Home » Archief » Hengelo, keurige, laffe stad van niks


[13.11.2019]

Hengelo, keurige, laffe stad van niks

Fréderike Geerdink


Scène uit Pale Flower (Masahiro Shinoda, 1964)

Een helaas ongepubliceerd gedicht dat werd geschreven door iemand die mij dierbaar is, noemt Hengelo ‘stad van niks, stad van alles’. Stad van niks, want het is een volstrekt prikkelarme toestand, al vatte dat gedicht het in mooiere woorden. Stad van alles, want de dichteres in kwestie was er – net als ik – geboren en getogen en was er – anders dan ik – altijd blijven wonen. Ze ging er naar school, de scouting en dansles, ze trouwde er, werd er drie keer moeder, ze bouwde er een loopbaan op en deed er vrijwilligerswerk. Ze werd er oud. Die stad van niks was haar stad van alles geworden.

Ik hou Hengelo er mede verantwoordelijk voor dat ik nu in Koerdistan woon. Wég wilde ik er. Ver weg van de gezapigheid, ver weg van de keurig- en kleurloosheid, ver weg van de eenheidsworst. De sfeer heeft me altijd op de zenuwen gewerkt en dat doet het nog als ik er weer ben, zoals afgelopen weekend. Jaren en jaren geleden dwongen omstandigheden mij te overwegen weer in Hengelo te gaan wonen maar als ik er rondliep met die mogelijkheid in gedachten, voelde ik een peilloze treurnis. Ik zou weer punk worden, zoals op de middelbare school, dacht ik wel eens, puur om me te onderscheiden, me af te zetten.

Tenenkrommend

Sinds een dag of wat vraag ik me af hoe ik ooit heb kunnen denken dat Hengelo keurig is. Hoe is het keurig om na jaren discussie en informatie nog steeds massaal achter die afschuwelijke racistische karikatuur te staan die rondspringt tijdens de intocht van Sinterklaas? Hoe is het keurig om een referendum over racisme voor te stellen en godbetert als ‘redelijk’ gezien te worden? Hoe is het keurig dat een burgemeester weigert een evenement waar KOZP-voorman Jerry Afriyie zou komen spreken behoorlijk en zoals een democratie betaamt te beveiligen? Hoe is het keurig als een burgemeester raadsleden in halve paniek belt om te zeggen dat de politiek er niet over gáát, over de kleur van piet? Halve paniek ja, of totale, dat kan ook en dat durf ik te zeggen ook al was ik er niet bij – vanuit welk gevoel ga je anders zulke telefoontjes plegen? Hoe is het keurig dat de man die Sint speelt een hardcore pro-zwartepiet blijkt te zijn die het blijkbaar geen ruk kan schelen dat zwarte kinderen aantoonbaar lást hebben van die karikatuur?1 Als ik Amerigo was, of hoe heet die knol, dan zou ik zo’n prutsheilige geen seconde dulden op mijn rug.

Het is gek, maar u kent wel die beelden van de intocht in Eindhoven vorig jaar, waar een hele groep racisten de deelnemers aan de betoging tegen zwarte piet overlaadden met extreem racisme, seksisme en met geweld, toch? Op een gegeven moment rijdt Klaas langs, en de meute scandeert: ‘Sinterklaas, wie kent ‘m niet, Sinterklaas Sinterklaas EN NATUURLIJK ZWARTE PIET!’ Dat moet toch tenenkrommend zijn voor die ouwe, dacht ik telkens als ik dat zag. Nu wil ik weten hoeveel Sinten dat racisme stiekem prachtig vinden vanachter hun geheel gezichtsbedekkende kleding. De meeste, vermoed ik nu ik Hengelo weer een beetje beter ken. ZP is het hulpje van Sint, en Sint het hulpje van racisten.

Geweld

Het is wit privilege om Hengelo als ‘keurig en gezapig’ te zien en als uitzondering in Nederland. Hengelo is niet keurig, Hengelo is meedogenloos. Wat voor witte Hengeloërs comfortabel prikkelarm is, is voor zwarte Hengeloërs geweld. Zoals in heel Nederland. ‘We willen de landelijke discussie niet naar Hengelo halen’, zei de plaatselijke vertegenwoordiger van één van de haatpartijen die Nederland rijk is1. Hengelo is ónderdeel van de landelijke discussie, muts. Hengelo ís Nederland. Keurig in het dagelijks leven, tuintje netjes, twee identieke potten in de vensterbank, hand uitsteken bij het afslaan, haartjes in het gelid gekamd, beddengoed en zakdoek gestreken. Kop lafjes op niveau maaiveld. Maar ondertussen in je zelfgenoegzaamheid niet zien dat die stad van niks jou niet toebehoort, keurig, meedogenloos wit mens. Hengelo is van iedereen. Stop je egoïsme, je bént niet alleen maar juist onderdeel van een groot divers geheel waarin jouw geveinsde keurigheid en comfortabele prikkelloosheid anderen pijn doen.

Daar denkt de witte Hengelose dichteres door wie ik mij hier liet inspireren sinds een paar jaar ook zo over. Ze probeert er wel eens met stadsgenoten over te praten maar vindt voor haar voorzichtige Roetveegpietboodschap weinig tot geen gehoor. Luister naar de minst gehoorde maar moedige, veelkleurige stemmen in je midden, Hengelo. Hou op te doen alsof ze er niet zijn, verdikkeme. Knikker die racistische karikatuur eruit. Ik bedoel, rust in de tent en keurige roetveegjes die in een handomdraai weer van kindersnoetjes te vegen zijn, dat moet toch aanspreken? Plant je ook nog een bos op het plein en moet je eens zien hoeveel makkelijker het ademhalen wordt in die stad – die stad van niks die dan voor iederéén een stad van alles kan zijn.

Fréderike Geerdink is journalist. Als Turkije-kenner en Koerdistan-correspondent leert ze veel over Nederland. Steun haar met een financiële bijdrage op Patron.

1. [Zie voor meer Hengelose couleur locale rondom de racistische karikatuur dit stuk in Trouw]

Fréderike Geerdink, 13.11.2019 @ 08:12

[Home]
 

1 Reactie

op 13 11 2019 at 08:12 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS