Home » Archief » Free Ramón Esono Ebalé!


[27.10.2017]

Free Ramón Esono Ebalé!

Anita Brus

Er komt een telefoontje uit Washington van Gustavo, de zelf benoemde kandidaat voor het presidentschap in Equatoriaal Guinea, die uitgeweken is naar de VS. Trieste aanleiding is de gevangenschap van striptekenaar Ramón Esono Ebalé. Hij is 16 september in de hoofdstad Malabo opgepakt en zit daar nu gevangen in Black Beach, een van de ergste gevangenissen van Afrika.

Maar Gustavo gaat zijn vrijlating wel even regelen door te bellen naar Armengol Ondo Nguema, de broer van de huidige president en dictator Teodoro Obiang Nguema, al zit die nu nog bij de mis in de kerk: “But no problem, I will handle it. As you know, it’s a small country and we all know each other.

Ook zal hij vandaag nog een brief sturen naar president Trump over de verdere praktijken van Obiang Nguema. Die zet namelijk niet alleen onschuldige striptekenaars vast, maar verkoopt ook nog uranium aan Noord-Korea en dat vindt Trump vast niet leuk als hij dat hoort. Misschien kan Obiang zo onder druk gezet worden, want die verliest liever niet de oliehandel met de VS en wie weet draagt dat bij tot een spoedige vrijlating van Esono Ebalé. Ik heb zo mijn twijfels.

Lege tekstballonnen

Ramón Esono Ebalé ken ik sinds ik in 2010 Equatoriaal Guinea bezocht. Hij werkte daar als tekenaar en illustrator in het Spaanse cultureel centrum en vertelde mij over de censuur die hem ertoe bracht zijn strips uit te geven met lege tekstballonnen. Toen schrijver Juan Tomás Ávila Laurel het land in 2011 moest verlaten vanwege zijn hongerstaking, gingen bij Esono Ebalé uit protest alle remmen los. Zijn tekstballonnen vulde hij nu wel en vanaf dat moment maakte hij elke dag een karikatuur van de president in de meest uiteenlopende poses en rollen. Zijn situatie werd daarna onhoudbaar, waarop hij met zijn vrouw naar Paraguay vertrok, waar zij directeur werd van het Spaanse cultureel centrum in Asunción en waar hij zijn getekende protestactie voortzette.

Uiteindelijk mondden al die tekeningen uit in het in 2014 uitgebrachte stripverhaal Obi’s Nightmare over de president die in zijn eigen land in weelde leeft, maar op een goed moment wakker wordt als arme sloeber in de penibele omstandigheden waarin het gewone volk in zijn land dagelijks verkeert.

Kop eraf

Hoewel Ramón Esnono Ebalé daarna ook nog heel ander en minder politiek getint werk heeft gemaakt, is onder andere dit stripverhaal hem duur komen te staan. Toen hij 16 september met twee Spanjaarden in Malabo in de auto van zijn zus zat, zijn zij aangehouden en daarna geboeid afgevoerd. Al snel bleek dat de agenten uitstekend op de hoogte waren van alle tekeningen, dus ook van ‘Obi’s Nigtmare’, en dat het ze bij de arrestatie alleen te doen was om Esono Ebalé. Hem werd te verstaan gegeven dat in landen als China of Noord-Korea zijn kop er af zou gaan voor dergelijke tekeningen en dat ze hem daarom in ieder geval vast zouden houden voor verder verhoor. De twee Spanjaarden die werkten in het Spaanse cultureel centrum werden vervolgens al snel weer vrijgelaten.

Terwijl Esono Ebalé alleen in Guinea was voor familiebezoek en een nieuw paspoort (het oude had hij uit protest in Paraguay vernield) en zich in het politiebureau had voorgesteld als activist en ‘artivist’, lieten ze hem de volgende dag op de staatstelevisie zien als ‘crimineel lid van een bende’ met ‘vals geld’ aan zijn voeten die het land al meerdere keren zou hebben bezocht voor witwaspraktijken. De ironie wil dat dit nu juist hetgeen is waarvan Teodorín, de zoon en ‘troonopvolger’ van de president, wordt beschuldigd. Tegen hem is op dit moment in Parijs een rechtszaak gaande vanwege corruptie en het op grote schaal witwassen van enorme bedragen geld.

Online petitie

Ondertussen zijn er allerlei acties gaande via EG Justice Human Right Watch, Amnesty International en belangenorganisaties van illustratoren en tekenaars in Spanje en in Paraguay. Desondanks zit Ramón Esono Ebalé nu al bijna zes weken vast in de meest abominabele omstandigheden, alle telefoontjes naar Trump en de broer van de president ten spijt.

Maar misschien helpt het nog meer handtekeningen te verzamelen via een online petitie.

Het verhaal over Esono Ebalé zal de komende week verder te beluisteren zijn in Bureau Buitenland van de VPRO op Radio 1.

Anita Brus is docent in de Spaanse taal/literatuur/kunst en schrijft over Afrikaanse kunst in het Spaanse kunsttijdschrift Revistart. Zij publiceert ook teksten in het Spaans en in het Nederlands op haar eigen weblog. Lees het verbijsterende relaas over haar domrechtse date. Volg haar op Twitter..

Anita Brus, 27.10.2017 @ 11:08

[Home]
 

5 Reacties

op 27 10 2017 at 11:32 schreef Ana:

Teodorín, de zoon en ’troonopvolger’van de president is vanmorgen in Parijs veroordeeld voor, ironie o ironie, juist datgene waar ze Ramón van beschuldigen: blanqueo de dinero. Witwaspraktijken op grote schaal, corruptie op grote schaal enz. Hij is veroordeeld tot 3 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, 30 miljoen boete en confiscatie van al zijn buitenlandse goederen. Tekenen dus die petitie! Waarvoor hartelijk dank en het zal zeker invloed hebben (al is het maar een stap op weg naar de vrijheid van deze stripkunstenaar!)

op 31 10 2017 at 22:03 schreef Waldo Dewanand en Wieroe:

============== [wfor1346:59]

N1. Ja he Peter goed dat je dit publiceert. Vrijheid van miaauwen vindt Wieroe toch erg belangrijk in een echte HOOGbeshaafde Arische Katten staat, waar katten dus de Uberbeesten zijn, op vier poten, met haren en staarten.

N2. Ja wij moeten nu in Nederland toch ook denken aan degenen die toch stierven voor hun vrije woord: RIP prof Mahatma Pim Fortuyn, RIP theo van gogh, enz (ik ken niet allemaal)

N3. Vrijheid van meningsuiting is gebaseerd op het geloof in progressie, emancipatie, gelijke blaf rechten, zelftherapeutisch je seksuele frustraties van je af schrijven (denk aan mij), je minderwaardigheid beklagen op het papier, legaal duizenden maagdelijke vellen blank papier dus vinger verkrachten met je stijfgeklopte pen als geboren pennehoer enz enz.

N4. Maar Peter heb jij wel backups van al de reacties en postings van gasten die je hebt weggemodereerd??? Jij zou dit toch moeten publiceren op aparte katern van FN denk ik, gewoon uit respect voor vrijheid van DOMslim mekkeren en loeien.

op 01 11 2017 at 07:02 schreef Peter:

Nee, Waldo, vrijheid van meningsuiting betekent niet dat ik alles moet publiceren wat iedere maanzieke uitbraakt.

op 01 11 2017 at 22:19 schreef Ana Brus:

Inmiddels ook uitgezonden op de radio https://www.vpro.nl/programmas/bureau-buitenland/speel~RBX_VPRO_11533064~kritische-cartoonist-equatoriaal-guinea-opgepakt~.html

op 02 11 2017 at 01:13 schreef Waldo Dewanand en Wieroe:

============== [wfor1346:59:3]

N5. Miaauw Peter, ja ok gelijk heb je zeer zeker, de cyber kakafonie heeft ruis en dat moet je wegfilteren ok. Vrijheid van meningsuiting VS Censuur VS wegfilteren ruis. Je plaatst alleen content binnen het eigen concept en micro kosmische denkruimte van jezelf als Seculiere Fundamentalist. Maar jij moet wel een aparte backup maken offline van wat jij hebt weggefilterd, vanaf je begon te modereren, ergens in 2010 geloof ik. Dit is handig achteraf voor studie en analyse van het eigen geloof als Seculiere Fundamentalist.

N6. Beschrijving micro kosmische denk en geloofs ruimte van Peter Breedveld als Seculiere Fundamentalist is toch iets leuks na 10 jaar Frontaal Naakt, met totaal minstens 1 miljoen unieke bezoekers vanuit Nederland. Ik zal dit een keertje onderzoeken voor jou ok Peter, lijkt mij nuttig.

N7. leuk is dat je het lijvige boek (zeker 700 pag) leest van Peter Sloterdijk, ‘Sferen’, Duits filosoof uit 2011 geloof ik. Een nieuw deel is al gepubliceerd en dat gaat over Schuimbellen binnen de sferen, oa dus jij en je site, Frontaal Naakt, zoals hij het ook verhaalt.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS