van vluchtelingen die niks anders gedaan hebben dan een pad naar een beter leven volgen, zijn misselijkmakend. Zeker als ze komen van figuren die zelf ooit eens naar Nederland vluchtten.

Beter leven

Steeds vaker hoor je dat de vluchtelingen ook maar mensen zijn. Als herinnering voor al die types die exhibitionistisch te koop lopen met hun weerzinwekkende hardvochtigheid. Van die lui die sympathie willen voor hun hond, maar walgen van iedere vorm van medeleven voor de vluchtelingen. Natuurlijk zijn het mensen. Eerst en vooral, en dat betekent dat ze nukken en grillen hebben als ieder ander. Het zijn geen ongrijpbaar etherische wezens die we moeten koesteren, maar gewoon mensen die een beter leven zoeken en daar heel ver voor gaan.

De laatste maanden van vorig jaar heb ik voor veel Syrische, Libische en Palestijnse asielzoekers getolkt die dankzij de versnelde procedure makkelijker een verblijfsvergunning kregen in Nederland. Vaak waren ze aardig en dankbaar voor de hulp terwijl de onzekerheid aan hen knaagde. Heel soms zater er ook onsympathieke types bij, met een ‘ik heb overal recht op attitude’ die je amper een blik waardig gunden en je aankeken alsof ze Nederlands verstonden en alles in de gaten hielden wat je vertaalde. Maar dat deed er verder niet toe. Ze kwamen allemaal uit een situatie die ik me nauwelijks kan voorstellen met dood en verderf om zich heen, verwoeste huizen, overleden dierbaren, dagelijkse angst.

Onschuldig kindje

Dat is eigenlijk het enige wat ertoe doet. De kinderen die zich aan hun ouders hand zich mee laten nemen naar onbekende oorden met de lichte opwinding dat ze veilig en vrij zullen zijn. De ouders die risico’s nemen om hun kwetsbare kinderen een nieuwe toekomst te geven. Daar zou het alleen over moeten gaan. Niet over ons hier.

De menselijkheid hervinden en mensen helpen, het zou niet zo moeilijk hoeven zijn. Daarvoor hoef je niet naar anderen te wijzen. En je zou er zeker geen levenloos lichaam van een onschuldig kindje voor hoeven onteren.

Hassnae Bouazza, Duistere Kracht van het Internet, is regisseur en eindredacteur van Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Deze zomer heeft ze in Beiroet de Arouwad Award gekregen voor haar stukken over de Arabische wereld. Daar is in KuKluxland, waar je Arabieren moet haten omdat je anders een landverrader bent, niemand in geïnteresseerd. Lees vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.

Hassnae Bouazza, 12.09.2015 @ 12:13

[Home]
 

13 Reacties

op 12 09 2015 at 16:48 schreef Rosa Van de Velde:

Uiteraard is het een uitvlucht om met het argument te komen dat “ zij” het maar moeten doen en dat het vermits “zij” niets doen wij daardoor ontslagen worden van onze verantwoordelijkheid.

Het is inderdaad een veelgehoord argument, samen met “ontmenselijkende” opmerkingen over “die lui” “die hap” en erger, waarbij gesuggereerd wordt dat een “ invasie” van uitvreters ons veilige welvarende wereldje komt ontwrichten.

Maar, dat mogen dan misschien de “luidste” stemmen zijn, of het om een meerderheid gaat valt te betwijfelen. In de praktijk zijn er véél mensen die anders denken en doen, als je er oog voor hebt zie je overal in europa talloze initiatieven en instanties die vluchtelingen actief de hand reiken.

Dat die schreeuwers hun menselijkheid hervinden is allicht ijdele hoop, maar genoeg hoop valt er te ontlenen aan het belangrijke deel van de mensen dat nooit hun menselijkheid heeft verloren.

op 12 09 2015 at 18:14 schreef John de Beer:

Beste Hassnae, ik ben al jaren een grote fan van je en volg je op de voet. Ik weet dat er veel onrecht is, juist t.o.v. Europeanen met een Mediterrane achtergrond zoals jij (een afkomst van jou en anderen die mij overigens geen bal interesseert; iedereen komt n.l. ooit ergens vandaan).

Ik vind dat je een goed en stevig stuk hebt geschreven,op één zin na: “….. het is niet echt aan Fort Europa om met het morele vingertje naar anderen te zwaaien als het zelf zijn verdomde best doet gevrijwaard te blijven van die ellendige ‘gelukszoekers’ “. Op het morele vingertje, en zeker dat uit Nederland, zit inderdaad helemaal niemand te wachten. Maar de opnamecijfers in de westerse EU-landen zijn toch behoorlijk indrukwekkend. OK, de Britten en de Denen hebben er geen zin an, maar wat Zweden en Duitsland presteren is niet minder dan groots. Verder helemaal eens, keep up the good work!

op 12 09 2015 at 21:30 schreef Hans V:

Ik las vandaag dat Saoedi Arabië 2 1/2 miljoen vluchtelingen hebben opgenomen .

op 14 09 2015 at 20:14 schreef vraagteken:

Beste Hans V,
Vandaag las ik dat een hondje op zijn voorpootjes was gaan staan, om met een ferme knalscheet een drol de lucht in te laten gaan.
Vervolgens besloot het dier een salto te maken.
In zijn vlucht viste hij alle stront weer uit de lucht, zonder ook maar een stukje poep de grond te laten raken.

op 14 09 2015 at 21:29 schreef vander f:

@Hans V,
inderdaad, terwijl ‘de pers’ het soms dus doet voorkomen alsof SA net als de golfstaten vrijwel geen vluchtelingen opneemt.
Mooi voorbeeld van tendentieuze of op z’n minst slordige berichtgeving over de regio.
Ik las iig her en der in social media dat ook SA dus geen asielzoekers zou opnemen.

op 14 09 2015 at 22:28 schreef Sasha Berkman:

Voor mij is het een probleem dat die “John de Beer” weer gereageert heeft. Ik kan echt helemaal niets met dat figuur.
Sorry

op 15 09 2015 at 11:31 schreef cRR Kampen:

“Maar de opnamecijfers in de westerse EU-landen zijn toch behoorlijk indrukwekkend.”

Al die landen bij elkaar hebben het indrukwekkender gedaan dan bijvoorbeeld ministaatje Libanon?
Factor tien. Zo al. Lamelache hee.

Het is tijd om te delen.

op 15 09 2015 at 14:08 schreef John de Beer:

Lezen graag meneer of mevrouw Kampen, Duitsland gaat het miljoen halen dit jaar en wat te denken van Zweden? Het kan natuurlijk altijd beter, maar met een
morrende onderbuik in de westerse EU-landen vind ik het voorwaar niet slecht.

op 15 09 2015 at 14:38 schreef cRR Kampen:

Nou ja, John, da’s mooi. Duitsland benadert dus een beetje Libanon.
Eén van de rijkste landen ter wereld, groot ruim 80 miljoen inwoners, tegen Libanonnetje met 4.5 miljoen waarvan rééds een deel allang vluchteling is.

Ik klaag overigens helemaal níet over Duitsland. Het is wel weer frappant hoeveel vluchtelingen een land opneemt dat niet op de Levant bombardeert!

En hetzelfde frappante feit is met Zweden aan de hand. Wel een groot, rijk land dat vijftien van dit jaren op rij moet hebben om Libanon te benaderen – en dan heb ik het alleen over absolute aantallen.

Ik wed dat Denemarken wel bombardeert ;)
En de VS neemt volgend jaar – misschien – 0,8% van het aantal vluchtelingen dat nu in Libanon zit (dus zo’n 10.000).

Volgend landje: Jordanië ;)

op 15 09 2015 at 14:39 schreef cRR Kampen:

“Heel soms zater er ook onsympathieke types bij, met een ‘ik heb overal recht op attitude’ die je amper een blik waardig gunden en je aankeken alsof ze Nederlands verstonden en alles in de gaten hielden wat je vertaalde.”

Ik ben bang dat die de komende tijd weer vaker door de journaals geselecteerd worden. Zag er vanmorgen alweer eentje langskomen.

op 15 09 2015 at 16:18 schreef Maurice:

SA heeft plotseling een statement gegeven dat ze opeens allang 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen zouden hebben opgevangen, maar hier is nergens bewijs voor. Er zijn niet eens vluchtelingenkampen gezien. Wel gigantische hoeveelheden lege opvangruimtes voor mensen van de Hadj, waar makkelijk veel vluchtelingen in zouden kunnen worden opgevangen.
Aanwijzingen vanuit verschillende hoeken wijzen erop dat ze een sluwe truuk toepassen om vluchtelingen opeens als expats te zien, zodat die er zonder visum niet in komen.
Op 13.38 kan je zelfs zien hoe Koeweit erover denkt: http://www.eenvandaag.nl/broadcast/4147 De ‘islamitische barmhartigheid’, zelfs onder de eigen moslimbroeders, blijkt hier dus een aperte leugen.
De islamitische zendingsdrang echter, wordt met de belofte van 200 moskeeën voor de vluchtelingen in Duitsland onderstreept. In het licht van de situatie komt dit over als een ordinaire trap na. En ze laten de vluchtelingen maar een lange, levensgevaarlijke reis maken, wat natuurlijk schandalig is.
Saudi-Arabïe, Koeweit, Qatar, de VAE en eigenlijk ook Israël verdienen hierin dus elke kritiek die er maar te maken is.

op 17 09 2015 at 08:50 schreef Frank assmann:

Men wil wel eens vergeten dat de EU ook een buur is van de Levant.

Men bedoeld eigenlijk…blijf lekker daar,hier zijn we bang voor jullie.(lees islam)

Bedankt Wilders…je haatzaaien heeft vruchtbare grond gevonden.

op 22 09 2015 at 13:56 schreef Sasha Berkman:

Karskens in de bocht:

5 De moslimlanden willen het

Saoedi-Arabië, Qatar, maar ook Marokko nemen geen tot nauwelijks Syrische, Irakese of Afghaanse vluchtelingen op. Het excuus luidt: angst voor infiltratie van extremisten. Maar de achterliggende reden is dat ze de islam willen verspreiden in Europa.

http://politiek.tpo.nl/2015/09/22/zeven-redenen-waarom-de-vluchtelingenstroom-richting-europa-er-is-en-blijft/

is die man gestoort of niet?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS