Home » Archief » Heterogeen basisonderwijs


[16.06.2009]

Heterogeen basisonderwijs

Yezkilim

leslielyons

Illustratie: Leslie Lyons

Het lijkt goed nieuws. Ik citeer de Volkskrant van 9 juni:
“Zo zijn afspraken gemaakt over een elektronisch leerlingdossier, waarin niveau en vorderingen per leerling worden bijgehouden. ‘Met die informatie kunnen de docenten in de brugklas verder gaan op het niveau waar de leerling in groep 8 gebleven is’, aldus PO-Raad, VO­-raad, de schoolleiders (AVS) en Cito in een gezamenlijke verklaring.”

Dit is helemaal geen goed nieuws. Er zijn blijkbaar maar twee mogelijkheden voor scholen voor Voortgezet Onderwijs: óf ze krijgen kinderen binnen waarvan weliswaar bekend is dat ze achter zijn, maar niet hoe erg het is, óf, nieuw!, ze krijgen ze binnen en weten wèl hoe groot de achterstand is. In beide gevallen moeten ze zelf maar uitzoeken hoe en en vooral wanneer ze de kinderen op het vereiste niveau krijgen. In de grote vakantie voor het schooljaar begint? Onder de les, zodat er andere lessen vervallen? Na schooltijd?

Het lijkt me handiger om alle kinderen op het vereiste basiseindniveau te krijgen vóór ze naar het Voortgezet Onderwijs gaan. Dat moet je niet door het VO laten doen, maar door scholen die ervaring hebben met het geven van basisonderwijs. Kortom, houd ze op de basisschool tot ze het eindniveau bereikt hebben en geef ze een basisschooldiploma. Maar hoe doe je dit? Zittenblijven werkt immers niet.

Wat wèl kan werken, is de heterogene basisschool. Een school met drie stromingen, die alledrie hetzelfde eindniveau hebben en dezelfde stof behandelen, maar daar respectievelijk zes, acht en tien jaar over doen. Stromingen met mooie namen, bijvoorbeeld Allegro (snel), Andante (gewoon) en Adagio (langzaam). Ook zeven of negen jaar over deze school doen is mogelijk, want de leerstof is bij alle afdelingen hetzelfde, zodat iedereen, ook de laatbloeier en de vroegverwelker, probleemloos kan switchen.

Heterogeen basisonderwijs strookt niet met het huidige onderwijsbeleid. Onlangs haalde onze Minister van Onderwijs het oude plan weer eens uit de kast om kinderen juist langer, tot en met de tweede klas van het VO, bij elkaar te houden. Want: In Frankrijk gaan méér Turkse kinderen naar het hoger onderwijs dan hier, en in Duitsland minder, omdat er in Frankrijk later wordt gesplitst dan hier en in Duitsland vroeger. Hij vertelde niet dat Franse kinderen al op hun derde naar school gaan en Duitse pas op hun zesde.

Kinderen zouden gelukkiger zijn op een homogene school. Dat betwijfel ik. Vraag het de brugklassers. Een VMBO-B-er is blij dat hij of zij niet meer het domste jongetje uit de klas is en alles gewoon snapt. En een gymnasiast, opeens niet meer de beste van de klas, is én van de verveling af, én van het gepest. Een nerd is immers veel bespottelijker dan iemand die dom is, want dat heeft, net als bij volwassenen, nog een zekere status. Kijk maar eens naar de gemiddelde TV-kwis.

Aanstaande VMBO-B-ers worden niet slecht behandeld op de huidige basisschool. Ze mogen van alles overslaan. Deelsommen bijvoorbeeld en soms zelfs de CITO-toets. Maar door onderwerpen over te slaan, komen er gaten in hun kennis. Ook raken ze achterop, omdat hun tempo lager ligt en ze eigenlijk meer oefening nodig hebben. En door de tijd die ze verspillen met het voor spek en bonen meedoen aan te moeilijke lessen en de bijbehorende te moeilijke opdrachten, raken ze nóg verder achter.

Ook toekomstige gymnasiasten hebben het goed, want ze hoeven zich niet in te spannen. Bij hen zit de tijdverspilling op de homogene school in een te laag tempo en in tevéél oefenen. De allerbesten mogen soms een klas overslaan, maar eigenlijk zijn de meeste basisscholen daar op tegen. Voor kinderen die slimmer zijn dan de juf of meester is sowieso vaak maar weinig sympathie.

Heterogeen basisonderwijs heeft geen slechte resultaten of ongelukkige kinderen tot gevolg. Wel doen de minst begaafde kinderen er langer over. Maar ze besteden hun tijd nuttiger en leren dezelfde dingen als de slimmere kinderen. Ze halen dan ook hogere scores voor de CITO-toets, zodat ze hun heterogene opleiding minder gefrustreerd, zonder inhaallessen en heel misschien zelfs op een hoger niveau voort kunnen zetten.

Yezkilim is een full-time allround compulsief obsessief probleemoplosser, met als specialiteit radicale onderwijshervormingen. Daarnaast is ze wiskundeleraar.

Yezkilim, 16.06.2009 @ 07:37

[Home]
 

7 Reacties

op 16 06 2009 at 10:05 schreef Geert:

Ik ben het ermee eens dat basisschoolklassen verdeeld kunnen worden in twee of drie niveaus, zodat de slimsten een beetje kunnen doorwerken en de minder slimmen wat meer aandacht kunnen krijgen.

Echter om het laagste niveau vier jaar langer te laten duren dan het hoogste lijkt me niet praktisch. Het relatieve leeftijdsverschil wordt dan wel heel groot. Mensen zouden op hun 14e naar de brugklas gaan, samen met mensen van 10.

Daarnaast halen leerlingen misschien wel een hogere score op hun CITO omdat ze twee jaar extra de tijd krijgen, maar zullen ze in het voortgezet onderwijs opeens in een normaal tempo mee moeten komen. Ik voorspel dan een volksverhuizing van Havo/VWO brugklassen naar VMBO scholen.

Met andere woorden, door het tijdsverschil verbloem je het niveauverschil, terwijl dat niveauverschil uiteindelijk toch een keer naar buiten komt.

op 16 06 2009 at 10:08 schreef herman van der helm:

goed idee! Voordat dit door de regelneven is uitgevoerd zou een tussenoplossing ook goed kunnen werken. Deze is nu reeds aanwezig in de vorm van een kopklas. Alle leerlingen met een achterstand zouden deze eigenlijk moeten kunnen volgen.
Mijn zoon met heftige dyslexie heeft hem gevolgd. Op de basisschool was het advies, of nog een jaartje blijven, of vmbo praktische leerweg.
Hijzelf wilde HAVO gaan doen, maar had het gereedschap er niet voor. De kopklas heeft hij doorlopen met bloed zweet en veel tranen, met op het eind VMBO-T advies. Hij is naar de brugklas gegaan en heeft daar de HAVO bereikt. Zit nu in eind 2 HAVO en gaat waarschijnlijk naar 3 HAVO.

Helaas is hij slechts als uitzondering toegelaten in de kopklas, omdat hij of minimaal een van zijn ouders geen buitenlandse achtergrond hebben. Het is echter voor hem de redding geweest.

op 16 06 2009 at 10:16 schreef sabaroth:

Zie je wel?
Zelfs vrouwen komt al dat mannelijk bloot zwaar de strot uit.

op 16 06 2009 at 11:10 schreef babs:

Het eerste idee van Yezkilim waarbij ik mijn twijfels heb. Het is een nogal ingrijpende hervorming, daar kan veel bij mis gaan. Daarnaast leidt het ertoe dat kinderen veel vaker van klas wisselen. Ik weet niet of dat zo’n goed idee is. Tenslotte leidt het ertoe dat kinderen van heel verschillende leeftijden bij elkaar in de klas komen. De 13-jarige laatbloeier komt in de klas met 11-jarigen.

op 16 06 2009 at 13:17 schreef Mark:

Allegro = blanke school
Andante = gemengde school
Adagio = zwarte school

Maar die hebben we toch al?

op 16 06 2009 at 17:39 schreef Yezkilim:

Geert en Babs, in dit systeem wordt de heterogene basisschool natuurlijk gevolgd door een nieuwe heterogene wereld, waarbij de ‘snelle’ kinderen naar een ‘snelle’ school voor VO gaan en vice versa, zodat er geen echte leeftijdsverschillen per klas zullen ontstaan.

Geert, aangezien er nu veel minder verschillen in het eindniveau zullen zijn, kan de CITO ook, eindelijk en vooral, op capaciteiten gaan toetsen. Hier kunnen de scholen voor voortgezet onderwijs toekomstvoorspellingen over de kinderen op baseren en daarmee kunnen ze weer beslissen wie ze wel of niet plaatsen.

Herman, heel goed, alleen had een jaar vanwege een lager tempo vast minder lichaamssappen gekost dan deze kopklas. Uit je verslag begrijp ik ook dat je weer eens aan de genade van de beslissers op de basisschool overgeleverd was. Staat het toelatingscriterium buitenlandse ouders in het regelement van de school? Dan is dit toch je reinste discriminatie? O ja, dat was ik even vergeten, dat mag tegenwoordig, zolang je je maar aan de mode houdt van wie er wel en wie er niet gediscrimineerd mag worden.

Babs, ik vind dat het voordeel van de mogelijkheid tot switchen van tempo ruim opweegt tegen het nadeel van de bijbehorende overstap naar een andere groep kinderen. Verder kun je natuurlijk wel tot een ‘downgrade’, maar nooit tot een ‘upgrade’ worden gedwongen en zorgde het ouderwetse doubleren of skippen van een klas, hierbij nauwelijks meer nodig, ook voor een verandering van groep.

Mark (cc Peter), binnenkort krijg je een zeer uitgebreide reactie, in de vorm van mijn vierde stukje over basisschoolvernieuwingen, dat over zwarte en witte scholen gaat, tenminste, als Peter het wil plaatsen… Hij heeft het al in zijn bezit.

op 19 06 2009 at 07:21 schreef Saira:

Bestaat de LAVO niet meer? Extra jaar tussen lagere school en brugklas in. Zonder de toelatingscriteria van de kopklas. Kan/kon ook niet, waar ik vandaan kom zijn er weinig allochtonen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS