Home » Archief » Het spookschip van staat


[01.08.2022]

Het spookschip van staat

Jasper Mekkes

Misschien kwam het door de temperatuur en een gebrek aan water dat ik mezelf tijdens het opblazen van een zwembad inbeeldde dat ik door een woestijn wandelde, waar ik de volgende fata morgana zag opdoemen: Het spookschip van staat lag leeg en stuurloos te zwalken, op een onstuimige zee, de piratenvlag in top. Het schip was zinkende; door de visieloosheid, het wanbestuur en de ronduit domme besluiten van kapitein Rutte, die ondertussen met ontbloot bovenlichaam en schaterlachend in de enige reddingsboei lag – een goedkoop wijntje in z’n rechterhand. Op de reddingsboei stond met grote koeienletters ‘MACHT’ geschreven. Op de kade stond een tractor die de twee punten van zijn grijparm richtte op het spookschip van staat. Een Nederlandse vlag wapperde ondersteboven aan deze moderne variant van de hooivork, terwijl Sywert van Lienden iets verderop tussen wal en schip was gevallen en wanhopig omhoog probeerde te klauteren aan de hand van een vrouw aan wie je leek te kunnen zien dat ze CDA sympathieën koesterde.

Misschien was het tijd aan het worden voor een goede zuidelijke vakantie, met lekker veel cultuur of zo. Want schrijven over waarden en cultuur blijft toch altijd een beetje ongemakkelijk aanvoelen in het Nederland van Mark R., waar regisseurs van talkshows interviewers in hun oren beginnen te blaffen als die het wagen een gast uit te laten praten, waardoor er geen gesprek meer gevoerd wordt en de meeste gesprekken in Nederland het niveau hebben van een interview met iemands hond. Na een tijdje slobbert de Nederlander namelijk vanzelf kritiekloos alle nihilistische liberale ideologie op die de staatsmedia uitbraakt. Terwijl radio, tv en internet toch echt mooie middelen zijn om die Nederlander te informeren over de werkelijkheid.

In zijn eentje een gesprek voeren met boze boeren durfde Rutte ook niet, tenzij het op land was van met behulp van Willem Alexander geknechte boeren. Met de staatsmedia in zijn kielzog, voor mooie plaatjes van een boer die volgzaam achter hem aan liep, wat goed was voor de beeldvorming. Tot de verkiezingen een beetje aanpappen met minutieus geselecteerde boeren en alles zou weer goed komen, was Rutte beloofd door suikeroom Johan R.

Verduurzaming van de landbouw

Er is denk ik weinig dat je protestbeweging sneller om zeep helpt dan in gesprek gaan met Mark en Johan R., die al 12 jaar niets doen om catastrofe na catastrofe te voorkomen. Du moment Marks media-team je protestbeweging een kop van jut heeft gegeven, en die kop naar de ondemocratisch boven-ons-gestelden lokt om te overleggen met Mark of Johan R., dooft je protest als een nachtkaars uit. Zie daar het belangrijkste nut van hiërarchie, en de strategie van ‘participatie’ en polderen met de staatsmedia.

Technocraten in Brussel bepalen nu voor Nederland dat de stikstof-uitstoot moet worden teruggeschroefd, terwijl Brusselse technocraten 50 jaar geleden nog besloten dat kleinschalige Nederlandse boeren hun productie juist moesten opschroeven, waardoor onze boerentrots dankzij de PvdA-er Mansholt nu al 50 jaar lang ons land, onze lucht en ons water met stikstof, fosfaat en landbouwgif vervuilt.

Hoofdliberaal van de PvdA Dijsselbloem heeft ondertussen een mooi baantje bij de gemeente Eindhoven weten te ritselen, als dank voor het beroven van de Grieken en de rest van de Europeanen om te zorgen dat de banken niet omvielen. Banken die hoofdschuldige zijn voor de impasse op het gebied van verduurzaming van de landbouw, omdat de megastal-boeren, al zouden ze het willen, niet kleinschaliger kùnnen gaan boeren. Dank zij de enorme hypotheken die hen decennialang werden aangepraat door politiek, wetenschap en bedrijfsleven en waar vooral de banken, grote bedrijven en Louise Fresco rijker van werden.

Bende struikrovers

Zou het toeval zijn dat Sywert uitgerekend goede contacten had met de directeur van de Rabobank Amsterdam? Barbara Baarsma verstrekte Sywerts bende struikrovers een lening van maarliefst 150 miljoen euro om mondkapjes in te kopen, omdat Sywert zo’n ‘goed commercieel verhaal’ had. Een reactie die net zo stuitend arrogant is als die van de Rabobank na de sorry voor een halve eeuw industriële landbouw, toen de Rabobank zei nu dan leningen te willen gaan verstrekken voor… nieuwe stalvloeren en robots!

Hadden we in 1970 gekozen voor behoud van het bestaande door dat bestaande te verbeteren; kleinschalige, biologische landbouw dus, dan waren nu ons land, onze lucht en ons water niet zo vervuild en hadden megastalboeren niet zulke problemen, omdat ze niet hadden bestaan. Maar de bourgeoisie laat nog liever het schip van staat met man en muis vergaan dan dat ze politici tolereert die goede ideeën hebben die niet uitsluitend de bourgeoisie en hun internationale handel ten goede komen.

Misschien hadden Nederlandse politici dus al in 1971 moeten luisteren naar de 100.000 boeren die in Brussel demonstreerden tegen de voorloper van de EU; de EEG, tegen de liberale landbouwpolitiek van PvdA-er Mansholt dus, die destijds alle kleine boeren kapot wilde maken ter ere van de onzichtbare hand van de markt.

Onzichtbare hand

Het is datzelfde liberalisme dat het spookschip van staat nu doet zinken. Een liberalisme waar alleen de liberale oligarchie en verder niemand beter van wordt, zelfs de markt niet. Omdat ook de markt afhankelijk is van de natuur en al het leven daarin, dat dankzij oliedomme besluiten van hiërarchische, centralistische, ondemocratische, illiberale gelovigen in de onzichtbare hand van die markt steeds verder wordt vernietigd.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof en heeft net een boek gepubliceerd: Wil tot Waarheid; een materialistische ontologie van de mens en zijn natuur.

Jasper Mekkes, 01.08.2022 @ 08:08

[Home]
 

1 Reactie

op 01 08 2022 at 08:08 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS