Home » Archief » Het CIDI is mislukt als antisemitisme-waakhond


[02.12.2020]

Het CIDI is mislukt als antisemitisme-waakhond

Jan Tervoort


Illustratie: Gil Elvgren

Nadat dit weekend allerlei nieuwe feiten over het klassieke antisemitisme van Thierry Baudet naar buiten kwamen, lijkt het tijd voor een nieuwe antisemitisme-‘waakhond’ in Nederland. De huidige antisemitisme-monitor in Nederland wordt namelijk bestierd door het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI) en zoals de naam al aangeeft, is dit tevens Nederlands officiële lobbyorganisatie voor de staat Israël. Los van het feit dat een lobbyorganisatie per definitie niet onafhankelijk is, zoals een goede monitor vereist, zijn de twee petten die CIDI opheeft regelmatig incompatibel en zelfs gevaarlijk voor de Joodse gemeenschap die CIDI zegt te willen beschermen.

Het extreemrechtse Israël van Netanyahu, met zijn voortdenderende kolonisatiepolitiek op de Westoever, zoekt namelijk steeds vaker de samenwerking met extreemrechtse en christen-fundamentalistische partijen in Europa om Israël af te schermen van serieuze politieke en economische druk. Zelfs de samenwerking met duidelijke antisemieten als Orban in Hongarije is daarbij geen probleem. Dat zagen we de laatste jaren ook terug in Nederland, waarbij CIDI als lobbyorganisatie steeds vaker de samenwerking zocht met de PVV, SGP en ChristenUnie in plaats van haar traditionele partner, de VVD. Met de nieuwe, snel rijzende ster, het Forum voor Democratie van Baudet, kwam de laatste drie jaar helemaal een bijzondere officieuze samenwerkingsverband tot stand.

‘Vriend van Israël’

De jonge stafmedewerkers van het CIDI van de afgelopen jaren, Paul van der Bas, Samuel de Jong, en Hidde van Koningsveld waren immers stuk voor stuk actieve leden of aanhanger van Baudets partij. Dat kwam goed uit, want met de relatieve neergang van Israëls hondstrouwe onvoorwaardelijke bondgenoot de PVV zocht de Nederlandse Israël-lobby een nieuw politiek vehikel in de Tweede Kamer. Dat er rond Baudet en zijn partij, in tegenstelling tot de PVV, niet alleen een xenofobe maar ook een duidelijke antisemitische geur hing, werd niet opgemerkt, of voor lief genomen. Ondanks Baudets toespraak op de Vlaamse IJzerwake in 2014 , zijn bewondering voor antisemiet Jean-Marie Le Pen, zijn hondenfluitjes over ‘perfide internationale elites’, over Soros, omvolkingstheorieën en cultuurmarxisten, nam CIDI nooit afstand van Baudet. Want Baudet was opzichtig en onvoorwaardelijk ‘vriend van Israël’. Verschillende CIDI-medewerkers gaven in 2019 Forum voor Democratie als stemadvies, want Forum was goed voor Israël en ‘de strijd tegen antisemitisme’.

Vlak na Baudets monsterzege in de provinciale staten-verkiezingen, waarbij Forum voor Democratie de grootste partij van Nederland werd, organiseerde het CIDI op een avond met haar aanhangers schaduwverkiezingen. Forum voor Democratie kwam daar als verreweg de grootste partij uit de bus met 34 zetels. Nu kan men zeggen dat het achteraf – nu al het antisemitisme bij Baudet en Forum voor democratie naar buiten is gekomen – makkelijk praten is, maar dat is het punt niet.

Blind voor extreemrechts antisemitisme

CIDI is naar eigen zeggen ‘de Nederlandse antisemitisme-waakhond’. Daarbij heeft het CIDI een uitermate gevoelige antenne voor Israël-kritische, vaak linkse organisaties en voert zij een actieve lobby om de vrijheid van meningsuiting, waar het Israël-kritiek betreft, te beperken door die in sommige gevallen gelijk te stellen aan antisemitisme. Aan de andere kant was het CIDI de laatste jaren blind voor klassiek extreemrechts antisemitisme bij een partij waar het mee samenwerkte en die het steunde. Een partij die wellicht de grootste partij van Nederland had kunnen worden in 2021.

Ik denk dat de Nederlandse Joodse gemeenschap recht heeft op een betere waakhond en dat Nederland behoefte heeft aan een onafhankelijke monitor, die antisemitisme samen met alle andere vormen van racisme en discriminatie registreert. Het is beter dat CIDI stopt met haar antisemitisme-monitor. Die is namelijk, zoals nu gebleken is, niet te verenigen met de lobby voor de staat Israël.

Jan Tervoort is een tamelijk bekende stadsgids voor toeristen in Amsterdam, gelauwerd vanwege zijn historische kennis. Hij is ook een zeer actief criticus van het Israëlische Palestijnenbeleid. Eerder dit jaar was hij zelf mikpunt van een mediahetze door de Israëllobby, waarna hij zijn vaste column op de site The Rights Forum kwijtraakte.

Jan Tervoort, 02.12.2020 @ 09:47

[Home]
 

1 Reactie

op 02 12 2020 at 09:47 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS