Home » Archief » In-group bias


[08.03.2022]

In-group bias

Peter Breedveld


Scène uit: Barefoot Gen (Masaki Mori, 1983)

Ik vind het heel raar dat mensen zonder enige schroom op televisie en in de krant uitleggen dat Syrische oorlogsslachtoffers ze niks kunnen schelen en Oekraïense slachtoffers wel omdat Oekraïners op hen lijken, met hun blauwe ogen en blonde haar, en hun gependel per metro en dat ze boodschappen doen in de supermarkt, in plaats van dat ze jagen en verzamelen, zoals de Syriërs.

Dat vinden mensen weer heel raar van mij en dus komen ze me uitleggen dat het heel normaal is om alleen empathie te hebben voor mensen die op jou lijken, “want er is heel veel onderzoek naar in-group bias”. Dat zeggen ze dan allemaal: “er is veel onderzoek naar in-group bias.” Dat moet dus ergens hebben gestaan, in de Volkskrant of op De Correspondent, dat de schrijver tijdens het schijten zo zat te prakkezeren waarom hij wél vochtige ogen kreeg van een Oekraïense vluchteling maar niet van een Syriër of van zijn Turkse buurvrouw die door de belastingdienst was genaaid en dat hij besloot daar eens zijn licht over op te steken en na een zondagmiddagje Google Scholar tot de ontdekking kwam, en dit zal u verrassen, dat er heel veel onderzoek was gedaan naar in-group bias.

Verdronken Syriër

In-group bias, dat we zo zijn voorgeprogrammeerd, dat het een evolutionair overlevingsmechanisme is dat je iedere outsider als een potentieel gevaar beschouwt. Dat je je dus nergens schuldig over hoeft te voelen, dat het tegennatuurlijk zou zijn om een rattekont te geven om een verdronken Syriër. Het is God zelf die je zo gemaakt heeft dat je Syriërs verafschuwt, dat je ’s nachts badend in het zweet wakker schrikt, geplaagd door het idee dat een Syriër een warme maaltijd zou kunnen krijgen en een plek om te slapen, terwijl jij naar je Kwartje van Kok kon fluiten.

Is de natuur.

Deze kwalijke nonsens werd 20 jaar geleden ook al op Internet verspreid, niet door keurige PvdA-stemmers met een hbo-diploma maar door racistische bloggers die 24/7 aan het hitsen waren tegen moslims, en dat dat geen racisme was want de islam is geen ras, en als het racisme was wat dan nog, want discrimineren was een evolutionair overlevingsmechanisme, je moest in oertijd immers in een split-second bepalen of je iemand tegenover je had die jou wilde eten of juist met je wilde neuken om de soort in stand te houden. Is normaal.

Psychopathisch trekje

Dat was de tijd dat iedereen tegen me zei dat ik me niet zo druk moest maken om die margebloggertjes want wie luisterde daar nou naar. Nu wordt dit soort sociaaldarwinisme gewoon op prime-time televisie gepreekt, mensen voelen zich er juist heel nobel bij, want o, wat een goedhartigheid, dat je iemand wilt helpen omdat ie je aan je kleinkinderen doet denken. In-group bias, is heel veel onderzoek naar gedaan.

Weet je godverdomme wie er ook heel erg van de in-group bias was?

Ik tweette, en daar werden mensen ook weer boos om, want racisme, dat ik een theorie had dat gebrek aan empathie een psychopathisch trekje is dat vooral veel bij witte mensen voorkomt. Ik heb me dat weleens afgevraagd als ik las over de beestachtige manier waarop Columbus met de inheemse Amerikanen omging, die hij naar goud liet zoeken en die hij ledematen afhakte als ze hem niet genoeg hadden gebracht. Hun kinderen liet hij misbruiken door zijn bemanning, want die hadden ook behoefte aan een verzetje, niet waar. Als ik las over de Belgen in Congo, die ook kinderhanden afhakten als er niet genoeg rubber was opgebracht, de Opium-oorlogen in China, de oorlogen die Nederland in Nederlands-Indië voerde. De latere premier Hendrik Colijn schreef vanuit Sumatra aan zijn vrouw: ‘Ik heb 9 vrouwen en 3 kinderen, die genade vroegen, op een hoop moeten zetten en ze zoo dood laten schieten. Het was onaangenaam werk, maar ’t kon niet anders. De soldaten regen ze met genot aan hun bajonetten. ’t Was een verschrikkelijk werk. Ik zal er maar over eindigen.’

Koppensnellers en kannibalen

En thuis lekker doen alsof je aan het “beschaven” en “pacificeren” was geweest. Ik leerde op school over koppensnellers en kannibalen, en witte zendelingen die hen met gevaar voor eigen leven de boodschap van de Here Jezus hadden gebracht, en ze inentten tegen polio. Dat van Columbus weet ik pas sinds een paar jaar. Ik dacht dat hij en zijn bemanning de inheemse bevolking per ongeluk met ziektes hadden besmet waar zij wel, maar de Amerikanen niet immuun voor waren, en zo een heel eiland hadden ontvolkt.

Overal waar de witte westerlingen vroeger kwamen, werden ze door de inheemse bevolking gastvrij onthaald, steevast werd die gastvrijheid beantwoord met agressie, met plundering, massamoord, uitbuiting en marteling. Thanksgiving heet dat, geloof ik. Rechtsgeleerden en filosofen legitimeerden dit met traktaten over het goddelijk recht van de christelijke westerling om Afrikanen en Amerikanen te beschouwen als “beesten des velds” en ze naar eigen goeddunken te behandelen en mishandelen, uit te buiten en te verhandelen als vee.

Het is in vele culturen al duizenden jaren een wet dat je een vreemdeling die bij je aanklopt eten moet geven en een slaapplek, als hij daar om vraagt. Het zijn de westerse christenen die ergens in de 15e eeuw bepaalden dat dat alleen geldt voor vreemdelingen die christen zijn, en op jou lijken, of op je kleinkinderen.

Met je in-group bias.

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 08.03.2022 @ 09:28

[Home]
 

1 Reactie

op 08 03 2022 at 09:33 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS