Home » Archief » Ik hoop dat we wakker worden in 2017


[31.12.2016]

Ik hoop dat we wakker worden in 2017

Ying-Fu Li


Foto: Ryan McGinley

Terugkijkend op 2016 kan ik gerust zeggen dat de wereld een flink stuk vervelender is geworden. Niet alleen omdat we sinds dit jaar de Babylonische spraakverwarring van Johan Cruyff moeten missen, of Prince en David Bowie nooit meer live zullen zien performen. Of Alan Rickman zien acteren of Leonard Cohen ‘Halleluja‘ horen zingen. Of genieten van de prachtige vocalen van George Michael. Hoewel het aantal overleden grootheden dit jaar disproportioneel groot lijkt, heeft ieder jaar natuurlijk zo zijn momenten om bij stil te staan.

Maar meer dan deze tragische doden betreur ik de dood van de rede. Het maatschappelijk debat is verhard en meer dan ooit regeert de onderbuik. Dit komt bijvoorbeeld aan de oppervlakte in discussies over de racistische kenmerken van Zwarte Piet, die door een groot deel van de Nederlanders worden ontkend met irrationele argumenten als bijvoorbeeld ‘Zwarte Piet is traditie’, ‘ik heb Zwarte Piet nooit als iets racistisch gezien’ en ‘de schoorsteen’.

Pact met de duivel

Door de brandhaard die Midden-Oosten heet en die ontstoken is en van brandstof voorzien wordt door de Verenigde Staten, zijn er meer mensen ontheemd en gevlucht dan ooit tevoren. Onze humaniteit gebiedt ons hen te helpen en op te nemen, maar ook daar stuiten we onder leiding van niet alleen Geert Wilders op een stroom van onbegrip en een gebrek aan empathie. Waar Angela Merkel als enig Europees staatshoofd leiderschap én menselijkheid toonde (“Wir schaffen das“), moeten we het hier doen met Mark Rutte die een pact met de duivel sluit om maar niet aan zijn humanitaire plicht te hoeven voldoen. Dit doet mijn hart pijn.

Syrië en Irak, en dan heb ik het over de oorlogen, hebben voor een groot deel deze migratiestromen op gang gebracht en dit heeft in ons land een latent racisme aan de oppervlakte gebracht. Dit racisme is vooral tegen moslims gericht en ook hier helaas met veel valse argumenten. Wilders, de natuurlijke vazal en opvolger van Pim Fortuyn, wakkert het vuurtje lekker aan met verdraaiing van feiten en flagrante leugens. Waar je in de jaren 80 nog voor achter de tralies ging, kun je nu openlijk verkondigen: racisme is salonfähig geworden. Doordat dit proces heel geleidelijk is verlopen, hebben veel mensen niet door hoe racistisch hun denkbeelden en uitspraken zijn. En ja, ook ik moet me er heel erg bewust van zijn om niet uit gemakzucht mee te blaten met de kudde. Daar word ik verdrietig van.

Racistische misogyn

De tegenstellingen zijn de afgelopen paar jaar hevig toegenomen en in discussies is het bijna niet meer mogelijk om op een gelijk speelveld argumenten uit te wisselen. De waarheid ligt ook niet meer in het midden en emotie wordt de leidraad waar omheen de tegenstellingen zich bewegen, vaak uitmondend in pure haat. We bejegenen elkaar met kwaadheid en haat en zijn niet meer in staat empathie voor elkaars standpunten op te brengen. Dat is de nalatenschap van 15-20 jaar verschraling van ideologie in politiek en samenleving.

2017 gaat ons voor grote uitdagingen stellen. Vanaf eind januari worden bijvoorbeeld de VS geleid door de racistische misogyn Donald Trump. Geluiden als ‘laten we nu eerst afwachten wat hij gaat doen’ en ‘nee, Poetin is een lekkertje’ vervullen me met angst. Het onvermogen van Nederlandse politici, met name ter linkerzijde van het spectrum, om een fatsoenlijk verhaal te stellen tegenover Geert Wilders baart me eveneens grote zorgen. De PVV stevent af op een grote overwinning en ter rechterzijde zie ik de VVD en CDA al klaar staan om 2010 nog eens over te doen.

Flagrante leugens

Ik hoop dat we met z’n allen wakker worden in 2017 en eens goed gaan nadenken over wat voor samenleving we met elkaar willen. Het neoliberale beleid heeft gefaald en ervoor gezorgd dat mensen meer dan ooit naar hun eigen welvaart kijken (ja, ik zeg bewust niet ‘welzijn’). Dat maakt hen ook ontvankelijker voor ‘bedreigingen’ zoals de vermeende islamisering, ook weer onder flagrante leugens en verdraaiingen van feiten (“Het kerstfeest is in gevaar!!!!”).

Ik zie veel échte bedreigingen: verschraling van de zorg en sociale zekerheid, verdergaande automatisering met als gevolg de stijging van werkloosheid en een toename van het aantal ‘bullshit jobs‘. En dat zijn dan bedreigingen waar geen islam aan te pas komt, maar die volledig op het conto van VVD, CDA, PVDA én PVV komen: de PVV is nog nooit voor de ‘gewone man’ opgekomen (zoek maar eens op het stemgedrag van de PVV in het ‘nepparlement’).

Empathie opbrengen

Ook globaal zie ik échte bedreigingen. De klimaatverandering bijvoorbeeld, wat een serieuze bedreiging is voor het overleven van de mens. Het zal zorgen voor schaarste van de eerste levensbehoeften: eten en water. Het zal zorgen voor migratiestromen waarbij die van vorig jaar verbleken. De strijd om de schaarse middelen is al begonnen: de VS zijn niet in het Midden-Oosten vanwege de democratie. China koopt landbouwgrond in Afrika. Rusland stelt zijn invloedssferen veilig door annexaties. Dat zijn de gevaren waarvoor we staan en die geen jota met de islam te maken hebben.

Dit is dan mijn wens voor 2017. Ik wens dat we de empathie kunnen opbrengen voor elkaar als mensen, die allemaal op één aarde leven. Dat we tot het besef komen dat we zonder elkaar niet kunnen overleven, dat we elkaar moeten helpen zodat iedereen een fatsoenlijk leven kan leiden. Ik wens dat we elkaar het licht in de ogen gunnen, ongeacht elkaars achtergrond. Dat het niet gaat om geld en macht maar om liefde en genegenheid en dat we beseffen dat één onvertogen woord al tot geweld kan leiden. Vandaar dat ik ook afsluit met onderstaande quote van Jiddu Krishnamurti, die ik van harte als leesvoer aanbeveel:

Organized butchery

Violence is not merely killing another. It is violence when we use a sharp word, when we make a gesture to brush away a person, when we obey because there is fear. So violence isn’t merely organized butchery in the name of God, in the name of society or country. Violence is much more subtle, much deeper, and we are inquiring into the very depths of violence.

When you call yourself an Indian or a Muslim or a Christian or a European, or anything else, you are being violent. Do you see why it is violent? Because you are separating yourself from the rest of mankind. When you separate yourself by belief, by nationality, by tradition, it breeds violence. So a man who is seeking to understand violence does not belong to any country, to any religion, to any political party or partial system; he is concerned with the total understanding of mankind.’

Ying-Fu Li twijfelt elke dag, want hij weet het ook niet allemaal. Tussen de twijfels door bouwt hij websites en plaatst hij weleens wat op Facebook.

Gastschrijver, 31.12.2016 @ 09:19

[Home]
 

19 Reacties

op 31 12 2016 at 09:56 schreef Koos Swart:

Voor mij was 2017 een goed jaar. Mijn islamitische reformatiepagina op facebook is van 96 naar 230.000 likes gegaan. Slechts 19 uit Nederland. Daarmee is hij meer dan 2x zo groot als de grootste ‘normale’ Nederlandse islampagina, die nogal dubieuze info vertoond. Zo hebben ze het over de hel en het niet vieren van kerst en oud en nieuw, want dat past niet bij de islam.
Maar goed, noem vooral Geert Wilders nog eens, en hou vast aan die kalifaatislam waar hij nogal makkelijk op kan schieten.

op 31 12 2016 at 10:45 schreef sabaroth:

Mooie Quote van Jiddu Krishnamurti.
Valt me op dat hij heel verstandig voorbeelden geeft van seperatie bij keus.
Ik neem de euvele moed er aan toe te voegen:
Some things can not be choosen but are determined by biological facts or pure coincedence and therefore no reason to feel any proud nor shame for.

op 31 12 2016 at 11:14 schreef Azi Azimullah:

Dank voor het delen van je inzichten. Net terug van een wandeling in een versluierde natuur met jouw stuk in gedachten. Allemaal plausibel wat je schrijft. Ik mis wel het een en ander. Zoals de gevolgen van de ontkerkelijking – de God in de mens heeft sindsdien vreemde gedaanten aangenomen en mist de inspiratie van Krishnamurti volledig. De desastreuze gevolgen van het post-Fortuyn beleid, die in twee decennia een kaalslag teweeg heeft gebracht in het sociaal en maatschappelijk weefsel van de samenleving. De politie is ingezet op de plaats van het sociaal maatschappelijk werk, sociale culturele budgetten en wijkcentra verdwenen, en de multiculturele samenleving werd failliet verklaard zonder curator die de boedel redt en teruggeeft aan de samenleving. De geest van samenleven en investeren in elkaar werd met het badwater weggegooid. Duizenden mensen die overal in het land zich decennialang hadden ingezet voor interculturele dialoog werden als “fout” weggezet. Sommigen stierven onbegrepen in eenzaamheid, anderen zijn het klimaat ontvlucht; wie bleef zag de afbraak plaatsvinden en likte eenzaam de wonden. Termen als ‘de 5e colonne, achterlijke moslimcultuur’ werden in 2000 gemeen goed

op 31 12 2016 at 11:16 schreef ikzelf:

Voor wie het geen donder interesseert waar de kogel belandt, is het altijd makkelijk schieten, Koos. En aangezien het het afgelopen jaar pijnlijk duidelijk is geworden dat steeds vaker zelfs feiten nauwelijks meer iemand kunnen overtuigen en dus alles als roos aangerekend kan worden, hoeft de geblondeerde Leider zijn ogen niet eens meer van de Donald Duck te lichten om ‘raak’ te schieten.

op 31 12 2016 at 11:50 schreef Azi Azimullah:

Niet te vergeten zijn ook ontwikkelingen als de afname van privacy en versus toename van anonimiteit, de effecten van de beweging Wilders die zonder de gangbare partijstructuur slim gebruik maakt van internet voor animositeit, structurele ridiculisering en demonisering, handig gebruik makend van de lokale en EU partlementaire facilitering en financiering. Het openbaar debat is van binnenuit veranderd door de sociale media, waar primaire reacties gemeengoed zijn. Een constructief en respectvol gesprek met als doel uitwisseling van standpunten en zoeken naar ‘common ground’ is nauwelijks meer mogelijk want een seconde later ligt Twitter en Facebook al vol verse primaire uitingen. Polariseren vanuit tribale groepen is een maatschappelijk fenomeen geworden. De stereotype eigenheid van de Nederlandse cultuur is door dezelfde mensen om zeep geholpen die nu streven naar tribaliteit naar ras. Als dat de wens van deze groepen is dan is het nu tijd een landelijk DNA onderzoek uit te voeren zodat we weten wie we werkelijk zijn.

op 31 12 2016 at 12:22 schreef Murat:

Azi Azimullah,

Misschien moet jij eens een stukje gaan schrijven.
Geen grapje, ik vind dat je hele zinnige dingen zegt.
Misschien een idee?

op 31 12 2016 at 14:32 schreef Kees Romijn:

Wat kunnen we leren van dit stukje ?
1. dat Geert Wilders slecht is
2. dat Angela Merkel goed is
3. dat Donald Trump slecht is
4. dat ik nog wakker moet worden, want kennelijk doe ik niets anders dan slapen.

op 31 12 2016 at 14:49 schreef Theo:

Het maakt ons geen ene reet uit Ying-Fu Li wat jij als ‘irrationele argumenten’ bestempeld. Dat geldt eveneens voor jouw concept van ‘humaniteit’.

Wat jouw soort denkt doet er namelijk helemaal niet toe. Net zoals die van de andere buitenlanders hier die met ‘DNA onderzoek’ willen uitzoeken ‘wie we werkelijk zijn’.

Wie we zijn weten wij namelijk allang…

op 31 12 2016 at 16:11 schreef MNb:

“Ik hoop dat we met z’n allen ….”
Ik hoop het ook. Maar ik verwacht het niet. Want ik hoop het al jaren.

op 31 12 2016 at 16:33 schreef Theo:

Even voor de zekerheid, hoewel Ying dit wel zal weten, de Theo die hierboven perverse uitspraken doet en het heeft over ‘jouw soort’ en ‘andere buitenlanders’ en eindigt met de zeer prikkelende en nieuwsgierige makende zin *kuch* ‘ wie we zijn weten we namelijk allang’, is niet deze Theo. Deze Theo, Ying welbekend, vindt namelijk dat hij een mooi stuk heeft geschreven, een stuk dat ik zorgvuldig zal bewaren om het nog eens te herlezen mocht ik daar behoefte aan hebben. Een hartekreet. Azi Azimullah komt op mij ook over als een beschaafde eloquente denker, die zijn gedachten op fraaie wijze verwoord in bovenstaande stukje. Sluit me bij Murat aan; ben nieuwsgierig geworden naar jouw kijk op zaken.

op 31 12 2016 at 16:46 schreef Ying-Fu Li:

Azi, klopt. Er is meer te vertellen, maar ik denk dat ik redelijk tot de kern ben doorgedrongen al is dat voor mensen als Kees Romijn wellicht niet zo duidelijk. De rest is een beetje oorzaak en gevolg en meer symptoom. Sabaroth heeft het wat dat betreft het beste begrepen.

Amoeben als Theo geven de moeilijkheid aan van mijn wens: met sommigen valt niet te praten. Los van het feit dat ze geen fatsoenlijk Nederlands kunnen spreken en schrijven, zijn ze zo zeer in het moeras weggezakt dat ze van voor niet meer weten hoe ze van achter ruiken. Overigens, voor Theo en anderen die er aan twijfelen: ik ben geboren en getogen Hagenees.

op 31 12 2016 at 17:00 schreef sabaroth:

Theo spreekt in goddelijk meervoud?

op 31 12 2016 at 17:19 schreef Sasha Berkman:

Theo: jodenhaten- en moslimhaters bedoel je dat we dat zijn? Spreek voor jezelf minkukel.

op 31 12 2016 at 17:34 schreef ikzelf:

“Jouw soort”, Theo?

op 31 12 2016 at 21:12 schreef Sasha Berkman:

Theo is het soort lamlul met een gore fascistoide grote bek waar we helaas veel te veel van hebben in dit land met zijn fascistische cultuur.
Een minderwaardig mannetje zonder liefde in zijn leven en geen vrienden omdat hij zo’n vreselijk naar peersoontje is. Ook nog eens het smerige lef hebben om het over “wij” te hebben alsof hij voor meer dan het relatief kleine aantal fascitoide goorlappen dat het PVV gedachtengoed aanhangt spreekt.

op 31 12 2016 at 23:37 schreef Chakir:

Mooi stuk om het jaar mee af te sluiten en het jaar 2017 te betreden. Azi, mooie reactie. De koppeling van het gure klimaat met ontwikkelingen op het gebied van privacy vind ik een hele interessante.

op 01 01 2017 at 14:22 schreef bert xmaathuisx:

Y-F L. je zegt:
“Azi, klopt. Er is meer te vertellen, maar ik denk dat ik redelijk tot de kern ben doorgedrongen …”
Het elkaar zien als allen aan elkaar gelijkwaardig, dat is ook voor mij een uitgemaakte zaak. Zeker óók om te trachten hiernaar te handelen.
Echter, slecht-willende mensen (machtswellustelingen [uit angst?]) maken makkelijk misbruik van de goedwillendheid (zoals alle mensen als gelijkwaardig beschouwen) van veel anderen.
De grote asielzoekers-/migrantenstroom van mensen heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het Coudenhove-Kalergi plan, ook wel bekend onder de naam Hootonplan. Voor hen die hier nog geen weet van hebben:
http://www.westernspring.co.uk/the-coudenhove-kalergi-plan-the-genocide-of-the-peoples-of-europe/
https://www.youtube.com/watch?v=3W2i_8izzjM
https://www.youtube.com/watch?v=vcy_kkFZv2s
Dit zet het migrantenvraagstuk deels mogelijk in een ander daglicht.

op 01 01 2017 at 14:49 schreef Peter:

De reactie van Bert xmaathuisx laat ik toe omdat-ie zo bizar is. Al realiseer ik me dat ik zo bijdraag aan de verspreiding van weer een idiote complottheorie over de ‘elite’ die om de één of andere reden de Europese bevolking wil uitroeien door middel van een tsunami aan immigranten.

op 01 01 2017 at 22:23 schreef Sasha Berkman:

Nog even over die fake Theo

https://speld.nl/2016/12/31/oom-theo-wil-familie-nooit-meer-zien-aanschaf-airfryer/

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS